Samsung UE46H7000SL Zwart Review

ariekanari
28 december 2014, laatste update op 4 januari 2015, 2.153 views

Samsung UE46H7000SL Zwart

Prima televisie als deze nagenoeg vrij is van backlight bleeding en DSE. Maar houdt er rekening mee dat dat zeer waarschijnlijk een lot uit de loterij is. Lees de professionele reviews er maar opna. Daarnaast is er sprake van een lichte mate van bewegingsonscherpte.

Pluspunten

• Samsungs Smart-tv functionaliteit is ongeëvenaard
  • geluid is voor een zeer platte televisie bovengemiddeld
  • veel instelmogelijkheden voor beeld, geluid, smart-tv etc.
  • zendervolgorde wordt bepaald door de provider maar is daarna wél naar eigen voorkeur aan te passen
  • zeer goede zwartwaarden dankzij het gebruik van een (SP)VA-i.p.v. IPS-paneel
  • mediaspeler: is niet kieskeurig en speelt vrijwel alle formaten/containers probleemloos af

Minpunten

• beelduniformiteit valt tegen. Vrij grote kans op DSE en pillaring effect. (structureel Samsung-paneelprobleem bij edge-lit-tv's)
  • backlight bleeding (ook met de instelling filmzwart)
  • backlight fluctuatie
  • bewegingsonscherpte
  • lip-synch problemen bij zowel de ingebouwde PVR-functie als mediaplayer (regelmatig)
  • mediaplayer: ondertitelingsproblemen bij het kijken van meerdere afleveringen na elkaar
  • afstandsbediening: veel functies verborgen onder de TOOLS-knop. Gewongen gebruik van pijltjestoetsen en OK-knop.
  • menunavigatie af en toe zeer traag: lijkt willekeurig op te treden

2 van 5 sterren (Slecht)
Het installeren van de tv gaat probleemloos met de ingebouwde wizard.

De instelmogelijkheden van beeld, geluid, smart-tv zijn zeer uitgebreid. Zelf geef ik er de voorkeur aan om de de meeste beeldverbeteraars uit te zetten. M.u.v. Filmzwart (cinema black). Dit zou bij de weergave van films met zwarte balken boven ze dieper zwart moeten maken. En dus eventuele backlight bleeding moeten verminderen. Zelf heb ik geen of nauwelijks verschil kunnen ontdekken tussen de standen uit, laag, middel of hoog. De calibratiemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Vooral de mogelijkheid om zwarttinten dieper zwart te maken is een aanrader (let op: dit is een andere optie dan filmzwart). Indien deze instelling niet gewijzigd kan worden zet dan de tv op een externe bron. Dan kan deze aangepast worden. Vergeet daarna niet de optie "Alle bronnen" zodat deze wijziging wordt toegepast opalle bronnen.
Het geluid is voor een platte televisie zeer goed te noemen. In de winkel heb ik het verschil tussen een H6- en H7-serie duidelijk kunnen waarnemen. Uiteraard kan de geluidsweergave niet op tegen een externe geluidsinstallatie of soundbar.

Backlight bleeding en schermuniformiteit
Ik heb twee H7000 televisies in huis gehad een UE40H7000 en een UE46H7000.
De 40 inch variant was ronduit slecht. De backlight bleeding was dramatisch vooral langs de onderzijde en deze had bovendien ernstige uniformiteitsproblemen: een sterke mate van DSE. Vanaf dag één problemen mee gehad. Direct en permanent zichtbaar tijdens voetbalwedstrijden. Backlight bleeding, DSE én bewegend beeld: geen prettige combinatie. Vooral als de grootste DSE-vlakken (6 à 7 centimeter breed) zich voordoen vanaf ongeveer 3 centimeter vanaf de rand (linker-, rechter en onderzijde. Bovenzijde: minimaal (acceptabel niveau; alleen af en toe waarneembaar) . Hierdoor contrasteert deze met de backlight bleeding vanuit de rand. Er viel echt niet naar te kijken. Verschikkelijk.
Het paneel is dan ook vervangen. Helaas, paneel twee was nog veel slechter. Dezelfde problemen maar nog hardnekkiger. En de backlight aan de rechterzijde was ineens feller dan de linkerzijde. Weer terug te reparatie. Het paneel is toen niet vervangen en waardoor de problemen dus onveranderd storend aanwezig waren.
De winkel waar ik de tv gekocht had deed alsof het beeld "100% aan de gestelde eisen van Samsung voldeed" en mijn herhaaldelijke verzoek om een derde reparatie werd genegeerd. ("Ik ga meteen de homeservice voor u bellen." Maar daarna bleef het oorverdovend stil. De verkoper had alleen oog voor zijn eigen marge: vanuitstel komt afstel. Ze bleken dus nauwelijks enkele actie te hebben ondernomen.
Ik heb geklaagt bij Samsung die met een "extern beheer sessie" de backlight heeft bijgesteld. Maar dit loste de problemen van het paneel (DSE) uiteraard niet op.
Ik heb daarna gebeld met Selectro (gecontracteerde partij voor de uitvoer van reparaties aan o.a. Samsung tv's). Over welke reparaties aan mijn tv waren uitgevoerd. Antwoord: 2 (klopt). Maar uit het gesprek kwam naar voren dat reparatie 2 nog niet was afgesloten. En foto's van deze reparatie ter beoordeling aan Samsung waren voorgelegd. Dit liep nog, terwijl de verkoper doodleuk verklaarde doodleuk (op eigen briefpapier) dat de tv "100% aan de gestelde eisen van Samsung voldeed".
Naar lang soebatten toch mijn geld retour gekregen.

De 46 inch variant was een verademing in vergelijking met het 40 inch model. Slechts een lichte mate van DSE (in die mate dat ik daarmee zou kunnen leven) en aanzienlijk minder backlight bleeding.
De blacklight bleeding was naar mijn mening nog steeds behoorlijk fors dat ik toch besloten heb om de tv terug te sturen.

De backlight vertoont soms vreemde fluctuaties: dan flitst de backlight plots op tijdens een vrij donkere scène/beeld. Een deel van het beeld lijkt dan overbelicht. Het duurt maar zeer kort maar het is erg hinderlijk. Flitst op vanuit de onderste schermrand.

Mijn bevindingen komen overeen met die van Techradar.com (jammer dat ik die review pas later ontdekte):
Samsung still hasn't solved the problem of light leakage from the edges of the screen, although it is confined to the bottom edge of the UE46H7000. It's also not terribly bad, so is barely noticeable except when watching very dark scenes. … and for a high-end screen the motion resolution and shadow detail aren't quite good enough.
Voeg aan het bovenstaande o.a. scèneovergangen (fade in/uit), camerastandpuntwisselingen (van een donkerder naar lichter standpunt en vs.) Dan speelt backlight bleeding behoorlijk vaak op.

Andere reviews geven aan dat de schermuniformiteit beter kan.

Paneelfabrikant
De paneelfabrikant verschilt per schermgrootte. Samsung maakt bijvoorbeeld geen 60"-schermen. Deze zijn afkomstig van Sharp.

40": BN95-01318E; LCD-AMLCD;LSF400HF04-G, CY-GH040C (Samsung)
46": BN95-01339C; LCD-AMLCD;LSF460HQ02-G, CY-SH046D (Samsung)
55": BN95-01340A; LCD-AMLCD; LSF550HQ03-G, CY-SH055D (Samsung)
60": BN95-01338A; LCD-SHARP;LQ600D3HD7K, CY-LH060DS (Sharp)

Mediaspeler en -server
De mediaspeler speelt vrijwel alle bestandsformaten probleemloos af.
Ik heb wel een ondervonden met de weergave van externe ondertitels als meerdere afleveringen of films achter elkaar worden bekeken. De ondertitelingsbestanden (.srt) zijn correct.
Als je bijvoorbeeld twee afleveringen (twee filmbestanden) van een serie achter elkaar kijkt dan wordt tijdens de weergave van de tweede aflevering na ongeveer een half uur de ondertiteling van de voorgaande aflevering (filmbestand) ingevoegd en weergegeven. Waardoor de ondertiteling van aflevering 1 (filmbestand 1) afwisselend met die van aflevering 2 (filmbestand 2) wordt weergeven. De weergave correspondeert met met de tijdcodes uit de ondertitelingsbestanden.
Als je de tv (tussentijds) eerst uitzet voordat je naar een volgende aflevering of film gaat kijken dan treedt dit probleem niet op.
Ik vond het in ieder geval bloed irritant.
N.B. Er is inmiddels een firmware-update verschenen. Het kan zijn dat dit probleem inmiddels is verholpen.

PVR-functie
PVR-opnamen vertonen soms lip-synch-problemen terwijl bij de opgenomen tv-uitzending beeld en geluid synchroon liepen.
De mediaspeler heeft dit soms ook maar dan kun je nog zeggen dat het aan het bestand (download) ligt. Maar bij PVR-opnamen moet de oorzaak toch echt bij de tv zelf gezocht worden.
Ook hier geldt: er is inmiddels een firmware-update verschenen. Het kan zijn dat dit probleem inmiddels is verholpen.

De prijs/kwaliteitverhouding van de 7-serie is m.i. matig omdat reviews uitwijzen dat goedkopere modellen uit de 6-serie vaak (verhoudingsgewijs) beter scoren.
De mate van DSE en backlight bleeding zijn mij erg tegengevallen. De H7000-reeks is wel de platte topmodelreeks.

Mocht je de aanschaf van eenUExx H7000-toestel overwegen. Controleer dan meteen na ontvangst het toestel op de volgende punten:
  • backlight bleeding
  • clouding
  • schermuniformiteit (banding/dirty screen effect)
Zorg in ieder geval dat je een voetbalfragment (of een ijshockeyfragment) in 1080p op een usb-stick (of een HD-sportzender) bij de hand hebt. De continue camerabewegingen van dergelijke fragmenten leggen DSE, backlight bleeding en een onevenwichtige achtergrondverlichting genadeloos bloot. Dit is tevens een goede praktijktest voor normaal tv-gebruik. Dit kan natuurlijk ook aan de hand van actiescènes uit films of het bekijken van reguliere tv-programma's maar kan een vertekend beeld geven (de schijn dat er niets aan het beeld mankeert) , maar in sportwedstrijden zit meer continue beweging wat ideaal is om problemen vast te stellen.
Ook een paar afbeeldingen (.jpg; 1920×1080) bestaande uit een egale keur (zwart, wit, diverse grijs-, rood-, geel-, blauw-, groentinten, enz.) helpen om enventueel aanwezige onevenwichte verspreiding van de backlight, backlight bleeding en DSE vast te stellen.
En let dus op de schermranden en met name de onderzijde.

Update: paneelfabrikant per modelgrootte toegevoegd.

Heb jij ook een Samsung UE46H7000SL Zwart?

Hi - we lijken op een aantal punten toch andere ervaringen te heben met de TV. Ik ben eigenlijk nog steeds heel tevreden, vooral met sport en bewegende beelden. Vreemd dat je zo een problemen hebt met wisselende achtergrond e.d. en backlight bleeding.
De lip sync issue met de PVR heb ik inmiddels ook gezien, ik dacht eerst dat het aan het oorspronkelijk bron materiaal lag, maar dat lijkt niet zo.

Je zegt dat je de zender volgorde kunt aanpassen - dat is mij niet gelukt, zelfs niet via extern programma dat je kan vinden na enige googlen. Hoe doe je dat dan?

Gr, Patrick
Ik trek jouw bevindingen of oordeel ook niet in twijfel.
Mijn review is hooguit bedoeld als een handvat dat potentiële kopers van een van UExxH7000 kunnen gebruiken (of negeren) zodat ze weten waarop ze (zouden) moeten letten.
Ik heb de genoemde problemen geconstateerd als eerste met de 40" uitvoering. Deze was echt dramatisch. Toen ik na drie maanden eindelijk m'n geld terug heb gekregen van de winkelier het ik gezocht naar een goed alternatief. Een goed alternatief heb ik niet kunnen vinden.
En omdat uit vele testen de H7000 er goed uitsprong heb ik de gok gewaagd om nogmaals deze tv te kopen. Toen besloten om een maatje groter te nemen. Maar wel via internet zodat ik binnen 14 de tv kon retourneren.
De tweede tv heb ik extra kritisch beoordeeld (misschien zelfs té) en stuk voor stuk de 'probleemgebieden' van deze tv langsgelopen en vastgesteld dat ook de 46" deze problemen had.
Hoe staan de gecontateerde problemen in verhouding met de 40"-uitvoering? Als de beeld/paneelproblemen "100%" waren bij de 40" dan waren deze bij de 46"-uitvoering slechts 5% of minder. Anders gezegd: minimaal, maar wel aanwezig. Om toekomstige ergenissen te voorkomen het ik de tv teruggezonden.
Als de eerste tv (40") dezelfde kwaliteit had gehad als de 46", dan had ik 'm wellicht gehouden. En de mankementen afgedaan/gerechtvaardigd als tekortkomingen van lcd-techniek en edge-lit backlight.
Ik kan mij voorstellen dat een ander geen problemen heeft met deze tv. Het ligt er maar net aan wat je gewend bent, en hoe gevoelig je bent voor bepaalde problemen. Een aangezien ik precies wist waar en wanneer ik problemen kon verwachten en daardoor kon ik ze ook zonder meer constateren of ik was niet in staat ze te negeren. Beide waarschijnlijk, maar met de nadruk op de eerste.
Ik wil niet iets 'recht praten wat krom is' of mijn aankoop goed praten door problemen te ontkennen of te bagatelliseren maar ik schep er ook geen genoegen in om iets af te kraken.
Ik heb wel een probleem met een uitgave van rond de €1000 die op z'n zachts gezegd niet geheel aan mijn verwachtingen voldoet.

Ik kijk relatief veel sport (voornamelijk voetbal) en ook films. Beide in een grotendeels verduisterde omgeving. In een gemiddelde huiskamer met voldoende licht vallen de problemen zeer waarschijnlijk niet of slechts sporadisch op.

Wat betreft lip-synch- en ondertiteling weergaveproblemen van de mediaspeler en PVR-functie verwacht ik geen oplossing. Het lijkt mij stug dat Samsung nog hard aan de firmware sleutelt aangezien de 2015 modellen voor de deur staan. Mogelijk sleutelt Samsung wel aan bepaalde onderdelen van de firmware maar vast niet meer aan een onderdeel als een mediaspeler. Updatefrequentie van de firmware zegt mij niets.

Zendervolgorde
Ik wilde het eerst uit 'm hoofd probleren te beschrijven maar dat geeft mogelijk verwarring door onjuiste naamgeving ("Zenderindeling/Uitzending/Kanaalafstemming" etc.).
Zie hiervoor de handleiding. Deze te downloaden vanaf de Samsung website. Pagina 11, "Kanalen bewerken".

Sneller en overzichtelijker gaat het met een programma als ChanSort.
Link: ChanSort ChanSort (SourceForge)
2014 H-serie staat er (nog) niet bij maar het programma werkt ook voor deze serie.
Je bestaande, originele kanalenlijkst downloaden naar USB, bewerken met ChanSort en daarna weer uploaden naar de tv. Deze optie is ook ergens binnen het menuonderdeel "Zenderindeling/Uitzending/Kanaalafstemming" te vinden.
Zie pagina 143 van de handleiding, "Kanalenlijst overdr.".

[Reactie gewijzigd door ariekanari op 26 juli 2024 01:22]

Bedankt voor je uitgebreide reactie - ik ga het proberen met de zenders indeling maar ik heb daar al veel geprobeerd inclusief "if all else fails read the manual".
Ik snap je betoog wel, als je eenmaal op iets gefocused bent dan blijf je het zien. Lip sinc zie ik nu ook af en toe bij gewone tv uitzendingen, ik ben overtuigd dat dat eerst nog niet zo was, Ben benieuwd of daar nog iets aan gaat gebeuren.

Groetjes, Patrick
He! Die optie was er nog niet, en zelfs de manual is anders. Daar is blijbaar toch iets veranderd...
Vandaag update ontvangen - lip sync lijkt nu beter. Heb nog niet geprobeerd met PVR.

Wat betreft zender volgorde wisselen - het kan toch echt niet volgens mij. ik heb het op vele wijzen geprobeerd zonder succes. Mijn scherm ziet er ook anders uit dan in de handleiding zoals inde link. Daar lijkt het te kunnen, maar in het echt werkt het niet.
De chansort werkt niet - heb ik alleens geinstalleerd en geprobeerd. In 1e instantie idd de volgorde anders, maar na even heeft de TV zelf zijn zenders terug gezet, vreemd.
Ik hoor graag van iemand die het echt langere tijd is gelukt op een 46H7000.