Sitecom WL-181 Wireless Network 300N PCI Card Review
20 maart 2009, laatste update op 20 maart 2009, 2.856 views
Rapporteer
Ik heb deze netwerkkaart aangeschaft nadat m'n pa een nieuwe router had gekocht (de Sitecom WL-183). Omdat we binnenkort hier overgaan op glasvezel leek het ons handig een hogere doorvoersnelheid in de router te hebben.
(als ik de keus van de router had mogen bepalen had ik een snelle gekozen, de verhalen over deze router zijn niet echt super, maar hij had 'm al gekocht voordat ik het wist).
Featureset
De kaart ondersteunt een snelheid van 300Mbps, bij aanschaf wist ik dat die niet bereikt zou worden. Host interface werkt vlekkeloos en snel.
Pluspunten
- Compatible met vrijwel alle hardware
- Snelheid is voldoende (150-200Mbps)
Minpunten
- Geen native support voor Linux
- Onstabiele verbinding
- Weinig
3 van 5 sterren (Voldoende)
Featureset
De kaart ondersteund verder alle bekende beveiligingsprotocollen. Over de ondersteunde netwerkstandaarden weet ik eigenlijk vrij weinig af, ik neem aan dat de gangbare standaarden worden ondersteund.
Prestaties en bereik
De netwerksnelheid is oké te noemen. De 300Mbps wordt uiteraard niet gehaald, maar daar is dan ook niet echt de directe behoefte naar (er wordt hier feitelijk niks gedeeld op het netwerk). De snelheid schommelt zo tussen de 100 en 200Mbps, gemiddeld is het dus vaak 150Mbps. Dat is voldoende wat mij betreft, ik heb de kaart niet gekocht met de intentie 300 megabit te halen.
Het bereik was in het begin wat matig, later na wat finetuning van de antennes (3 stuks op de kaart, 3 stuks op de router) is het een stuk verbeterd.
Compatibiliteit
Voordat ik deze kaart had, had ik de WL-121 en die kaart weerhield mij ervan over te stappen op Vista (er waren namelijk geen geschikte drivers). Nu met de WL-181 zijn die drivers er wel en sindsdien ben ik ook overgestapt op Vista. Na installatie van de kaart had ik binnen 5 minuten internettoegang, prima dus.
Het was echter wel wat geklooi om het draadloos printen aan de gang te krijgen (icm de Epson C1100 en een Sitecom LN-302), een minpuntje dus maar het probleem kan ook bij de LN-302 liggen.
Betrouwbaarheid en stabiliteit
De verbinding wil meer dan eens wegvallen. Sinds een tijdje is het redelijk stabiel te noemen met een wegvaller eens per week, maar ik heb in de maanden daarvoor vaak de router zelfs moeten resetten om de verbinding weer op gang te helpen. Een groot minpunt dus.
Ondersteuning
Ik meen dat Sitecom slechts 1 driver heeft uitgebracht (bij de release dus), ook de Utility is erg gedateerd (2007), vandaar dat ik nu m'n verbindingen gewoon met de wizard in Vista beheer. MacOSX wordt wel ondersteund bij deze kaart, maar het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat deze kaart op MacOSX gedraaid wordt. Liever zie ik support voor Linux, een reden dat ik nog steeds schuchter ben voor Linux, omdat ik dan simpelweg geen internettoegang heb (weet niet wat de mogelijkheden zijn met Linux' eigen drivers) en dan is het voor mij niet echt interessant.
Met de supportafdeling van Sitecom heb ik geen ervaringen.
Prijs
Op zich wel redelijk, 40 euro voor dit kaartje is misschien wat aan de hoge kant voor wat je er voor terugkrijgt.