Transcend JetDrive 720 480GB Review

boosterbosch
15 december 2014, laatste update op 14 augustus 2015, 1.423 views

Transcend JetDrive 720 480GB

Eindelijk een mogelijkheid om de interne SSD van Macbook Pro Retina (opties verkrijgbaar voor alle modellen tot Early 2013) en Macbook Air (tot Mid 2012)

Pluspunten

• Prijs
  • Alle tools meegeleverd
  • Externe enclosure voor oude drive

Minpunten

• Installatie gids kan beter
  • Enkel verkrijgbaar via Amazon

Toen ik begin 2013 mijn Macbook Pro verving door de Late 2012 Macbook Pro Retina kreeg ik een heel mooie aanbieding op het model met 128GB SSD. Op dat moment kon ik het prijsverschil met het 256GB model echt niet rechtvaardigen en ik dacht persoonlijk dat 128GB wel zou werken.

In de praktijk merkte ik meer en meer dat 128GB echt niet genoeg was en ik veel te veel documenten op mijn NAS moest achterlaten. Tot ik recent via Amazon de Transcend Jetdrive reeks vond. Na een paar dage overwegen en reviews lezen bestelde ik het 480GB model via Amazon UK. Het is ook goed om te weten dat de ssd met 5 jaar garantie en de enclosure met 2 jaar garantie komt.

Drie dagen later zat de bestelling in de bus. De drive komt stevig verpakt in een doos met 3 niveaus. In de doos vind je de volgende dingen:
  • De SSD Zelf;
  • Externe USB 3.0 Enclosure (inclusief schroefjes, travel pouch & ruber voetjes);
  • Een T5 & P5 schroevendraaier;
  • installatie gids en garantie kaart
Voor het instaleren van de SSD heb ik de gids van Transcend gecombineerd met deze van iFixIT. Dit omdat de gids van Transcend geen vermelding maakt van het loskoppelen van de batterij.

Voor het kopieren van je installatie, plaatste ik de Jetdrive in de externe enclosure en plugde deze in mijn Macbook Pro Retina en starte deze op in Recovey Mode. Via Disk Utility restorede ik de originele SSD naar de Jetdrive, het hele process duurde ongeveer 5 minuten. Als test starte ik de rMBP op van de externe enclosure en het werkte.

Via de gids van iFixIT opende ik de rMBP en koppelde de batterij los en wisselde de originele Samsung SSD met de Jetdrive. Na alles terug te hebben verbonden en vast geschroefd te hebben, starte de rMBP mooi op zoals verwacht. Eerste snelheidstesten leverden een write snelheid van 280MB/s en een read snelheid van 500MB/s. Ter vergelijking, de orignele Samsung SSD haalde een write van 320MB/s en read van 450MB/s. Na een weekje is dit trouwens een write van 330MB/s en read van 520MB/s geworden. Ik neem aan dat dit komt door het indexeren van Spotlight tijdens de eerste test.

De originele SSD heb ik in de externe enclosure ingebouwd en gebruik ik nu als drive die ik overal mee naar toe neem.

De prijs van het 480GB model kwam op €300 en is voor mij elke cent waard. Ik hoef niet meer elke dag te kijken welke bestanden ik kan verplaatsen naar mijn NAS of verwijderen omdat ik geen plaats over had op de interne SSD.

Het grote nadeel persoonlijk vind ik het gemis van officiële TRIM support. Je kan andere tools gebruiken om TRIM te enablen maar het had toch leuk geweest als dit er officieel bij had gezeten.

Heb jij ook een Transcend JetDrive 720 480GB?

Goeie review! Leuk om eindelijk een ervaring van iemand op Tweakers te zien.

Apple ondersteunt alleen zijn eigen SSD's voor TRIM support. Beetje jammer inderdaad, maar er zijn gelukkig tools voor. Gebruik zelf 'Trim Enabler' op mijn iMac.

Misschien is het interessant om de snelheid te testen van je nieuwe externe schijf. Zal een stuk sneller zijn in vergelijking met een externe HDD schijf. En interessant hoe snel USB 3.0 nou echt is.

Ik dacht trouwens dat ik wel gezien had dat ze aangaven en laten zien dat je de accu moest loskoppelen. In de video en/of tekst instructie.

[Reactie gewijzigd door Verwi159 op 26 juli 2024 23:58]

Gisterenavond even de snelheidstest gedaan met een Western Digital 1GB My Passport for Mac en de Transcend enclosure met daarin de Samsung SSD die standaard in de rMBP zat

WD My Passport:
Lees: 105.1 MB/s
Schrijf: 101.8 MB/s

Transcend enclosure met Samsung SSD:

Lees: 393.3 MB/s
Schrijf: 322.3 MB/s

best wel tevreden mee, zeker ook gezien de schokbestendigheid en het formaat.
Wauw wat een verschil. Was natuurlijk ook wel te verwachten, maar zeker interessant. Nu kan je echt even snel een paar bestanden overhevelen.

Thanx voor de update nog!
zal die snelheid straks eens testen maar als ik me goed herinner was die best snel, maar niet getest in vergelijking met een gewone externe hdd.

Heb zelf ook maar Trim Enabler gebruikt, maar het is jammer dat je moet gebruik maken van 3rd party hacks voor zoiets.

In de instructies die bij de Jetdrive zaten stond dat er niet bij, vandaar dat ik de iFixIT gids gevolgd heb.
Duidelijk verhaal en mee eens!! Heb je trouwens al op de website van Transcend gekeken? Ik vond daar namelijk een download van de JetDrive Toolbox, een softwarepakket waar onder andere een Trim enabler bij zit.

NB. maar werkt alleen op OS X 10.9 (Maverick) of eerder. :)
Heb dat inderdaag geinstalleerd, maar op 10.10 werkt dit inderdaad niet en moet je een 3rd Party Trim Enabler gebruiken.

Dat werkt uiteraard wel, maar had toch liever gehad dat Transcend hun product leverde met dit.
Anoniem: 590512 23 december 2014 16:16
Aah wacht .. zie het al. Daar was je al achter _/-\o_