Review Hewlett Packard Stream 13-c000nd Notebook, blauw
Intro
Dit is een korte review om geinteresseerden te helpen een beeld over de kwaliteit van deze laptop te vormen. Ik neem gebruikerservaring mee, in combinatie met enkele metingen. Ik beschrijf de motivatie om de machine aan te schaffen, de omgeving waarbinnen deze gebruikt wordt en geef een conclusie.
Mijn twijfels voor aanschaf gingen met name over de bruikbaarheid van deze machine. Op basis van de technische specificaties is het duidelijk dat het geen supermachine is. Mijn twijfels zijn tijdens het gebruik verdwenen. Ik ben enthousiast over de HP Stream.
Context- De machine is primair bedoeld om mijn dochter te faciliteren om huiswerk voor school te maken. De taken die ik voor ogen heb zijn surfen, tekstverwerken met Word en het gebruik van Powerpoint. Taken die mijn dochter wil gaan uitvoeren zijn: presentaties maken met Prezi, surfen, Netflix kijken, Minecraft spelen, Spotify gebruiken en youtube kijken. Een deel van deze functies is gewoon via de browser beschikbaar.
- Het maken van huiswerk vindt nu voornamelijk thuis plaats. Hier in huis worden verschillende appraten gebruikt. Er zijn PC's met Windows en OS X en telefoons en tablets met iOS en Android. Verder staan er een mediaspeler op basis van Linux, een Google Chromecast en een Apple streamer. Audio, video en bestanden staan op een NAS, ook op basis van Linux.
De keuze voor de Stream- De vereisten zijn primair gericht op het beoogde gebruik.
- Daarna speelt prijs/kwaliteit een rol.
- Ik heb daarnaast een specifieke eis. Op basis van mijn eigen ervaringen worden er bij mij thuis geen apparaten met primair een magnetische schijf gebruikt.
- Met bovenstaande in gedachten lag de focus op een Macbook of een Windows pc. De Tweakers BBG's heb ik gebruikt om een beeld van de Windows wereld te krijgen.
- Deze laptop is er ook in een 11"uitvoering. Vanwege de focus op productiviteit en de werkplek thuis is de 13" uitvoering gekozen. De 11 inch variant kan met een prijs van 229 € wel degelijk interessant zijn voor mobiel gebruik!
In de doos- laptop
- voedingsadapter + netsnoer
- Office 365 licentiecode (1 jaar)
- Microsoft store giftcard van € 20
- quick install guide
Eerste indruk- Ons subjectief oordeel: De laptop ziet er mooi en dun uit. Hij voelt superlicht.
Voor een indruk, zie de twee losse plaatjes, onderaan deze review.
Setup
Installatie verloopt volgens de standaard Windows configuratie met alle cloud activiteiten die daar tegenwoordig bij horen zoals het Microsoft account en 2 factor authenticatie. Het is aan te raden om voldoende tijd te reserveren om de setup uit te voeren, het kost ongeveer een half uurtje tijd.
Overigens lukte het niet de giftcard in te wisselen. Na een omslachtige activatie van Active-X loopt het registratieproces vast met een cryptische foutmelding. Wordt vervolgd?
Software
In het commerciële model dat door hardware leveranciers en software leveranciers gebruikt wordt, is bloatware een onderdeel. Afhankelijk van je wensen kan de geïnstalleerde software nuttig of als pure vervuiling gezien worden. Dat hangt van je eigen oordeel af. De volgende HP en extra software is geïnstalleerd:
- Netflix
- Skype
- McAfee (1Y)
- TripAdvisor
- 7-Zip
- HP Connected Photos
- HP Connected Music
- HP help, restore en installatiebestanden
Mijn ervaringen:
De volledige specificaties van deze machine staan gemakkelijk vindbaar op de website van HP. In de pricewatch op Tweakers staat ook een overzicht. Ik benoem een aantal onderdelen op basis van mijn interesse.
Gewicht:
De body weegt 1,54 kg. Voeding & netsnoer wegen 310 gram. Het geheel weegt 1,8 kg. Ter vergelijking: Mijn aangepaste MacBook Pro weegt 2 Kg, met voeding 2,36 kg.
Dikte
De Stream 13 is een fractie minder dan 2 cm dik, mijn MacBook Pro is 2,2 cm dik. Maar vanwege de rondere vormen van de Stream lijkt deze veel compacter dan de vrij vierkante MacBook Pro. Ik heb twee fotos gemaakt waarin het zijaanzicht en voorkant van de Stream te zien zijn. Die fotos heb ik gecombineerd in één figuur, hieronder.
Het scherm
Het TN scherm heeft een diagonaal van 13,3" of 33,8 cm. De resolutie is 1366x768. Het scherm is bruikbaar maar biedt niet veel licht. De kijkhoek is matig maar omdat het scherm klein is lijkt de weergave, als je er recht voor zit, redelijk egaal. Dit kan met name bij grotere laptops een frustratie zijn, en is de reden dat ik het scherm van een PC met aandacht kies.
De schijf
De schijf wordt herkend als eeen SanDisk SDW32G. De meetresultaten van deze eMMC schijf staan hieronder. De capaciteit is 32 GB, waarvan 17 GB door het systeem gebruikt wordt. Na de installatie van Office blijft er nog 12 GB vrij over. Een video of muziekverzameling moet je niet op de laptop willen opslaan.
Het trackpad
Dit is niet het fijnste trackpad, hoewel het beter is dan de trackpad in de zakelijke HP PC die mijn werkgever beschikbaar stelt. Mijn dochter pakte na een paar minuten al een draadloze muis in plaats van het trackpad. Het gebruik van een losse muis is dus een aanrader.
Update, op basis van toevoegingen in de comments: Het uitzetten van een groot aantal trackpad bewegingsopties en het alleen mogelijk laten van two-finger scrolling, klikken en links-klikken maakt het gebruik van het trackpad prettiger.
Het toetsenbord
Het toetsenbord is prima. Wat ik een zinnige toevoeging vindt zijn de extra functies die aan de functietoetsen zijn toegevoegd. Dit is tegenwoordig gemeengoed bij laptops. Airplane mode, play/pause en previous en forward zijn handige zaken om snel bij de hand te hebben. Ik gebruik deze functies zelf ook vaak op andere machines. De uitvoering hier is beter dan bij mijn zakelijke HP Probook. Daar zijn de audio functies misplaatst maar bovenal heeft gebruik van deze toetsen een hinderlijke vertraging van enkele seconden als gevolg van de waardeloze software van HP.
Benchmarks
Hoe vlot reageert de PC?
Bij het opstarten vanuit sluimerstand kun je direct aan het werk. Dit is de opstarttijd uit rust die in het dagelijks gebruik het meeste voor zal komen.
Opstarten vanuit 'uit' duurt 17 seconden, van het indrukken van de powerknop tot aan de inlogprompt. En dat is prima. Immers, je zult niet dagelijks een koude boot uitvoeren. Om deze tijd weer in perspectief te plaatsen, mijn Windows PC met i7 en SSD doet er 19 seconden over.
Het interne geheugen is 2 GB en schijnt vastgesoldeerd te zijn, waardoor er geen gelegenheid is om dit te vergroten.
Bij het opstarten van zoveel programma's dat het geheugen vol is wordt de pc niet onwerkbaar traag. Tot mijn verbazing blijven films in de browser gewoon spelen. Blijkbaar kan het Windows geheugenbeheer met de SSD voldoende verlichting brengen om de boel niet irritant traag te maken.
De SSD:
De prestaties van de eMMC SDW32G SSD zijn mager maar nog altijd flink beter dan die van een magnetische schijf. Of dat door de SSD of chipset komt weet ik niet. Hieronder de testresultaten van de Stream, en een Samsung 840 en een traditionele magneetschijf, zodat je de prestaties van de SDW32G weer kunt vergelijken. De Samsung en Western Digital schijven zijn gemonteerd in de desktop met i7.
Ik heb de benchmark resultaten van deze drie disks in één figuur geplaatst die je kunt vinden onderaan de review.
Hoewel de SSD relatief slechte prestaties levert is voor een gebruiker van lichte applicaties op de laptop geen probleem. Geïnstalleerde programma's starten voor het gevoel snel op. Een zelfgeschreven document is razendsnel opgeslagen. Grote (video) bestanden lezen en schrijven moet je de op deze machine simpelweg niet willen.
Voor de goede verstaander, ik heb in deze vergelijkende metingen de virusscanner niet uitgezet bij de Samsung en WD schijf. Het vergelijk is bedoeld om een referentiekader te bieden. Het staat je vrij om metingen op andere wijze uit te willen voeren.
Games?- Ik heb verschillende games maar speel er slechts een paar. Het installeren van mijn favoriete RTS is onmogelijk. De installatie neemt 18 Gb in beslag. Hetzelfde geldt voor mijn favoriete hack and slash game.
- Ik kies er voor om Minecraft niet te installeren, als ik daaraan begin... Artikelen van anderen suggereren dat Minecraft te spelen is op de laptop, met gebruik van lage grafische instellingen.
- De intel GPU beschikt overigens over DX 11 en is daarmee prima bij de tijd.
- Ik concludeer dat ik op deze machine niet ga proberen te gamen. Een casual game lukt vast maar wil je echt gamen, koop dan een andere machine met een grotere magnetische disk, een krachtiger processor en een groter scherm. In de BBG staan prima suggesties.
Installatiemedium
Er wordt geen installatie DVD meegeleverd, in lijn met het feit dat er geen DVD-ROM lezer aanwezig is. Op de SSD is een herstel partitie aangebracht, die via de software van HP te gebruiken is. Er wordt ook de mogelijkheid geboden om op een USB stick een backup installatie te maken. Hiervoor gebruikte ik een 16 GB USB stick. Met een 8 GB stickje crashte de installer telkens zonder foutmelding; met een 16Gb USB stick ging het maken van de backup foutloos. Die kleine moeite van het maken van de backup kan je mogelijk veel tijd en moeite besparen.
Afsluitend
De HP Stream 13 is een fijne machine. Hij biedt ontzettend veel functionaliteit voor weinig. Mijn dochter en ik hebben geen klachten over het gebruik, de machine bevalt veel beter dan ik had verwacht.
Om een oordeel te vellen kun je als uitgangspunt de Stream qua werking en performance vergelijken met een tablet van € 250. Je kunt uiteraard afdingen op de vergelijking met een tablet maar het schetst een aardig beeld over wat je voor een bepaald bedrag aan computer kunt verwachten. De Stream biedt dan ontzettend veel meer mogelijkheden dan genoemde tablet.
Pluspunten:- Windows 8, gebruik van normale Windows desktop programma's is mogelijk.
- SSD, geen trage magneetschijf in deze machine. Dat komt de gebruiksvriendelijkheid ten goede.
- het geluid is goed, de functietoetsen ondersteunen het gebruik van de audio.
- prijs, zeer gunstig
- stil, de machine is onhoorbaar.
- 1 jaar gebruik van Office 365
Nadelen:externe links:
HP - online store
PC Mag review