Deze telefoon kwam ik tegen in de Marktplaats Outlet, van Coolblue Tweedekans. "Goed product, fikse korting", of zo prijzen ze het in ieder geval aan. Vol vertrouwen deze telefoon besteld, zeker nadat mijn zus hier ook al een Xperia V had gekocht. De telefoon kostte €211,- en dat is voor mij niet niks. Maar goed, ik had de telefoon de volgende dag in huis: de Wi-Fi werkte echter met geen mogelijkheid. Opgestuurd en netjes gerepareerd terug gekregen. Ik heb de telefoon een week kunnen gebruiken, totdat er spontaan een barst in het scherm kwam. Ik heb de telefoon echt niet laten vallen, met zorg behandeld (hij was duur genoeg) en toch een barst erin! Opsturen dan maar weer...

De reparatiedienst zei dat dit defect niet onder de garantie valt en vroeg €240,- om hem te maken, €40,- om de telefoon terug te sturen (ongerepareerd) of ik mocht de telefoon gratis laten vernietigen. Hier ging ik uiteraard niet mee akkoord en ik heb mijn beklag gedaan bij Coolblue. Een verwijtend mailtje terugontvangen, maar de verkoper moet in de eerste zes maanden bewijzen dat het de schuld van de koper is, en dat konden ze dan weer niet. Dus krijg ik gelukkig mijn geld terug. Nu zeg je misschien: waarom schrijf je dan een review? Ten eerste wil ik mijn ei even kwijt en ten tweede wil ik ervoor zorgen dat degenen die deze telefoon wel kopen, er zoveel mogelijk over te weten komen. Dus, voor wie dit een vervelend, saai, of oninteressant verhaal vond, hier komt de review!
Featureset
Featureset vind ik persoonlijk echt een term die komt uit de tijd van de featurephones. Toch heeft ook deze telefoon een paar heel interessante "features". Misschien wel de meest opvallende: stof- en waterdichtheid. Erg indrukwekkend, maar ondertussen zijn we niet anders gewend van Sony. Stofdichtheid testen heb ik niet gedaan, ik werk nou eenmaal niet op een bouwplaats of zoiets, maar waterdichtheid wel. Als het gebruiken van de telefoon in de regen telt tenminste. Dat ging overigens niet gemakkelijk, de telefoon blijft het wel doen, maar je kunt hem niet gebruiken: net als bij (bijna) alle andere telefoons werkt ook bij deze het scherm niet als het nat is.
Maar er is nog een leuke toevoeging aan deze telefoon: het notificatie-LED'je zit niet rechtsboven het scherm, maar is vervangen door een lichtgevend balkje onder het scherm. Ik heb zelf de Sony Xperia U en ik moet zeggen, het lampje van de ZR is veel bescheidener en kleiner. Dat vond ik persoonlijk een beetje jammer, maar ik kan genoeg mensen bedenken die dat juist heel fijn zouden vinden.
Bereik
Hoewel een telefoon er wel voor gemaakt is, doe ik het er nauwelijks mee: bellen. Ook maak ik geen gebruik van mobiel internet, dus over het bereik van de 3G/4G kan ik jullie helaas maar weinig vertellen. Waar ik wel op heb gelet, is het Wi-Fi bereik. En ik moet zeggen: het is uitzonderlijk goed!

Op plekken waar ik met mijn Xperia U geen verbinding kon maken, had deze telefoon nog twee streepjes, dat vind ik erg indrukwekkend.
Accuduur
Hier ben ik waarschijnlijk niet helemaal objectief geweest, ik heb de telefoon namelijk vergeleken met mijn Xperia U. Die Xperia U gaat namelijk wel een dag of twee, soms drie, mee op de batterij, terwijl mijn Xperia ZR "maar" anderhalve dag haalde. En op die telefoon deed ik ook nog meer, omdat die zo lekker snel was...

Toch vond ik, subjectief en absoluut oneerlijk dat ik ben, anderhalve dag wat weinig. Als ik dat echter vergelijk met mijn vader, en die heeft een iPhone 5S van z'n werk, valt dat allemaal nog best mee.
Gebruiksgemak
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: deze telefoon is heel erg fijn om mee te werken. Dat komt door de snelheid, maar ook doordat de skin van Sony gewoon erg fijn is om mee te werken. Alles is overzichtelijk, werkt soepel en instellingen zijn makkelijk te vinden. Ik kon de telefoon echter niet met één hand bedienen, maar misschien heb ik gewoon kleine handen of ben ik nog te veel gewend aan mijn kleine (maar fijne) Xperia U. De telefoon scoorde overigens 21023 op AnTuTu en was in staat om Need For Speed Most Wanted af te spelen met een grafische kwaliteit waar ik steil van achterover sloeg.
Scherm
Het scherm ben ik altijd erg kritisch op, daarom heb ik ook de Xperia U gekocht. Zo was het met mijn zoektocht naar een nieuwe telefoon weer: heel veel telefoons vielen af omdat het scherm niet goed genoeg was voor mij. Toen ik echter deze ZR zag op Coolblue Tweedekans, was ik meteen verkocht. Ik las de reviews en wist meteen: deze moet ik hebben. Hoewel ik er niet erg lang van heb mogen genieten was het scherm een genot om naar te kijken. Kleuren zagen er goed uit, het scherm kon erg helder (maar ook vrij donker) en was niet blauwgetint. Het contrast was in vergelijking met de Xperia V wel wat lager, maar toch zag het er allemaal goed uit. Voor wie zijn telefoon snel laat vallen: het scherm breekt wel snel (bij mij zelfs spontaan) en als er eenmaal een barst in zit, doet je hele scherm het niet meer. Je scherm reageert dan gewoon niet meer op de aanrakingen, je kunt je telefoon dan zelfs niet ontgrendelen.
Design
Iets wat puur persoonlijk is natuurlijk, maar ik vond (en vind nog steeds) het design van deze telefoon erg mooi. Hij is wel wat dikker dan bijvoorbeeld de Xperia Z, maar dat vond ik juist fijn. Er zit wel soort glittertje in de achterkant, maar dat valt nauwelijks op, daarvoor moet je er echt met je neus bovenop zitten. De telefoon is gemaakt van een soort zacht-aanvoelend plastic, maar voelt wel stevig aan.
Bouwkwaliteit en afwerking
Stevig lijkt deze telefoon wel, maar netjes afgewerkt is hij niet bepaald. Tussen de rand van de behuizing en de rand van het scherm zit een soort spleetje, waarin zich allemaal stof en viezigheid op kan hopen. Ook zijn de klepjes erg onhandig en voelt vooral die van de USB-poort erg slap en fragiel.
Ook bij de waterdichtheid zet ik zo mijn vraagtekens, omdat ik me afvraag of een soort rubberen rand om de batterij heen wel genoeg is om het water buiten te houden. Ook het Micro-SIM-kaartslot is fragiel, omdat het een soort laatje is waarin je de SIM-kaart legt.
Stabiliteit en betrouwbaarheid
Afgezien van mijn eigen avontuurtje met deze telefoon, lijkt de telefoon wel stabiel. De software is bij mij in ieder geval geen seconde vastgelopen en vertoont ook maar heel weinig haperingen.
Geluidskwaliteit
De kwaliteit van de interne speaker is niet heel goed, maar ook niet heel slecht. Naar mijn idee gaat hij best hard, maar de lage tonen missen bijna volledig, maar daar is het dan ook een telefoon voor. De bijgeleverde oortjes zijn in-ear, en hebben drie verschillende groottes voor de dopjes en klinken best wel goed. Ik heb zelf echter ook nog Philips oortjes, en die klinken toch wel wat beter. De Walkman muziekspeler is minder fijn dan die op mijn Xperia U, maar dat is misschien een kwestie van wennen.
Beeldkwaliteit opname
De camera vond ik voor een telefoon uitzonderlijk goed, maar hij heeft echt wel een flitser nodig in wat mindere lichtomstandigheden. Ook krijg je eigenlijk alleen echt wat te zien in het gebied waar de telefoon op heeft scherpgesteld, dus een telefoon voor veeleisende fotografen is het niet. Toch vind ik de camera voor op een telefoon zo goed dat ik hem vier sterren geef. Dat kan ik van de front-camera toch niet zeggen. Daar heb ik geen foto's mee genomen omdat ik een absolute hekel heb aan selfies (noem me maar weer anti-sociaal), maar dat had ik helemaal niet met deze telefoon kunnen doen. De front-camera is in mijn ogen namelijk echt bagger: veel ruis, erg donker en heel erg weinig detail.
Prijs
Ik heb de telefoon voor een prikkie gekocht, in verhouding, maar nieuw vind ik deze telefoon toch nog wel erg duur. De prijs zou eigenlijk echt naar de €300,- moeten zakken, voordat ik hem in overweging zou nemen.
Als deze telefoon het gewoon van af het begin af aan goed had gedaan en zonder problemen had gewerkt, was ik nu een heel erg gelukkige Xperia ZR-bezitter. Dat is helaas niet het geval, maar als je net als mij deze telefoon voor €300,- of minder kunt vinden en hij werkt zoals het hoort, heb je echt een toptelefoon. Voor €400,- (waar hij op het moment van schrijven voor in de Pricewatch staat), zou ik echter niet deze telefoon uitkiezen.