ASUS RT-AC68U Zwart Review
Prima wifi prestaties en goede tweakability voor een pittige prijs. Zelfs na 7 jaar blijkt 'ie nog steeds z'n mannetje te staan.
Pluspunten
- Wifibereik
- Veel te tweaken (o.a. custom firmwire van Merlin)
- Lage bufferbloat, zelfs zonder QoS
- Kan ook 1Gbit glasvezel handelen
Minpunten
- USB3 snelheid valt tegen.
- Prijzig
Was altijd in de veronderstelling dat er niet zoveel verschil zat in het wifi-bereik tussen routers. Die veronderstelling blijkt niet juist. Was op zoek naar vervanging voor mijn oude Apple Airport Extreme (3rd generation) en het werd de RT-AC68U.
Router staat op dezelfde plaats in de meterkast op de parterre. Wifi bereik nu tot in de auto op straat en ook in de tuin en op zolder geen problemen meer. 5GHz bereik blijft beperkt tot binnenshuis. Met 2.4GHz op de parterre en 1e verdieping haal ik 70 tot 80 MBit up en down (100/100 Telfort Glas WAN) Op zolder kom ik op 40-70MBit. En dat terwijl de 2.4GHz band hier gezellig vol zit (>10 netwerken) Met 5GHz op de parterre en 1e verdieping nog iets sneller (80 tot 95 MBit) dan met 2.4GHz. Op zolder en buiten blijft er niet veel over van 5GHz, maar dit is inherent aan de frequentiekenmerken.
Overigens loont het zeker te experimenteren met de richting van de antennes.Alledrie in een andere richting, waarvan eentje rechtop bleek het beste te werken voor mij.
Met USB3 haal ik niet meer dan ca. 40MByte read/write (bedraad) Schijnt een issue met de shielding te zijn. USB2 30MByte read/write.
Router draait nu al zo'n 40 dagen stabiel op Merlin FW 376.48_1. Kortom blij mee!
Intussen een paar jaar verder en heb z'n grote broertje (RT-AC86u) eens losgelaten op mijn T-Mobile thuis 1Gbit glasvezel aansluiting. Gek genoeg scoort de RT-AC68u beter in down/upload en buffebloat. Kortom, nog steeds een goede keuze in 2019.
Het is nu februari 2021. Zojuist ge-upgrade naar Merlin 386.1 en nog steeds draait deze router stabiel en snel. De USB disk die eraan hing, hangt nu aan mijn Synology en dat werkt veel beter. De CPU van de RT-AC68u blijkt hier niet vlot genoeg voor. Als router doet dit oude beestje het nog steeds boven verwachting.