Motorola Nexus 6 64GB Blauw Review

victor1701
19 januari 2015, laatste update op 3 mei 2015, 1.071 views

Motorola Nexus 6 64GB Blauw

Dit is mijn review van de Nexus 6. En tevens mijn eerste review ooit.

Pluspunten

• Mooi groot helder en scherp scherm (Amoled scherm met 2560 bij 1440 pixels)
  • Razend snelle Qualcomm Snapdragon 805 processor 2,65 GHz
  • 13 megapixel camera met dubbele led flitser werkt snel en goed
  • Lekker veel werkgeheugen 3GB
  • kale Android 5 versie is lekker vlot en ziet er mooi en gelikt uit

Minpunten

• Behuizing zou wat mooier kunnen, geen paarse rand
  • Opstarten telefoon duurt wat te lang, maar komt door de encryptie in android 5
  • Front camera valt tegen zou veel beter kunnen

Introductie

Dit is mijn eerste smartphone met een kale versie van android. Hiervoor had ik een samsung galaxy note 2. waarvan ik de software op de telefoon te traag vond. Teveel ruimte in beslag nam. En er veels teveel extra apps op stonden die ik toch nooit gebruikte. Ik had de software al snel vervangen voor een van de bekendste custom roms Cyanogenmod. Die lekker licht aanvoelt en je er veel dingen naar harte wens kunt aanpassen.

De software: Android 5

Ik moet zeggen dat de kale versie van android op de nexus 6 vlot aanvoelt. Menu's openen snel en vloeiend. De animaties zien er mooi en gelikt uit. Allemaal beter dan op de vorige android versies. De notificaties op het aanlogscherm en op het thuisscherm zien er gelikt uit. Mooi en helder wit. De notificatie balk heeft tevens een nieuw uiterlijk gekregen de icoontjes zien er nog iets witter en vooral strakker uit in design. Persoonlijk vind ik het jammer dat de wifi en gsm icoontjes niet meer aangeven wanneer er activiteit plaats vind. Ik weet alleen niet of dit in de vorige kale android versies anders was. De menu's zijn ook lekker helder wit met groen geworden. Hierbij is ook alles gemoderniseerd. Het hele android 5 zier er mooi strak en vloeiend uit.

Helaas voor mij persoonlijk vind ik het jammer dat je zo weinig dingen zijn die je aankunt passen. De toggle venster is volledig dicht getimmerd je kunt geen extra toggles toevoegen of in volgorde aanpassen. Je kunt nauwelijks extra functies toevoegen aan de power knop en of andere knoppen. Tevens heb ik de indruk als ik mijn telefoon niet gebruik en er even geen app in de achtergrond internet connectie opvraagt. Dat de gsm status op 3g blijft hangen. Het zou beter zijn dat er werd terug geschakeld naar 2g. Nu loopt de batterij snel leeg. Dit geldt ook voor de automatische brightness. Die had ook wel beter gekund.
Maar dit komt waarschijnlijk dat ik een custom rom cyanogenmod gewend ben waar dit wel allemaal goed zit.

Uiterlijk en hardware

De telefoon ligt lekker in de hand ondanks dat het toestel een 6 inch scherm heeft. Dit komt door de lichte bolling aan de achterkant. Maar voor dit grote toestel ben ik uiteraard zelf voor gegaan. Ik wilde immers meer ruimte op mijn scherm om meer icoontjes te kunnen plaatsen. En om niet te vergeten de softwarematige home knoppen en een kale android versie.
Het scherm is prachtig, mooie velle kleuren (Samsung amoled scherm), goede kwaliteit beeld (2560 bij 1440 pixels). de kijkhoeken zien er ook goed uit. De processor doet lekker snel zijn werk. Maar je verwacht ook niet anders want er zit immers een Qualcomm Snapdragon 805 processor onder de moterkap die op maximaal 2.65 GHz draait. Met een speciale app kon ik zien dat er regelmatig maar 2 cores aanstaan omdat er te weinig te doen viel voor de processor. Dat zit wel goed. Er is 3 GB aan Geheugen aanwezig. Meer dan voldoende tot nu toe nog niet vol gekregen. Terwijl ik toch een hoop apps op mijn telefoon heb staan en veel tegelijk heb open staan. Ik ben voor de 64 GB opslag versie gegaan. Ik was immers gewend om een telefoon met uitbreidbaar opslag te gebruiken. Ik had in mijn vorige telefoon een micro sd kaartje van 64 GB zitten naast de 16 GB dat al in de telefoon zat. Als je graag veel foto's, muziek en andere zaken op je telefoon bewaard. Dan heb je toch gauw veel GB's nodig. En daarbij valt het toch een beetje op dat hoe mooier en gelikter iedere nieuwere android versie wordt. Dat dit gepaard gaat dat de nieuwere versie meer opslag in gebruikt neemt. Dus je houdt minder opslag over voor je eigen bestanden. ik vind het niet meer dan gewoon dat het instap model van de nexus 6 al begint bij 32 GB. Want bij het opstarten van mijn toestel is al 10 GB gereserveerd voor het android besturingssysteem. Dan blijft er nog 54 GB voor jezelf over.

Na 1 week nog geen hardware matige defecten gevonden. De licht paarse rand om de telefoon vind ik zelf wat minder mooi. Dat had van mij gewoon metaal of zwart mogen zijn.

Speakers

Er zitten 2 speakers op de telefoon allebei op de voorkant. Een boven het scherm en een onder het scherm. Het geluid is in volume goed. Bij de lage tonen is het geluid voldoende mits je niet het volume op maximaal zet. Dan vervormd het geluid toch wat. Tevens bij het testen van sommige beltonen waar hele hoge tonen in voor komen bemerk ik wat kraak geluidjes. Maar hierbij is het alleen merkbaar als je het volume volledig op zijn hoogste stand zet. Maar omdat er 2 speakers zijn en aan de voorkant geplaatst zitten hoef je niet eens de volume volledig voluit te zetten. Er komt royaal voldoende geluid uit.

De camera

De 13 megapixel camera schiet mooie heldere foto's bij daglicht. De autofocus doet zijn werk snel en goed. Waardoor je lekker rap scherpe foto's kunt maken. Wanneer je foto's maakt als het donker is wordt de kwaliteit een stuk minder. Foto's zijn minder scherp veel korreligheid in de foto's. Maar als je de dubbele ledflitster gaat gebruiken ziet alles er weer prachtig uit. De dubbele led flitster doet zijn werk heel goed.
Conclusie de camera is stukken beter wat ik gewend ben op mijn oude samsung galaxy note 2 van 2 jaar terug. De camera zal voor iemand die foto's maakt voor zijn of haar hobby niet goed genoeg zijn. Maar voor mij iemand die af te toe famailie kliekjes maakt of op vakantie. Is deze meer dan goed genoeg.

Batterij

Bij een grote telefoon hoort uiteraard ook een batterij met een grote capaciteit. 3220 mAh. Je zou zeggen dat dit voldoende moet zijn. Maar voor iemand die toch regelmatig tot veel per dag gebruik maakt van zijn telefoon. Valt het ietsjes tegen. Het kan beter. Maar ik vermoed dat de telefoon beter om zou kunnen gaan met het stroom verbuik als er softwarematige verbeteringen door gevoerd zouden worden. Zoals ik al eerder aangaf bij bijvoorbeeld het gsm in de standby en de automatische brightness instelling.

Mooie, goede en snelle telefoon, Lekker veel werkgeheugen (3 GB), Lekker veel opslag (64 GB). De camera is redelijk tot goed voor gewoon gebruik. Het scherm is prachtig helder en scherp. De batterij loopt ietsjes te snel leeg.
Voor zwaar gebruik kom je de dag niet door. Voor normaal of minder lukt dat wel ruim voldoende. De software android 5 is prachtig, mooie animaties snel en vloeiend en Overzichtelijk. Geen bloatware (overtollige apps die je toch nooit gebruikt). Helaas kun je niet zoveel instellingen zelf aanpassen. Android had wat beter op de hardware aangepast kunnen worden. De automatische brightness en de gsm instandby verbruiken te veel stroom. De opslag is helaas niet uitbreidbaar met een microsd kaart.

Update 03-05-2015

recent heeft mijn nexus 6 een android update gekregen naar versie 5.1. Sindsdien gaat de telefoon stukken langer mee op een oplaad buurt. Ik haal met gemak meer dan een dag eruit. Tevens is de telefoon stukken sneller geworden. In deze android update zitten een hoop verbeteringen. Wifi en gsm problemen zijn opgelost. Tevens de processor performance is stukken beter. De batterij loopt aanzienlijk minder snel leeg. De nexus 6 is nu nog meer een aanrader om te kopen...

Heb jij ook een Motorola Nexus 6 64GB Blauw?

Ik heb een hele mooie custom rom gevonden op een xda forum. Dit is een copie van cyanogenmod maar dan met de mogelijkheid om encryptie uit te zetten. Dit scheelt aanzienlijk in battery verbruik en de telefoon voelt er daardoor een stuk sneller aan. Deze rom heet Benzo rom. Te vinden op http://forum.xda-develope...t/rom-benzo-rom-t3028611/
Daarbij zijn er tal van extra features toegevoegd zoals extra tegels toevoegen in je notificatie scherm, je kunt je taskbar aanpassen, PIE controls, Je kunt de heads up notificaties uit zetten, en nog veel meer. Tevens zijn er batterij en processor aanpassingen toegevoegd. Waardoor de telefoon bijna 2 dagen meegaat voordat ie weer opgeladen moet worden.
voor het batterij probleem zou je eens kunnen proberen om een qi charger te kopen en op je bureau te leggen/zetten, de meeste mensen zitten een grot deel van de dag aan hun bureau en ik haal in ieder geval vaak mijn telefoon uit m'n zak en leg hem op het bureau, als je hem dat op die lader legt zal hij meteen opladen en dus makkelijk de dag doorkomen