Ik heb voor een Chromebook gekozen omdat ChromeOS in 80% van mijn computerbehoeften kan voorzien. Ik draai een linux Command Line ernaast zodat ik nog eens 5% van mijn dingen achter een pc kan doen (ik heb veel ervaring met linux CLI). Daarnaast gebruik een Windows laptop (8.1 Lenovo Yoga, 12,5") voor werk en het stevigere computer gebeuren.
Een tablet is niks voor mij, want ik ben gehecht aan een toetsenbord.
Ik zal deze Chromebook met de
Samsung XE303C12-A01NL vergelijken omdat ik daar een jaar lang ervaring mee heb en met zijn voorganger Acer C720(P).
Software
Chromebooks wijken niet van elkaar af wat betreft de software: dit is allemaal het standaard product van Google. Een zeer lichte linux kernel die de laptop snel laat opstarten, om na een paar seconden bij het inlogscherm te zijn. Deze Chromebook is daarin niet anders. Met de 4GB aan ram kun je prima snel switchen tussen tabs. Met de 2GB versies gaat dat wat minder lekker.
Linux
Er zijn verschillende manieren om naast ChromeOS ook een volledige Linux te draaien, waarvan ik met
Crouton erg goede ervaringen heb. In het kort kun je dan zonder prestatieverlies gelijktijdig een linux omgeving draaien. Je kunt met een toetscombinatie makkelijk tussen ChromeOS en een Linux Distro switchen voor dat ene handige tooltje wat je soms ineens nodig hebt. Ondanks de krappe 16GB ruimte werkt dat ook op deze C730 prima. Zelf heb ik alleen een command line omgeving ernaast draaien (Ubuntu 14.04LTS), wat zo'n 500MB aan ruimte inneemt.
Cloud
Sommigen houden er van, anderen haten het, maar niemand kan er omheen. De Cloud. Met deze Chromebook krijg je op het moment van schrijven van deze review 1TB aan gratis Google Drive ruimte voor de komende twee jaar. Wat mij betreft erg handig.
Hardware

- Full size SD card reader
- Kensington Lock
- Fanless design
Mobiliteit

De hardware als geheel valt niet tegen. De behuizing voelt erg stevig aan. Steviger dan de Samsung van hierboven. Ideaal als je de Chromebook vaak in een tas meeneemt en de laptop tegen een stootje moet kunnen. Daar staat wel tegenover dat deze zo'n 2 ons meer weegt dan de Samsung. 1,1 kg vs. 1,3 kg. Deze Acer is ook iets dikker dan de Samsung en heeft grotere bezels langs het scherm en het toetsenbord.
Scherm
Het scherm is redelijk wanneer je er recht tegenaan kijkt, maar de kijkhoeken zijn niet erg goed. Net als de Samsung scoort deze Acer daarop niet goed. Later we het erop houden dat je voor deze prijs niet veel meer mag verwachten. Het is ok voor één gebruiker die recht tegen het scherm aankijkt, maar als je er schuin naar kijkt zie je bar weinig. De helderheid kan wel erg hoog worden gezet. Het is een mat scherm.
Toetsenbord
Het toetsenbord van de Acer typt erg goed en heeft een lekkere terugvering van de toetsen. Ik vind 'm lekkerder typen dan de magere Samsung van hierboven, waarvan de toetsen veel minder terugveerden. Mijn Lenovo Yoga is wel wat beter, maar dat vertaalt zich meteen in de aanschafprijs (~€1200).
Touchpad
Het touchpad is lekker groot en reageert prima op alle gestures. Enige minpuntje is dat het touchpad een heel licht extra geluidje maakt als je 'tapt' en ie net een beetje los lijkt te zitten. Lijkt, want alles zit gewoon vast.
Interne Componenten
Tweaker als ik ben wilde ik de laptop upgraden met een grotere SSD, zodat ik er een volwaardige Linux met een hoop documenten naast kan draaien. Tot mijn telerustelling bleken zowel de SSD als het ram vastgesoldeerd te zijn. Ik kan dus niks bijplaatsen, in tegenstelling tot bij de voorganger de C720 het geval is. Een mooie meevaller is dan wel dat er geen fan in zit, dus de laptop zal altijd super stil zijn! De C720(P) heeft nog wel een fan.
Benchmarks
Hier staat een mooi overzicht van andere Chromebooks:
http://zipso.net/chromebook-specs-comparison-table/. De mijne wijkt niet veel af van de 2014 types met Intel Celeron N29
30 en 4GB ram, want de volgende drie scores daarmee erg overeen:
Octane
Geekbench Single Core
Geekbench Multi Core
In de echte wereld betekent dit dat de Chromebook prima snel reageert, ik heb hier geen klachten over.
Batterijduur
De acht en een half uur batterijtijd die Acer opgeeft worden netjes gehaald. Ik heb er niet met een stopwatch bijgezeten, maar acht uur heb ik zeker gehaald. Een vooruitgang ten opzichte van mijn oude Samsung (6 uur).
Prima ding tov Samsung van 2 jaar geleden:
- Robuust en Mobiel