Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 8

- Reviews

Specificaties 6,1" display, 4G-support, met geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Huawei Ascend Mate 7 Wit Review

+2
hgoor 29 december 2014, laatste update op 26 juni 2016, 2.694 views

Huawei Ascend Mate 7 Wit

Een beetje vreemd, maar wel lekker: de Huawei Ascend Mate 7 is een prima telefoon als je kunt leven met de grootte van het toestel en de iOS "geïnspireerde" emotion UI 3.0. In de praktijk is het een fijn toestel, maar minder geschikt voor "tweakers".

Pluspunten

  • Android Marshmallow 6.0
  • Batterijduur
  • Erg goed werkende vingerafdrukscanner
  • Mooi, groot scherm
  • Emotion UI 4.0 "slimmigheden"
  • Toestel voelt echt high-end aan
  • Prima camera (front & back)

Minpunten

  • Afwijkende processor (Kirin 925 SoC) = géén alternatieve ROM's
  • Emotion UI (je moet er van houden)
  • Prijs voor los toestel is aan de hoge kant
  • Huawei: nog steeds relatief onbekend = onbemind?
  • 6" waarschijnlijk voor de meeste mensen te groot

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 5
Scherm Score: 5
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 3
Disclaimer vooraf
Deze review is gebaseerd op mijn persoonlijke ervaringen en dus volledig mijn persoonlijke mening. Die hoeft dus niet met jouw mening overeen te komen ;-) Zoals ze dat in de USA zo mooi zeggen: "Your mileage may vary".

Aangezien Tweakers deze telefoon ook heeft gereviewed (zie de video), ga ik hier niet alles herhalen qua specs en dergelijke, tenzij ik dat relevant acht voor mijn review.

To-do/updates:
  • Foto's plaatsen (als ik er tijd voor heb)
  • Updates na paar maanden gebruik
  • Update 5-10-2015: EMUI 3.1 en Android 5.1.1
    • Update 26-06-2016: hoe anderhalf jaar het verschil maakt
    • Update 26-06-2016: EMUI 4.0 en Android 6
Onbekend = onbemind?
De Ascend Mate 7 is dus het huidige vlaggenschip van Huawei ('subject to change') en is eigenlijk een wat vreemd toestel qua combinatie van features: een groot 6" 1080p scherm, een vingerafdrukscanner, high-end bouwkwaliteit (aluminium behuizing) gekoppeld aan een eigen processor/SoC (Kirin 925 SoC), een in verhouding enorme batterij van 4100 mAh (niet verwisselbaar) en een eigen(wijze) Android skin (emotion UI 3.0) die duidelijk - ahum - "geïnspireerd" is door Apple's iOS (en MIUI van Xiaomi).

Al met al een beetje een "mixed-bag" die in de praktijk - naar mijn mening - eigenlijk best wel oké uitpakt.

Zowat iedereen in mijn omgeving die deze telefoon in handen heeft gehad, komt met dezelfde opmerkingen: "wat een groot toestel", "goh, dat voelt niet goedkoop". Ook de associatie met HTC (door de body) hoor ik regelmatig. Maar ook een vaak gehoorde reactie is: "Huawei? Dat ken ik niet."

De laatste uitspraak is volgens mij een kenmerkend probleem voor Huawei en wellicht ook de verklaring voor het gebrek aan reviews van dit toestel specifiek hier op Tweakers. Er is er welgeteld één thread op het Tweakers forum. Is dit omdat dit toestel pas sinds oktober te verkrijgen is? Is het een kwestie van "onbekend maakt onbemind?"

Of is er wat anders aan de hand?

Niet voor tweakers
Om de vraag "is er wat anders aan de hand?" meteen maar te beantwoorden: ik denk dat veel die-hard Android fans dit toestel links zullen laten liggen wegens het gebrek aan "tweakbaarheid".

De reden daarvoor is heel simpel: door de eigen (afwijkende) processor van Huawei (een HiSilicon Kirin 925, met vier Cortex A15-kernen op 1,8GHz en vier Cortex A7's op 1,3GHz) kun je er vrijwel zeker van zijn dat er geen alternatieve ROM's zullen komen: daarvoor is het marktaandeel veels te klein.

Als je een blik werpt in de fora van XDA Developers voor dit toestel wordt het beeld bevestigd: er is nagenoeg geen enkele activiteit daar. En zonder een enthousiaste schare ontwikkelaars zal het ook nooit wat worden.

Het betekent ook dat je overgeleverd bent aan Huawei qua updates van Android (momenteel 4.4 KitKat) en je dus niet van EMUI 3.0 af kan komen. Natuurlijk kun je een andere launcher installeren en het toestel valt (gelukkig) ook te rooten, maar al met al zit je dus vast aan wat je koopt.

Een schril contrast met b.v. mijn Samsung Galaxy S4, Nexus 7 & 10 tablets waar ik in de loop der tijd allerlei alternatieve ROM's op heb losgelaten. Om nog maar niet te spreken van mijn Oneplus One, die standaard met CyanogenOS geleverd wordt.

Huawei is zeker nog geen "household name" onder tweakers, zoals de directe concurrenten.

En verder?
Qua schermgrootte en afmetingen zit de Ascend Mate 7 in hetzelfde rijtje als de iPhone 6 Plus, de Samsung Note 4/Mega, Sony Experia Z Ultra, Nokia Lumia 1320/1520, de HTC M8 en de Motorola Nexus 6, om er een paar te noemen. Stuk voor stuk "flagship phones" met allerlei extra's.

Qua prijs komt de Huawei ook aardig in de buurt met een straatprijs van rond de ¤440,- maar is nog steeds tegen de ¤100,- (of meer) goedkoper dan genoemde concurrenten. Overigens kocht ik dit toestel voor ¤174 i.c.m. een éénjarige verlenging van mijn Vodafone Red Super C abonnement - een acceptabele prijs in mijn optiek: ik zou er zeker niet de volle mep voor betaald hebben.

De bouwkwaliteit van het toestel laat niets te wensen over in mijn optiek. Mooie aluminium behuizing met zeer kleine bezels wat veel "screen estate" geeft zonder lomp te zijn. Het voelt absoluut high-end aan (ik denk hierbij aan de HTC toestellen zoals de M8). Ter vergelijking: de Mate 7 heeft met z'n 6" een scherm dat 0,5" (een centimeter) groter is dan mijn OnePlus One, maar overall is de Mate 7 maar een fractie groter; dat is best knap. Wel is het toestel wat gad en is een hoesje dus bijna een must.

Voor wie dan wel?
Zoals in diverse andere reviews al is aangegeven is dit een toestel met behoorlijk uithoudingsvermogen. Dat is mede te danken aan de keuze om de scherm resolutie Full HD te houden en niet QHD om niet te zwijgen over de (niet verwijderbare) 4100mAh batterij. Bij gemiddeld gebruik (uurtje of wat bellen, muziek luisteren, wat navigatie en 24x7 bluetooth koppeling met mijn Pebble smartwatch) haal ik makkelijk 2 dagen (48 uur). Ter vergelijking: mijn Oneplus One haalt makkelijk 1,5 dag (32 uur)en dat is zeker ook niet slecht.

Daarnaast - en dit is ook in alle reviews al genoemd - werkt de vingerafdrukscanner van Huawei echt prima. Alleen die van de iPhone komt in de buurt. Eindelijk een biometrische beveiliging die ik daadwerkelijk wil gebruiken. De plaatsing op de achterkant is bovendien ook ergonomisch een prima plek: je vinger gaat er zowat automatisch op.

De skin die Huawei gebruikt, EMUI 3.0 (Emotion UI) is... uitgesproken anders. Je houdt er van of je haat het. Veel van mijn kennissen vinden het uitgesproken 'spuuglelijk' terwijl anderen (zoals ik) er neutraler tegen overstaan. Gelukkig maakt Huawei diverse skins waarmee het standaard uiterlijk een beetje kunt aanpassen.

Emotion UI is - kort door de bocht - Android zonder de app drawer: alle apps staan dus op je homescreens. Waar kennen we dat van? Juist; Apple's iOS. En er zijn meer iOS achtige zaken aan EMUI 3.0. Als je b.v. met je vinger verticaal van boven naar onder over het scherm 'swiped' dan krijg je een zoekbalk die als twee druppels water lijkt op Apple's Spotlight.

Je kunt net als bij iOS (en reguliere Android) uiteraard mapjes maken om je homescreens een beetje overzichtelijk te houden. In de praktijk wende ik er snel aan (waarschijnlijk omdat ik lang ook een iPhone 4S heb gehad en nog steeds een iPad heb).

Als je dus van een iPhone komt, zou de overstap naar Huawei en z'n EMUI skin best wel eens wat makkelijker kunnen zijn dan naar een regulier Android toestel. Overigens is dat ook te danken aan het feit dat iOS ook steeds vaker 'leentjebuur' speelt met Android...

Daarnaast heeft Huawei in de EMUI 3.0 (Emotion UI) allerlei slimme zaken ingebouwd om het gebruik van deze "phablet" met één hand toch zo veel als mogelijk is te ondersteunen. Je kunt bijvoorbeeld een extra knop toevoegen aan je navigatiebalk, waarmee je de notificaties kan openen, zonder te swipen. Ook kan je het toetenbord link of rechts laten 'uitlijnen' zodat je makkelijker eenhandig bij te toetsen kunt; de "one-handed" modus.

Het standaard notificatiepanel van Android 4.4 en 5 dat weinig spannend uitziet, heeft in EMUI 3.0 een vormgeving in de vorm van een soort tijdlijn. Ik vindt deze persoonlijk eleganter dan de standaard weergave. Ik heb dit ook gezien in de Zen UI van Asus, dus het is niet helemaal origineel.

Er zijn voldoende 'skins' om de telefoon verder een eigen karakter te geven. Al met al was ik redelijk snel aan EMUI 3.0 gewend. En als je echt je app drawer mist, kun je altijd nog een andere launcher installeren (Nova/Apex/Google Now).

En verder?
In de praktijk is de Ascend Mate 7 snel genoeg om mee te komen. Af en toe merk ik wel dat EMUI 3.0 last heeft van kleine lag. Bij het afspelen van video's en dergelijk zul je al gauw blij zijn met de 6" die je hebt. Ook browsen en gamen gaat prima.

Niet onbelangrijk zijn ook de goede en snelle GPS-fix die ik krijg (Glonass) en de goede geluids- en gesprekskwaliteit. Alles loopt redelijk soepel. Ook de (ouderwetse) FM-radio die is ingebouwd is soms handig als je niet kan of wil streamen.

Conclusie
Een mooi groot toestel, een goed scherm, een goede afwerking. Een zo goed als perfecte vingerafdrukscanner. Een mega-batterij die je in principe een heel weekeinde door kan helpen. Helaas niet zo tweakbaar door de eigen SoC en aan de skin moet je wellicht ook wennen. Ik denk niet dat dit toestel (buiten wellicht Azië) een grote schare fans gaat kennen. Dat is best jammer want ik zou best wel een CyanogenMod versie willen gebruiken op deze telefoon.

Mijn eindconclusie is: de Huawei Ascend Mate 7 is een beetje vreemd, maar wel lekker.

En nee: de accu-duur was niet de enige reden om deze te kiezen bij mijn verlenging...

Update: EMUI 3.1 Android 5.1.1
Letterlijk een maand voordat Android M(arshmallow) 6.0 uit kwam, kwam Huawei eindelijk met de lang verwachte update van 4.4.4 KitKat naar Lollipop en wel meteen naar 5.1.1 met EMUI 3.1. Ik heb niet af gewacht tot de OTA uitkwam maar direct een clean install gedaan op basis van de update, wel door middel van de ingebouwde optie voor een update.

De release kan hier worden gedownload; MT7-L09 Firmware(C900B324,Android 5.1.1,EMUI 3.1).

Pas na een factory reset lukte bij mij de reguliere manier van updaten (via de ingebouwde optie, (misschien omdat ik ooit via Kingo Root mijzelf root-access had gegeven).

Huawei heeft een hele site gewijd aan EMUI 3.1 en de features maar het overgrote deel daar van is marketing prietpraat.

Wat mij direct opvalt is dat EMUI 3.1 nagenoeg niet verschilt met 3.0. Niet zo vreemd want het is niet voor niks een .1 versie. Ik heb dus het gevoel dat het vooral een aanpassing is om met 5.1.1 te werken.

Ik merk dus momenteel weinig verschillen, behalve de nieuwe optie om een screenshot te maken door middel van je knokkel (2x tikken op het scherm) en de optie waarbij het EMUI je visueel toont op welk scherm of in welke map een app staat als je er naar zoekt (dat is wel een mooie animatie overigens).

Zodra ik meer ervaringen heb om te delen, zal ik deze review updaten.

Update 26-06-2016 - hoe anderhalf jaar het verschil maakt: minder onbekend?

De Acend Mate 7 kwam midden 2014 uit en ik schreef mijn initiële review in januari 2015. Inmiddels is het medio 2016 als ik deze update schrijf. Anderhalf jaar verder dus en in smartphone land een eeuwigheid.

Huawei timmert ondertussen flink aan de weg met met toestellen als de Mate 8 de P9 en natuurlijk de Google Nexus 6P.

Met name door de deal met Google zet Huawei zichzelf op de kaart als serieuze smarthone producent. Een beetje minder onbekend dus.

Helaas lijkt Huawei hierdoor wel volledig de focus op nieuwe producten te hebben en doet nagenoeg geen moeite meer om de oudere 'flagship' telefoons up te daten.

Er zijn nog steeds geen 100% werkende customs ROM's voor de Mate 7 (een halfbakken Cyanogenmod rom is alles).

Als je prijs stelt op snelle updates van Android, dan moet je dus of een Nexus toestel kopen of je heil zoeken bij andere fabrikanten. Zelf heb ik besloten dat mijn volgende toestel een Nexus wordt.

Niettemin is het knap wat Huawei doet en ik ben nog steeds een fan van hun bouwkwaliteit. Mijn Mate 7 voelt nog net zo premium aan als de nieuwe toestellen van Huawei.

Update 26-06-2015: EMUI 4.0 en Android 6

Net als bij de voorgaande update van EMUI 3.0 op 4.4.4 KitKat naar EMUI 3.1 op 5.1.1 Lollipop heb ik een handmatige update moeten doen naar 6.0 Marshmallow. Wachten op een officiële OTA in Nederland lijkt een eeuwigheid te duren. In Spanje, Polen en andere landen is de update al lang en breed gepushed naar gebruikers.

Ook hier moet ik dus wederom constateren dat Huawei ongelooflijk traag is met updates voor oudere toestellen.

Het update proces is overigens niet heel spannend: maak eventueel een backup van je telefoon en download dan de volledige MT7-L09 B560 ROM.

Unzip het bestand en maak een map aan in de root van je telefoon geheugen óf je SD kaart met de naam /dload (zorg voor voldoende ruimte: de update.app is ruim 1.2gb). Kopieer de update.app hier naar toe. Ga naar settings, update en als het goed is zou je toestel de update moeten tonen, zo niet dan kies je voor lokale update en zou het verder goed moeten gaan en zit je daarna op Marshmallow 6.0.

Ik heb zelf overigens een factory reset gedaan en als je wilt dat zaken standaard op de SD worden opgeslagen moet je dat ook even instellen onder geavanceerde instellingen > opslag (reboot nodig).

In het algemeen heb ik nog weinig schokkende verschillen gemerkt tussen EMUI 3.1 en 4.0. Ook qua Marshmallow merk ik nog niet heel veel verschil, zij het dat je natuurlijk nu "doze" hebt en je, als het goed is, dus nog wat betere accutijd kunt halen uit de toch al niet kleine batterij.

Uiteraard krijg je de extra Google Now functies maar die zijn niet schokkend.

Zover ik kon nagaan kun je geen volledige integratie van je SD kaart met het ingebouwde geheugen doen (helaas).

Mocht Marshmallow je niet bevallen, dan kun je weer downgraden naar 5.1.1. Alle instructies staan online op deze site.

Conclusie medio 2016
Goed, dit toestel is nu dus ruim 2 jaar oud. Dat merk je aan de updates die je krijgt (moet je zelf achteraan) en aan de in verhouding tragere Soc (HiKirin). Het toestel zelf, de batterij en het scherm zijn nog steeds prima en doorstaan de tand des tijds prima. Het toestel zelf is inmiddels nieuw verkrijgbaar voor rond de ¤300 euro.

Dat is een relatief hoge prijs voor een toestel dat momenteel al lang geen flagship meer is en dat ergens in de middenmoot zit qua prestaties.


Links:
Ascend Mate 7 op het XDA developers forum
Android Authority review op YouTube
Samsung Galaxy Note 4 vs. LG G3 vs. Huawei Ascend Mate 7 - AnTuTu Benchmark

Edits
  • 05-01-2-15: Wat spelfouten aangepast
  • 14-01-2015: foto's - yeah..
  • 05-10-2015: Update: EMUI 3.1 en Android 5.1.1..
  • 26-06-2016: hoe anderhalf jaar het verschil maakt
  • 26-06-2017: EMUI 4.0 en Android 6

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Huawei Ascend Mate 7 Wit?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (6)

Wijzig sortering
Fijne review om te lezen. Ik kan mijn abbo verlengen bij kpn en zit er aan te denken om dit toestel te nemen. Denk je dat dit een jaar na release nog steeds een goed idee is?
Dank je.

Hangt van de prijs af denk ik...

Qua hardware begint deze telefoon m.i. achterop te raken bij de qualcom telefoons. Als ik ook zie hoe belachelijk lang het duurde voor Lollipop er was, neem ik de opmerking van Huawei dat deze Ascend Mate 7 ook Marshmallow gaat krijgen, met een korreltje zout.

Als je wat nieuwere hardware wilt en een maatje kleiner zou de Honor 7 misschien ook wat zijn?

Zelf vind ik het nog steeds een fijn toestel en met 5.1.1 ben je in elk geval weer meer bij dan met 4.4.4. En 6" is heel fijn met video's en games, dat blijft een feit...
Ik wil na mijn nexus 5 toch wel erg graag een toestel met zo'n goede accuduur. :P En een groot scherm lijkt mij ook heel fijn. Draait de software nog wel soepel zonder haperingen?
In mijn optiek soepel genoeg voor gemiddeld gebruik; ik weet niet wat jouw gebruik is, maar ik heb voor mijn zakelijke SIM een OnePlus One en die heeft 3gb RAM en een Qualcom processor de Huawei maar 2gb en een HiKirin en ik merk dus wel dat apps vaak uit het geheugen worden gedrukt (kan je ook allemaal een beetje instellen met de Huawei apps).

Voor elke app die je er op zet, zal de software standaard het proces killen als je de qpp verlaat. Ook zal de privacy protection zaken proberen in te stellen. Ik vindt dat fijn, maar andere mensen vinden dat irritant. Ik denk dat hele nieuwe en zware games de Huawei wel op de knieën krijgen.

Daarnaast neem ik aan dat je op je Nexus de stock Android draait: ik kan me dan voorstellen dat EMUI (zonder app-drawer) je dan tegen staat (mij niet). Een andere Launcher kan, maar je zal zien dat de meeste GUI onderdelen zoals notificaties en andere zaken dan uiteraard niet mee veranderen.

Maar ik ken nog steeds geen andere mainstream telefoons met een 4100mAh batterij ;-)
Top en uitgebreide review :) zie echter paar foutjes in je artikel.

Ik ben erg aan het twijfelen of ik dit toestel moet aanschaffen of niet. Ik heb op het moment een nexus 5 en sinds de update naar Lollipop ben ik erg teleurgesteld in Google. Ik kocht de nexus vanwege dat pure android gevoel en dat hebben ze flink verkloot bij me met lollipop. Moet 2x per dag mijn toestel opladen sinds de update, traag, loopt vaak vast. Ik heb de mate 7 gezien in de media markt en moet zeggen dat ik erg te spreken ben over de accu en het grote scherm.

Ik ben wel echter op zoek naar een 32GB versie zodat ik gebruik kan maken van het tweede slotje voor sim-kaart. Maar helaas is het nergens in Nederland verkrijgbaar :(

Hoe ervaar je het scherm, camera en aller belangrijkste: past het nog in je broekzak? :p
Als je de foutjes nog even zou willen aangeven, dan pas ik het even aan (wel zo netjes; mag ook in een PM). Ik heb even de spellcheck laten lopen...

Wat betreft de Nexus 5: mijn vriendin heeft er ook een en die heeft sinds 5.01 ook dat de batterij snel leeg is. Het was al geen hoogvlieger qua batterij, maar wel irritant idd. Heb wel het idee dat de meeste personen die deze issue hebben, de OTA hebben gedaan: bij veel van hen werkt het als ze een factory reset doen. Dan schijnt het allemaal weer als een zonnetje te lopen. Kost je een uurtje of wat maar het automatisch terugzetten van de backups gaat met 5 een stuk mooier...

De 32gb versie is alleen de premium (gouden) versie. Die heeft ook 3gb RAM, maar zal - zover ik weet - niet in Nederland verkocht gaan worden: als je persé wil, kan je hem wel online kopen. Ik heb op YouTube diverse reviews gezien van die versie en waar ze dan links hebben naar de store waar ze hem hebben gekocht.

Ik heb er een micro SD van 16gb bij gezet en daarmee red ik het (vooralsnog) makkelijk.

Scherm en camera zijn in de praktijk goed genoeg, maar ik heb het gevoel dat de camera op mijn OnePlus One beter is. Jammer genoeg geen stabilisatie oid maar voor wat selfies en (Facebook) snapshots prima.

Wat betreft broekzak: ik draag eigenlijk altijd een colbertje en dan zit de telefoon in de binnenzak. Daar past zelf mijn Nexus 7 tablet nog prima in :)

Ik heb geen van mijn telefoons ooit in een broekzak gehad. Is echt vreselijk. Dus of borstzakje van het overhemd, binnenzak van colbert of jas....

Met spijkerbroek lijkt het me echt niet te doen, maar dat had ik al met mijn 4,5" iPhone 4S al (ongemakkelijk)...

[Reactie gewijzigd door hgoor op 5 januari 2015 14:35]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*