Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Bekijk alle reviews

Panasonic Lumix G DMC-GH4 Body Zwart Review

+1
Malloot 31 oktober 2014, laatste update op 27 oktober 2015, 1.355 views

Panasonic Lumix G DMC-GH4 Body Zwart

Voor foto's vind ik hem zelf erg onhandig, maar voor video is het op dit moment (31-10-2014) de meest scherpe compacte camera dankzei 4k ofwel Ultra HD. Mijn advies is daarom deze camera alleen te kopen als video de prioriteit heeft.

Pluspunten

  • Haarscherpe beelden door 4K ("bewegende foto")
  • Veel video geoptimaliseerde functies en opties

Minpunten

  • Functies zijn slecht toegelicht in handleiding, veel uitproberen dus
  • Matige gebruikersinterface (vandaar 2 sterren voor ergonomie)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Beeldkwaliteit Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 3
Uitbreidbaarheid Score: 4
Batterijduur Score: 5
Snelheid en automatiek Score: 4
Ergonomie Score: 3
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Wil je een camera om goede foto's mee te maken? Dan zou ik niet voor dit model gaan. Niet dat de foto's slecht zijn maar ik vind de camera bijzonder onpraktisch opgebouwd en dan met name de manier van werken ermee. Aan bepaalde dingen kan ik maar niet wennen. (Firmware 2.0)

Een sterk voorbeeld is de mogelijkheid om van te voren te zien hoe je belichting er uit gaat zien bij het maken van een foto. Dit staat standaard uit, waardoor je telkens op een knopje moet drukken om te zien wat je doet. Dan staat er in beeld "Shtr speed effect on" terwijl hij dan alleen nog het diafragma previewed. Druk je nog een keer op het knopje, dan previewed hij diafragma + sluitertijd en zie je pas hoe je belichting er uit komt te zien. Er staat dan "Shtr speed effect off" terwijl op dat moment juist de sluiter wl wordt gesimuleerd. En wel zo letterlijk, dat je bij een sluitertijd van vijf seconden ook daadwerkelijk maar om de vijf seconden een nieuw beeld te zien krijgt. Deze mode kun je via het menu continu actief houden. Er is gn mogelijkheid om de belichting te bekijken znder dat de preview letterlijk de sluitertijd overneemt. Super vreemd want de Live view bij Canon (600D) werkt zelfs alleen maar zo, en ik zou ook niet weten waarom je dat anders zou willen.

Verder zijn bepaalde dingen onduidelijk. Zo is er bij video 'digital zoom' maar ook 'ex. teleconverter' wat het beeld ook digitaal inzoomt. Je moet dan maar zelf uitzoeken welke optie nou beter is. (Blijf af van digital zoom.) Vaak blijven bepaalde functies ook grijs, zonder dat je erachter kunt komen waarom de functie niet gebruikt kan worden op dat moment.

De camera heeft zeer veel functies ingebouwd, waardoor de kans bestaat dat je door de bomen het bos niet meer ziet, dus hier moet je rekening mee houden. Echte geeks zullen het wel leuk vinden.

Voor video is deze camera dus wl zeer geschikt en ruim superieur boven Canon en eigenlijk alle andere modellen van dit moment (31-10-2014). Hij is ook scherper dan de Sony A7s dankzei de mogelijkheid intern 4K op te nemen (Waar je dan weer gewoon HD van kan maken waardoor het extra scherp is). Als je nog verder wilt kun je via de HDMI uitgang 10-bit 4k video uitsturen en extern opnemen, wat natuurlijk ideaal is voor grading. Hij is echter wel redelijk ruisgevoelig, boven ISO 800 begint het detail snel af te nemen. Dus als je veel binnen en in het donker filmt zeker de Sony A7s kiezen.

Ik ga deze GH4 gebruiken in combinatie met een Metabones adapter zodat ik mijn Canon lenzen ook voor video kan gebruiken. Deze heb ik nu nog niet binnen dus ik test hem nu met een kleine 4/3 lens.

Leuke extra functies zijn een variablele sluitertijd tijdens filmen waardoor je het beeld kunt versnellen tot 96fps (slow motion) maar ook tot maar 2 beelden per seconde (niet in 4k mode!). Tevens zit er een timelapse (foto) functie op, en kun je de fysieke sluiter uitzetten om bijvoorbeeld bij een timelapse de sluiter te sparen (of stil foto's te maken).

Dus nogmaals, voor foto's vind ik hem zelf erg onhandig, maar voor video is het op dit moment de meest scherpe camera (afgezien van professionele filmcamera's). 'Future proof' dus en toch lekker compact.

Qua kleurechtheid kan ik op het moment nog niet veel zeggen, al heb ik wel het idee dat hij slechter omgaat met onnatuurlijke lichtbronnen en er dus sneller (dan bij Canon) een kleurwaas kan ontstaan.

Update 20-2-2015

Ik heb de camera nu bijna 3 maanden in gebruik. Is mijn oordeel hierdoor gewijzigd? Neen. Lees waarom.

Ik begin met regelmaat kriebel te worden van de 'eigen wil' die dit apparaat heeft. Het gebeurd te vaak dat hij iets vreemds doet en ik geen idee heb waarom.

Zo kon ik opeens niet meer het beeld vergroten om de scherpte te checken. Na het enorme menu doorgezwoegd te hebben en te zien wat het internet erover zei, schijnen er verschillende custom mogelijkheden te zijn voor deze functie. Omdat ik een andere lens erop had gehad, was er blijkbaar een instelling veranderd. Maar alleen op deze lens! (Panasonic minizoom zonder focusring). Met een andere lens met ring kon ik nog wel inzoomen...

Laatst wilde ik in manual foto mode een sluitertijd van langer dan 1 seconde, maar dit weigerde hij. Ik weet dat het kan (het is een keer gelukt), maar dat betekend dus dat ik voor de zoveelste keer in het menu en het internet moet graven om erachter te komen waarom het apparaat besluit dat het nu niet kan. Vervolgens zet ik het knopje op interval modus (voor timelapse met fotos) en wordt opeens het beeld donkerder. Geen idee wat er nu veranderde, en waarom. Sluitertijd was nog 1 sec, ISO was nog 640. En het diafragma was dacht ik ook hetzelfde gebleven, maar dat zal dan wel niet.. (*1)

Magic Lantern op Canon is nog overzichtelijker dan deze camera. Het is vaak ook maar een beetje gokken in welk menu ze een bepaalde functie hebben ondergebracht. Misschien ervaren andere gebruikers het anders, maar de ontwikkelaars hebben duidelijk een vrij eigenzinnige kijk gehad op de interface...

Ook qua ergonomie zijn er verbeterpunten. De voornaamste 'dommigheid' is dat het klapscherm alleen fatsoenlijk open te klappeen is door het boven en onder tegelijk vast te houden. Dus niet via een incaping aan de zeikant zoals bij de meeste andere camera's. Vooral op een statief kan dit erg onhandig zijn.

Zijn er dan helemaal geen pluspunten meer? Gelukkig wel. Ik maak gretig gebruik van de mogelijkheid een aantal knoppen een andere functie toe te dienen. De Wifi knop op de bovenkant is nu de touch screen aan/uit knop (waarbij je helaas wel weer nog moet bevestigen in plaats van dat hij gewoon aan/uit schakelt). Ook gebruik ik een aantal gereserveerde 'virtuele' knopjes op het touch sreen om bijvoorbeeld makkelijk de zebra aan/uit te zetten of het contrast te wijzigen.

Update 2, 1-5-2015

(*1) Ik weet nu de reden dat het beeld donkerder werd als ik naar time lapse mode schakelde: HDR bleek aan te staan (Hij maakt dan 3 foto's en combineert die in-camera tot HDR bestand.) Die functie werkt dus niet in de timelapse stand, en je ziet ook nergens dat dit aan staat.
Waarom hij destijds niet langer dan 1 seconde wilde weet ik nog steeds niet, maar dat zou hier wel eens mee in verband kunnen staan.

Ik maak inmiddels regelmatig dankbaar gebruik van de ingebouwde timelapse functie. Wat vooral erg handig is dat je in de camera zelf er een 4k video van kunt maken, wat een hele hoop tijd scheelt.
Helaas laten ze ook hier een steekje vallen, of misschien: kans liggen. Het diafragma beweegt bij elke foto in plaats van dat het vast blijft staan tijdens de timelapse (met vaste belichting etc). Dit zorgt weer voor "aperture flicker", behalve dus als je het diafragma helemaal open laat.

Verder blijf ik me verbazen over hoe insane scherp het beeld is in HD resolutie. Ik ben er wel achter gekomen dat de kleurinformatie maar de halve resolutie heeft (4:2:0) en dit ook als blokjes van 2x2 pixels wordt weergegeven net als bij vrijwel alle camera's blijkbaar. Maar dan in 4k, dus in HD is het 'pixel perfect'.

Update 3, 15-6-2015
Ik weet inmiddels waarom hij niet langer dan 1 sec. sluitertijd wilde doen: Elektronische sluiter is max. 1 seconde. Dus als je een timelapse met mooie strepen van auto's e.d. wilt zal je toch de sluiter moeten 'verslijten'.
Markant is dat je met een timelapse interval van 1 seconde (het minimum) toch een sluitertijd van 60 sec. kunt gebruiken. Wat er dan gebeurd is dat hij de sluitertijd niet meerekent en hij om de 61 sec. een foto maakt. Wil je bijvoorbeeld een interval van 6 seconden, dan is je maximum sluitertijd 5 seconden. Ga je naar 6, dan maakt hij om de 12 sec. een foto. Toch maar weer burst modus en met een draad-afstandsbediening de sluiter ingedrukt laten?

Ik heb ook even de 'image app' geprobeerd. Het werkt inderdaad, maar ook hier vind ik de hele interface extreem vaag. De instellingen staan in een uitklap menu. In dat menu staan sluitertijd en diafragma weer onder de knop "F/SS". Ik begrijp niet waarom het zo extreem vaag en omslachtig moet. De app kan overigens niet gebruikt worden in de interval modus... Terwijl ik dit schijf ben ik aan het wachten om een tweede keer verbinding te maken met mijn iPhone maar er gebeurd niets. Ik heb het Wifi verhaal bij deze dan ook alweer opgegeven aangezien voor mij de app geen meerwaarde heeft. Maar het kan zeker handig zijn als je fysiek niet bij de camera kunt komen.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik eigenlijk gewoon aan het wachten ben tot Canon met een vergelijkbare 4k camera komt. Het is vooral de firmware die bij mij echt overkomt als een testversie, waar nog heel veel verbeteringen gemaakt kunnen, nee moeten worden. De camera heeft zo veel functies, maar de functies worden niet goed toegepast.

Om toch weer af te sluiten met een pluspunt: De highlights clippen bijna niet, er blijft heel lang nog een beetje structuur in een overbelicht gebied zichtbaar. Het wordt niet meteen 100% wit (en dat in standaard profiel). Ik raad overigens ook aan om gewoon het standaard profiel te gebruiken. Profiel 'Cinelike D' bijvoorbeeld vervormd de kleuren totaal, verlopen zijn dan niet natuurlijk meer. Ook i-dynamic kan lelijke donkere halo's geven om lichte opjecten zoals een ondergaande zon (wat bijna niemand opvalt overigens). Gewoon allemaal uit laten is mijn advies. Net zoals je bij een nieuwe TV eerst zeshonderd "verbeteringen" moet uit zetten om het beeld te zien en geluid te horen zoals de maker het bedoeld heeft.

Update 4, 27-10-2015
Ik heb enkele dagen met een Sony A7r II getest, maar moet concluderen dat de A7r II nogal overpriced is in vergelijking met de GH4. Ook mist de A7r II een reeks functies die de GH4 wel biedt voor minder dan de helft van de prijs, waaronder touch screen. De Sony biedt wel officile kleurprofielen en heeft veel minder ruis bij filmen met hoge iso's (indien in aps-c formaat wordt gefilmd). De Sony gaat terug, de GH4 blijft. Ik heb de score van de GH4 aangepast, sterretje erbij voor ergonomie en batterijduur.

Heb jij ook een Panasonic Lumix G DMC-GH4 Body Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (4)

Wijzig sortering
Beetje flauw om je eigen ongenoegen bot te vieren met het noemen van een minpunt!
:? Wat een rare reactie.
Wat een vreemde reactie van iemand die zelf nog nooit een review heeft geschreven.
ongenoegen == minpunt

Is een duidelijke review. Minpunt wordt ook goed uitgelegd dus een ander kan er een andere waarde aanhechten.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*