Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Gebruikers

- Reviews

Prijs
Specificaties 400W (80 Plus Gold), niet-modulair - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

be quiet! Straight Power 10 400W Review

+3
-The_Mask- 23 november 2014, laatste update op 23 november 2014, 45.939 views

be quiet! Straight Power 10 400W

Goede voeding voor een goede prijs, met goede prestaties en een erg stille werking. Met kleine nadelen van cosmetische aard aan de kabels en niet de hoogste kwaliteit condensators.

Pluspunten

  • Goede prestaties
  • Goede kwaliteit
  • Erg stille werking
  • Goed geprijsd
  • Mooi uiterlijk
  • Twee 6+2 pins PEG connectors
  • 5 jaar garantie
  • Betere 12V rail verdeling dan de specificaties je willen laten geloven

Minpunten

  • Kabel sleeving doorzichtig
  • Gekleurde draden nog zichtbaar aan het uiteinde van de kabel
  • Kwaliteit condensators zou nog wat beter kunnen
  • Uitgang van de kabels in de voeding is te groot
  • Aantal 12V rails volgens de specs klopt niet met de praktijk (niet echt een nadeel overigens, alleen maar beter in de praktijk)

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Warmteproductie Score: 5
Geluidsproductie Score: 5
Prestaties en stabiliteit Score: 5
Aansluitingen Score: 5
Uitrusting Score: 5
Prijs Score: 5
Koelvermogen Score: 4
http://tweakers.net/ext/f/Xv1i2d20lbaXD3hJGGwKt0KJ/full.png
  • 29 oktober 2014 - Begonnen met de review, inleiding geschreven en headers bedacht.
  • 30 oktober 2014 - Voeding ontvangen, foto's verpakking en buitenkant voeding gemaakt, inleiding geschreven.
  • 31 oktober 2014 - Unboxing, uiterlijk en specificaties geschreven.
  • 1 november 2014 - Foto's binnenkant voeding gemaakt.
  • 15 november 2014 - Tekst lay-out geschreven.
  • 21 november 2014 - Tekst EMI filter, primaire, secondaire zijde, 5Vsb, soldeer en beveiligingen geschreven.
  • 22 november 2014 - Kwaliteit geschreven, metingen gedaan/geschreven en conclusie geschreven.
  • 22 november 2014 - Review gepubliceerd
http://tweakers.net/ext/f/jzee4DB2XtjiZFMater4ebmU/full.png

Het bedrijf welke de product marketing voor be quiet! verzorgd heeft mij gevraagd als ik een review zou willen schrijven over één van be quiet! voedingen. Mijn voorkeur ging uit naar de Straight Power 10 400W en hieronder vind je dan ook de review ervan. :)

be quiet! verkoopt al redelijk wat jaren voedingen en niet zonder succes. Ze zijn namelijk al jaren lang de grootste fabrikant in thuisland Duitsland wat betreft verkochte retail voedingen. Tegenwoordig laat be quiet! de meeste voedingen maken door FSP, in het begin was dat Topower en sinds korte tijd zijn er ook een aantal voedingen door Seasonic en HEC geproduceerd. Deze voeding is ook door FSP gemaakt, later meer hierover.


http://tweakers.net/ext/f/bPeE61BAhDb9RoHAx5BAH4CP/full.png
  • Inleiding
  • Inhoudsopgave
  • Unboxing
    - Verpakking
    - In de verpakking
    - Handleiding
  • Uiterlijk voeding
    - Uiterlijk
    - Kabels een sleeving
  • Specificaties
    - Algemene specificaties volgens fabrikant
    - Maximale vermogen per rail volgens fabrikant
    - 12V rail verdeling volgens fabrikant
    - Aansluitingen
  • Innerlijk voeding
    - Lay-out
    - De fan
    - EMI filter
    - Primaire zijde
    - Secondaire zijde
    - 5V standby
    - Soldeerwerk
    - Beveiligingen
    - Kwaliteit
  • Metingen
    - Voorwoord
    - Eigen metingen
  • Conclusie
http://tweakers.net/ext/f/vKBfkxhdpObZjEtHBeV0XJJG/full.png

Verpakking
http://tweakers.net/ext/f/Byf0iIsrLXoXl2ADiZ7AFFVJ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/mO18S0kyIRHs24tY60TJzqB9/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/haThAtj4AKin0Ub3W3jsIFql/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/VpT2smicc5Pc9SVZ5OLoiV6W/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/BVKzllJ0ZADnVkPYdaMDPy1I/full.jpg

De be quiet! Straight Power 400W komt zoals je kunt zien in een zwarte omdoos. Op deze doos vind je op de voorkant een grote foto van de voeding zelf met daaronder wat marketing over de zo goed als onhoorbare fan, een rendement tot 93%, goede kabel sleeving, beste stabiliteit en 5 jaar garantie.

Op de achterkant vind je een kort verhaaltje over be quiet!, een plaatje waar het aantal connectors en de lengte van de kabels op staat. Ook staat er een plaatje met de lxbxh van de voeding, een tabel met de vermogens en nog wat meer marketing in het Engels en Duits. Op de zijkanten vind je dit ook nog in het Pools, Frans, Spaans en Russisch. Nederlands is nergens op de verpakking terug te vinden.

In de verpakking
http://tweakers.net/ext/f/7p132vS4OrfpdyXXMKSq0Hzs/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/YvmFAtqffv8jLgyMFmUkfLe0/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TxyDGBRVkJS3VksXmAXePksG/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/cgOk5UzsLTKTOH6FsvtkWUmm/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/OUcYHlRyhUofhKFlyc7VFnN1/full.jpg

Als je de verpakking voor het eerst opent dan zie je niet als eerste de voeding. :p In plaats daarvan zit er nog een stukje karton overheen, welke waarschijnlijk alles op zijn plek moet houden. Als je dit stuk karton verwijderd zie als eerste de handleiding, met daaronder de voeding verpakt in bubbeltjesplastic.

Als extra accessoire wordt er een standaard AC stroomsnoer meegeleverd, 5 kleine tie-wraps en 4 schroefjes om de voeding vast te zetten in de behuizing. De kabels worden nog bij elkaar gehouden door twee zwarte stukjes klittenband.


Handleiding
De zestalige handleiding (dezelfde zes talen als op de doos) is redelijk uitgebreid. Er wordt gesproken over veilig werken met de voeding, voordelen en technische voordelen van de voeding, compatibiliteit, installatie, beveiligingen van de voeding, korte troubleshooter, antwoorden op enkele veel voorkomende problemen, meegeleverde accessoires, aantekeningen voor het weggooien, garantie, be quiet!'s gegevens en copyright gegevens en dit dus allemaal in de 6 talen.

Onderaan de handleiding vind je nog wat sprecificaties. Zoals de maximale belasting van de verschillende rails van alle non CM Straight Power 10 voedingen, de spanningsregulatie, maximale ripple/noise waardes, maximale werk- en opslagtemperatuur en ook de maximale vochtigheid. Ook de minimale load, welke kabels op welke 12V rails zitten, de dimensies van de voeding, pin lay-out en als laatste de connector verdeling en kabellengte van de Straight Power 10 voedingen.

http://tweakers.net/ext/f/mZ25nJXCmAMKkf3Z0a1uMnOG/full.png
Handleiding klikbaar



http://tweakers.net/ext/f/BQm4ZmomwzbL1r4RYyTYlKXc/full.png

Uiterlijk
http://tweakers.net/ext/f/vkm3InRmw64nMjS3Xt7dk8Lr/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/gfn34YzTmlVUZHv8tYiwiasK/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/xV0H9MeSHI5R1LmuMzv30ddx/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/PAWJ0LcP2mrYPOL7JR1OPPNP/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/w6N8tEa2mGhhZpFCCMpEmwX2/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/LV9Ra9hsPmjwY3xVkV7fBcPa/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/1hbwj1YicpKREdTnbWmr1qK4/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/CSCwp2bUoBYLQ19kQESMkifj/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/nicMSpA0xMsSzaBuiX6Hpbzs/full.jpg
Het mat zwarte uiterlijk van deze voeding is simpel doch doeltreffend. Ziet er prima allemaal prima strak uit en lijkt ook niet de goedkoopste verf waar je snel krasjes in zult zien. Het fanrooster ziet er mooi uit en blokkeert de airflow ook totaal niet. Opvallend detail is dat uitsnede van de fan niet rond is maar meerhoekig, dit zou volgens be quiet! de airflow moeten optimaliseren. Enige opmerking die ik kan maken is dat de plaats waar de kabels uit de voeding komen veel te groot is. Ik kan mijn pink nog net de voeding in drukken, zoveel ruimte is er nog over. Zal wel te maken hebben met de andere (hogere vermogens) voedingen in deze serie welke meer kabels hebben, maar erg netjes is het niet. Een kleinere opening voor de lagere vermogens zou dan ook mijn voorkeur hebben.

Kabels en sleeving
http://tweakers.net/ext/f/7aUBJ9yt9qep7qJs2kHO9Z7l/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/zrVMP3i6S7NtWRkpSJXbitSf/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/w5yG6MQ029ZEj3Ct6cgqnAKu/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/rpe3CGwvZBlImn9ROWFAwa6L/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/2yDiGEo4o6KsCnN1JrdFYIsi/full.jpg
De kwaliteit van de sleeving had van mij wel wat beter gemogen. Zo kun je de gekleurde draden van de verschillende kabels prima door de sleeving heen zien. Dit lijkt toch heel wat minder mooi dan een goede dichte sleeving. Wat ook jammer is dat een paar centimeter voor elke connector de sleeving stopt en je daar als nog de gekleurde draden ziet. Voor mensen met een window in hun behuizing is dit stukken minder mooi. Mijn voorkeur zou uitgaan naar volledig zwarte kabels, dan maakt het ook helemaal niet uit dat de sleeving doorzichtig is en dat de sleeving niet tot het einde loopt valt dan ook niet meer zo op. Andere optie zouden flex force kabels zijn zonder sleeving, maar veel mensen vinden deze kabels aan de stugge kant.
http://tweakers.net/ext/f/TMMXjyYeA8ktCVLvA5347j57/medium.jpg http://tweakers.net/ext/f/1xymDuXFwRLTYOUDiF6kNl0X/medium.jpg
Voorbeeld van platte flex force kabels zonder sleeving en zwarte kabels met sleeving


http://tweakers.net/ext/f/BwScjmGTYknN4QpweBzMa5kU/full.png

Algemene specificaties volgens fabrikant
http://tweakers.net/ext/f/Z0qQEs1dcWiFAAKGFt7WOlG3/full.png
De specificaties laat o.a. zien dat de maximale temperatuur waar de voeding onder full load mee kan werken is gespecificeerd op 40 graden Celsius. De ATX specificatie zelf houdt 50 graden Celsius aan als aanbevolen temperatuur, kan dus zijn dat deze voeding niet het volle vermogen bij een intake van 50 graden kan doorstaan. Nu is dat (gelukkig) niet iets wat je nog vaak zal zien (eigenlijk nooit), nu de voeding meestal aan de onderkant van de behuizing wordt geplaatst en niet boven aan als outtake fan.

Andere opvallende specificatie is de ATX 2.4 standaard, of te wel Haswell certified. Om deze test te kunnen doorstaan moet de voeding vol vermogen op de 5V en 3,3V en 0,15A op de 12V kunnen doorstaan. Maar doordat de verschillende spanningen los gereguleerd worden aan de secundaire kant van de voeding, is dit geen enkel probleem voor deze voeding.

Maximale vermogen per rail volgens fabrikant
http://tweakers.net/ext/f/NFsCqhnQDlCCQYHi4ROV5bXI/full.png
Deze voeding kan 120W totaal op de 3,3V en 5V leveren, dit is meer dan genoeg voor de hedendaagse systemen. De 384W op de 12V is ook een mooie waarde, het meeste vermogen wordt namelijk van de 12V getrokken door de PC, dit wil je dus zo hoog mogelijk hebben, anders kun je nooit de voeding maximaal belasten. Heb je bijvoorbeeld een 400W voeding welke maar 200W op de 12V kan leveren, kun je zo'n voeding met een moderne PC maar tot zo'n 250W belasten (200W voor de 12V en 50W voor de rest), een zwaardere PC zal meer van de 12V vragen en niet van de 3,3V en 5V en daardoor over de maximale 200W heen gaan.

Een ander voordeel van deze voeding zijn de meerdere 12V rails. Veel mensen denken ten onrechte dat single rail beter is en weten niet dat het gewoon een kortsluit- overbelastingbeveiliging is. Je kunt het het best met de verschillende groepen in de meterkast vergelijken, die zijn ook beveiligd tot een bepaalde stroom, 16A in de meeste gevallen. Dit is ook kortsluiting en overbelasting niet uit te hand te laten lopen, door smeltende kabels/apparaten of zelfs in brand vliegen hiervan. De meerdere 12V rail die een voeding heeft doet en is precies hetzelfde. Als de voeding dit niet heeft en je hebt kortsluiting of overbelasting kan dit fatale gevolgen hebben voor de rest van de PC.

12V rail verdeling volgens fabrikant
http://tweakers.net/ext/f/trnz9k6SkI6db5Z6eTtUYlKK/full.png
De 12V rail is als volgt verdeeld. De 24 pins ATX stekker zit samen met de molex, FDD en sata connectors op de eerste rail. De 4+4 EPS pins stekker voor stroomvoorziening van de CPU zit op de tweede rail. Beide PEG connectors zitten op de derde rails. Deze verdeling is de meest ideale verdeling mogelijk bij drie 12V rails, verschillende onderdelen hebben nu hun eigen rails en de meest verbruikende stekkers (PEG en CPU) zitten elk op hun eigen rails.

De limiet van 18A lijkt wat weinig voor de CPU en videokaart, een redelijk overgeklokte CPU kan namelijk meer verbruiken en er zijn ook videokaarten welke meer als 216W van de 12V trekken via de PEG connectors. Maar de echte limiet zal naar alle waarschijnlijkheid hoger liggen als deze waarde zodat er geen ongewenste shutdowns ontstaan.

Aansluitingen
http://tweakers.net/ext/f/eG7jtcNsXFDoDLuj34RZSioo/full.png
Qua aansluitingen valt er niks op de Straight Power 10 400W aan te merken. De lengte van de kabels is meer dan lang genoeg om ze prima te kunnen weg werken achter het moederbord langs, zonder je zorgen te hoeven maken over een te korte kabel. Maar ook het aantal connectors is prima te noemen. Zo zijn twee PEG connectors aanwezig, iets wat je niet vaak ziet bij een 400W voeding, maar wat wel perfect bij deze voeding past. Zo is deze voeding meer als geschikt voor videokaarten als de GTX 760, GTX 770, GTX 970, GTX 980, R9 270X, R9 280, R9 285 en R9 280X. Bij de meest verbruikende videokaarten is een veel verbruikende CPU dan wel niet aan geraden, maar een moderne Intel quadcore op socket 1150 mag geen probleem zijn. Als je de meest verbruikende AMD videokaarten niet mee rekent heb je zelfs nog ruimte voor een CPU overklok met deze voeding.


http://tweakers.net/ext/f/8bBqbXlmjTOqGMO8KyWNGwpE/full.png

Lay-out
http://tweakers.net/ext/f/d7zVdEy5vHZLjFVnP8cBIwus/full.jpg http://tweakers.net/ext/f/IW5qusI9MQq5DWJeUChDovCa/full.jpg
  • 1. EMI filter
  • 2. Diodebrug
  • 3. PFC spoel
  • 4. Primaire condensator
  • 5. APFC mosfets en boost diode, main/reset switchers
  • 6. PFC/PWM controller
  • 7. 5Vstandby circuit
  • 8. Transformator
  • 9. 12V mosfets en spoel
  • 10. Temperatuur sensor
  • 11. 5V en 3,3V spoelen en filter condensators
  • 12. Dochterbord met PWM controllers voor de 5V en 3,3V
  • 13. Secondaire 12V filter condensators
  • 14. Beveiligings IC
De fan
http://tweakers.net/ext/f/ulfsD1T9Hl5BdMfFmfI6Lm4R/full.jpg
De fan in de be quiet! Straight Power 10 400W is een BQ SIW3-13525-MF. Deze behoort tot de Silent Wings 3 serie. De Silent Wings 3 maakt gebruikt van een FDB (Fluid Dynamic Bearing) lager. FDB lager behoort tot de allerbeste lagers die je zult vinden in een fan en combineert stille werking met lange levensduur. Andere bijzonderheid is het gebruik van een zespolige motor, voor een hele lage minimale fanspeed. Voor de rest is het een fan met 7 bladen met een profiel voor zo stil mogelijke werking met een zo hoog mogelijke airflow. De maximale spanning van de fan is 12V en neemt maximaal 0,4A bij 1200RPM. Een snelheid welke je normaal gesproken onmogelijk kunt halen zo blijkt later in de review.

EMI filter
Bij een voeding (en ook veel andere elektronische componenten) gaat de stroom eerst door EMI (Elektromagnetische Interferentie) filter. Dit filter is er voor het weg filteren van stoorsignalen vanuit de voeding of vanaf buitenaf wat anders de voeding in komt. Het EMI filter moet minimaal twee ceramische Y condensators hebben, één metalized polyester X condensator, twee ferriet ringkern spoelen en een MOV (Metal Oxide Varistor)
http://tweakers.net/ext/f/BgP4mWt9ue6qLLMreL5BBlnJ/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/rNqzMLEKmDKoRPGvdOGnyKXI/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/PuV0cpmlCpyZGBlB9JbZRx5E/full.jpg
Het EMI filter van deze voeding bestaat uit 4 (blauwe) ceramische Y condensators, twee (gele) metalized polyester X condensators, drie ferriet ringkern spoelen, een MOV en een ceramische zekering en voldoet dus meer dan genoeg aan de minimale eisen.

Primaire zijde
http://tweakers.net/ext/f/ttIYwWnh6LyIMqwehRjC8Wdn/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/8vHVp3kqFsHb5cG6SbjxXByO/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/TQK9UViljGDcyZQfNLHH5f20/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/jjRjpVs6YWJISfGECQae1Sno/full.jpg
De primaire zijde van de voeding is opgebouwd via een Active Clamp Reset Forward (ACRF) design voor het verhogen van het rendement van de voeding. ACRF is iets wat FSP (de maker van de voeding) veel gebruikt in hun voedingen dit omdat het relatief goedkoop is. Terwijl het wel in staat is om goede performance neer te zetten en een hoog rendement gegarandeerd is.

Secondaire zijde
http://tweakers.net/ext/f/l5fAL8FOZJwUex6muJQVqIRC/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/2BYtYYiQpKNt1YwUeYYCNOqa/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/WuFybGII66TDXaPIgGJBMptM/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/zfOohk59NK3tPdbVzoPT6B1c/full.jpg
Aan de secondaire zijde vinden we een DC-DC design wat betekend dat de 5V en 3,3V vanaf de 12V wordt geconverteerd. Dit heeft als voordeel dat het rendement hoger is dan een voeding zonder DC-DC. Andere wat opvalt zijn de drie spoelen, waarbij de grote voor de 12V is en de twee kleinere voor de 5V en 3,3V. In dit geval worden alle spanningen dus los gereguleerd. Dit is iets wat je de laatste paar jaren niet veel zag in voedingen zoals deze gemaakt door FSP, de voorloper van deze voeding had dit ook niet. Dit had echter grote impact op de spanningsregulatie. Deze was een stuk minder al helemaal bij een wat hogere load op de 3,3V en 5V. Dit wou er wel eens voor zorgen dat die spanningen inzakten terwijl de 12V omhoog schoot. Dit is niet altijd even handig bij een Haswell setup waarbij dit kan voorkomen met de C6 en C7 powerstates enabled. Gelukkig heeft deze voeding er geen last van en zal deze de Haswell test prima kunnen doorstaan.

5V standby
http://tweakers.net/ext/f/IPOsfXah0k5N826mRgGH7ZqE/full.jpg
Het 5V standby circuit is een circuit dat altijd actief is zolang de voeding onder spanning staat. Dit circuit zorgt er o.a. voor dat er nog spanning op de USB poorten van de PC kan staan als de PC uitstaat. Naast de spanning voor de USB poorten is het 5V standby circuit ook nodig voor het starten van de PC. Dit circuit voorziet namelijk ook een gedeelte van het moederbord van stroom wat nodig is voor het starten van de PC.

Soldeerwerk
http://tweakers.net/ext/f/LXpavHbZTM2coUa4JUjiios9/full.jpg
Soldeerwerk ziet er aardig uit, maar op veel plaatsen konden de draden/pootjes van de componenten wel een stuk korter afgeknipt worden. Op veel plaatsen zou kortsluiting nu mogelijk zijn als er pinnetjes zouden worden verbogen, niet erg netjes dus!

Beveiligingen
http://tweakers.net/ext/f/bLmaQTrwmPXCvCyGpdtNTl3c/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/SjEzDOEyrF2gEn7M3O4PgPqP/full.jpg
http://tweakers.net/ext/f/8zpwpkWgzu7v0vBGV6w0Qbto/full.jpg
Op een dochterbord vinden we de Weltrend WT7579 dit is een beveiligings IC welke speciaal voor FSP is gemaakt door Weltrend, hierdoor is helaas geen datasheet te vinden van dit exemplaar. Volgens be quiet! zou dit IC OVP, UVP, OTP, OCP en SCP moeten hebben en OPP (Over Power Protection) zou in de PFC/PWM controller moeten zitten. OTP lijkt aanwezig te zijn door de twee aanwezige sensors op de secondaire heatsink, één is voor fanspeed en de andere voor OTP (Over Temp Protection). OVP (Over Volt Protection), UVP (Under Volt Protection) en SCP (Short Circuit Protection) is vrij standaard dus dit zal wel aanwezig zijn. OCP is aanwezig echter lijkt de voeding niet de beschikking te hebben over drie maar zelfs vier 12V rails. Er zijn namelijk duidelijk vier shunts zichtbaar en niet drie. Aan de kleuren van de 12V kabels is ook te zien dat er vier 12V rails zijn. Er is namelijk een gewone gele kabel voor de 24 pins ATX kabel, sata en molex stroomconnectors. Een zwart met gele 12V draad voor de 4+4 pins EPS stekker. En elke 6+2 pins PEG connector heeft ook zijn eigen 12V rail, de ene heeft geel witte draden en de andere blauw gele draden. Deze verdeling is dus nog beter dan wat het label en de handleiding verteld! Met 18A per connector (of misschien wat meer maar dit moet je meten) zou je een enkele 12V rail nooit per ongeluk kunnen overbelasten maar bij kortsluiting beschermt dit wel de rest van de PC, wat veel minder het geval is bij een single rail voeding.

Kwaliteit
De algehele kwaliteit van de voeding is vrij goed. De fan behoort tot de allerbeste fans die je kan vinden. Algehele lay-out van de voeding ziet er ook goed uit, alles wat airflow nodig heeft lijkt het ook voldoende te kunnen krijgen. Condensators zitten bijvoorbeeld niet helemaal onder de kabels verstopt waar geen koele lucht kan komen.

Verbeterpunten zijn er echter wel, condensators van bijvoorbeeld Taicon zouden al wat beter zijn als Teapo, nog beter zouden merken zoals Nippon Chemicon, Hitachi, Rubycon, Nichicon of Panasonic zijn, maar deze zullen de prijs waarschijnlijk te ver opdrijven.

Kwaliteit van de condensator wil je echter wel zo goed als mogelijk hebben, bij goede voedingen met wat mindere kwaliteit condensators zijn namelijk de condensators vaak de onderdelen welke het het snelst willen begeven.

Elco's die niet meer goed zijn gaan lekken en een lekkende elco kan zijn werk niet meer goed doen. De ripple wordt in zo'n geval niet meer goed weggefilterd wat zorgt voor meer stres op de andere onderdelen van de PC en kan zorgen voor een kortere levensduur van deze onderdelen, ook kun je instabiliteit ervaren als de elco's niet meer goed zijn. Worden ze nog minder dan kan het voorkomen dat de hele PC niet meer aan wil.


http://tweakers.net/ext/f/pE1UqVN1xaFR0XESrmjIsLey/full.png

Voorwoord
Een goede voedingsreview zal altijd meerdere metingen moeten bevatten, de stabiliteit van de voeding is immers erg belangrijk. Helaas kost de apparatuur voor zulke metingen nogal wat (een paar) duizend euro zit je zo maar op en dat heb ik er niet voor over. Om je een idee te geven hier vind je zo'n review: http://www.jonnyguru.com/...Reviews&op=Story&reid=399, dit is echter de modulaire 800W versie, maar de performance zal van deze voeding redelijk vergelijkbaar zijn.

Wat je terug ziet in de bovenstaande review is o.a. het rendement (efficiëntie van het omzetten van 230V AC naar verschillende DC spanningen) van de voeding, spanningsstabiliteit (inzakken van de spanning bij belasting) en ripple/noise (ruis) metingen dit samen met de beoordeling van de kwaliteit van de voeding. Dit is ook het minimale waar aan een goede voedingsreview zal moeten voldoen.

Je zou het echter nog verder kunnen doorvoeren met geluids- en fanspeed metingen, transient responce metingen (hoe de voeding omgaat met snel wisselende belastingen), hold-up time (hoe veel milliseconde de voeding door blijft werken als de spanning wegvalt), inrush current (aanloop stroom), en warmte ontwikkeling en koeling van de voeding. Als de review dit ook allemaal bevat dan heb je een hele goede review te pakken. :)

Eigen metingen
Waar ik zelf wel de beschikking over heb is een tachometer voor het meten van de fanspeed en een AC vermogensmeter voor het meten van het verbruik uit het stopcontact.

Dat de voeding heel erg stil was wist ik al maar uit de metingen kwam naar voren dat die wel heel erg stil is en daarnaast ook nog gewoon heel erg koel blijft. Zo maakt de voeding bij een lage belasting (100W of minder) echt totaal geen geluid. Ik kan mijn oor erop leggen maar dan nog hoor ik niks. Enige wat ik wel hoorde was mijn haar dat tegen de fan kwam omdat ik mijn oor strak tegen de voeding aan drukte. :p

Nadat ik de tachometer erbij pakte was het ook wel duidelijk waarom de voeding zo stil is. Zonder belasting en zelfs als mijn PC idle is en dat was met een belasting van zo'n 100W dan draait de fan maar op 190 RPM dit is gewoon heel erg langzaam er zijn maar heel weinig fans te vinden welke zo traag kunnen draaien.

http://tweakers.net/ext/f/kkP5hDrdvLQBqkqcEDiCiRT6/full.jpg

Op deze foto trek ik zo'n 450W uit de voeding, 50W meer dus dan de max (500W is het AC verbruik aan het stopcontact dus met het verlies van de voeding) en zoals je kunt zien draait de fan nog maar op 760RPM. Dit is een fanspeed welke je alleen zal horen van heel dichtbij en dan nog zul je alleen een zacht geruis kunnen horen. Maar op normale afstand van 50 centimeter is het zo goed als onmogelijk te horen. De fan is temperatuur gestuurd en deze meting was na zo'n 5 minuten bij een belasting van 450W. Zelfs na 15 à 20 minuten op 450W draaide de fan niet sneller als 850RPM. Het mag dus wel duidelijk zijn dat dit een hele stille voeding is. :)

De OPP (Over Power Protection) van de voeding werkt overigens ook prima. Als ik namelijk rond de 500W uit de voeding trok schakelde de voeding zichzelf netjes uit om problemen te voorkomen.


http://tweakers.net/ext/f/VCwvHm1qsteMbPBUdNX8ewwM/full.png

Met een prijs die iets boven de 60 euro ligt behoort deze voedingen tot de goedkopere high-end ~400W voedingen met twee PEG stroomconnectors. Door de twee PEG stroomconnectors is deze voeding prima geschikt voor in een high-end game PC met één high-end videokaart zoals de GTX 970 of GTX 980 samen met een Intel Core i5 of i7. Het verbruik van zo'n PC ligt namelijk onder de 300W maximaal (zonder overklok).

Voor de dikke 60 euro krijg je een goede high-end voeding die er net uitziet. Door de relatief lage prijs maar met de hele goede fan zijn er wel een paar concessies gedaan. Zo zijn alle kabels niet helemaal zwart en is de sleeving niet ondoorzichtig. Mocht je dit niet belangrijk vinden omdat je toch geen window in de behuizing hebt dan heb je aan deze voeding een hele goeden één.

Dat de condensators ook niet van de allerhoogste kwaliteit zijn zal waarschijnlijk betekenen dat bij normale omstandigheden (DOA's niet meegerekend) de condensators het eerste het loodje zullen leggen. Maar doordat de condensators wel koele lucht kunnen krijgen en niet onder de kabels verstopt zitten en de stress op de condensators waarschijnlijk niet hoog zal zijn mag je wel een levensduur van minimaal 7 à 8 jaar verwachten, mits de voeding niet volledig vol met stof zit.

Heb jij ook een be quiet! Straight Power 10 400W?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (16)

Wijzig sortering
Interessante review door de technische details. Wat me opvalt is dat er nog steeds elco's worden gebruikt. Op de betere moederborden zijn die inmiddels vervangen door solid state caps, die niet meer lekken. Is er een bepaalde reden dat deze in voedingen nog niet gebruikt worden?
Ja meerdere, waarvan de grootste wel noodzaak is, of beter gezegd het gebrek daaraan. Een beetje voeding, zelfs bij een beetje crap voeding is de stress die een condensator in een voeding krijgt te verwerken al een stuk minder als op een moederbord. Vooral de condensators in het VRM van de moederbord krijgen veel meer te verduren. Een voeding met kwaliteits condensators van bijvoorbeeld Nippon Chemicon, Hitachi, Rubycon, Nichicon of Panasonic hebben in een beetje voeding gewoon het "eeuwige" leven. De kans dat zulke condensators falen in een voeding is maar heel klein.

Andere redenen zijn prijs, ze zijn gewoon duurder en capaciteit die is veel kleiner, waardoor je een beetje ruimte te kort komt en je een bijvoorbeeld met een mini verticaal PCB'tje moet komen met enkele solid caps, zoals Enermax ook wel eens heeft gedaan. http://www.jonnyguru.com/...eviews&op=Story4&reid=270
Helder. Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
Goede review, met veel technisch detail. Nog wel enkele verbeterpunten:
- Kwaliteit van foto's. Soms een beetje overbelicht, en soms uit een wat rare hoek gemaakt
- Taalgebruik (inpakt -> impact, kleineren -> kleinere). Volgende keer ff spellchecker eroverheen gooien :)

En wat ik nog mis is het meten van de efficiency van de voeding (80+ certification?) onder verschillende belastingen. Dat hij 500W kan leveren is leuk, maar de moderne PC's gebruiken steeds minder energie, en dan is het wel interessant om te weten hoe efficient de voeding op lagere vermogens is. Sommige PSU's komen daar best belabberd uit namelijk. Maar bij de be quiet! zal dat wel meevallen gok ik :)
Je komt op mij over (op het forum ook) als iemand die vrij veel verstand heeft van PSU's. Dat je zoiets dan laat liggen is een gemiste kans, had het eigenlijk wel verwacht in de review.

Verder een keurige review, maar door bovenstaande punten een +2 ipv +3 ;)

[Reactie gewijzigd door ThinkPad op 23 november 2014 11:17]

- Kwaliteit van foto's. Soms een beetje overbelicht, en soms uit een wat rare hoek gemaakt
Ja verlichting was idd niet altijd even goed, dit waren de betere foto's iig. ;)
- Taalgebruik (inpakt -> impact, kleineren -> kleinere). Volgende keer ff spellchecker eroverheen gooien :)
Aangepast, wel spellingscontrole gebruikt overigens gewoon verkeerde woorden getypt. Nederlanders is niet mijn sterkste punt en als Fries kan ik ook zeggen dat NL niet mijn eerste taal is. ;)
En wat ik nog mis is het meten van de efficiency van de voeding (80+ certification?) onder verschillende belastingen. Dat hij 500W kan leveren is leuk, maar de moderne PC's gebruiken steeds minder energie, en dan is het wel interessant om te weten hoe efficient de voeding op lagere vermogens is. Sommige PSU's komen daar best belabberd uit namelijk. Maar bij de be quiet! zal dat wel meevallen gok ik :)
Je komt op mij over (op het forum ook) als iemand die vrij veel verstand heeft van PSU's. Dat je zoiets dan laat liggen is een gemiste kans, had het eigenlijk wel verwacht in de review.
Zie dit stukje:
Helaas kost de apparatuur voor zulke metingen nogal wat (een paar) duizend euro zit je zo maar op en dat heb ik er niet voor over.
Als je dus de apparatuur wil regelen (heb nog wel wat geprobeerd maar dat is alsnog niet gelukt) of mij een paar duizend euro schenkt ga ik het voor je regelen. :D

Maar door het ACRF design met DC-DC mag je een een hoog rendement met lage belastingen verwachten. Eén van de betere voedingen zal dit zijn qua rendement met lage belastingen. Vergelijkbaar met de Cooler Master V450SM en beter als de Seasonic G 360W verwacht ik.

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 23 november 2014 11:37]

heerlijk stukje leesvoer! en nog leerzaam ook
die fan is ook gewoon los te koop?
Dank u.
Nee de Silent Wings 2 zijn als case fan te verkrijgen, 3 (nog) niet.
Jij krijgt een nominatie voor review van de maand jongeman. Een eervolle vermelding heb je dan ook wel verdiend naar mijn mening. +3 en een nominatie

http://gathering.tweakers...message/43315931#43315931

[Reactie gewijzigd door Frozen op 28 november 2014 00:43]

Mooie zeer uitgebreide review :)
Voedingen reviewen is niet heel makkelijk, maar je hebt er toch een zeer duidelijk en mooi verhaal van weten te maken.

en welke klapyosti deze dan een 0 - oppervlakkig als beoordeling geeft mag zich wel eens achter z'n oren gaan krabben
Dank u.

Haha ja die had hem er ook nog eens heel snel staan, was één van de eerste 5 die een beoordeling plaatste. :p
Het 5V standby circuit is een circuit dat altijd altijd actief is zolang de voeding onder spanning staat

Beetje dubbel, voor de rest sluit ik me bij ThinkPad aan.

[Reactie gewijzigd door Niels.68 op 23 november 2014 12:18]

Ik had op je gestemd voor de nominaties, maar had nog geen eens een reactie achterlaten. (Moet me schamen)! Erg nette review met veel inzicht, daar houd ik van. :D
Uitstekende review!

Het is duidelijk dat het doormeten van een voeding een kostbare zaak is. Zou je echter niet de AC-verbruiksgegevens kunnen vergelijken met andere voedingen die je hebt liggen? Dat geeft in ieder geval een indruk van hoe de voeding zich verhoudt tot andere.

Bovendien kun je als elders de doormeetgegevens van een van je andere voedingen bekend zijn, met het AC-verbruik een redelijke schatting van de efficientie van deze voeding maken, nietwaar?
Valt erg tegen, een PC wisselt erg veel qua verbruik, je hebt eigenlijk een statische load nodig.

Je kunt het rendement hier wel vergelijken, maar ik hecht weinig waarde aan die paar watt verschil, zijn wel veel betere manieren om het verbruik terug te dringen, bijvoorbeeld door de PC (eerder) uit te zetten. :p

[Reactie gewijzigd door -The_Mask- op 18 januari 2015 17:18]

gekleurde kabels zijn opgelost (ben wel een beetje laat ;p)
Ze zijn nu helemaal zwart:
http://i.imgur.com/ooZQEhF.jpg


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*