Samsung Galaxy S5 Zwart Review

Garret1410
11 november 2014, laatste update op 19 maart 2015, 2.051 views

Samsung Galaxy S5 Zwart

Sinds een paar maanden in bezit en voor mij is dit één van de beste telefoons die er is. Scherm vind ik het grootste pluspunt.
HTC M8 is ook goed maar Sense ligt mij niet zo. Heb ook een iPhone 6 geprobeerd maar ook dat was niets voor mij.

Pluspunten

• Scherm
  • Accu
  • Goede grip
  • Heel veel features
  • Camera bij voldoende licht

Minpunten

• Design
  • Dikte, het voelt een beetje lomp aan.
  • Telfoon/scherm verhouding had beter gekund
  • Camera bij weinig licht

Sinds drie maanden in bezit en heb hiervoor meerdere Androids gehad. Laatste telefoon die ik dagelijks gebruikte was een S4 en tot op heden een iPhone 6.
  • Scherm
  • Bouwkwaliteit
  • Betrouwbaarheid
  • Gebruiksgemak
Scherm:

Scherm was het eerste positieve wat mij opviel aan de S5. Het is een stuk beter dan die van de S4. Helderheid is goed waardoor het scherm goed af te lezen is in direct zonlicht. Kleuren vind ik persoonlijk ook mooi. Wel wat gesatureerder dan bijv. iPhone 6 maar wel mooi. Wit is ook een stuk witter dan het wit van de S4 maar nog niet het wit van een IPS paneel. Zelf vind ik dat niet storend omdat je ogen zich hieraan aanpassen. Ook vind ik koelwit niet prettig om naar te kijken. In het bedrijfsleven en met name in kantoren wordt ook altijd warmwit licht gebruikt met een temperatuur van 3000K of 4000K

Ook lijkt het scherm wat scherper te zijn dan de S4. Voor de rest vind ik Amoled sowieso mooi en dat komt door het hoge contrast. Zwart icm kleuren is echt heel mooi. Als ik naar een Amoled scherm kijk lijkt het alsof het beeld stilstaat terwijl ik met LCD altijd het gevoel heb dat het flikkert.

Camera:

Camera is ook een upgrade ten opzichte van de S4. Het is sneller in opstarten, focussen en het maken van de foto.
Foto's bij daglicht zijn heel goed te noemen. Contrast is wel aan de hoge kant maar dat is een kwestie van smaak. Belichting en witbalans zijn consistent en goed. Ook zijn de foto's erg scherp.
Wanneer het licht minder is zoals 's avonds dan gaat de kwaliteit heel snel achteruit helaas. In dat opzicht doet de iPhone 6 het beter.

Filmen doet de S5 het ook wat beter dan de S4 en vooral de videostabilisatie is een stuk beter. Het is niet zo goed als de iPhone 6 of Z3 maar als je je telefoon gewoon stilhoudt dan is er geen trilling te merken. Alleen wanneer je gaat lopen dan zie je wel dat de stabilisatie niet zo goed is.
Maar ik vind als je serieus filmt dan loop je ook niet met een camera. Als ik een shot maak dan sta ik stil en achteraf plak ik al deze shots aan elkaar met Samsungs Video Editor app welke heel goed werkt en gratis is.

Minpuntje van de camera tijdens filmen vind ik het af en toe zoeken van de Autofocus. Gelukkig kun je de AutoFocus vastzetten met AF lock, iets wat sommige camera's helaas missen. De iPhone 6 had daarentegen een hele goede Autofocus die heel geleidelijk was.

Al met al een goede camera bij goed licht.

Accu:

Accu is goed tov de S4. Ik haal nu gemiddeld anderhalf tot twee dagen en een schermtijd tussen de 4 en 5.30 uur met Wifi,4G en sync aan.
Opladen gaat razend snel en binnen anderhalf uur vol. Vooral het eerste stukje gaat erg snel.

Geluid:

Geluid van de externe speaker is redelijk hard. Het is voor mij in iedergeval hard genoeg. Wel gaat de achterkant trillen als het geluid hard staat. Kwaliteit is redelijk maar niet zo goed als dat van de M8 of iPhone 6.

Geluid van de oorspeaker kan gelukkig wel hard waardoor iemand goed te horen is als je in een luidruchtige omgeving bent. Kwaliteit vind ik redelijk goed. Noise cancelation werkt ook goed want degenen aan de andere kant van de lijn denken vaak dat ik thuis ben terwijl ik op mn werk ben waar het soms luidruchtuig kan zijn.

Opname microfoon tijdens filmen is ook goed tov de iPhone 6. Geluid is duidelijk en helder.

Koptelefoon uitgang vind ik ook goed. Heb alleen standaard oordopjes getest en vind het geluid mooi helder en wat mij betreft hard zat. Vind het persoonlijk iets beter klinken dan de iPhone 6.

Bereik:

Ook dit is gewoon goed. Heb tot nu toe geen problemen gehad met bereik van zowel WiFi als GSM.
Eerdere Xperia's van Sony vond ik qua WiFi ontvangst een stuk minder. Heb op dit moment geen directe vergelijking met de HTC M8 maar komt nog. Ten opzichte van de iPhone 6 is het gelijkwaardig in mijn ogen met een klein voordeel voor de S5 wanneer signaal slecht is.

Features:

Eigenlijk teveel om op te noemen. De meeste features gebruik je niet eens maar de belangrijkste features zijn.

IP67 rating
USB 3.0
Infrarood laser
SD kaart opslag
Multi- window voor multitasken
Vingerafdruk sensor
Hoge aanraakgevoeligheid voor als je handschoenen aan hebt.
Privacy stand en Kids mode
Downloadbooster
Extreme spaarstand door alles zwart/wit te maken.

Andere features zijn gewoon standaard Android features dus zal ik niet benoemen.

De vingerafdruk scanner wil ik even apart behandelen omdat deze zoals bij velen niet echt goed werkte en ik denk ook nauwelijks gebruikt wordt.
Toch is er een manier waardoor de vinger scanner wel goed kan werken, tenminste bij mij werkt het in iedergeval wel.

Tip is om éénzelfde afdruk meerdere keren te registreren. Bij de S5 kun je 3 vingers registreren welke 16x over de scanner gehaald moet worden. Dus in totaal kun je je afdruk 48x he afdruk registreren.

Wat ik gedaan heb is mijn duim op een zijdelingse manier erlangs te vegen omdat ik dat het prettigst vind. Elke keer doe ik net even iets anders waardoor elk stukje van je duimafdruk geregistreerd wordt. Hierdoor kent de scanner een groter gedeelte van je afdruk waardoor de kans dat de scanner je afdruk herkent een stuk groter is en dus sneller zal accepteren.

Werkt het nog niet goed dan gewoon opnieuw registreren. In 9 van de tien gevallen werkt het bij mij nu goed.

Bouwkwaliteit en design:

Laten we eerlijk zijn dat qua design het niet de mooiste is. Lelijk is het ook niet maar ik vond de S4 iets mooier. Bezels rondom het scherm zijn te groot. Randen van nepchroom vind ik ook niet echt mooi. Ook is de telefoon wat dikker dan de S4.

Voordeel van dit alles en in combinatie met de stroeve achterkant is dat de telefoon veel grip heeft en goed vasthoud. Dit kun je weer niet zeggen van de twee mooiste telefoons zoals de iPhone 6 en M8 van HTC. Deze zijn zo glad en koud dat je eigenlijk wel genoodzaakt bent om er een hoesje omheen te doen.

Bouwkwaliteit en afwerking is op zich goed. Heb geen rare dingen ontdekt zoals naadjes of scheve componenten. Alles ziet er goed uit en knoppen voelen ook goed aan.

Al met al voelt de S5 redelijk stevig aan.

Betrouwbaarheid:

Ja wat moet ik hiervan zeggen. Tot op heden loopt het als een zonnetje zonder problemen. Heb de S4 weleens een paar keer opnieuw moeten opstarten maar de S5 nog niet. Geen rare meldingen, vastlopers of battery drain gehad. Ook nog niet gemerkt dat de telefoon extreem langzaam wordt.

Denk dat Android en Touchwiz gewoon volwassen aan het worden zijn waardoor kinderziektes vanzelf verdwijnen.

Update Merk dat de S5 wel iets lag gaat vertonen na verloop van tijd. Camera, Gallerij en Task switcher zijn erg langzaam en over het algemeen wordt alles langzamer en moet je soms een paar seconden wachten voordat er wat gebeurt.

Gebruiksgemak:

Ook over dit punt valt niet veel te zeggen. Het is Android met een Touchwiz schil erover heen.
Ik persoonlijk vind het gebruiksgemak van Android goed en de nieuwe Touchwiz schil vind ik ook heel goed. Qua features is Touchwiz de top maar qua overzichtelijkheid weer niet alhoewel de nieuwe Touchwiz een stuk beter is geworden tov de oudere generaties.

Ik kan er goed mee overweg en houd eerlijk gezegd wel van veel instellingen. IOS is ook niet zo gebruiksvriendelijk als men ons wil doen geloven. Moest ook wennen aan hoe IOS werkt en intuitief is het helemaal niet. Ook bij IOS zitten instellingen verstopt en bijna onvindbaar. Zelfs kennisen die al jarenlang een iPhone hebben weten soms niet eens hoe alles werkt. Dit ligt natuurlijk ook aan de personen in kwestie maar geeft ook aan dat niet alles zo eenvoudig is in IOS.

Ik noem mezelf een Tweaker dus kom uiteindelijk overal wel uit. Alles wat technisch is vind ik prachtig en wil graag weten hoe alles werkt, dus kan met elke besturings systeem wel overweg.

Uiteindelijk vind ik het gebruiksgemak heel goed.

Conclusie: Ik vind het een hele goede smartphone voor weinig geld en verdient 4,5 ster.
Als Samsung de S6 een beter design meegeeft, liefst van Aluminium, en Touchwiz nog meer optimaliseert, OIS camera met beter low light eigenschappen dan denk ik dat het een succes kan worden.

Update: Vind uiteindelijk de S5 geen 4,5 ster meer waard maar eerder 4 sterren. Was in het begin erg enthousiast maar vind toch dat bepaalde punten zwaarder zijn gaan wegen. De lag vind ik steeds storender, misschien vanwege het feit dat ik meer met de iPhone werk de laatste tijd waar dat nauwelijks voorkomt. Ook de camera bij minder goed licht is toch wel een minpunt en de slechte videostabilisatie.

Heb jij ook een Samsung Galaxy S5 Zwart?

Een erg goede review! Ik twijfel tussen Lg G3 en Galaxy S5. Als je het niet erg vind, wil je met een volle accu je scherm op spaarstand doen (zwart-wit) en zien hoelang dan de accu is?
Sorry voor de late reactie maar om dat te testen ben ik het toestel dagen kwijt. Ik ga ervan uit dat je wilt dat de S5 gewoon gebruikt wordt maar een zwart/wit scherm vind ik niks. Reken maar dat de duur op z'n minst verdubbeld wordt als het niet meer is.

Denk dat je van de S5 geen spijt krijgt.
Dankje voor je reactie, ik denk dat de galaxy s5 beter is (qua gebruikservaring omdat ik zelf jaren samsung mobiles heb en is voor mij erg vertrouwd). Ik heb op youtube gezien mensen die Galaxy S5 hebben met android L erg mooi uitziet.

Heb je Android L? Zo ja wat is voor de gebruiker veranderd, is de levensduur sneller/beter?

Frans
Ik heb 5.0 erop staan sinds december. Heb toen een Poolse versie erop gezet.

Ik vind het er mooi uitzien. Alles is witter, dus wat normaal zwart is, is nu wit.

Maar als ik eerlijk ben heb ik niet het idee dat het qua prestaties verbeterd is. In het begin wel maar na een tijdje voelde het toch weer wat langzamer aan.

Ik had gehoopt dat alles een stuk sneller zou worden maar helaas.

Accu lijkt wel beter maar daar heb ik geen keihard bewijs voor.

Voor de rest geen rare bugs en alles werkt goed behalve 1 game die nog geüpdatet moet worden.

Hopelijk wordt er nog het een en ander geoptimaliseerd de komende tijd.