Heb deze drone net iets langer dan een maand. 1 van de redenen voor de aankoop van een drone was voor mijn vakantie naar Zuid Afrika en dat heb ik dan ook gedaan. Vervoer van de drone heb ik in een koffer gedaan en deze koffer in nog een koffer en vervolgens als incheck bagage gedaan. Dit om te voorkomen dat vanaf de buitenkant te zien was dat er een drone of iets dergelijks in zit.
Het vliegen is relatief eenvoudig. Het is even wennen aan de joysticks en hoe deze de drone bewegen en aan de orientatie van de drone zelf ten opzichte van waar jij staat. Er is ook een instelling mogelijk die de drone laat bewegen in de richting van waar je de joystick heen beweegt ongeacht de oriëntatie.
Ik ben in het begin voornamelijk gaan vliegen waar ik voldoende ruimte had om te landen en op te stijgen. Ik zou zeggen een straal van 10/15 meter is ruim voldoende om veilig te landen en op te stijgen. Naarmate ik meer ervaring had met landen en stijgen ben ik wat minder kieskeurig geworden.
Met harde wind zou ik nog steeds heel veel ruimte over laten omdat ik dan de drone uit de lucht pak om te voorkomen dat hij bij het landen kantelt. Ook het opstijgen doe ik op die manier.
Met name met harde wind, maar eigenlijk altijd is het cruciaal dat je voldoende GPS satellieten hebt. De drone heeft er altijd minimaal 6 nodig om zichzelf te kunnen stabiliseren en ook om een startpunt in te kunnen stellen. Vliegen zonder deze 6 satellieten is uiteraard ook mogelijk maar maakt het riskanter als er een harde wind waait en de drone niet meer in zicht is. In dit geval kan de drone als het ware wegwaaien en kan je deze kwijt zijn. GPS gebruikt de drone om zijn "home point" in te stellen. Dit punt gebruikt hij weer om naartoe te vliegen mocht je afstandbediening uit vallen tijdens het vliegen. Ook als je de drone tijdens het vliegen uit het oog bent verloren, kan je de afstandbediening uit zetten en zal de drone zelfstandig terug vliegen naar zijn home point.
GPS wordt ook gebruikt om te drone op 1 plek te houden als je de joysticks niet aan raakt. Als de drone in de lucht hangt en hij krijgt de wind van voren, zal de drone licht naar voren kantelen en zullen de achterste 2 propellors harde gaan draaien om zo de harde wind van voren te compenseren. Gelijktijdig zal de gimbal waar de camera aan hangt ook deze kanteling weer compenseren zodat het beeld ook weer stabiel blijft.
De drone kan ook autonoom vliegen. Dat wil zeggen dat je vooraf via de DJI Vision app een aantal waypoints kan aanmaken op een google maps kaart en de drone een route kan aangeven hoe deze moet vliegen en op welke hoogte en welke snelheid hij dat moet doen.
Zoals gezegd geeft de camera een erg mooi beeld. De lens die erop zit is een F/2.8 met een FOV van 140°. De camera kan opnemen in o.a. 1080P 30 fps en 720p 60 fps. Uiteraard hoe lager de resolutie, hoe hoger de framerate.
De camera zit vast aan de gimbal die over 3 verschillende assen de camera stabiel en horizontaal houdt ongeacht de bewegingen van de drone(tot op zekere hoogte uiteraard). Hierdoor krijg je erg mooie en stabiele beelden als je de drone naar links en rechts bestuurd maar ook tijdens harde wind en gewoon stationair in de lucht blijft hangen.
De vliegtijd ligt rond volgens mijn ervaring rond de 15 minuten. Ik ben dus opnamen van 15 minuten en dan ben ik nog vaak ruim om tijd met landen. In het bovenste deel van de app zie je een balk waar met een gekleurde balk in rood, oranje, groen en aantal minuten wordt aangegeven hoelang er nog gevlogen kan worden. Meestal ben ik al geland voor de groene balk op is of ik land als ik bij oranje ben. Als de groene balk op is komt er een waarschuwing in beeld van de app(met trillen en geluid) om aan te geven dat de batterij bijna leeg is. Je krijgt dan de optie om de drone zelfstandig naar het home point te laten vliegen om cancel. Meestal druk ik op cancel en loop ik naar de drone en pluk ik deze uit de lucht.
Bij de drone is een 4 gb micro sd kaart meegeleverd maar is uiteraard te weinig als je veel vliegt en niet telkens je geheugenkaart leeg haalt. De camera verbruikt ongeveer 500 MB per 5 min aan video. Dit is uiteraard afhankelijk van wat er in beeld is gebracht.
Foto's maakt de drone met een resolutie van 14mp en kan deze in JPG en DNG formaat maken. Het handige van DNG formaat is dat je dan vervolgens in Photoshop met CameraRaw een lenscorrectie profiel kan toepassen wat een beetje het "fisheye" effect weg haalt uit de foto(Zie afbeeldingen voor de voorbeelden hiervan)
Video materiaal heb ik op YouTube staan:
Dit is mijn review tot nu toe, mocht ik nog wat hebben zal ik het updaten!