Ik was voor een conferentie in Las Vegas, maar ik was mijn laptop vergeten. Omdat er veel hands-on sessies waren moest ik een laptop hebben. Aangezien het veel cloud gebeuren was had ik niet veel performance nodig, dus ik heb de goedkoopste laptop gekocht die er te krijgen was. Dat was dus deze Asus voor $180. Achteraf gezien een top aankoop.
De Asus Eee X205 koop je niet omdat je een laptop wilt hebben om mee te gamen of zware applicaties op te gebruiken. Ik zie de laptop meer als een alternatief voor tablet waar je wat meer op wilt kunnen typen en die Windows draait. Om het in perspectief te zetten heb ik de volgende apparatuur:
- Apple MacBook Pro 15" (i7, late 2011)
- Dell Precision M4500 (i7, 2010)
- Apple iPad 3 (retina)
De MacBook en de Precision zijn de werkpaarden en ondanks hun leeftijd kunnen ze (o.a. door een SSD en een flinke processor) nog steeds goed meekomen met het zware development werk. Op de iPad browse ik alleen een beetje op het internet. De Asus past hier eigenlijk prima tussen.
Voor een beetje internetten is die goed genoeg. Er zit maar een kleine flash-based opslag in (32GB), maar videobewerking ga je toch niet op zo'n apparaat doen. Wel jammer is dat er 8GB is gereserveerd voor de recovery partitie. De Windows 8.1 installatie gaat er ook nog af, dus je houdt maar 12GB over en dat is wel erg mager.
Je kunt de recovery partitie op een USB stick zetten en de boel opnieuw installeren zodat je de volledige 32GB ter beschikking hebt. Dat kan met
ASUS Backtracker (met dank aan
llix), maar het is wel weer een gedoe. Liever had ik de recovery in dit geval op een (optionele) USB stick gezien en dat meteen de 32GB beschikbaar was geweest.
De accuduur is prima. Een hele dag conferentie red ik prima op een enkele acculading. Ook het gewicht is perfect en ook de feel is erg prettig. Het weegt bijna niets, maar het toetsenbord is goed genoeg om lekker op te typen en ook het touchpad is redelijk goed. De plastic afwerking is simpel, maar erg prettig in gebruik.
Zijn er dan geen negatieve punten? Jawel. Het scherm heeft een slechte kijkhoek. Ook is er geen backlight op het toetsenbord. Maar voor de prijs van ongeveer 200 euro hoef je dit ook niet te verwachten.
De Asus X205 is voor mij een life-safer geweest de afgelopen week. Ik had hem gekocht voor een enkel klusje, maar hij bevalt zo goed dat het een blijvertje is denk ik. De rest van de week heeft de iPad ongebruikt op het nachtkastje gelegen.