Neato Robotics Botvac 85 Review

djwice
29 december 2014, laatste update op 12 september 2019, 2.290 views Product gekocht

Neato Robotics Botvac 85

Zo schoon is de vloer nog nooit geweest. Hij stofzuigt bij ons nu elke dag alle slaapkamers, hij valt niet van de trap, kruipt onder bedden. Geen stofpluizen meer! En de kinderen ruimen nu vaker zelf hun speelgoed op, anders speelde hij er mee!

Pluspunten

• Elke dag een schone vloer
  • Kinderen ruimen hun kamer op
  • In 7 weken goedkoper dan werkster
  • Communiceert in vriendelijke Nederlandse zinnen
  • Als hij klaar is, is hij binnen een halve minuut terug bij zijn laadstation
  • Zeer zuining: €0,0293 per uur actief zuigen
  • Klanten service is top: een belletje en alles komt goed
  • Met nieuwe accu en borstels weer als nieuw!

Minpunten

• Weet niet hoe hoog hij zelf is
  • Kan niet overweg met convectorput rooster
  • Borstels gaan relatief snel stuk

Het went snel. De stofzuiger hoef je 1x te vertellen welke taal hij mag spreken, hoe laat het is en welke dag het is. Dan stel je in op welke dagen hij mag werken en per dag op welke tijd. Dan laat je hem 12 uur laden en gaat hij aan de slag.
De eerste paar keer blijf je er bij om te zien welke dingen in je huis onhandig zijn voor de robot. Denk aan sokken op de grond, een convector rooster, een puntig uitsteeksel onder je bed of een schuine zwarte onderkant van je fauteuil. En waar je blokkades hebt op de route. Je past het een en ander een beetje aan.
En daarna ben je al bijna vergeten dat hij er is, alleen ben je elke keer blij dan je geen kruimels onder je blote voeten voelt, geen stofpluizen meer tegenkomt en nooit meer niest in bed.

Vindingrijk
De stofzuiger vindt van alles, knopen, batterijen en hij haalt de stuiterballen van de kinderen onder het bed vandaan. Erg handig. Hij stopt als hij een schouderband van een tas, batterij of knoop opzuigt en vraagt om assistentie. Gewoon in keurig Nederlands en met een oranje contour zie je ook op afstand dat er wat mis is.

Onhandig
Soms is hij een beetje onhandig. In noem het maar zo: hij heeft een voorhoofd maar zijn ogen zitten lager. Dus onder alles wat hoger is dan zijn ogen, maar lager dan zijn hoofd, probeert hij door te rijden. Dat lukt natuurlijk niet, hij probeert het een paar keer, waarna hij je vraagt het obstakel te verwijderen.

Oplossing
Voor die onhandigheid zijn er 3 oplossingen:
  • Je kunt het bed, de stoel of tafel op een voetje zetten zodat de robot er onder door kan.
  • Je kunt een lapje stof (zwart of passende kleur) van 1cm hoog (zijn voorhoofd is kleiner) vastmaken op de plek waar hij niet onder door kan, dan ziet de robot dat hij er niet onderdoor kan.
  • Je kunt op de grond op die plek het meegeleverde zwarte tape leggen, dan ziet de robot dat hij daar niet overheen kan.
Ontwerpfout
Deze stofzuiger heeft, naast hoofdpijn, een wat ongelukkigere ontwerpfout. De zijborstel raakt naast de hoofdborstel ook een aandrijfwiel. Dit wiel kan zowel vooruit als achteruit, en ook omlaag veren. Dit wiel rijdt soms over de horizontaal roterende zijborstel heen. Waardoor de borstel wordt losgetrokken of er haren uit getrokken worden. Als de zijborstel wordt opgezogen raakt ook de hoofdborstel beschadigd.

Onderhoud
Het legen van de stofbak gaat makkelijk, uitkloppen boven de grijze container, filter terug klikken en klaar. De eerste keer moet dat na de eerste zuigronde bij dagelijks gebruik heb je minder stof per keer en kan het om de paar dagen.
Lange haren zijn wat lastig, net zoals bij wielen van kinderwagens gaan deze om de roterende as zitten. Maar gelukkig is die goed bereikbaar en kun je de haren er zo uit trekken.
Mooier had natuurlijk geweest als er in de behuizing een mesje zat dat de haren simpelweg zou doorsnijden, zodat ze in de stofzuiger belanden.

Geluid
Het geluid is anders dan van een normale stofzuiger. Je hoort eigenlijk een radiografisch autootje rijden in je huis. Zeker met de stille borstel.

Stroomgebruik
De robot werkt op een accu, wat ik gemeten heb is het verbruik tijdens het laden en tijdens in rust. In rust geeft mijn meter 0 Watt aan, dat betekend minder dan 0.5 Watt rust gebruik. En tijdens laden 35Watt. Van helemaal leeg naar vol opladen kost maximaal 12 uur volgens de handleiding. In de praktijk gebruikt hij 1kWh per 10 stofzuigbeurten van 46 minuten elk. Samengevat kost elke dag een stofzuigbeurt nog geen €8,- per jaar (incl. €5,60 belasting), ~ €0,022 per dag. Dat is van 270 uur per jaar stofzuigen ongeveer 10% zuiniger dan de gemiddelde stofzuiger in Nederland (€0,30 per uur).

Service
Is er iets mis met de Botvac of doet hij niet wat hij moet doen? Je belt en de vriendelijke Engelstalige klantenservice luisterd stuurt je een e-mail met UPS postzegel. Je stopt hem in een doos, de accessoires mag je houden. En hij wordt thuis opgehaald, waarna ze direct een nieuwe(!) naar je opsturen. -- Het typenummer kan afwijken bijvoorbeeld botvac 80, het enige verschil is minder accessoires, en de kleur van z'n hoofd.

Terugverdient
De BotVacs zij identiek op de accessoires na. Ik heb de BotVac 85 voor €469,- gekocht. Ik was van plan een goedkoper model te kopen en dan de hepa filter en stille borstel er bij te kopen, maar op de dag van aankoop was het voordeliger het meest uitvoerige model te kopen.

Het huis wordt nu elke ochtend gezogen, ook in het weekend.
Een werkster zou bij ons een uurtje per dag (à €13,-) nodig hebben om dit te doen, dus kost in 6-7 weken meer dan deze robot.

Levensduur (2019 update)
Je zou het niet verwachten, maar hij doet het nog!

In andere reviews lees je;
  • gestopt met werken na twee jaar
  • werkt maar 15 minuten of totaal niet met nieuwe batterij
Beide zijn waar en dat komt door 2 dingen.
1) Foutmelding na 2 jaar is: zet aan/uit knop op aan, terwijl die aan staat - dit zou eigenlijk de melding; vervang mijn batterij moeten zijn.
2) De menu optie om de robot te vertellen dat hij een nieuwe accu heeft is optie 6 in het help menu welke op het oog slechts 4 keuze opties heeft.

Door (1) kopen veel mensen niet een nieuwe batterij (€35,-).
Door (2) resetten ze de accu instelling niet en daardoor denkt de robot dat hij maar weinig stroom uit de accu mag halen; zoals bij de oude batterij.

En als je nieuwe accu aan geeft mag hij pas terug aan de lader (dus even verstoppen) en niet onderbroken worden tot de robot aan geeft dat de accu opgeladen moet worden.

Volg je deze stappen en koop je nieuwe borstels en HEPA filters (€15,-) dan werkt hij weer als nieuw. Dus hij kost €50,- extra na 2 jaar en dan is ie weer als nieuw.

Accu is goed bereikbaar; twee schroeven, duwen op connector en batterij gaat los.

Hij is nog niet perfect:
  • Loopt geen trap op of af
  • Convectorrooster (suggestie: bredere banden en voilá)
  • Voorhoofd issue
  • Haartjes
maar hij is super comfortabel.

Heb jij ook een Neato Robotics Botvac 85?

Anoniem: 171104 19 augustus 2015 13:10
Helaas gistere net gekocht. Vandaag ook terug gestuurd, totaal niet tevreden over. Borsteltje vanvoor is er ook al een paar keer afgeweest, maar het geen wat me het meeste stoorde is dat hij sommige plaatsen overslaat en andere plaatsen steeds opnieuw deed. Ook is de Neato nog nooit terug naar zijn laad station kunnen gaan. Ik had misschien toch eerst wat reviews moeten lezen. :(
Dat laatste herken ik niet. Bij mij gaat hij altijd terug tenzij hij iets opzuigt dat niet past (batterijen, pen met touwtje er aan etc.). Ik heb ook niet gemerkt dat hij plekken overslaat. Maar wellicht heb ik minder glimmende of metalen dingen in huis.
Anoniem: 171104 @djwice22 augustus 2015 15:01
Ik heb nu de lg-VR64702LVM home-bot. Ik moet zeggen dat deze wel wat beter werkt, maar de hoeken niet zo goed deed als de Neato.
Ik mis enkel het logisch nadenken van zowat elke robot stofzuiger. Maar het is nog een redelijk nieuw concept dus dat zal in de toekomst wel verbeteren.

Denk ook wel dat het laser systeem van neato het beste systeem is voor plaats herkenning. Hier zouden de andere fabrikanten beter ook gebruik van maken want het plafon herkenning zoals samsung en lg (door middel van een camera) vind ik niet het beste en betrouwbaarste systeem. De LG die ik nu heb slaat ook wel regelmatig plaatsen over en doet dezelfde plaatsen meerdere keren.
Ik had een Signature Pro. Na een jaar deed de accu raar. Binnen een week een splinternieuwe Signature Pro. Deze had een defecte dustbin. Binnen 3 dagen een nieuwe dustbin uit de VS. Probleem lag in de body van het apparaat. Gratis upgrade naar de veel duurdere Botvac85 en dus weer een nieuwe.

Ik krijg gewoon een nieuwe en betere na een jaar intensief gebruik...

Hoe goed wil je de service hebben?!

P.S. ze gaan allemaal kapot, ook van Roomba. Maakt niks uit omdat je toch steeds weer een nieuwe krijgt!

@Hemaworstje, kans gemist. Je moet je niet zo makkelijk laten beïnvloeden.

P.S. Gebruik de Amerikaanse helpdesk. Veel sneller en effectiever omdat dat hun thuisbasis is.

[Reactie gewijzigd door RM199724 op 22 juli 2024 17:34]

Hmm... heb je hen gebelt of gemailt in Amerika?
Mijj ervaringen met de Botvac 85 zijn in lijn met de review. Hij maakt ons huis zeer goed schoon en loopt nergens op vast, ook niet tussen de 24 tafelpoten bij de eettafel. Het convectorrooster durft hij hier ook niet over. Dat heeft niet zo zeer te maken met de breedte van de wielen. Hij detecteert een 'afgrond' en zal doordoor een andere route volgen. Hier gaat hij keurig netjes langs het rooster. De 10 cm brede strook tussen convectorrooster en het raam bereikt hij niet, helaas. Daar staat tegenover dat we iedere dag thuiskomen in een keurig gezogen woonkamer en gang. Met twee poezen en een klein kind in huis is dit apparaat een zegening en valt nu in de klasse van "had ik dit maar eerder gekocht".

In tegenstelling tot de meeste andere robotzuigers heeft de Botvac een logische volgorde als hij stofzuigt en 'stuitert' ie niet willekeurig door de woonkamer zoals een Roomba zou doen.

Voor wat betreft de klantenservice: deze vind ik zeer goed. Er was een probleem, gebeld en toen bleek dat de laser een probleempje had. Kreeg vervolgens een nieuw vervangend exemplaar. Ben keurig te woord gestaan en hoefde maar 30 seconden te wachten voordat ik geholpen werd.

Het probleem met het zij-borsteltje herken ik niet. Hij is er hier nog nooi vanaf gegaan (hij zit magnetisch vast) en slijt nagenoeg niet. Dit ligt wellicht ook aan de vloer, wij hebben parketvloeren en laminaat. Als ik de onderkant bekijk komt het borsteltje niet in de buurt van de wielen of de grote borstel. Wellicht is hij bij de reviewer blijven haken achter een kleed?
Hoi ik heb deze onderkant (foto van internet): http://img1.lesnumeriques...dessous-53458beb98f5f.jpg en ook gewoon een gladde vloer. BotVac wil zo nu en dan achteruit rijden tegen dingen op, en dan gaat zijn kont omhoog. En zo nu en dan trekt hij dan zijn zij borstel er uit. Als hij die opzuigt, perforeert hij de de transparante zwabber van de grote borstel. Dat heeft hij bij mij met twee verschillende zijborstels en twee verschillende hoofdborstels gedaan. Op twee verschillende plekken in huis.

BIj mij was de ondersteuning van de webshop en de verkoper belabberd. Ik ben blij te lezen dat anderen betere ervaring hebben. Ik heb wel gezien inmiddels dat er verschillende versie zijn van de 85. Zowel qua software, verpakking (zwart plastic of karton) als qua land van productie. Bijvoorbeeld de "ik ben klaar" riedel verschilt tussen twee 85 versies. Wellicht zijn er meer dan twee versies op de markt gebracht en heb ik toevallig net de verkeerde getroffen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 17:34]

Van 4 sterren naar 1 ster omdat de klanten service je tegenvalt?
Wellicht wat uitgebreider beschrijven wat het probleem met de klanten service is want zo hebben we er natuurlijk niets aan ;),
Bedankt voor je review.
Op basis van jouw ervaring met hun klanten service ga ik hem niet kopen.

;)