Gebruikers

Score: 4
3 reviews

Roccat Ryos TKL Pro Cherry MX Brown

Prijs
Specificaties Bedraad Qwerty met Cherry MX Brown switches - Bekijk alle specificaties

Roccat Ryos TKL Pro Cherry MX Brown Review

melek-taus 12 november 2014, laatste update op 26 november 2014, 3.457 views

Roccat Ryos TKL Pro Cherry MX Brown

ROCCAT heeft zich duidelijk aan hun slagzin "Rise Above" gehouden. De Ryos TKL Pro stijgt namelijk boven de concurrentie uit. Het betreft hier een mechanisch toetsenbord met onvergelijkbare macro en licht functies in een mooi jasje.

Pluspunten

• Uitgebreide macro functies
  • Uitgebreide licht instellingen
  • Extra macro toetsen onder de spatiebalk
  • Vingervlek bestendig
  • Gebruikte materiaal voelt er prettig en stevig aan
  • Mooi vormgegeven
  • N-KEY ROLLOVER + anti ghosting
  • Cable management

Minpunten

• Vaste polssteun, dus niet iedereen zal hiervan kunnen genieten
  • Geen key puller

Review: ROCCAT Ryos TKL Pro

Inleiding
Specificaties
Verpakking
Uiterlijk
Software
Gebruik

================================================================================

Inleiding:

Al een hele tijd ben ik op zoek naar een kleiner gaming toetsenbord ter vervanging van mijn Merc Stealth. Sinds ik samen woon heb ik geen groot bureau tot mijn beschikking, maar maak ik gebruik van een computer kast met een lade voor een toetsenbord en muis. De lade is echter niet breed genoeg voor mijn Merc Stealth en muismat waardoor het toetsenbord deels op de muismat ligt.
De Merc Stealth heb ik ook al enige jaren dus deze was sowieso wel aan vervanging toe.

Aangezien ik erg tevreden ben met mijn ROCCAT Kone Pure Optical viel mijn oog eerst op het ROCCAT Arvo toetsenbord, het betreft hier een compact gaming keyboard welke in 2009 is geïntroduceerd. Dit toetsenbord is helaas al enige tijd op de markt en niet alle toetsen zijn verlicht. Ik zoek eigenlijk wel een recent product waarbij alle toetsen verlicht zijn. Hierdoor ben ik verder gaan zoeken totdat ik erachter kwam dat ROCCAT met een nieuw compact toetsenbord op de markt zou komen. Het betreft de ROCCAT Ryos TKL Pro met Cherry MX switches.

Het ROCCAT Ryos TKL Pro is een compacte/ TKL variant van de Ryos MK Pro en is dus een volledig verlicht toetsenbord met Cherry MX switches welke beschikbaar zijn in de varianten: Black, Brown, Blue and Red. TKL staat voor Ten Key Less (10 minder toetsen) wat inhoudt dat er geen numeriek gedeelte aanwezig is. Het toetsenbord is dus een stuk compacter dan de Ryos MK Pro.

Onlangs heb dus weer een mooi pakketje in ontvangst mogen ontvangen.

In deze review beoordeel ik zo objectief mogelijk met gebruik van veel foto's de ROCCAT Ryos TKL Pro met Cherry MX Brown switches.

Specificaties:

Hieronder de specificaties zoals deze op de website van ROCCAT worden vermeld.

ROCCAT Ryos TKL Pro product pagina

De Ryos TKL is dus zoals vermeld van een geheel verlicht toetsenbord. Volgens de specificaties is dit per toets aanpasbaar wat dus zou inhouden dat je bijvoorbeeld de mogelijkheid hebt om alleen je game toetsen WASD of dergelijke te verlichten.

Net als de ROCCAT muizen is de Ryos TKL voorzien van de functie genaamd EASY-SHIFT[+]™ . Deze functie kan worden gebruikt om toetsen combinaties mee te maken. De EASY-SHIFT[+]™ toegewezen toets druk je in met een andere toets om zo een geheel andere functie te gebruiken. Deze functie is dus te vergelijken met de FN knop welke ook via de F1 - F12 knoppen andere functies kan aanspreken.

Het is mogelijk om 91 toetsen geheel zelf te programmeren, verder zijn er nog 3 extra programmeerbare duim toetsen aanwezig (T1 - T3). In totaal kan je tot 470 functies aan het toestenbord toewijzen.

Het toetsenbord is voorzien van mechanische Cherry MX switches en het betreft in dit geval de Cherry MX Brown switches. Ook is het toetsenbord beschikbaar met Cherry MX Black, Blue of Red switches.

De N-KEY ROLLOVER functie van het toetsenbord zorgt ervoor dat alle aanslagen worden geregistreerd.

Middels twee 32-bit ARM Cortex processoren en 2 MB aan flash geheugen is het mogelijk om alle instellen zoals macro's en dergelijke op te slaan. De twee 32-bit ARM Cortex processoren zorgen er verder natuurlijk voor dat alle functies vloeiend werken en zodat er geen lag ontstaat.

De polling rate van het toetsenbord is 1000hz met een reactie snelheid van 1ms.

Het toetsenbord zou verder vingervlek vrij zijn. Door het Ten Key Less design is het toetsenbord een stuk compacter en ook is er een grote geïntegreerde polssteun aanwezig. Het toetsenbord heeft een formaat van 23.3 cm bij 40.4 cm met een 1.8 m lange gevlochten USB kabel.

De specificaties liegen er in dit geval niet om, dit is een fijn staaltje werk.

Hieronder een korte uitleg van ROCCAT over de verschillen tussen de beschikbare Cherry MX switches.

Ik zelf maak bij deze review gebruik van de Ryos TKL met Cherry MX Brown switches.
De Cherry MX Brown heeft een lichte tactile feedback zonder klik geluid, je voelt de klik dus wel lichtjes, maar hoort deze niet. Doordat er maar 45g aan druk kracht nodig is voelen de knoppen erg licht aan. Dit is vooral bij langdurige game sessies en type sessies erg prettig.

Verpakking:

Zoals we gewend zijn van ROCCAT ziet de verpakking er erg opvallend uit met op elke hoek de specificaties van de inhoud. Dit vind ik zelf wel erg handig aangezien je alleen al door de doos te bekijken, duidelijk kunt zien wat de functies zijn en dus ook weet wat je koopt.

In de verpakking vinden we een zwarte doos waar alleen het logo van ROCCAT en Ryos op vermeld staat.

Als we deze doos openen vinden we het ROCCAT Ryos TKL Pro toetsenbord. Zo te zien wordt het toetsenbord goed verpakt en zit deze ook erg stevig in de zwarte doos zodat het niet kan verschuiven of beschadigen tijdens transport. Zelfs de USB kabel is een apart compartiment van de doos gestopt zodat deze geen schade kan toebrengen.

Er zit een plastic bescherm kap over het toetsenbord zodat er in de doos ook niets kan gebeuren. Hierdoor kunnen de toetsen verder ook niet beschadigen of losraken.

De glimmende delen van het toetsenbord zijn voorzien van folie zodat er geen krassen kunnen ontstaan.

Ook is de USB kabel voorzien van een bescherm zakje en deze is middels een ROCCAT kabel binder samen gebonden.

Onder het toetsenbord vinden we de handleiding welke met lipjes is vast gezet in de doos.

Er zitten verder geen accessoires in de doos. Eenmaal uitgepakt hebben we dus alleen een toetsenbord met handleiding.

Ik moet echt zeggen dat ROCCAT er voldoende aandacht aan heeft geschonken hoe ze dit toetsenbord verpakken. Ik zie geen enkele manier waarop iets tijdens transport kan beschadigen tenzij de vervoerder iets raars doet natuurlijk.

Uiterlijk:

Het betreft hier een mat zwart toetsenbord, met een grijs zwart gestippeld deel. Er zit een glanzende rand om het gestippelde deel wat zorgt voor een afscheiding tussen het mat zwart, maar ook als afscheiding voor de polssteun.
De polssteun kan verder niet worden losgehaald en maakt deel uit van het toetsenbord zelf. Dit kan voor bepaalde gebruikers een struikelblok zijn aangezien niet iedereen een polssteun prettig vind. Ik moet wel zeggen de polssteun ziet er goed uit op dit toetsenbord en maakt het geheel wel af.

Het toetsenbord is niet zoals de meeste mechanische toetsenborden rechthoekig, maar heeft een duidelijke game uitstraling door de vormgeving. Persoonlijk vind ik dit een pluspunt aangezien ik er wel van houd dat iets mooi is vormgegeven. De vele beschikbare rechthoekige toetsenborden vind ik er zelf erg standaard uitzien en de vormgeving van de Ryos TKL geeft wel net dat beetje extra uitstraling.

Midden op de polssteun is het ROCCAT logo groots aanwezig, deze is niet meegenomen in het mat zwart, maar het glanzende logo steekt ook niet af van het mat zwarte toetsenbord. Net als de glanzende rand ziet dit er erg gelikt uit.
Rechts boven de glanzende rand zien met de model naam van het toetsenbord. De naam Ryos TKL Pro is met grijs op een glanzend deel gedrukt.
Ook het grijs zwart gestippelde deel vind ik er erg mooi uitzien en dit geeft toch echt meer uitstraling aan het toetsenbord.

Het betreft hier zoals te zien is en zoals eerder vermeld een TKL uitvoering van de Ryos Pro. De afkorting staat voor Ten Key Less. Het numeriek gedeelte is aan de rechter zijkant weg gelaten wat ervoor zorgt dat dit toetsenbord een stuk compacter is. De Ryos Pro heeft dus wel een numeriek gedeelte.

Boven het ROCCAT logo in de glanzende lijn zien we ook de gegraveerde tekst "Mechanical Keyboard" staan. ROCCAT pronkt graag met hun producten/ specificaties en belangrijke dingen mogen ook worden vermeld op het product.

Onder de spatie toets vinden we 3 extra macro toetsen, de T1, T2 en T3. Zelf vind ik dit een erg goede toevoeging en een hele slimme plek om extra macro's te plaatsen.

Het betreft hier geen vlak liggend toetsenbord. Op de onderstaande foto's is duidelijk te zien dat deze al een beetje schuin loopt.
Verder maakt het toetsenbord gebruik van hoge toetsen, wat dus fijner is om te gebruiken dan lage toetsen aangezien hoge toetsen makkelijker te vinden en in te drukken zijn. De toetsen op de onderste rij staan aan de onderzijde schuin omhoog zodat dit ook fijner is om de vingers op te laten rusten, je vingers zouden dus niet weg glijden, maar hebben ook een beetje grip.
Dit soort afwerkingen zijn erg prettig als er langere game sessies zijn omdat je dan je hand lekker op het toetsenbord kunt laten rusten.
De toetsen zijn dermate goed gevormd dat blind typen mij geheel zonder problemen af gaat. Bij sommige toetsenborden mis ik nogal eens een toets echter bij deze gaat dit toch echt perfect.

Het toetsenbord komt helaas niet met een key-puller, maar het is wel mogelijk om zonder al te veel moeite de toetsen los te halen. Natuurlijk is dit verder nergens voor nodig, eventueel misschien het toetsenbord schoonmaken of de toetsen vervangen, maar anders zou ik geen meerwaarde van een key-puller kunnen verzinnen.

Elke toets is zoals te zien zelf voorzien van een LED lampje. In de software is het zoals eerder vermeld mogelijk om zelf te kiezen welke toets verlicht is.

De Cherry MX switches zijn zoals altijd voorzien van een kruisje zodat er Cherry MX compatible toetsen kunnen worden geplaatst.

Op beide kanten van de USB aansluiting staat het ROCCAT logo. Op de ene kant is dit gedrukt met de model naam en op de andere kant is dit gegraveerd.
Als je veel USB apparatuur hebt aangesloten is dit wel handig aangezien je dan aan de plug al kunt zien wat het toetsenbord is.

De USB kabel is voorzien van een mooie gevlochten sleeve. Zelf vind ik dit een stuk netter staan en ook zorgt dit ervoor dat de kabel wat steviger is en niet zo snel buigt zoals bij een rubberen kabel.

De onderkant van het toetsenbord bevat 5 rubberen pads. In elke hoek zit er een grote en aan de voorkant onder de polssteun zit er een lange over de gehele lengte. De rubberen pads zorgen voor een stevige ligging en dat het toetsenbord niet verschuift.

Er zijn mooie dikke rubberen pads gebruikt welke dus ook voor enige demping zorgen als er hard op het toetsenbord wordt getikt.

Natuurlijk zijn er ook nog uitklapbare voetjes om het toetsenbord aan de achterzijde te verhogen.

Ook deze voetjes zijn voorzien van een rubberen laag zodat het toetsenbord stevig blijft staan en niet kan verschuiven.

De voeten zorgen ervoor dat de achterzijde inderdaad een flink stuk wordt verhoogd.

Ook is het mogelijk om de USB kabel op verscheidene manieren onder het toetsenbord vast te zetten zodat deze uit elke hoek onder het toetsenbord vandaan kan komen. Hierdoor zorg je ervoor dat deze niet in de weg ligt.

Zelf vind ik dit een erg mooi toetsenbord om te zien, zelfs met polssteun. Het was misschien wel beter geweest als deze los kon worden gehaald, zo zou je namelijk ook het publiek aanspreken dat geen polssteun zou gebruiken maar dit doet niet af van het uiterlijk.
Het uiterlijk van een product is altijd een persoonlijke kwestie. Mooi vormgegeven producten vind ik zelf altijd leuk om naar te kijken. Ik vind dat het uiterlijk van producten zoals toetsenborden ook wel iets mag zeggen over het gebruik. Het toetsenbord is duidelijk bedoeld voor gamers en heeft dus ook de benodigde gamer bling waar ik van houd.

Software:

Standaard wordt er geen software met het toetsenbord meegeleverd, via de website van ROCCAT kan deze worden gedownload. Het driver pakket bevat de gehele software omgeving waarmee alles kan worden aangepast.
Na het aansluiten van het toetsenbord zonder de installatie van enige drivers zijn alleen bepaalde toetsen verlicht. Pas na het installeren van de software is het mogelijk om de rest van de toetsen op te laten lichten.

Natuurlijk is het niet nodig om de software te gebruiken, het toetsenbord kan dus zonder problemen via USB worden aangesloten en dan werkt het. Zoals vermeld slaat het toetsenbord bepaalde functies op in het interne geheugen zo heb ik het toetsenbord momenteel op een laptop aangesloten en bevat deze exact dezelfde functies als ik op mijn desktop heb ingesteld.

Na het downloaden en installeren van het software pakket kom je in het Main Control venster, hierin kunnen de basis functies van het toetsenbord worden aangepast. Zo kan je een andere functie aan de EASY-SHIFT[+]™ toets en FN toets geven, maar ook de sterke van de verlichting aanpassen.
Het toetsenbord bevat een time-out functie welke ook in dit scherm kan worden aangepast. Hiermee wordt het licht na een bijvoorbeeld 10 minuten uitgeschakeld als het toetsenbord niet is gebruikt. Een leuke functie hierin is dat je ook een soort van screensaver op het toetsenbord kan instellen. Zo knippert er 1 toets per keer als het toetsenbord niet verlicht is en dus in slaap stand staat.
Ook is er een functie dat als je een macro instelt of van profiel switcht je dit hoort, je hoort dan bijvoorbeeld "Profile one" . Dit is erg handig als je gebruik maakt van veel profielen en hier ook nogal vaak van wisselt.

De verlichting kan in 6 sterktes worden ingesteld. Van 0% naar 100%. Hieronder zie je de stappen. Ik heb natuurlijk geen foto gemaakt als de verlichting is uitgeschakeld.

20%
40%
60%
80%
100%

Het volgende scherm is het Key Assignment scherm. Hierin kunnen alle functies van de toetsen worden aangepast. Zo kan je dus elke toets voorzien van een tweede functie welke via de EASY-SHIFT[+]™ toets kan worden aangesproken. De EASY-SHIFT[+]™ is dezelfde toets als de Caps Lock, in het Main Control scherm kan je de EASY-SHIFT[+]™ functie omzetten naar Caps Lock.
In het Key Assignment scherm wijs je dus macro functies toe aan toetsen, dit is vrij simpel in te stellen door op de Macro Manager te drukken.

In totaal zijn er 91 instelbare toetsen en door het gebruik van profielen kunnen er 470 macro's/ functies worden ingesteld welke zijn verdeeld over de FN en EASY-SHIFT[+]™ knoppen.

Standaard zijn de FN functies als volgt ingesteld:
FN + F1 = Windows Mute
FN + F9 = My Computer
FN + F10 = IE Browser
FN + F11 = Backlight
FN + F12 = MLR

Natuurlijk is het mogelijk om al deze functies net als de macro's zelf geheel in te stellen.

In de Macro Manager druk je op New om een zelf ingesteld macro profiel te kiezen en druk je op een toets die je een macro functie wilt toewijzen. Je drukt vervolgens op Start Record en dan voer je toetsen combinatie in en drukt op Stop Record. Zo zou je bijvoorbeeld dus een hele reeks aan skills voor een RPG kunnen instellen op 1 toets maar je kunt ook een toets instellen voor kopiëren en plakken.
Je hebt natuurlijk ook de mogelijkheid om de tijd tussen de toetsencombinaties aan te passen en dus te vertragen.

In plaats van macro's kun je natuurlijk ook Windows functies of programma's aan een toets toewijzen.

Zoals te zien is er voor veel standaard software en games al een profiel aanwezig.

Het derde scherm is Key Illumination, hierin kunnen alle licht functies worden ingesteld. Zo kan je dus per toets instellen of deze licht geeft maar ook kan je deze een effect geven. Het is dus mogelijk dat als je op een toets drukt dat deze knippert maar ook kan je ervoor zorgen dat er een domino/ ripple effect ontstaat als er op een toets wordt gedrukt. Verder kan je ook instellen dat de toetsen niet standaard verlicht zijn maar dat deze constant ademen of knipperen.

Ripple effect.

Stand by mode.

Breathing effect.

Blinking effect.

Fade effect.

Het volgende venster dat is ROCCAT R.A.D scherm. In dit scherm vinden we statistieken over het gebruik van het toetsenbord. Hier wordt geregistreerd hoe vaak een bepaalde toets is gebruikt, en zo kunnen er zelfs zogeheten Trophies of Rewards worden vrijgespeeld. Denk hierbij aan soort van erkenning voor het gebruik welke je ook via social media kan delen.
Deze functie geldt niet voor alle toetsen, maar voor de WASD toetsen en nog enkele andere.

Het 5e en laatste venster is Update/ Support, deze bevat natuurlijk functies zoals het updaten van de firmware en het in contact komen met de ROCCAT support afdeling. Ook wordt er weergegeven welke firmware er aanwezig is.

Binnen de software omgeving zijn er dus meer dan genoeg functies aanwezig. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk functies in kaart te brengen, er zijn echter teveel functies om dit in een review te beschrijven. Dit zou je verder dus zelf moeten ondervinden net zoals ik nu nog steeds na enkele weken.

Gebruik:

Het toetsenbord is erg prettig in gebruik, de toetsen voelen erg fijn aan en zelfs de polssteun geeft genoeg ondersteuning. Mijn handen kunnen goed rusten op het toetsenbord en het gebruikte materiaal voelt ook gewoon erg prettig aan en slijt verder ook niet. Zolang als ik dit toetsenbord nu al gebruik ben ik geen vinger vlekken tegen gekomen. Men vrouw zij onlangs al toen ik de foto's maakte van hé heb je hem wel gebruikt, hij ziet er nog als nieuw uit.
Hoe een polssteun aanvoelt is natuurlijk per gebruiker verschillend aangezien niemand een toetsenbord op dezelfde wijze voor zich heeft liggen en ook ligt dit aan de wijze hoe men achter het bureau zit. In mijn geval is dit een perfect toetsenbord en ik verwacht dat ik hier ook een hele tijd plezier van zal hebben.

Aangezien ik al jaren gebruik heb gemaakt van het Zboard design, oa door gebruik van een Zboard, Merc, Merc Stealth en Cyber Snipa Game Pad V2, moest ik toch echt wennen aan een normaal toetsenbord en WASD. De toetsenborden die ik altijd heb gebruikt hebben namelijk een speciaal game gedeelte en hier ben ik nooit vanaf geweken aangezien ik voornamelijk alleen FPS games speel op een enkele RPG na dan. Voornamelijk speel ik dus Call of Duty, Counter Strike GO Battlefield 3, 4 en dergelijke games. De komende tijd zal Advanced Warfare mij en mijn toetsenbord zoet houden.

Hieronder een foto van mijn opstelling zoals deze er nu bij staat. Zoals te zien zou er geen groter toetsenbord naast mijn muismat passen. Dit was dus ook de reden om voor een TKL toetsenbord te gaan. Ik ondervind hier verder geen hinder aan, zelf gebruikte ik het numeriek gedeelte van een toetsenbord sowieso al nooit.

Het Ryos TKL Pro toetsenbord voelt dermate goed aan dat ik binnen een paar dagen nu weer zonder problemen mijn toetsenbord skills kan gebruiken. Rennen, springen, reloaden, wapens switchen, prone, crouch alles gaat lekker vloeiend en snel zonder dat ik ook maar naar een toets hoef te kijken of een toets mis.
Natuurlijk maak ik wel gebruik van een eigen instelling. Zo heb ik rennen op V ingesteld en gebruik ik B als reload knop. Zo kan ik wel doorgaan, maar ik gebruik dus mijn duim het meest, op WASD na dan. Hierom heb ik dus ook echt profijt van de T1 - T3 macro knoppen aangezien ik nu meer knoppen heb om met mijn duim te aan te sturen.

Standaard onder Windows heb ik de T1 en T2 knoppen de functies van kopiëren en plakken gegeven. Als tweede functie welke middels de EASY-SHIFT[+]™ kan worden aangesproken heb ik de toetsen een profiel switch functie gegeven. Ik maak in totaal momenteel gebruik van 4 profielen, 1 standaard voor Windows, 1 voor FPS games, 1 voor RPG games en 1 voor Adobe software.
De meeste macro's heb ik onder RPG profiel gezet zodat ik met een druk op de knop skills en potions kan casten en gebruiken. Hiervoor heb ik ook een delay in de macro ingesteld zodat de skills elkaar zonder problemen opvolgen.

Tijdens het gamen maak ik dus gebruik van een zelf ingesteld profiel en zijn alleen de gebruikte knoppen verlicht + enkele andere knoppen die handig zijn. Op het moment dat ik de game verlaat maak ik weer gebruik van een normaal profiel waarbij alle toetsen verlicht zijn. Ditzelfde heb ik ook voor andere software gedaan aangezien dit gewoon handig is. Als ik bijvoorbeeld gebruik maak van Adobe software zijn alleen de knoppen die ik in die software gebruik verlicht.
De Shift knop is voorzien van een functie waardoor de verlichting deels of geheel tijdens het indrukken van de toets wordt uitgeschakeld. Zo kun je van uit je ooghoeken duidelijk zien dat je bijvoorbeeld de Shift toets hebt ingedrukt.

Hieronder twee foto's hoe mijn FPS verlichtings profiel eruit ziet.

Ook het typen op dit toetsenbord is erg prettig, elke aanslag wordt direct geregistreerd. Door
N-KEY ROLLOVER en anti ghosting wordt elke aanslag dus daadwerkelijk geregistreerd. Ik heb geen maximum kunnen vinden aan aanslagen die tegelijk kunnen worden gedaan. De N-KEY ROLLOVER en anti ghosting functie heb ik als volgt nog voor de zekerheid getest, houdt beide Shift knoppen en de Caps Lock ingedrukt en typ de zin: the quick brown fox jumps right over the lazy dog
Een toetsenbord met N-KEY ROLLOVER welke meerdere toetsen tegelijk registreert zonder ghosting zal deze zin correct als volgt weergeven.

THE QUICK BROWN FOX JUMPS RIGHT OVER THE LAZY DOG

N-KEY ROLLOVER werkt dus correct op dit toetsenbord, op de website van ROCCAT wordt ook vermeld dat elke gemaakte toets aanslag door N-KEY ROLLOVER en anti ghosting kan worden geregistreerd. Soms kunnen bepaalde toetsen combinaties op toetsenborden niet tegelijk worden geregistreerd, maar dit is waar anti ghosting in zou springen zodat elke toets alsnog wordt geregistreerd.
Het toetsenbord maakt wel iets meer geluid dan mijn vorige, maar dat komt niet door de mechanische knoppen, deze zijn immers stil. Het waargenomen geluid komt doordat de knoppen geen demping hebben en je het dus hoort als de toets het bord raakt. Dit is verder niet ergerlijk en dit went al gauw.
Hieronder een kort filmpje waarin ik een paar toetsen bedruk zodat je het geluid zelf ook kan ervaren.

Conclusie:

Ik vind het toetsenbord in gebruik dus echt heel erg fijn. Zoals vermeld is het gebruik van een toetsenbord persoons gebonden, dus deze ervaring hoeft niet voor iedereen zo positief te zijn.
Ik heb veel toetsenborden in de afgelopen jaren gehad en gebruikt voor gaming, werk en andere zaken, maar toch is dit het prettigste toetsenbord dat ik ooit heb gebruikt.
Ik kan hier lekker vloeiend en snel mee typen, deze hele review heb ik dan ook met dit toetsenbord geschreven en mijn vorige review heb ik ook deels hiermee geschreven.
Het toetsenbord is vingervlek vrij en het gebruikte materiaal voelt prettig, maar ook erg stevig aan.

Er zijn talloze functies aanwezig, zelden heb ik een toetsenbord gezien met een dermate uitgebreid macro en verlichtings systeem. Dit geldt vooral bij mechanische toetsenbord aangezien de macro functies op deze toetsenborden erg gelimiteerd zijn.
In eerste instantie was dit ook een reden voor mij om nog niet over te stappen naar een mechanisch toetsenbord aangezien de functies niet uitgebreid genoeg waren en de meesten standaard rechthoekig zijn en dus veelal op elkaar lijken.
Zoals vermeld hou ik wel van game bling en mijn producten mogen dit ook echt uitstralen.

Met een laagste prijs van 128,- euro vind ik dit een erg geslaagd toetsenbord. Het is natuurlijk een klap geld maar wat je ervoor terug krijgt is het meer dan waard. Kijk maar bij de concurrentie in deze prijsklasse en je zult geen toetsenbord vinden met de vele macro en verlichtings functies zoals deze heeft en dat in een mooi jasje.

Top

Kijk gerust ook bij mijn andere reviews, ik vind het namelijk erg leuk om deze te schijven maar reacties lezen vind ik net zo leuk.

User reviews Melek-Taus

Heb jij ook een Roccat Ryos TKL Pro Cherry MX Brown?

Mooie review!
Hoe moeilijk is het om die thumbkeys in te drukken? Ik neem aan dat dat geen cherry toetsen zijn?
Vooral de mogelijkheid om easyshift op je toetsenbord en muis te combineren lijkt me handig, heb je dat nog geprobeerd?
De tumbkeys zijn net laptop toetsen maar dan iets zwaarder. Ik kan er gemakkelijk bij met de duim.
Easyshift werkte helaas niet gecombineerd . Er is wel nog een extra functie die ik niet heb getest, Roccat Talk. Zou een programma zijn om functies mee te kunnen combineren tussen muis en toetsenbord.

Bedankt voor de leuke reacties.

[Reactie gewijzigd door melek-taus op 13 november 2014 07:13]

Kan geen vraag meer bedenken over het keyboard dat niet beantwoord is in de review.
Weer een review van zeer hoge kwaliteit!
Ik hoor goede verhalen over dit toetsenbord, niets is minder waar als ik dit ook doorlees.
Zeer goede review, en kan hierdoor dit product met een goede motivatie aanbevelen aan klanten die hier naar zoeken

[Reactie gewijzigd door Thim-11 op 14 november 2014 10:39]

Ik heb de Ryos al een tijdje in de gaten gehouden en deze review gaf mij de doorslag om dit toetsenbord te kopen, bedankt voor de mooie foto's met duidelijke uitleg.
Ik mis de foto met je hond.
Rob wilde helaas niet stilzitten voor een foto, misschien dat ik het nog een keer probeer. Ben blij dat ik je middels deze review kon helpen. Hiervoor doe ik het ook.
Veel plezier ermee.
Ooo wat jammer, vond het wel wat hebben in je vorige reviews. Geeft toch een beetje een persoonlijke tint aan de review. Ben benieuwd, bestelling is geplaatst.
Update: foto van Rob (de hond) is toegevoegd.
Wat een review( uiteraard goede zin). Het is dat ik een laptop gebruik om te gamen. Anders was hij er wel gekomen. Mooi toetsenbord

Tweakers maakt gebruik van cookies

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren