Intel NUC Kit DN2820FYKH Review

21 december 2014, laatste update op 31 december 2014, 1.265 views Rapporteer

Er is al veel geschreven over deze NUC dus ga het niet overdoen. Wel paar handige tips voor degenen die twijfelen of net als ik een multiboot setup overwegen

Pluspunten

• Lekker klein, stil en zuinig
  • Meer dan genoeg power als HTPC
  • Eenvoudig om SSD of geheugen te plaatsen

Minpunten

• Wel wat raar priegelen in de Bios (versie updaten, Win7/8 instellen, klok)
  • Geen CEC via HDMI dus apart je TV aan/uit zetten
  • Elke keer dat je hard reboot met power-button gaat de tijdinstelling weer terug naar GMT dus staat de klok een uur te vroeg

Er is al veel geschreven over deze NUC dus ga het niet overdoen. Wel goed om te weten dat:
1. In de nieuwe uitvoeringen de 2830 ipv 2820 Celeron zit (besteld via Coolblue)
2. Dualboot van OpenElec (Kodi/XBMC) en Win8.1 werkt
Dan wel wat tweaken met Gparted via LiveLinux USB na installatie van OpenElec voor kleiner maken van de XBMC storage partitie tot zo'n 8Gb, dan Windows installeren en daarna FreeBSD voor multi-boot
3. Je hebt DDR3L dus 1.35V geheugen nodig, ik moest dus een reepje 4Gb 1.5v die ik nog had liggen omruilen met een andere tweaker hier ;-)
4. Voor je ook maar iets gaat doen de Bios wel even updaten
5. De Bios heeft ergens onder 'advanced' keuze tussen Win7 vs Win8 setup, die dus wel ff goed zetten voordat je je Windows gaat installeren
6. Via DealExtreme voor 15,- een draadloos toetsenbordje met muis kopen die op 2.4Ghz werkt en je kunt je HTPC prima vanaf de bank aansturen, inclusief invoeren van wachtwoorden, zoekopdrachten, etc

Als je alleen OpenElec wilt draaien in combinatie met een NAS heb je genoeg aan een 8Gb USB3.0 stickje, maar die moet dan wel aan de voorzijde op de 3.0 aansluiting, dus koop dan een kleintje die niet zo uitsteekt.

[Edit 31 december 2014] zoals uit de reacties al blijkt kreeg ik toch wat problemen met de dualboot toen Windows probeerde updates te installeren. Uiteindelijk een clean install gedaan (alle partities verwijderd) en draai nu Win8.1 met XBMC op windows. Tot nu toe gaat dat eigenlijk ook prima en heb eigenlijk nog niet gemerkt dat XBMC traag werd. Opstarten duurt weliswaar wel wat langer, maar met de SSD valt het me nog allemaal reuze mee.

Ben vooral erg blij met het W-Shark toetsenbordje. Ligt prima in de hand en je kunt er lekker mee door XBMC navigeren met de pijltjes toetsen en mediacontrols (play, next, etc) en als het nodig is de muis via de touchpad. Is het wachten meer dan waard voor die 15,- euro.

Heb jij ook een Intel NUC Kit DN2820FYKH?

Dat ga ik nu ook eerst maar eens proberen. Ik had het helemaal naar wens aan de praat totdat Windows updates begon te installeren. Meer dan 42 die veel tijd kostten, maar bij de reboot liep het ergens mis en probeert hij de updates ongedaan te maken. Al veel uur mee zoet geweest dus toen maar de installatieschijf er opnieuw bijgehaald, om windows opnieuw er op te zetten. Maar die heeft er dus geen zin in omdat hij meerdere bootrecords in de MBR treft. Ook als je de SYSTEM partitie verwijdert nog geen zin in en nu start OpenElec dus ook niet meer op :-(

Denk dat ik nu dus ook maar eens ga kijken hoe XBMC het onder Win8.1 doet met 4Gb RAM. Ben benieuwd!
XBMC draait lekker soepel onder windows 8.1. Al maanden plezier van. Ook lekker makkelijk met de kids die nu regelmatig hun powerpoint en spreekbeurt oefenen voor de TV zonder gedoe met laptops en kabels. Ik ben helemaal happie....

Enige dat nog wel eens 'misgaat' is mijn netwerk connectie naar de NUC. Daarvoor heb ik een ethernet via powerline aansluiting omdat ik geen ethernet kabel vanaf de meterkast naar de TV hoek getrokken kreeg door de bestaande buizen. De powerline verliest af en toe wel eens de verbinding. Tegenwoordig ook maar wifi bijgeschakeld met het thuisnetwerk en draait nu eigenlijk best lekker soepel.

EDIT: zie nu eigenlijk pas dat de prijs bij Coolblue is gestegen naar 155,- en de minimum verkoopprijs nu elders 135,- is. Dan was ik blijkbaar wel lekker goedkoop uit paar maandjes geleden....

[Reactie gewijzigd door erwin.heukels op 22 juli 2024 20:58]

ik ben zelf ook ooit bezig geweest met dual boor openelec / windows maar uiteindelijk niet gelukt dus maar windows 8.1 / XBMC gedaan (opstart rechtstreeks) .