OnePlus One 64GB Zwart Review

hgoor
6 december 2014, laatste update op 29 december 2014, 956 views

OnePlus One 64GB Zwart

Absolute aanrader vanwege de goede prijs/kwaliteit, maar mist realistisch gezien de "extra" features om een échte "flagship killer" te zijn. Kortom: erg goed, maar "don't believe the hype!" (marketing vs realiteit).

Pluspunten

• Prijs/(bouw)kwaliteit/hardware !
  • Snelheid !
  • CyanogenMod !
  • Batterijduur
  • 3GB ram
  • Top-telefoon voor tweakers

Minpunten

• Geen volledige 4G ondersteuning (800MHz)
  • Niet draadloos oplaadbaar
  • Geen FM-radio
  • Geen IR-remote
  • Geen (super)Amoled scherm
  • Geen image stabilization
  • Geen extra sensoren (thermometer, barometer, luchtvochtigheid)
  • Zeer zwakke verlichting capacitieve bedieningsbuttons

Aangezien ik mijn Samsung Galaxy S4 wilde gaan vervangen, ging ik op zoek naar een nieuw toestel.

Na diverse positieve reviews en video's te hebben bekeken, besloot ik om de Oneplus+ 64GB aan te schaffen. Nu ik eenmaal door de 'ballotage' ben (het "invite system"), kan ik eindelijk een realistisch oordeel vellen over deze bijzondere telefoon.

Opmerking vooraf: mijn beoordeling hieronder niet alleen op basis prijs vs kwaliteit (daar kent dit toestel mijns inziens geen gelijke), maar ook op basis van de marketing als "flagship killer" van deze OnePlus+

Erg goed, maar "don't believe (all) the hype"
De Oneplus+ One wordt overal gepresenteerd als "the flagship killer", maar naar mijn mening is het gewoon een erg mooi en goed toestel voor een scherpe prijs. Het mist echter de features die "echte flagship" telefoons wél hebben. Maar het zou ook erg onrealistisch zijn om voor €300 alle extra's te verwachten van de flagship telefoons van andere grote fabrikanten.

Even "down to earth": marketing vs realiteit
Ik zie hier en elders allemaal 5 sterren beoordelingen en dat is in mijn optiek prima en op basis van prijs / kwaliteit / hardware zeker waar, maar als ik even mijn kritische (anti-marketing) pet op zet, dan is het allemaal wel een beetje overdreven en ongetwijfeld mede te danken aan de slimme marketing rondom de telefoon (lees: kunstmatige "schaarste" via invite systeem).

Don't get me wrong: ik vindt het een geweldige telefoon die perfect bij mijn wensen past, maar de term "flagship killer" is echt een marketing term (kan ook niet voor €300,-)

Missing features?
Waarom is de OnePlus+ in mijn - kritische - blik geen échte flagship killer dan? Flagship telefoons bieden tegenwoordig boven de gebruikelijke features allerlei extra's. Extra's die deze telefoon simpelweg mist. Zoals onder meer:
  • Niet draadloos oplaadbaar (i.e. Qi-standaard)
  • Vingerafdrukscanner
  • Extra sensoren (thermometer, barometer, luchtvochtigheid)
  • FM-radio
  • IR-remote
  • Image-stabilization
  • (super)Amoled scherm
  • QHD scherm
  • Micro-SD slot (niet echt een extra feature, toch?)
  • Stereo speakers
  • Niet stof/waterdicht (met dank aan Maarren voor deze suggestie)
Over het nut van deze extra features kun je debatteren, maar feit is wel dat (echte) "flagship" telefoons ze wel bieden: dat is uiteraard dan wel tegen een (flinke) extra prijs; en je moet bereid zijn om daarvoor te betalen.

Daarnaast heeft OnePlus+ echt een steekje laten vallen bij de 4G ondersteuning; het missen van de 800MHz band kan je - afhankelijk van waar je woont en welke provider je hebt - een hoop (mobiele) snelheid schelen. Let dus goed op of je daar last van zult hebben!

De OnePlus+ zit absoluut goed in elkaar. Maar er zijn ook een paar min-punten.

Het scherm is mooi, maar zeker geen (super)Amoled kwaliteit. De camera is oké maar geen hoogvlieger zodra de lichtomstandigheden iets minder worden. Daarentegen biedt deze wel de optie om RAW-formaat te gebruiken en in 4k UHD en 4KDCI te filmen en bij 720p met 120fps slow-motion te filmen.

De speakers zijn mono, wat eigenlijk niet past bij een telefoon van deze kwaliteit. De verlichting van de capacitieve bedieningsbuttons is zeer zwak (lees: overdag onzichtbaar)

Een andere, potentiële, issue is de ondersteuning van de hardware (RMA): als je een probleem hebt, zul je namelijk je telefoon moeten opsturen, en kun je dus niet naar de winkel om daar te klagen/in te leveren c.q. ruil-toestel te krijgen.

De commentaren op de kwaliteit van de ondersteuning bij RMA's zijn wisselend; net als de (doorloop)tijden om problemen op te lossen. Zeker iets om potentieel rekening mee te houden.

Persoonlijk mis ik de mogelijkheid om draadloos op te laden het meest (met mijn S4 liep ik nooit met kabeltjes te klooien); en ook de IR-remote in combi met mijn HTPC met XBMC/Kodi is een gemis.

Wat dan wel?
Tot zover de kritische blik om tegenwicht te geven aan alle - in mijn optiek - wat overdreven marketing.

Als je de Oneplus+ eindelijk krijgt toegezonden, zul je nl. zien dat er veel aandacht is gegeven aan de verpakking, en de "unboxing" experience: mooi doosje, mooie USB kabel, leuke simkaart-tool etc...

Eenmaal open krijg je meteen een mooie, slanke 5,5" telefoon in handen die mede door de "baby skin" achterkant fijn in de hand ligt (als je geen kinderhanden hebt).

Opstarten en in gebruik nemen is gelijk aan andere Android toestellen. Eenmaal opgestart en na het eventueel terugzetten van back-ups vanuit de Google Play store, merk je pas dat je voor pakweg €300 euro een écht hele mooie telefoon in handen hebt:
  • Fijne, snappy hardware
  • CyanogenMod: dus geen "bloatware" en fijne features zoals personalisatie, privacy settings, tweak-opties etc..
  • Goede batterijduur (zeker in vergelijking met m'n Galaxy S4)
  • Prima scherm (ik zie geen "yellow banding")
  • Goede, probleemloze GPS
  • Prima gespreks-kwaliteit
  • Prima Wi-Fi (A/C)
  • Coole slo-mo feature bij 720p filmen
  • Met 64gb opslag mis ik de micro-SD uitbreiding niet echt
  • Mooi koptelefoon geluid in combi met de CyanogenMod geluidsapp (equalizer etc.)
Conclusie: Never settle?
Is dit dé perfecte telefoon met dé beste features, hardware en extra's van dit moment? Nee, zeker niet.

Maar het zou ook erg onrealistisch zijn om voor €300 alle (voor jou mogelijk overbodige) extra's te verwachten van de flagship telefoons van de grote fabrikanten.

Waar Oneplus+ perfect wel in is geslaagd, is het neerzetten van een toestel met goede, up-to-date hardware, goede software ondersteuning (CyanogenMod) een mooi design met een premium gevoel en (bijna) perfecte marketing campagne.

Ten opzichte van mijn S4 voelt het als een overall upgrade, minus de 4G, IR-remote en Qi-lader.

Voor mij persoonlijk zijn het design, formaat, snelheid, het feit dat je CyanogenMod krijgt én de uitstekende prijs voor dat alles, dé doorslaggevende zaken om deze telefoon een dikke thumbs-up te geven. Maar het is onrealistisch om alle extra "flagship features" voor dat geld te verwachten.

Nu de hamvraag: wat vinden jullie er van?

~~~[EDIT] Naar mate ik er langer over nadenk: deze telefoon vult m.i. het gat dat is gevallen tussen de Nexus 5 en Nexus 6. De Nexus 6 is krankzinnig duur terwijl de Nexus 5 inmiddels wat achterloopt op de nieuwere telefoons qua specs.

Heb jij ook een OnePlus One 64GB Zwart?

Zoals al genoemd, inderdaad een goede review. Ook goed dat je de issues omtrent RMA even meldt want dat is wel degelijk iets om op voorbereid te zijn. Zeker vanwege een aantal problemen met het toestel (zowel software- als hardware matige) die ik op het officiële OnePlus forum geregeld zie langs komen. Het is moeilijk inschatten hoeveel mensen hier last van hebben maar het zijn in ieder geval geen uitzonderingen.

Wat ik ook nog even wou zeggen is dat de OPO wat bij betreft wel echt een 'Flagship Killer' is. De huidige flagship modellen hebben namelijk allerlei onnodige poespas die niemand ook daadwerkelijk nodig heeft. Voor de meesten is een Vingerafdrukscanner of een Barometer leuk om te hebben maar verder volstrekt nutteloos terwijl we er wel honderden euro's meer voor dokken.

Het grote probleem dat de OPO oplost is dat er geen toestellen bestaan zonder die onnodige features maar wel met top-of-the-market specs wat betreft processor GHz, RAM etc.
Met een goedkoper model lever je namelijk altijd in op alle fronten, zowel de nuttige als de nutteloze specs en de OPO vult dit gat in de markt mooi op.

Het is echter ook niet gek dat dit probleem ontstaan is. De meeste mid-range en budget modellen zijn namelijk ooit zelf flagships geweest of iets wat er op moest lijken. Dat betekend dat ze allemaal ontworpen zijn met het zelfde idee om er zo veel mogelijk nieuwe technieken (de nutteloze features) in te stoppen.
De functies die de andere "flagship" telefoons hebben komen inderdaad vaak gimmicky op mij over. Maar OIS voor je camera, is in mijn optiek toch echt een flagship feature en zeker niet overbodig. Net als bv draadloos kunnen opladen. In dat opzicht is de uitrusting van de OPO best karig.

Dus ja, enerzijds geen overbodige poespas, maar die poespas is wat andere toestellen méér flagship maakt dan de OPO. Althans in mijn mening.

Naast mijn OPO heb ik overigens nu ook een Huawei Ascend Mate 7 in gebruik (die bij een abonnement erg goedkoop is) en ik vindt dat (inmiddels) eigenlijk een mooier flagship toestel dan de OPO. Maar dat is een ander verhaal ;-)
Anoniem: 641769 15 december 2014 01:29
Goede review!

Ik heb een iphone 5 32gb, zou je een overstap aanraden?

Zo ja, heb je nog invites over ?
Een overstap van iOS naar Android kan een beetje een cultuurshock zijn als je nooit eerder iets met Android gedaan hebt.

Ik heb zelf diverse telefoons/tablets met Android/iOS en ik ben het wel gewend, maar een overstap aanraden gaat me wat te ver. Het is ook maar net wat je verwacht van je telefoon en het OS wat er op draait.

Mocht je al besloten hebben om van iOS naar Android te gaan, dan is de OnePlus One zeker een mooi toestel gezien de prijs/kwaliteit en het feit dat CyanogenMod helemaal naar je hand te zetten is.

[edit] Nee nog geen invites: die krijg ik pas na zo'n 3 maanden.. Maar op het NL-forum van OPO kun je zeker terecht.

[Reactie gewijzigd door hgoor op 25 juli 2024 03:54]

Goede review, ik denk dat het stuk missing features erg eerlijk en bruikbaar is voor mogelijke toekomstige kopers. (mooie aanvulling op alle andere reviews)

[Reactie gewijzigd door Maarren op 25 juli 2024 03:54]

Dank je. De meeste reviews zijn m.i. iets té positief in relatie tot de marketing van het toestel. Als je weet wat je wél krijgt, is het nog steeds een zeer goed toestel. Maar verwacht dus idd niet de toeters en bellen van de échte flagship telefoons....
Als je weet wat je wél krijgt, is het nog steeds een zeer goed toestel.
Klopt, dat was voor mij de reden waarom ik hem gehaald heb.

ik bedenk me nu er is nog 1 flagship feature in opkomst welke ook niet op de oneplus zit namelijk water +stofdicht.

[Reactie gewijzigd door Maarren op 25 juli 2024 03:54]

Idd goede! Zal ik toevoegen aan de review :-)
Wat is het probleem dat het niet draadloos oplaadbaar is? Serieus? Deze telefoon is voor 300 euro een geweldige telefoon en dan hoef je geen (nutteloze) features te hebben zoals draadloos opladen...
Wat jij een nutteloze feature vindt, is aan jou. Feit is dat ik mijn S4 gewoon bij thuiskomst op tabel kon leggen op de Qi charger. Niks frunniken met kabels. Met de komst van USB C is dat probleem minder, maar feit is dat draadloos opladen gewoon handig is. En het hoeft niet veel extra te kosten.