De 684 S2 zijn niet langer te koop; diegene die je nu nog kan vinden zijn uitverkoop. €450 p.s. zou ik er zeker niet voor betalen, aangezien ze voor €300 p.s. te koop hebben gestaan.
Ze zijn geen 8 jaar oud; ze waren geïntroduceerd in 2014. Ze klinken heel degelijk, maar naar mijn mening heb je meer schik van een 2e hands setje 684 "S1" (de oudere generatie 684 dus, zonder "S2"). De oude 684 hebben naar mijn smaak meer "body" in het geluid. 2e hands kost je dit maar €400 euro. Op marktplaats vragen ze er meestal meer voor, maar je krijgt ze er echt wel voor met een beetje stevig bieden en geduld hebben.
Zowel de 684 als de 684 S2 zijn wat mij betreft niet achterhaald qua geluid. Zelfde voor de grotere broer: De 683 en de 683 S2. Deze klinken beide net iets beter. De 683 (niet-S2) krijg je voor zo'n 600-750 op marktplaats en klinken geweldig. De 683 S2 zijn net wat prijziger en klinken net wat minder, maar zijn wel mooier.
De 684 S2 en 683 S2 zijn beiden vervangen door de nu net nieuwe 603. De 603 klinkt super en heeft een coole nieuwe look. Kost je wel wat
Qua versterker: Alle bovengenoemde speakers hebben een degelijke versterker nodig. Dit is niet uit te drukken in watts, aangezien er genoeg versterkers zijn met veel watts die bagger zijn. Mik op een nieuwprijs vanaf 600 euro, maar de beste koop die je kan doen is een versterker die over de 1000 euro was nieuw, maar nu meerdere jaren oud is en je voor een prikkie kan vinden op marktplaats op tweakers V&A. Zo heb ik een high-end hifi versterker uit 2001 voor €60 opgepikt die beter klinkt dan "instap versterkers" rond de €500 euro. (heb 'm direct vergeleken in een hifi winkel tegen moderne versterkers). Gewicht en grootte is meestal wel een goede 1e indicatie van de kwaliteit van de versterker. Ook hebben goede versterkers vrijwel altijd bananenpluggen en niet van die clipjes die je kan induwen en dan een dun draadje erin kan duwen. Vermogens boven de 100 watt zit je altijd wel aan.
Voor klassieke muziek zijn de bovengenoemde speakers uitstekend. Ze klinken super helder maar zijn tegelijkertijd vrij vergevend bij matige opnames van bijv. fluiten en trompetten.
Al met al, mijn advies: Koop een 2e hands setje 684 (niet S2) en een oude zware 2e hands versterker.
edit: Sorry ik zie nu pas dat je reactie uit juni was!
[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 14:38]