ASRock Z97 Extreme6 Review

Foritain
28 december 2014, laatste update op 26 mei 2017, 5.469 views

ASRock Z97 Extreme6

Een bijzonder compleet uitgerust moederbord welke indruk maakt met zijn looks en afwerking. Veel features voor het geld, en tevens echt unieke features zoals het Ultra M.2 slot voor de nieuwste (snellere) SSD's.

Pluspunten

• Bordevol handige, leuke, waardevolle features voor praktische systemen van mid- tot high-end
  • Goede kwaliteit componenten
  • Keurige uitstraling met zwart PCB
  • Voldoende Phases en VRM-heatsinks om te overklokken
  • Ultra M.2 (PCI-E) SSD Slot + nog een standaard M.2 slot = klaar voor de komende generaties SSDs
  • Goede audiocodec en geluidskwaliteit
  • Ruim bemeten met interne en externe aansluitingen
  • Bijzonder compleet moederbord voor een scherpe prijs.

Minpunten

• Overklokken kan, maar specifieke overklok borden bieden op dat gebied nog wat meer functies.
  • Ultra M.2 SSD prestaties erg goed, maar die SSD's zijn zelf wel aan de prijs

Review: ASRock Z97 Extreme 6

- UEFI
- Software
- Conclusie

Productpagina @ ASRock.com

Een moederbord review is niet iets waar ik vaak aan toe kom. De Intel- of AMD chipset bepaalt vaak grotendeels het kunnen en de beperkingen, en voor de gebruiker is het normaliter zaak het bord met eventuele benodigde features uit te zoeken, en daarmee is het vaak klaar. Benchmarks van de prestaties van vergelijkbare producten ontlopen elkaar vaak niet (meer) of nauwelijks, en die verschillen zijn vaak ook nog eens toe te wijzen aan de bui van het OS waar ze op dat moment op draaien.

Toch wil ik dit maal weer een stapje wagen in de wereld van moederborden, omdat het moederbord in één van onze nieuwe systemen toch wel een paar unieke features heeft, die ook nog eens leuk zijn om te laten zien. Het bord in kwestie is de ASRock Z97 Extreme 6, een ATX moederbord op basis van het 1150 socket met een prijskaartje van ca 160 euro, en –de- feature welke dit bord interessant maakt is het Ultra m.2. Gen3 x4 socket. Om het eenvoudig uit te leggen: Hiermee werkt je SSD direct op de PCI-E lanes van je CPU, in plaats van op de chipset zoals normaliter het geval is.. uhm.. was. Resultaat? Meer bandbreedte, en een lagere latency (=hogere snelheid). Nadeel? Nou je hebt er wel een ‘speciale’ SSD voor nodig om er gebruik van te maken. En je voelt de bui wellicht al hangen, ‘speciaal’ is synoniem voor duurder.

Om te beginnen de verkorte specificaties van ASRock:

Het totaal overzicht van de specificaties is bijzonder lang, ik raad dan ook aan deze op de site van ASRock te bekijken:

Enkele basis elementen en belangrijke onderdelen lopen we even door. Uiteraard betreft het hier om een moederbord met Socket 1150 en de Z97 chipset. Daarmee is hij geschikt voor de recente Celeron (als je een Celeron op dit moederbord zet kom ik je persoonlijk bezoeken), Pentium, Core i3, Core i5, en Core i7 processoren. Uiteraard is hij ook (juist) geschikt voor de k-series processoren, dus overklokken is mogelijk. Gezien het om een 12 phase design gaat, en het moederbord tot en met DDR3-3200 ondersteunt, is de ruimte aanwezig om serieus te gaan overklokken. Uiteraard zijn deze VRM’s en andere onderdelen voorzien van stevige heatsinks.

ASRock legt duidelijk de nadruk op een degelijke kwaliteit en een luxe uitstraling van de onderdelen, wat uiteraard ook mag bij een moederbord van 160 euro. We zien een nadruk op luxe heatsinks, mosfets, japanse caps, en ook een mooi zwart PCB.

Uiteraard is het moederbord Crossfire en SLI capable. Hoewel Quad-SLI mogelijk is zullen de liefhebbers van dergelijke systemen ongetwijfeld bekend zijn met de beperkingen van de Z97 chipset voor zulke extreme builds, en weten dat zij beter een X99 setup kunnen overwegen. Die optie laat ik dan ook buiten deze review.

Verder zien we een mooie algemene featureset, met de betere Realtek ALC1150 codec voor het geluid aangevuld met ASRock hun “Purity Sound 2” welke voor een nog betere geluidservaring zou moeten zorgen, 10 SATA poorten, een eSATA poort, 10 USB 3.0 headers, 5 USB 2.0 headers, en tal van andere aansluitingen. WiFi ontbreekt, al vinden we wel twee ethernet aansluitingen.

En uiteraard –de- feature, het Ultra M.2 slot. Heb je een ‘oude’ M.2 SSD? Ook daar hebben ze nog een plekje voor gemaakt. Je kan dus twee SSD’s in je moederbord kwijt zonder extra ruimte in de behuizing in te nemen.

Uitpakken! De ASRock Z97 Extreme 6 komt in een flinke, en vooral ook chique verpakking. Een handsvat, bovengemiddeld stevig karton, duidelijk een luxe productje.

In de verpakking vinden we een handleiding, een handleiding voor de software, en uiteraard ook de driver-CD. Een SLI bridge wordt meegeleverd, en ook schroefjes voor de 2 M.2 SSD’s zitten erbij. Het I/o Panel is zwart uitgevoerd, en we krijgen er 4 SATA kabels bij meegeleverd.

Één kabeltje valt eigenlijk extra op, de HDD-saver kabel. Deze voedt niet alleen 2 harde schijven (scheelt weer een dikke kabel uit je voeding), maar zo kunnen we straks ook naar wens de harde schijven geheel uitschakelen.

Het bord zelf is indrukwekkend. Een mooi zwart PCB met blauwe elementen. Ik vind het een ‘schoon’ bord om te zien, dus niet te veel clutter.

De elementen rondom de processor zien er uitstekend uit, en de flinke heatsinks mogen er wezen.

Hoewel 160 euro nog niet echt high-end is, hebben we toch een zee aan echte high-end features. Een bios-switch voor de 2 biossen, een reset- en aan/uit knop direct op het moederbord. Ook de LED display komt goed van pas in het geval van problemen, hier kunnen we namelijk foutcodes aflezen. De HDD saver sticker zit over de aansluiting waar dat kabeltje van zojuist in gaat.

ASRock heeft gekozen voor PCI-E sluitingen die zichzelf vast zetten, en eenvoudig los komen. Ik vind deze beter dan de schuivende sluitingen, welke bij veelvuldig GPU wisselen de geest geven.

Ook de aansluitingen aan de achterkant niet vergeten. Eigenlijk ontbreekt enkel VGA, maar ik vermoed dat niemand dat gebruikt met een bord in deze categorie. Zoals we wel zien zijn alle USB aansluitingen USB 3.0. Dat was wel even tricky, want sommige game apparatuur wordt niet direct herkend, de bovenste twee USB poorten lijken echter op de Intel chipset te zitten, en werkten prima tijdens de windows installatie. Een bios upgrade naar 1.40 verhielp ook de compatibiliteit met alle randapparatuur op alle USB poorten in de UEFI en windows installatieprocedure

Terug naar de binnenkant, 4 DDR3 sloten in blauw en zwart uitgevoerd, ook zien we hier één van de twee interne USB 3.0 headers, en een 3-pin fan aansluiting helemaal in het hoekje.

Maar liefst 10 SATA 3 poorten die naar de zijkant wijzen, en een SATA Express poort zijn aanwezig. Nog net in beeld links zien we een 4-pin fan aansluiting.

Naast de LED display die we net al zagen zit het frontpanel, interne USB 2.0 headers, en ook een volwaardige USB aansluiting. Een beetje apart om dit intern terug te vinden, maar het kan zijn nut hebben.

Nog even wat aansluitingen op een rij, en weer zien we een 3-pin fan header, en de tweede interne USB 3.0 header.

Ook PCI-E sloten genoeg voor Z97 lijkt mij, want Quad-SLI setups zijn toch het domein van de X99 borden. We zien daar tevens de geluidschip en de twee M.2 sloten tussen de PCI-E sloten in.

En dat is ‘hem’, het Ultra M.2 Slot waar we de nieuwe generatie en snellere SSD’s in kwijt kunnen.

En daar zien we de geluidschip.

We zijn er bijna… nog twee fan-headers naast de processor, welke uiteraard gevoed wordt door een 8-pin aansluiting.

Nu komen we bij het onderdeel waar van ik moet toegeven dat ik er een beetje tegen op kijk. Ik zou met alle plezier tal van mooie benchmarks willen draaien, waar vervolgens niemand echt wat aan heeft zonder dat ik echt tal van Z97 borden zou hebben. De 9-serie chipset en de Core i processoren hebben zich inmiddels wel bewezen.

Ik heb dit moederbord inmiddels een maand of twee vier (review bouwen heeft even geduurd ;) ) in gebruik, en tot dusver heb ik geen problemen kunnen opmerken. De Intel Core i7-4790k draait met de Scythe Ashura op een leuke max van 4.4 GHz, en hoewel hogere snelheden met het moederbord mogelijk zijn zitten we al een beetje tegen de limiet van de Ashura aan (al heb ik inmiddels een extra ventilator er bij voor de Ashura, dus wie weet kan er nog een tiende bij). Stabiliteitsproblemen zijn geen sprake van, geen crashes of bugs hebben hun kop opgestoken (en als dat al zou gebeuren rest nog de vraag of het bord de oorzaak is) en de features zoals de HDD-saver om vanuit windows je harde schijven tijdelijk uit te schakelen doen wat ze moeten doen. Scheelt dat veel? In verbruik afhankelijk van de harde schijf die je aan sluit, en kan het tot een paar euro per jaar oplopen als je die HDD zelden gebruikt. Gevolgen voor de levensduur van de harde schijf zijn lastig in te schatten en doe ik dus geen uitspraken over.

De ‘geluidskaart’, oftewel de ALC1150 chip, klinkt ook keurig, al moet ik toegeven dat ik zelf geen verschil kan horen met de ALC898 uit de Gigabyte Z87X-UD3H met een Sennheiser PC 360 of ROCCAT Kave XTD Stereo. ASRock heeft een mooie testprocedure beschikbaar waarbij je aan kan tonen dat de ALC1150 in combinatie met hun Purity Sound technisch gezien een vooruitgang is, maar met deze mid/mid-high range headsets kan ik dat verschil simpelweg niet horen in een directe vergelijking, laat staan als je ze niet direct naast elkaar zou zetten. Hoewel de codec een belangrijke rol speelt, is de daadwerkelijk gebruikte versterker ook van belang, en bij de Z97 Extreme 6 maakt ASRock duidelijk dat er in dit bord sprake is van de “TI® NE5532 Premium Headset Amplifier” Welke tot 600 Ohm headsets aan zou kunnen sturen, ter illustratie, de Roccat is een 35 Ohm model, de Sennheiser een 50 Ohm model. Mocht iemand met mij een keer willen testen met een echte high-end headset (>250/300 Ohm) laat het mij gerust weten, want wellicht dat het je dan een extra investering in een geluidskaart zou kunnen besparen. Vergeet echter niet dat de ALC898 ook geen slechte reputatie heeft, en beide daadwerkelijk beter worden ervaren dan de budget chipsets zelfs met wat minder extreme headsets.

Zelfs als ik deze geïntegreerde chip vergelijk met de SilverStone EB01 DAC en hem vergelijk met een Bower & Wilkins P3 hoofdtelefoon (~200 euro) is het verschil erg lastig waar te nemen, overigens hoor je daar wel een verschil met bijvoorbeeld een geïntegreerde chip van een gemiddeld laptopje. Gevoelsmatig wil je zeggen dat je echt wat hoort, je hebt het tenslotte over een DAC die duurder is dan het gehele moederbord, maar ook hier blijf ik met het vermoeden zitten dat je eigenlijk een nog duurdere/betere/luxere headset nodig hebt om van de verschillen echt gebruik te maken. Als je al verschil denkt te horen moet je snel weer overschakelen naar het andere systeem, om er vervolgens toch weer niet helemaal zeker van te zijn, en dan vooral bij zeer hoge kwaliteit audio opnames, want bij een beetje gamen komen die duurdere muziekheadsets gewoon niet tot hun recht. Nu moet ik wel toegeven dat ik zelf totaal geen fijnproever van de muzikale kunsten ben. Op zich wel een compliment voor de prestaties van dit moederbord: Je moet een serieuze audiofiel zijn om extra te willen investeren als je het mij vraagt, en als gemiddelde gamer met een hoofdtelefoon van zeg 50-100 euro kan je beter een paar tientjes extra in een betere hoofdtelefoon stoppen of iets compleet anders alvorens je overweegt te investeren in een losse geluidskaart.

Wat wel een echt praktisch voordeel is, en in mijn mening –de- feature die dit bord van de concurrenten onderscheid, is het Ultra M.2 slot. De meest recente SSD’s zitten allen dicht tegen de beperkingen van de SATA porten aan, en de nieuwe generatie M.2 SSD’s die direct op de PCI-lanes zitten zijn duidelijk sneller. Naar mijn weten heeft enkel ASRock besloten deze nieuwere SSDs te ondersteunen bij S1150 moederborden, wat mij wel verbaasde. In de grafieken zien we daar wel enige verschillen, gezien ik niet meerdere SSDs heb kunnen testen op hetzelfde moederbord, of deze SSD heb kunnen testen op mijn test bench (gebrek aan een dergelijke m.2 slot), maak ik hier gebruik van de grafieken die Harware.info onlangs gebruikte in een artikel over PCI-E SSDs

Bron: Hardware.info

Grafieken en de gebruikerservaring liggen echter niet altijd op één lijn. Zo moeten fabrikanten soms gekke sprongen maken om met grafieken aan te kunnen tonen dat hun product beter is. Bij deze M.2 SSDs is het m.i. andersom, en is het verschil meer voelbaar dan de grafieken zouden doen vermoeden, en het is voor het eerst sinds de Crucial M4 / Samsung 830 generatie SSDs dat ik echt een serieuze sprong in snelheid kon opmerken. Vooral bij Windows 7 is het verschil opmerkelijk, mede dankzij de hogere inherente snelheid van Windows 8.1, maar ook bij Windows 8.1 zie en voel ik wel enig verschil tussen de nieuwe generatie SSDs en de oudere SATA modellen. We praten dan over gevoelssnelheid in normaal gebruik; opstarten van het systeem, reactie bij starten van applicaties, laadtijden, etcetera. Het is net weer even “snappier”, al is dat wel lastig om concreet te onderbouwen. Uiteraard zal niets de stap van HDD naar SSD nog evenaren, maar het blijft prettig als je nieuwe tech gevoelsmatig weer een stapje vooruit is.

Nog enkele stappen van het bouwproces:

Ik zal niet de gehele bios UEFI bespreken, dat is een boekwerk op zich, maar wel een selectie van screenshots delen. Ik ben zelf erg te spreken over de indeling die ASRock gebruikt, al moet ik toegeven dat ik recentelijk regelmatig ASRock bordjes gebruikt heb, wat uiteraard ook wel een beetje helpt. De meeste UEFI’s van high-end moederborden zijn tegenwoordig gewoon erg compleet, welk merk je dan ook kiest. Let niet te veel op de instellingen die je ziet, de meeste screenshots zijn gemaakt voor het handmatig aanpassen. (Cropped om het vlot leesbaar te houden)

Wat ik wel een handige feature vind is de Easy Driver installer, welke de LAN driver voor jouw OS naar een USB Stick download (moet je die er wel in prikken uiteraard). Hoef je niet met een CDtje te rommelen, of zelf een LAN Driver op de site te vinden.

Ook erg handig is de fan speed control implementatie van ASRock, deze kan vanuit de software worden bediend, maar je kan ook je fan profiel in de bios instellen. In mijn geval draait dit moederbord in een SilverStone Raven RV05, die een ingebouwde fancontroller heeft, dus het screenshotje is nu niet heel spannend.

Software bij moederborden blijft altijd een twijfelachtig onderwerp. De meeste fanatieke gebruikers zullen er niets van willen weten, en de fabrikanten doen altijd graag alsof de software helemaal geweldig is. ASRock wil ook graag hun "App store" laten zien, en bij elk moederbord zit een briefje om van hun Cloud backup dienst gebruik te maken, maar ik kan er lastig warm van worden. Ik moet ook toegeven, ik ben ook zo'n "drivers only" type. Gelukkig biedt het meegeleverde CDtje dan ook precies die functie. Die automatische "drivers only" installatie werkt uitstekend, aanklikken en weglopen, en hij installeert de drivers inclusief meerdere herstarts.

Toch valt er voor één applicatie wel wat te zeggen: A-Tuning. In deze applicatie vinden we bijna volwaardige UEFI functionaliteit, en nog wat handige extra's. Het begint met een keuze scherm tussen Performance, Standard, en Power Saving. Standaard doet weinig anders dan dat wij handmatig instellen, Power Saving is erg agressief in het terugschakelen van de kloksnelheid, en traag in het verhogen er van, en Performance mode is pure hippie-haat: niets geen power saving, geen C-states, etcetera. Wel handig aan Performance mode is dat het toegang geeft tot de automatische overklok feature, oftewel een leek kan zo "overklokken"

Onder Tools vinden we tal van features, veel spreekt voor zich, maar we lopen het toch even door. Xfast RAM is een RAM-drive feature. Oftewel gebruik een deel van je werkgeheugen als tijdelijke supersnelle opslag. De opmerking "Extend the HDD's or SDD's (SSD?) lifespan!" lijkt mij wel een beetje optimistisch. Borderline theoretisch, praktisch lastig te onderbouwen.

Fast Boot is handig, sneller opstarten, wie wil dat niet? In combinatie met de M.2 SSD start dit ding ook absurd snel op, dusdanig snel dat je niet de UEFI in komt. De optie om vanuit Windows je systeem naar de UEFI te herstarten is dan ook zeer welkom.

De Online Management Guard, oftewel OMG, laat je het internet van de computer op bepaalde tijden afsluiten. Parental controls dus, met mogelijk een minimaal extra voordeel wat beveiliging en/of energieverbruik betreft. (Wederom, vooral theoretisch)

Ook de Good Night LED is handig, want deze schakelt de Power en HDD LEDs van je systeem uit wanneer je wilt. Handig als je wilt slapen, maar hinder ondervindt van die LEDs van je behuizing.

FAN-Tastic Tuning (Zijn wel grappige gozers daar bij ASRock hè) geeft je toegang tot je ventilator-profielen.

OC DNA laat je verschillende overklok instellingen opslaan, laden, en delen met anderen.

DISK Health Report is een ingebouwde SMART checker. Wel handig om de gezondheid van je harde schijven in de gaten te houden.

Onder OC Tweaker kunnen we uiteraard onze overklok instellingen naar wens aanpassen.

System Info geeft zoals de naam doet vermoeden info.. over ons syste(e)m. Van kloksnelheden tot temperaturen, van voltages tot ventilatorsnelheden.

Ook Live Update is niet onaardig, want Windows Update pakt zeker niet alle driver updates vanzelf. Zoals je hier kon zien was het voor ons ook weer eens tijd om eea te updaten.

Via Tech Service kan je ASRock contacten met een probleem. Ook geen onaardige feature... tenzij je hele systeem niet werkt natuurlijk.

Al met al toch wat handige informatie. Niet alleen informatie die je soms enkel in de UEFI kan vinden, maar ook wat details waar je normaliter 3rd party apps voor moet downloaden.

ASRock zet met de Z97 Extreme 6 een dijk van een moederbord neer, dat wist ik uiteraard vooraf gezien het label “Beste Koop” van Tweakers, en de “Gold Award” van Hardware.info, en hoewel ik mijn reviews niet wil laten beïnvloeden is enige voorbereiding bij het uitzoeken van een moederbord natuurlijk noodzakelijk. ASRock heeft duidelijk gekozen voor een uitvoering die geen steekjes laat vallen: Wat aansluitingen betreft is hij erg rijk voorzien, zowel intern als extern. De uitstraling is top, zowel door het zwarte PCB als de hoogwaardige uitstraling van de componenten die er op zitten, en het zwart/blauw is een kleurstelling die prima te combineren valt met andere componenten. Ook de interne componentkeuze is keurig, zoals de phases, de heatsinks, de geluidschip, en de kleinere componenten. Serieuze (praktische) overkloks zijn zeker mogelijk, en ook SLI en Crossfire er bij zal gamers aanspreken. Vanuit elk perspectief is het een high-end moederbord die praktische high-end builds aan zal kunnen, en waarbij je als koper nergens echt in hoeft te leveren. Enkel de categorie van die-hard overklokkers die bijvoorbeeld voltage metingen willen kunnen doen zullen een OC-gericht bord willen zoeken, de Z97 Extreme 6 richt zich duidelijk meer op “echte” builds. Anders dan dat zie ik een bord met een dusdanig sterke all-round prestatie dat alle duurdere borden onder stevige druk staan van dit model.

De enige echte overweging is de vraag of je een dergelijk bord wel nodig hebt, er zijn tenslotte goedkopere Z97 moederborden, en met een enkele grafische kaart, een bescheiden overklok, een mid-range headset, en een beperkte hoeveelheid ventilatoren, harde schijven, etcetera is de aanschaf van een moederbord van 160 euro niet zo maar nodig en zal je met een goedkoper bordje soms prima uit de voeten kunnen. Je levert dan wel hier en daar aardig in, maar de praktische gevolgen zijn voor dergelijke builds lang niet altijd te merken. Toch mag ik de categorie die graag iets meer uit geeft voor enkel een degelijker uitgevoerd moederbord niet onderschatten, en ik denk ook zeker dat de ASRock Z97 Extreme 6 daar stiekem een beetje op in springt met een prijs die eigenlijk niet heel ver boven de instap-Z97 borden ligt, zeker gezien de grote hoeveelheid extra’s.

Naast de goede algehele uitvoering is het toch vooral de Ultra M.2 port welke dit bord echt uniek maakt binnen het Z97 segment, enkel ASRock heeft gekozen deze techniek toe te passen, en gezien er wel degelijk een winst te behalen valt verbaas ik mij daar erg over. De kleine zaken als de HDD’s uitschakelen zijn leuk, maar zullen niet altijd een extra investering waard zijn. Het feit dat echte snelheidswinsten te behalen zijn, die zowel voor serieuze doeleinden als bij eenvoudige taken te ervaren zijn, is waar ik de echte winst zie. Zelfs met een goedkopere PCIe 2X SSD als de Plextor M6E is het verschil niet enkel in grafiekjes te zien, maar ook echt te voelen, en met de honderd euro duurdere Samsung XP941 zal dat vermoedelijk enkel verder toenemen. Nadeel is dat zelfs de iets goedkopere PCIe M.2 SSDs nog altijd ruim duurder zijn dan SATA SSDs, en dat het verschil tussen deze nieuwe generaties SSDs natuurlijk lang niet zo groot is als de stap van HDD naar SATA SSDs. Maar een Z97 systeem zal je normaliter wel enkele jaren mee willen doen, en met het Ultra M.2 slot op de Z97 Extreme 6 ben je klaar voor de toekomst op SSD gebied zonder dat je iets in moet leveren ten opzichte van concurrenten in z’n prijsklasse.

Ik zie de ASRock Z97 Extreme 6 zich duidelijk onderscheiden van andere moederborden in zijn prijsklasse, en hij zet zelfs de duurdere modellen onder stevige druk. Iets te uitgebreid wellicht voor wat meer budget-gerichte Z97 builds, maar een echte alleskunner voor een zeer redelijke prijs. Na mijn ervaring met dit bord in de nieuwe game-pc van mijn vrouw is het wel mijn go-to bord geworden voor luxe Z97 builds. Een echte aanrader.

Nog enkele vergrotingen, klikken voor vol formaat:
https://www.techtesters.eu/pic/ASRZ97EXTREME6/x1t.JPG https://www.techtesters.eu/pic/ASRZ97EXTREME6/x2t.JPGhttps://www.techtesters.eu/pic/ASRZ97EXTREME6/x3t.JPG https://www.techtesters.eu/pic/ASRZ97EXTREME6/x4t.JPG

Vind je deze review leuk dan zou ik een leuke reactie hieronder natuurlijk erg waarderen, dit geeft de motivatie om door te gaan met deze reviews, maar uiteraard is kritisch commentaar ook zeer welkom. Kijk anders ook eens bij mijn andere reviews; ik vind het leuk ze te maken, maar natuurlijk ook om ze te delen!

Terug naar boven

Heb jij ook een ASRock Z97 Extreme6?

Vraag & Aanbod

Dat je zo'n review kan maken over een moederbord... _/-\o_

Een kleine opmerking: de PCIe sloten lopen bij SLI/Cfx op x8/x8, vind ik persoonlijk wat magertjes aangezien er goedkopere bordjes zijn die lopen op x16/x8 (deze Gigabyte bijvoorbeeld)
Dank je :D

Wat betreft je opmerking. Techpowerup heeft een aardig artikel met de GTX 980 getest, en de gevolgen voor de prestaties wanneer je die kaarten op x8 ipv x16 draait.

0-1% verlies gemiddeld. Praktisch dus totaal niet relevant. Sowieso vraag ik mij nu af: Wat heeft het voor voordeel als slechts 1 van de 2 kaarten op x16 werkt en de ander alsnog op x8 vast zit?
Tot nu toe scheelt het inderdaad vrij weinig, al zou dit in de toekomst kunnen veranderen zodra er meer bandbreedte vereist word.
Ik betwijfel sterk dat wij met dit platform nog mee gaan maken dat het een beperking wordt, en nogmaals, naar mijn weten heeft het geen zin dat 1 van de 2 kaarten in staat is sneller te zijn in een SLI setup.

Maar we zullen zien, wtb: glazen bol! :D
Zoiets is en blijft natuurlijk gissen :D
Dat kan helemaal niet, de CPU heeft maar 16 PCI-e 3.0 lanes dus verdelen in 16 en 8 zou wel knap zijn. ~95% van de Z97 moederborden kan éénmaal 16 of twee maal 8 PCI-e 3.0 en die andere paar procent alleen éénmaal 16, dat zijn de cheap-ass moederborden waarmee je als fabrikant net een paar dubbeltjes bespaart.
Helemaal niet dus:

Bij het MSI Gaming 5- en 7-moederbord gebeurt dat door de drie x16-lanes als enkel x16-slot te benutten, of als twee keer x8 of x8/x4/x4 in te zetten.
Of alleen 1 poort met 16 lanes
Of 2 poorten met 8 lanes ieder
OF 3 poorten; 1 op 8 lanes en 2 op 4 lanes
Bron

maw: 16-0-0, 8-8-0 of 8-4-4

Sorry MK, die +1 verdien je hier niet ;)

[Reactie gewijzigd door Madrox op 23 juli 2024 14:55]

Hele mooie review! Dank je wel!

Mooie foto's ook, heb je die ook zelf gemaakt?

Ik zit zelf ook naar dit bord te kijken ondanks dat het merendeel van de features niet nodig heb heeft deze wel het M.2 slot, dual BIOS en dat fan speed control (dat je zelf de curve kan configureren).

Paar vraagjes welke je hopelijk voor mij kan beantwoorden:
Heeft het BIOS compatibiliteit of draait het exclusief UEFI? Dit is belangrijk voor mij ivm GPT/MBR restricties van verschillende OS'en en ik wil eigenlijk gewoon niet hoeven klootviolen met EFI partities en EUFI menu entries (wat een ongelovelijk drama is dat zeg!)

Heb je toevallig ook een recente Linux distributie geinstalleerd? Debian 8, Fedora, etc? Ik draai alleen maar Linux thuis (Arch) en compatibiliteit van de USB en soundcard is natuurlijk best belangrijk.

Voor wat betreft het geluid, als je je koptelefoon op de analoge output op het bord heb zitten,hoor je dan geen "computer noise", van het bewegen van je muis of iets dergelijks? Vaak is het genoeg om een muziekbestand af te spelen, te pauzeren (dan blijft de geluidskaart "open" staan) en het volume beetje harder te zetten en de muis te bewegen. Meestal hoor je dan een soort geratel. Ik ben erg benieuwd of deze dat nog heeft of dat het (helaas) meer marketingpraatjes zijn.

Alvast bedankt voor je reactie!
Hey, zoals ik al zei: ik meende al een reactie te hebben gepost.. maar damn.

Ah well:
- Jep eigen foto's.. uiteraard!
- Ik zie geen old-school BIOS, enkel de UEFI.
- Ik doe zo min mogelijk met Linux, dus niet getest. Tis de Game-pc van de dame! :D
- Ik heb geen geluidjes uit de headsets horen komen (of haar er over horen klagen) zoals je beschrijft. Als ik de headset die er nu aan hangt (KAve XTD Stereo) op vol zet, muziek speel en pauzeer, dan kan ik de muis ratel-vrij bewegen. OVerigens de eerste keer dat ik hier van heb gehoord :D Onbedoelde geluidjes ken ik wel, maar met recente (Betere) moederborden nooit meer iets van gehoord eigenlijk.
Hey, hardstikke bedankt voor je reactie en dat je die dingetjes nog even wilde zoeken!

Denk dat het dan toch deze wordt in combinatie met de Samsung SM951 :).
Is een old-school BIOS sowieso niet uitstervende?
Natuurlijk maar tot nu toe heeft vrijwel elke UEFI wel backward compatibility met het oude vertrouwde BIOS.

De "voordelen" voor UEFI zijn verwaarloosbaar; booten van groter dan 2TB disk is het meest praktisch maar ook niet interessant voor de meeste mensen met SSD, die zijn vaak maar 128 of 256GB.

Ik weet eerlijk gezegd ook maar 1 manier om het te checken en dat is door bijvoorbeeld met een bootable USB stikkie of DVD te herstarten en de PC naar het boot menu te forceren (ESC of F8?). Je ziet dan een lijst en meestal zie je dan voor de DVD of USB stick 2 regels, waarvan er eentje aangeduid is met EFI: of UEFI:. De andere is dan de BIOS compatible boot.
Dat doet deze overigens wel, net als de meeste andere moederborden die ik ken (toch een flink aantal zou ik zo zeggen). Je ziet UEFI en niet-UEFI boot opties per bron. Nogmaals ik doe niets met Linux, dus ik dacht dat je echt een oude bios-bios zocht.
Nou dan is het helemaal goed. Linux kan gewoon overweg met UEFI trouwens, ik prefereer persoonlijk BIOS compatibiliteit zodat ik niets met EUFI van doen heb. Maar ook de meest gangbare Linux distro's gaan ook daar goed mee overweg en zal je het in de praktijk niet eens merken (net als met Windows installaties, BIOS of UEFI is transparant voor de gebruiker).

Het is alleen als je bv met dingen als Arch of Gentoo aan de slag gaat dat je handmatig UEFI menu's moet configureren, je EFI partitie moet inrichten, etc. Dat wil ik zo lang mogelijk vermijden :).

Nog een maandje denk ik en dan heb ik het hopelijk in huis! Staat in mn wenslijsten onder 'nieuwe pc', met de Samsung SM951 maar ik wacht nog wel even op de NVMe variant. Hier is de 256GB getest:

Kan niet wachten! :D
Even kijken wat Computex biedt mbt nieuwe SSDs ;) NVMe is inderdaad een mooie stap in de goede richting!
Ja, volgende week maar als daar nieuwe produkten geintroduceerd worden verwacht ik niet dat ze een week later in de winkel liggen, meestal duurt dat wat langer.

Probleem met wachten is dat je kan blijven wachten, er is altijd wel weer wat nieuws op komst, Intel komt aug/sep dit jaar ook met Skylake, socket 1151, nieuwe chipsets. Ik verwacht wederom gewoon 6 tot 8% snelheidswinst, chipsets met standaard NVMe ondersteuning en wat andere kleine dingetjes, ik verwacht niets schokkends in ieder geval.

Dus een Z97 met Ultra M.2 en Haswell i7 zal zeker weer goed doen voor de komende 5 jaar.

Eigenlijk hoef ik m'n huidige i7 2600k niet eens te vervangen, ik vind het eigenlijk zonde. Maar het is dat ik het bord zo bagger vind en ik baal dat ik geen geintegreerde video heb. Ik kan dus discrete videokaart er bij proppen voor een 200 euro maar dan zit ik nog steeds met dat bagger bordje. Kan ik dat vervangen voor een Z87 en dan heb ik nog steeds niets nieuws, niets snellers, geen ultra M2, geen NVMe ondersteuning maar wel 350 euro lichter. Dat vind ik veel zonderder, dus toch maar gewoon vervangen :). Huidige pc zet ik wel in als thuis-server of zo. Om te hobbyen :P.
Anoniem: 684327 20 oktober 2015 13:52
Beste Foritain, Persoonlijk ben ik een Asus fan en ik heb begrepen dat Asrock het goedkopere broertje is van Asus of het waar "is".
Dus mijn vraag is eigenlijk buiten dit board zijn er goede Asus borden die in de buurt komen.
ASRock was in een ver ver verleden een goedkopere Asus lijn. Met mijn ervaring van de laatste jaren zie ik echter geen kwaliteitsverschillen, of andere redenen, waardoor ASRock minder "A-Merk" zou zijn dan Asus (of MSI, of Gigabyte).

Ik ben dan ook geen 'fan' van welk merk dan ook, ik gebruik ze alle vier regelmatig afhankelijk van de eisen van het systemen. Wat features betreft zitten er nog wel eens verschillen tussen, maar dan moet je zelf uitvogelen wat je wilt. Er zijn tig goede ASRock, Asus, MSI of Gigabyte borden op de markt, en anno 2015 eigenlijk maar heel weinig 'slechte'.
Anoniem: 684327 @Foritain20 oktober 2015 18:49
Diplomatiek antwoordt, dat kan wel in deze donkere dagen die wij ook in computerland soms naar toe worden gestuurd over een procentje meer snelheid meer naar jaren computer ervaringen heb wel begrepen dat het soms wel de moeite loont om wel eens een jaartje of 3 tevreden te zijn en met jouw goede revieuw's moet het toch mogelijk zijn!
Bedankt, en ik wacht eigenlijk een revieuw van een 2 in 1 van je.
Mwah, diplomatiek. Mensen willen nu eenmaal graag weten wat 'de beste' is, maar ik vrees dat de realiteit complexer is. Ik zou het eerder een volwassen uiting noemen die niet beinvloed wordt door welke fabrikant dan ook.

Die procentjes snelheid die jij als gebruiker ziet in bijv een review kunnen evengoed aan dat specifieke sample liggen, aan de software, of aan de stand van de zon die dag. Dus ook daar kan je eigenlijk weinig over zeggen. Geen test-site of magazine die 50 van dezelfde borden lange tijd gaat testen om echt nauwkeurig te beoordelen, en dan nog zal je er vraagtekens bij zetten.

Op enkele uitzonderingen na ben ik er heilig van overtuigd dat je bijna niet meer mis kan. Je ziet nog wel wat featureverschillen zoals fan control (Iets wat Asus traditioneel goed doet overigens) of de uitvoering van USB 3.1, maar het 'merk' zelf zegt niet zo veel meer als je weet dat praktisch alles gewoon uit een foxconn fabriek komt rollen, of dat de USB 3.1 chips bij ASMedia vandaan komen, dat de netwerkchip bij Intel of Killer (of welke fabriek daar dan ook achter zit) vandaan komen, etcetera. Iets kort door de bocht hoor, maar je snapt mijn punt. Daarbij lijk ik al snel diplomatiek als je gaat vergelijken met de marketing kreten natuurlijk :D

Als ik al die jaren terug kijk ben ik eigenlijk tevreden met alle merken die wij hierboven hebben genoemd. Ik heb nog wel ergens een defecte Asus Nvidia GTX 8000 serie kaart, maar geloof mij dat het ook daar niet uit had gemaakt als er een andere merknaam op had gestaan. ;) Ik heb minstens 100 ASRock moederborden aan mij voorbij zien komen, en ik kan met zekerheid zeggen dat geen enkel moederbord van de laatste 3 jaar is overleden.

Dus nogmaals: Kijk lekker naar welke features je wilt, neem de uitstraling evt in overweging, en je komt vanzelf uit bij het moederbord wat bij je past. Welk merk daar vervolgens aan hangt, tja ;)

Maar bedoel je overigens met een review van twee in één? :)
Anoniem: 684327 @Foritain21 oktober 2015 10:39
Ik bedoelde met 2 in 1 een 11 Inch laptop of wat het heten mag tegenwoordig met een afneembaar scherm, ik zag bij diverse zaken hier in de mooiste stad achter de duinen, een Asus/Lenovo en natuurlijk Apple maar de laatste heeft de optie niet om redelijk normaal te kunnen typen, maar wel een Apple met wat mij betreft en wat ik nu weet betreffende computers had ik 10 jaar geleden een Apple moeten aanschaffen.

Ga door met je geweldige behandelingen voor ons allemaal een geweldige maar kostbare hobby. Groet
Toch vraag ik mezelf af wat in welk catg. Valt dit moederbord?

Puur gebaseerd op het gaming? Of op het overclokken of media?
Super all-round? Als je een 'puur' OC bord zoekt zijn er borden die veel gangbare features laten vallen en meer functies richting het overklokken bieden, maar voor een beetje overklokken in je media of game-pc voldoet dit prima.

Het is echt een complete all-rounder, niet een specifieke categorie.
Dankjewel voor je reactie!

Ik ben dus rond aan het kijken maar kom vaak voor dat ik dit zie '' haswell refresh '' is dit nou een update van de normale hasswell of dezelfde uitvoering als de hasswell?

Zit namelijk processors te kijken bijvb i7-4790k en dit is een '' haswell refresh ''

Kun je mij uitleggen wat het precies de verschil is tussen een '' haswell refresh, haswell ''
de i7-4770k was de Haswell chip die met de z87 chipset uit kwam.

De i7-4790k, en de bijbehorende Z97 serie moederborden, zijn "haswell refresh".
Aah zo, Kijk dat wist ik nog niet :o

Ik wil je bedanken voor je comment.
En ik hoop echt dat je doorgaat met dit reviewen, want jou reviews zijn '' goud '' waard. Oftewel die hebben meer waarde dan een normaal commercieel review (Meer diepgang).

Nogmaals thanks buddy! 8-)
Dank je voor de aanmoedigingen. Geen zorgen, ik ga lekker door :D
inderdaad weer een super review!

waar is die molex poort op t bord eigenlijk voor?

en ik vind het een mooi board, maar er staat teveel tekst op het pcb, zo hoef ik bijv. niet ook nog naast de knop reset het woord reset te zien. maar ja anders zal t wel geen doen zijn voor de fabrikant.

en die interne usb port is ideaal, even een stekkertje naar voorin je case, daar een hubje met je wifi/bluetooth en/of andere usb stickjes. kan niemand op de lanparty ze jatten.

(en ik gebruik ze om een pc te kunnen verkopen met "onboard wifi" O-) )
Dank je :D

Mbt die molex, ik heb ze nooit gebruikt, maar naar mijn weten is dat extra power die je aan sluit wanneer je bijvoorbeeld 3 PCI-E kaarten gebruikt, Tri-SLI etc.

Mbt tekst op het bord, tja, dat zie je bijna overal. Nu je het zegt ga je er op letten he ;) Van mij mag het ook helemaal strak zwart zijn, maar dan zullen mensen wel weer de weg kwijt raken of fouten maken.

Mbt interne wifi, verlies je dan niet te veel signaal in een gesloten behuizing? Je zal hem dan echt naar buiten moeten leiden vermoed ik?
hangt uiteraard een beetje van de behuizing af maar over het algemeen gaat het wel goed
Weer prachtig! BIOS-screenshots spreken boekdelen, vaak weet men niet of er nou wél of niet een optie op het mobo zit, en dan is zo'n screenshotje toch wel heel erg makkelijk!
Haha! Zeker, ik zal het nog mooier maken. Een jaartje geleden had ik een probleempje met mijn Asrock p67 Extreme 4 (B3). Wat was nou het probleem, ik had een BIOS-update geflashed die blijkbaar niet voor mijn cpu (2500k) was geoptimaliseerd maar voor de nieuwere generatie was. Probleem: Af en toe tijdens het booten zag windows mijn SSD niet, en moest ik via het BIOS aanvinken dat ik wilde booten vanaf mijn SSD. Uiteindelijk had ik naar Asrock gebeld omdat ik er echt ziek van werd. Eerst een mevrouw/meneer aan de telefoon die zei het voor mij te bespreken met een coördinator/supervisor. Vervolgens moest ik naar de coördinator/supervisor bellen en daar heb ik mijn verhaal gedaan. De meneer kon er wel om lachen. Ik vertelde hem dat het op de website niet goed aangegeven stond en hij zou dat laten aanpassen. Dit is toen ook gedaan, er staat nu vaak een duidelijke waarschuwing. Vervolgens vroeg deze meneer om mijn gegevens en kreeg ik van Asrock een BIOS-chip met de originele firmware én een met de laatste "compatibele" versie. Allemaal buiten de garantie, er werd immers niet om mijn garantie gegevens gevraagd.

Dus Asrock, jullie verdienen een dikke pluim. Ga zo door! _/-\o_

offtopic:
(toch mooi dat ik op het succes van mijn grote vriend Foritain kan meevaren om Asrock in "het zonnetje" te zetten met mijn first post). Hopelijk vindt Foritain dat niet erg :).

[Reactie gewijzigd door Frozen op 23 juli 2024 14:55]

Hah, dank voor je reactie, en een leuke toevoeging zo lijkt mij :D Toch leuk dat service af en toe nog kan hè ;) En dat vind ik helemaal niet erg, we houden het graag gezellig toch? :D

[Reactie gewijzigd door Foritain op 23 juli 2024 14:55]

Toch een minpuntje... Dat zijn geen anti ESD nagels 8)7 .

Ik ben bezig met een script =>" if user=Foritain then submit = +3" :9
Dat zijn speciale NFC-ESD nagels ;) En uiteraard, als je een mooie pc wil mag je hem zelf bouwen nietwaar? :D

En dank uiteraard! :D
Komt goed, mevrouw Foritain, had waarschijnlijk een antistatisch bandje om haar enkel :)

Kun je dat script doorpassen naar mij? :P
Een ESD enkelband zodat ze nergens heen kan, och arme :D

En dank uiteraard ;)
Mooie review, en zeker een mooi bord!
Toch bekruipt bij mij bij asrock altijd het "ocz" gevoel...
Ondanks dat ik zelf 1 van de weinige ben met een nog werkende vertex 2 :Y), blijft het gevoel van budget me altijd achtervolgen. Opzich jammer, zeker aangezien ik tot op heden nog geen bord van asrock heb gehad en het gevoel dus eigenlijk op niets is gebaseerd...
Of is dat meer het geval in de AMD "scene" waar meer beknibbeld wordt op de componenten? (Heb ook eigenlijk altijd AMD gehad in mijn desktops namelijk...)
Ben ik hierin de enige? Of weet asrock toch echt leuke borden neer te zetten tegen een aantrekkelijke prijs?

[Reactie gewijzigd door Spekkie88 op 23 juli 2024 14:55]

Mijn 2 Vertexjes zijn helaas toch echt overleden ;)

ASRock had vroeger een beetje b-merk reputatie, maar tegenwoordig maak ik er veel gebruik van. Vind de software fijn, heb er (Even afkloppen) tot nu toe nooit problemen mee ervaren, en de prijs-kwaliteitverhouding is over het algemeen erg goed. Denk dat je niet de enige bent met dat gevoel, maar ik heb het zeker niet meer.

En uiteraard dank voor je reactie/compliment! :D
Je hebt weer een mooie review afgeleverd!

Zou het ook mogelijk zijn om die interne USB te kunnen gebruiken als een soort van flash geheugen om je OS sneller mee op te laten starten?
Dank u :D

Uiteraard kan je gewoon een USB stick inpluggen (dat ding van de Tweakers express zit er ook in op 1 van de foto's ;) ) het werkt niet anders als een USB poort aan de achterzijde. De vraag is of het erg zinvol is, want niets is sneller dan je Ultra M.2 Slot met zo'n PCI-E SSD, en je kan er nog altijd een extra 'normale' M.2 SSD bijzetten op het bord zelf. Is een stap sneller dan een USB stick, en vermoed niet dat het heel veel in prijs scheelt.
Gigantisch strakke review. Mijn koop is hierdoor meer dan duidelijk geworden.

Ik ben erg benieuwd welk type ram je gebruikt hebt en welke M.2 SSD? De M.2 kan ik niet opmaken, maar volgens mij qua geheugen de G.Skill RipjawsX D3 8GB? Hoeveel Mhz?
Dank je :D

De SSD is de Plextor M6E (256GB). Ik moet zeggen dat ik momenteel niet weet hoe andere SSD's op de markt liggen voor dit bord. In die tijd was de Samsung XP941 wat sneller, maar ook veel duurder. Die zie ik nu helemaal niet meer.

Geheugen zijn inderdaad Ripjaws van G.Skill, 8GB, 2133MHz uit mn hoofd (Ze moesten blauw zijn, en die waren zowel direct leverbaar als lekker betaalbaar).