Drobo 2nd Generation Zwart Review

Radiant
19 maart 2009, laatste update op 19 maart 2009, 2.488 views

Drobo 2nd Generation Zwart

Waarom?
Ik heb de Drobo gekocht omdat ik hem zag als dé oplossing voor mijn opslag en redundancy problemen. Al enige tijd werk ik met een aantal losse SATA harddisks en zat eigenlijk te vrezen voor het moment dat er één mee op zou houden. Ik wist van het bestaan van RAID, echter mijn probleem met RAID 5 was dat het niet makkelijk uitbereidbaar is. Als ik aan mijn max. capaciteit zou zitten zou ik moeten hopen dat er nog exact dezelfde schijven verkrijgbaar zijn en een filesystem moeten gebruiken wat expandable is (NTFS kan dit niet). Ook branden naar DVD's is niet echt een optie.
Verpakking

Pluspunten

• Redundancy als RAID 5
  • Erg makkelijk uitbereidbaar
  • Stil

Minpunten

• Prijzig

Waarom?

Verpakking
De Drobo kwam netjes verpakt in een speciale Drobo doos. Bovenop zat een aparte doos met kabels (firewire 800, USB), netadapter, een handleiding en een CD met software. Daaronder, in piepschuim en een zak verpakt, zat het apparaat zelf.

Uiterlijk
De Drobo bestaat uit een zwart geverfd metalen omhulsel met een voor- en achterkant van glad plastic. De voorkant is verwijderbaar en wordt op zijn plek gehouden voor enkele magneetjes (die overigens niet gevaarlijk zijn voor je schijven, alsdus de handleiding). Achterop het frontje staat een korte uitleg van wat de leds betekenen. In de Drobo bevinden zich 4 drive bays met elk een status led, en een palletje om een schijf te verwijderen. Onder de drive bays is een power led en een activity led te vinden, en een rij leds om aan te geven hoeveel van je capaciteit je in gebruik hebt, wat erg handig is, aangezien je OS denkt dat het een 16TB harddisk is. De drive status leds en de capaciteits leds zijn ook door het verwijderbare frontje heen te zien.
Achterop de Drobo vinden we een connector voor de adapter, 2 USB connectors (waarschijnlijk bedoeld voor de Drobo Share), een firewire connector en een ventilator.

Installatie
De installatie verliep niet helemaal vlekkeloos. Omdat ik begon met een enkele 320gb schijf (omdat ik mijn data in stappen wou overzetten) bleek de Drobo geen 16TB volume te kunnen maken, maar maximaal 8TB. Ik kon hierover ook niks terugvinden op de support site. Na het toevoegen van een tweede schijf kon ik wél een 16TB volume aanmaken, Data Robotics Inc. heeft inmiddels een knowledge base artikel toegevoegd over dit probleem. Tijdens het formatteren kwamen er nog enkele Windows errors tevoorschijn, maar deze lijken geen invloed te hebben gehad op het correct formatteren.

Prestaties
De Drobo is echt een opslagapparaat, de prestaties zijn dan ook niet om over naar huis te schrijven. In een HDtune benchmark haalt de Drobo een maximum snelheid van 26,6 MB/sec. Ter vergelijking, mijn Seagate ST3250824AS haalt een maximum van 65,3 MB/sec. De seek tijd heb ik helaas niet kunnen testen, omdat de test halverwege wordt onderbroken (dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Drobo zich voordoet als 16TB schijf maar daadwerkelijk niet zo groot is).
Wellicht presteert de Drobo beter via Firewire, dit kan ik bij gebrek aan Firewire 800 poort niet testen.
Ik ben echter tevreden met de snelheid, ik ben niet van plan er een OS op te draaien en bij het kopiëren over een 100mbit netwerk vormt het netwerk nog steeds de bottleneck.

Geluid
Het geluid dat een Drobo zal maken is natuurlijk sterk afhankelijk van hoeveel geluid de schijven maken die je erin stopt. Met mijn 4 Seagate schijven is de Drobo echter zeer stil, het frontje dempt het geluid nog eens extra. De ventilator heeft verschillende snelheden en wordt automatisch geregeld. De regeling van de ventilator is niet "nerveus", hij blijft enige tijd draaien en is daarna ook weer een lange tijd stil. Zelfs met de ventilator draaiende is de Drobo nog steeds muisstil, hij komt in ieder geval niet boven mijn PC uit. Bij het uitschakelen van de PC gaat de Drobo automatisch in standby, waarbij alle schijven worden uitgeschakeld.

Prijs
De Drobo is voor wat het voorstelt, een metalen/plastic doosje met 1 enkel printplaatje erin, erg duur te noemen. Een lagere prijs zal wellicht meer mensen over de streep trekken een Drobo aan te schaffen. Ik zou echter na mijn ervaringen nog steeds het geld er voor over hebben.

Heb jij ook een Drobo 2nd Generation Zwart?

Ik zie op je foto dat je beschikt over twee 1,5 TB drives, ik zat me al af te vragen waar de vierde HDD vandaan kwam omdat je er boven in je review maar drie beschrijft.

Mij ontgaat nu een beetje het voordeel van de Drobo. Je hebt er vier schijven inhangen die doen alsof ze tezamen een 16 TB HDD zijn. Een soortement van JBOD constructie, waarbij jouw Drobo alvast wat extra TB-tjes reserveert voor de toekomst. Heb ik dat goed begrepen?

Echter jij kunt niet sturen op welke schijf je info terecht komt, dus m.a.w. als je je 320 GB schijf vervangt door een laten we zeggen 1,5 TB schijf, hoe krijg je dan je data van de 320 GB schijf op je nieuwe 1,5 TB schijf?

Daarnaast zie ik dat ongeveer 40% van je diskruimte voor protectie gebruikt wordt. Wat is dat voor soort protectie? Op welke schijven spelen die protectie zich af? Een raid 5 achtige protectie kan in mijn ogen niet werken met deze schijven van heel verschillend formaat.

De Drobo is, neem ik aan, via je USB-poort verbonden. Dat verklaart dan ook de snelheid, die voor USB 2 maximaal op ca. 30 MB/s ligt. De theoretisch haalbare 60 MB/s wordt nooit gehaald omdat het protocol van USB via de CPU loopt en daardoor ontzettend geknepen wordt in snelheid. FW (die zelf het protocol afhandelt) is daardoor in de praktijk sneller. FW400 haalt 40 MB/s (van de theoretisch haalbare 50 MB/s) en FW800 zal wel ongeveer op het dubbele liggen. Op de site van Drobo worden waarden weergegeven van (volgens hun zeggen voor USB en FW) tussen de 46 en 52 MB/s voor lezen en 34-35 MB/s voor schrijven. Bij USB kun je deze waarden gewoon vergeten, ze hebben gewoon de waarden voor FW800 weergegeven. Deze waarden blijven dan nog eens achter bij de practisch haalbare 80 MB/s!
Waarom ze in het apparaat dan een SATA-2 stoppen ontgaat me dan helemaal, SATA-1 bus zou niet vol te krijgen zijn met deze snelheden.....

Je 9-pins FW800 is idd niet compatibel met de 4/6 pins FW400 (althans ik weet niet van het bestaan van een adapter), hetgeen wel jammer is om dat dat gratis een behoorlijk boost oplevert. Als je daarna je 100 Mbit netwerk op moet, levert dat idd niets meer op (maar ja wie heeft er nu een Drobo van ruim € 400,= staan en een 100 Mbit netwerk..... ;) ).

Graag krijg ik nog wat toelichting van je, want zoals ik het nu zie is het een hoop geld voor iets met maar een beperkte toevoegde waarde.
Desalniettemin hoop ik dat je erg geniet van je apparaat en dat je er nog maar lang van mag blijven genieten.
Hartelijk dank voor je review.
Nee, je begrijpt het niet helemaal..
Het heeft eerder meer weg van RAID 5 dan van JBOD. Als ik een willekeurige schijf uit de Drobo trek kan ik nog steeds bij m'n data, en gaan de lampjes naast de drive bays groen/oranje knipperen om aan te geven dat hij aan het rebuilden is en je dus geen schijf mag verwijderen. Drobo geeft dan ook direct aan wat je dan beschikbare capaciteit is. Als je gebruikte capaciteit meer is dan de nieuwe vrije capaciteit, dan verzoekt Drobo je dringend d.m.v. een rood ledje bij een lege drive bay een nieuwe schijf te plaatsen. In alle gevallen blijft je data gewoon beschikbaar, zoals bij RAID 5.
Als je er een tweede schijf eruit trekt voordat het rebuilden klaar is of terwijl je te weinig capaciteit hebt heb je waarschijnlijk een probleem, dat ga ik even niet proberen ;)

Hoe hij het precies voor elkaar krijgt met schijven van verschillende maten weet ik ook niet precies. Het werkt echter niet met alle willekeurige combinaties. Op www.drobo.com kan je laten berekenen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt bij verschillende combinaties van schijven. Als je een vreemde combinatie maakt zal je zien dat niet alle capaciteit beschikbaar is, en een groot deel "Reserved for expansion". Voeg je later een andere schijf toe waardoor het weer beter werkbaar is (2 schijven van dezelfde grootte helpt altijd wel), is die capaciteit weer beschikbaar.

De snelheid zal idd komen door het feit dat de Drobo aan USB hangt. Ik gebruik mijn Drobo puur voor opslag van films, foto's, muziek, series, enzovoort, en daar is het voorlopig snel genoeg voor. Misschien koop ik later nog wel eens een Firewire 800 kaartje.
Het 100mbit netwerk was slechts een voorbeeld, de Drobo hangt direct aan mijn PC. Bij LAN partys kan ik er in ieder geval snel genoeg mee sharen ;)
De SATA-2 bus zou eventueel nog nuttig kunnen zijn bij het rebuilden van de array.

[Reactie gewijzigd door Radiant op 25 juli 2024 17:22]

Mooi product! Wist nog niet van het bestaan af, kan wel iets voor mij zijn in de nabije toekomst. :)

Goede review, alleen mis ik wat plaatjes.
Nou vooruit, nog even wat foto's toegevoegd ;)
Ziet er leuk uit, stijlvol. Ik had hem iets minder diep verwacht, weet niet waarom.

Zijn de ledjes niet te fel? Zo komen ze wel over op de foto namelijk.
De leds (zeker de blauwe) zijn in het echt minder fel dan op de foto.
Ik vind de blauwe leds wel redelijk fel in het echt, je zou ze niet willen hebben branden in een slaapkamer ;)
Ik had er van gehoord in de iTunes podcast "Photoshop User TV". Maar ik had er nog nooit een review van gezien. Niet echt achter gezocht ook. Mooie review.