In de doos vind je de tablet (ingepakt in plastic), een vrij grote USB-adapter, een USB aansluitkabel, een stapeltje boekjes een een quick-start handleiding.
Bij het aanzetten verschijnt eerst een Acer logo; vervolgens start de installatie van Windows. De installatie is snel en eenvoudig; gelijk aan een Windows 8 installatie op de PC. De tablet is ietswat langzaam bij de laatste stappen van de installatie maar dit is niet hinderlijk. Bij de volgende keer opstarten is duidelijk de snelle opslag en de optimalisatie in Windows 8 te merken; dit gaat erg snel.
Na installatie is er zo'n 9 GB vrij op de C-schijf. Er is namelijk een herstelpartitie aanwezig die zo'n 8 GB in beslag neemt. Na vele pogingen en zelfs een systeemherstel leg ik mij erbij neer dat die herstelpartitie blijft waar hij is. Er zijn veel online handleidingen, maar geen van allen hebben het gewenste resultaat. Ook na het overzetten van de image met de tools van Microsoft kun je de partitie niet verwijderen. Upgrade naar Windows 10 lost dit op (zie verderop).
Er zijn ondertussen meer dan voldoende apps beschikbaar in de Windows Store; soms door "fans" gemaakt, soms door de originele uitgever. Ik heb geen problemen ondervonden met het vinden van de apps die ik nodig had. Enige vreemde is het ontbreken van een ingebouwde bestandsbeheerder in de "Metro" interface; er zijn goede betaalde alternatieven maar toch een missertje aan de kant van Microsoft.
Voor de lage prijs is dit een fantastisch apparaat voor de gemiddelde gebruiker; je hebt Microsoft Office, je hebt een volledige Windows omgeving, je hebt een ruime selectie applicaties en voldoende opslagruimte door gebruik te maken van een SD-kaart.
Na enkele dagen gebruik vind ik dat het scherm erg gevoelig is voor vingerafdrukken; veel poetsen om het scherm schoon te houden. De schermrotatie is soms wat traag, maar is vergelijkbaar met recente Android smartphones.
Ik heb al wat problemen ondervonden met het verwijderen van de herstelpartitie, o.a. de recoverymodus van Acer welke veel herstelopties biedt (geen gebruik van hoeven maken) die naar twee mislukte Windows-starts automatisch tevoorschijn komt (een toets indrukken tijdens de boot is wat lastig op een tablet). De Acer herstelfunctie verdwijnt bij de upgrade naar Windows 10.
De snelheid blijft met veel gelijktijdige apps ruim voldoende voor browsen en surfen. Ik speel geen games op dit apparaat dus daar heb ik ook geen ervaring mee. Voor de vergelijking heb ik Steam geïnstalleerd en via in-home streaming wat games gespeeld (Worms, Age of Empires) welke prima draaien.
Tijdens een videogesprek blijken de camera, microfoon en speaker ruim geschikt voor een gesprek. Er is geen sprake van hinderlijke galm mits je stemniveau normaal blijft. De microfoon zit boven en de speaker zit onderin, dus dat blijkt een goede indeling voor dit doeleinde.
Hoesje!
Dank aan user
eeeteee
Amazon DE
Deze past perfect en is behoorlijk betaalbaar. Ze hebben bij dezelfde leverancier ook een 3-pack screen protectors die heel eenvoudig zijn aan te brengen; er zitten wat handigheidjes in de verpakking om de protector snel en precies te kunnen plaatsen.
Windows 10 upgrade
Deze tablet heeft met 8.1 geïnstalleerd maar 9 GB vrije ruimte, mede door de recovery partitie die ook als WIM boot werkt. Upgraden via Windows Update mislukt elke keer, omdat je onvoldoende schijfruimte hebt en er geen GUI langskomt om je daarover te informeren.
Dus, met de Media Creation Tool een stick gemaakt. Echter, dan heb je nog steeds te weinig schijfruimte. Dus nu een externe HDD aangesloten, daar een ISO op, en de ISO gemount in Windows 8.1. Eerste keer mislukte de installatie bij 60% (van het deel in Windows), de volgende poging liep goed door. Installatie duurde een goed uur met alles erop en eraan; alle hardware goed herkend.
Het leuke is dat de Windows 10 installatie de verborgen partitie met WIM boot verwijderd (let op, ook geen recovery van Acer meer!) maar dat je na de installatie van Windows 10 nu 15 GB ruimte over hebt i.p.v. de 9 GB voorheen (na schijfopruiming om oude installaties op te ruimen).
Het eerste uur is de tablet traag, maar daarna is de snelheid weer zoals voorheen in Windows 8.1, misschien ietsje sneller maar het is marginaal.
Attentiepunten:
- Gebruik een externe HDD met ten minste 10 GB vrije ruimte en mount vanaf daar de ISO
-- De installatie laat geen sporen achter op de externe HDD
- Zorg voor een volle batterij; externe HDD gebruikt ook stroom en je kunt niet tegelijk opladen
Best lastig zo'n tablet met beperkte ruimte upgraden; ik hoop dat anderen hier iets aan hebben.
BIOS update en BitLocker
Na de W10 update dacht ik handig te zijn en de BIOS ook even bij te werken. Zodra je de .exe in de download opent schiet je gelijk in reboot; geen prompt, geen change log, maar direct updaten. De update zelf ging prima, maar... ik had BitLocker aanstaan. Met de BIOS update veranderd de vingerafdruk dusdanig dat BitLocker dus niet meer wilde. Deze tablet heeft geen hardware-Windows knop, dus daar zit je dan. Herstelstation werkte ook niet, i.v.m. secure boot.
Les: Eerst BitLocker "pauzeren" voordat je een BIOS update doet. Na de update weer "resumen" en dan is er niets aan de hand.
Reparatie:
- OTG kabel, USB hub, toetsenbord, muis, USB stick met Windows 10 USB installatie disk
- Stap 1: Power + Volume up: BIOS supervisor code instellen zodat je Secure Boot uit kunt schakelen en de boot order kunt aanpassen (USB HDD bovenaan)
- Stap 2: Booten, installatie repareren
- Stap 3: Opstartherstel (hiermee krijg je een handige GUI om je recovery key in te voeren). Deze meldt tot slotte dat er niets te repareren viel (maar schijf is wel unlocked nu!)
- Stap 4: Herstelconsole / command prompt
- Stap 5: manage-bde.exe -protectors -disable c:
- Stap 6: herstarten naar Windows
- Stap 7: BitLocker "resumen", reboot en alles werkt weer (nieuwe vingerafdruk is gekoppeld).
- Stap 8: Secure Boot weer inschakelen, eventueel Supervisor pass weer uischakelen
Maar goed, de les is dus eerst BitLocker te pauzeren voordat je je BIOS bijwerkt.