Cooler Master Vortex 752 (zwart) Review

KGB007
21 maart 2009, laatste update op 21 maart 2009, 842 views

Cooler Master Vortex 752 (zwart)

Inleiding
Na een mini thuisserver gebouwd te hebben met de bovenstaande onderdelen besloten de standaard koeler te vervangen. De standaard koeler was hoorbaar en de koelprestaties in combinatie met de Phenom X3 niet echt geweldig.
Na wat zoekwerk ben ik uitgekomen bij de Coolermaster Vortex 752. Ik had een review gelezen die lovend was over deze koeler en dacht hier een goede koeler aan te hebben. Niet erg groot, goed geprijsd, goede koelprestaties en slechts 18 dB.
Aflevering
Ik ben naar Alternate gereden (betrouwbare, goede winkel) en de koeler samen met een tube OCZ Freezer koelpasta gekocht.

Pluspunten

• Prijs is niet heel hoog
  • Installatie gaat redelijk makkelijk
  • Low profile dus geschikt voor HTPC (formaat dan)

Minpunten

• Slechte afgewerkte heatsink (groeven)
  • Geen extreem goede koelprestaties
  • Veel te hoge geluidsproductie (waardoor toch niet heel gescjikt voor een HTPC)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Inleiding

Aflevering
De koeler zit in de welbekende blisterverpakking waarin Coolermaster meer van hun 'budget' koelers verpakt. In de verpakking zitten een boel schroefjes, een bevestigingsplaat voor een 775 CPU en een metalen rechthoekige ring ?!? samen met de AM2 klem. Ook zit er een zakje met koelpasta bij, deze heb ik echter niet gebruikt.
De Vortex kost op het moment van schrijven 19 euro,

Heatsink: 112 x50 x108 mm
Totaal: 112 x75 x108 mm
Bevestiging: Geschroefd, Geklemd enkel
Materiaal heatsink: Aluminium,Koper,2 Heatpipes
Aansluiting: PWM stekker (4-polig)
Lagering: Glijlager
Gewicht: CPU Koeler 308 g

Uiterlijk
De Vortex is een redelijk standaard koeler met twee heatpipes en een 92cm fan (welke volgens mij niet een twee drie te vervangen is). Verder wijzen de foto's voor zich.
Wat me opvalt is dat er grove groeven te zien zijn op het cpu deel. Een beetje lapping zou geen kwaad kunnen.

Installatie
Een groot voordeel van deze koeler op een AM2 cpu is dat je je moederbord niet hoeft te verwijderen. Hij kan op de originele bracket bevestigd worden. De installatie werd iets bemoeilijkt door de de positie van de twee heatpipes die de koeler heeft. Je moet enigszins schuiven om de klem omlaag te drukken zonder de heatpipes te raken. Maar uiteindelijk ging dat redelijk vlot.

Prestaties.
Ik heb de koeler getest in bovenstaand systeem. Als vergelijking heb ik de prestaties afgezet tegen de standaard koeler.
Het testsysteem staat boven beschreven (gebruikt met) de test methode is als volgt:
Ik heb zowel Orthos als Prime95 tegelijk laten lopen, waarbij ik van Orthos drie tests tegelijk heb laten lopen. Elke test heb ik toegewezen aan een core met een 100% belasting op alle cores. Prime95 heb ik meer het geheugen laten testen (Lots of RAM)
Ik heb de pc overgeclockt om te kijken wat dat met het koelvermogen deed.

Ik heb de pc standaard als volgt ingesteld.
CPU: 2300mhz
Multiplier: 11,5
HT-Link 1600mhz (HT multiplier dus op 8x)
Voltage 1,31V (auto in de bios)
Geheugen 533mhz (teruggeclockt ivm mogelijke instabiliteit)

Overgeclockt stond de pc als volgt ingesteld:
CPU: 2568mhz
Multiplier: 11,5
HT-Link: 1786mhz
Voltage: 1.36V (+ 50mV)
Geheugen 533mhz

Standaard koeler, standaard pc: Idle cpu 47, MB 30
Standaard koeler, standaard pc: Stress cpu 60, MB 33
Standaard koeler, overgeclockt: Idle cpu 53, MB 31
Standaard koeler, overgeclockt: Stress cpu **, MB 34 (de temps liepen te hoog op en bij 70 graden heb ik de tests gestopt)

Vortex, standaard pc: Idle cpu 43, MB 30
Vortex, standaard pc: Stress cpu 52, MB 33
Vortex, overgeclockt: Idle cpu 47, MB 31
Vortex, overgeclockt: Stress cpu 60, MB 34

Deze tests tonen aan dat de coolermaster een gemiddelde verbetering geeft tussen de 10 en 15%. Nou is dit niet geheel eerlijk omdat ik de overgeclockte stress tests heb moeten stoppen. Het geeft echter wel een beeld hoeveel beter de koeler is dan de boxed koeler van AMD.

Interessant misschien om de prestaties te weten met Cool 'n Quiet aan (aleen voor de CM)
Idle CPU 28 graden en moederbord 34 graden. Ik heb hierbij geen stresstest uitgevoerd

Koelvermogen
Zoals hierboven te zien is, is het koelvermogen van de Vortex beter dan die van de standaard AMD koeler. Hierbij moet ik wel opmerken dat ik de standaard koeler heb gebruikt met de meegleverde paste en de Vortex met de OCZ pasta. Voor een officiele test mag je maar een waarde wijzigen, maar omdat ik er niet veel voor voelde om alles nogmaalste testen met de standaard koeler i.c.m. de OCZ pasta heb ik het zo gelaten.

Geluidsproductie
De koeler heeft volgens de specificaties een geluidsproductie van 18dB. Ik heb dit niet getest maar kan gelijk vermelden dat ik hem verschrikkelijk lawaaig/aanwezig vindt. Als de koeler standaard draait hoor je hem al beter dan de boxed koeler, wordt de cpu heter wordt hij steeds duidelijker.
Ik vind dit van deze koeler dan ook gelijk het grootste nadeel. Ik heb de koeler gekocht omdat ik stiller wilde dan de boxed koeler maar kwam wat dat betreft van een koude kermis thuis. Dit is niet de reden waarom ik deze koeler aangeschaft heb: om meer geluid te krijgen. Mijn servertje staat 24/7 aan en de isolatie in mijn huis is bijna gelijk aan die van die Japanse papieren huizen, dus jullie begrijpen mijn teleurstelling.

Deze koeler is in mijn geval een miskoop geweest. De koelprestaties zijn redelijk te noemen maar niet wat ik er van verwachtte. De geluidsproductie is slechter dan de boxed koeler. Deze koeler voldoet niet aan de eisen en wensen die ik aan de koeler voor mij severtje stel.
Ik heb contact opgenomen met Alternate en aangekaart dat de koeler totaal niet aan mijn verwachtingen voldoet. In de ontvangen mail staat dat ik de koeler mag retourneren en dat ga ik dus ook doen. Waarschijnlijk komt er een Ninja voor in de plaats. Ik heb al een Ninja in mijn game-pc en deze functioneert naar volle tevredenheid.

Mochten er mensen zijn met vragen/opmerkingen/tips over de review of de Vortex zelf dan verneem ik deze graag.

Heb jij ook een Cooler Master Vortex 752 (zwart)?

Anoniem: 77512 21 maart 2009 09:36
Een low-profile koeler op een CPU met een TDP van 95W plakken is misschien ook niet het slimste wat je kunt doen, zeker niet omdat je in een Mini P180 toch de ruimte voor een wat grotere koeler hebt.

Ik denk dat deze koeler eerder gemaakt is voor CPU's als de 4850e en 5050e, die tref je toch wat vaker aan in HTPC-achtigen (en thuisservertjes........).
Misschien niet. Echter staat er wel op de vepakking van de koeler dat deze geschikt is voor een Phenom. Dan ga ik er toch wel (misschie ten onrechte) vanuit dat hij deze goed koel moet kunnen houden.

Ik heb inderdaad voldoende ruimte in de kast. Ik heb gisteren mijn Ninja even gepast en dat gaat prima. Ik heb zelfs iets meer ruimte dan in mijn P182 (t.o.v. de zijwand)

Als ik de koeler omgeruild heb en de Ninja erin draait zal ik de review even updaten met de temperatuurgegevens van deze koeler.
Met je standaard koeler is die idle tempratuur al heel hoog... Heb je wel voldoende airflow in je kast?
Anoniem: 286058 @Rollo21 maart 2009 12:56
Ik ga er wel vanuit dat ik de P180 mini met zijn bigboy bovenop voldoende airflow heb. Wellicht had ik kunnen proberen de fans op een hogere stand te zetten, maar dat komt de geluidsproductie ook niet ten goede.
Ik denk dat je het beste een scythe koeler kunt kopen zoals deze:http://tweakers.net/pricewatch/153374/scythe-katana-2-scktn-2000.html deze heb ik ook en is heel erg stil