Ik zie op je foto dat je beschikt over twee 1,5 TB drives, ik zat me al af te vragen waar de vierde HDD vandaan kwam omdat je er boven in je review maar drie beschrijft.
Mij ontgaat nu een beetje het voordeel van de Drobo. Je hebt er vier schijven inhangen die doen alsof ze tezamen een 16 TB HDD zijn. Een soortement van JBOD constructie, waarbij jouw Drobo alvast wat extra TB-tjes reserveert voor de toekomst. Heb ik dat goed begrepen?
Echter jij kunt niet sturen op welke schijf je info terecht komt, dus m.a.w. als je je 320 GB schijf vervangt door een laten we zeggen 1,5 TB schijf, hoe krijg je dan je data van de 320 GB schijf op je nieuwe 1,5 TB schijf?
Daarnaast zie ik dat ongeveer 40% van je diskruimte voor protectie gebruikt wordt. Wat is dat voor soort protectie? Op welke schijven spelen die protectie zich af? Een raid 5 achtige protectie kan in mijn ogen niet werken met deze schijven van heel verschillend formaat.
De Drobo is, neem ik aan, via je USB-poort verbonden. Dat verklaart dan ook de snelheid, die voor USB 2 maximaal op ca. 30 MB/s ligt. De theoretisch haalbare 60 MB/s wordt nooit gehaald omdat het protocol van USB via de CPU loopt en daardoor ontzettend geknepen wordt in snelheid. FW (die zelf het protocol afhandelt) is daardoor in de praktijk sneller. FW400 haalt 40 MB/s (van de theoretisch haalbare 50 MB/s) en FW800 zal wel ongeveer op het dubbele liggen. Op de
site van Drobo worden waarden weergegeven van (volgens hun zeggen voor USB en FW) tussen de 46 en 52 MB/s voor lezen en 34-35 MB/s voor schrijven. Bij USB kun je deze waarden gewoon vergeten, ze hebben gewoon de waarden voor FW800 weergegeven. Deze waarden blijven dan nog eens achter bij de practisch haalbare 80 MB/s!
Waarom ze in het apparaat dan een SATA-2 stoppen ontgaat me dan helemaal, SATA-1 bus zou niet vol te krijgen zijn met deze snelheden.....
Je 9-pins FW800 is idd niet compatibel met de 4/6 pins FW400 (althans ik weet niet van het bestaan van een adapter), hetgeen wel jammer is om dat dat gratis een behoorlijk boost oplevert. Als je daarna je 100 Mbit netwerk op moet, levert dat idd niets meer op (maar ja wie heeft er nu een Drobo van ruim € 400,= staan en een 100 Mbit netwerk.....

Graag krijg ik nog wat toelichting van je, want zoals ik het nu zie is het een hoop geld voor iets met maar een beperkte toevoegde waarde.
Desalniettemin hoop ik dat je erg geniet van je apparaat en dat je er nog maar lang van mag blijven genieten.
Hartelijk dank voor je review.