Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 7

- Reviews

Bekijk alle uitvoeringen
Bekijk alle reviews

BlackBerry Passport QWERTY Zwart Review

+1
nlb 19 oktober 2014, laatste update op 23 november 2014, 1.206 views

BlackBerry Passport QWERTY Zwart

BlackBerry Passport een fenomenaal toestel met BlackBerry 10.3. Het is het beste toestel als je snel en makkelijk sociaal media wil gebruiken dankzij de Hub, maar ook ideaal om mee te browsen en te lezen. Het toestel is ook zeer goed geschikt voor multimedia, dankzij de stereo speakers.

Pluspunten

  • Toestel met hoge kwaliteit en specificaties wat je ook terugziet.
  • Blackberry 10.3 en Blend op je computer of tablel is super zie ook filmpje.
  • Fysieke toetsen werkt erg fijn en daar had ik mijn twijfels over na 8 jaar touch
  • Het lezen van internet pagina's, emails, boeken is geweldig maar ben je film kijker dan moet je rekening houden met zwarte balken
  • Android runtime 10.3 vreet alles en zo heb ik google maps, Google translate, Netflix , KPN Online, NPO, NOS , ING en ANB-AMRO. De apps passen zich perfect aan op het scherm

Minpunten

  • Amazon store meer gericht op US, maar gelukkig zijn er genoeg alternatieven zoals 1Mobile te downloaden op je toestel. link hieronder
  • Het toestel lijkt groot maar is compacter dan je denkt in vergelijking met de Samsung Note, S4,HTC 8 en iphone 6+. toestel qua vorm zal niet voor iedereen geschikt ziijn net al de note 4 of 6+.
  • Mensen die geen idee hebben wat Blackberry 10 is maar toch afkraken. Het is dan ook niet vergelijkbaar met Blackerry OS 2009-2013 wat mensen wel doen maar als ze het testen zijn verrast hoe Blackberry 10 werkt.

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 5
Accuduur Score: 5
Gebruiksgemak Score: 5
Bouwkwaliteit Score: 5
Bereik Score: 5
Design Score: 4
Scherm Score: 5
Featureset Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 5
Prijs Score: 4
Het toestel is simpel gezegd fenomenaal. Het was vanaf het begin een plezier om het toestel te bedienen mede dankzij het geweldige scherm. Het lezen van emails, social media apps, internet en boeken is eersterangs.

Het beeld op het toestel is superbe en video's zijn scherp en prachtig van kleur ondanks de zwarte balken onder en boven. Het geluid uit de stereo speakers zijn helder en zuiver en beter dan op de Blackerry Z30 en HTC M8 hoewel de laatste twee wel meer bas hebben. :X .

Het fysieke toetsenbord is als voormalig touchscreen gebruiker beter dan ik verwacht en werkt opperbest, ondanks dat ik heel vaak de de functie dicteren gebruik. De functie typt gesproken tekst uit. Dit is super snel en handig voor BBM, sms en email berichten of een artikel schrijven.

Het enige waar ik aan moest wennen was het onalledaagse formaat als het toestel op het bureau lag. Het visueel plaatje was in het oog springend. Ter vergelijking met een HTC M8 of een NOTE 4 blijkt de Passport maar 1 cm breeder is en bijna 4 cm korter is . Het toestel lijkt mischien fors, maar is juist compacter door zijn afmeting. Het toestel past hierdoor ook makkelijk in je jas, jeans of broekzak en
steekt niet uit je borstzak zoals de iPhone 6+.

Het besturingssysteem Blackberry 10.3 heeft Apple ios al achter zich gelaten wat op dit moment zelf dingen aan het copieren is van BlackBerry. Het is niet alleen het BBOS 10, maar ook de HUB waar apps als twitter, facebook, whatsapp zijn samengesmolten, waardoor je real-time kan reageren op berichten zonder de app te open.

BlackBerry is gewoon het beste platform voor sociaal media. _/-\o_ volgens tweakers (BlackBerry 10.2 is het beste besturingssysteem als je een smartphone vooral gebruikt voor chat, mail en Facebook, dankzij de lockscreen-notificaties en de Hub) . Dit was een jaar geleden en nu met de android stores zoals 1Mobile kun je net zo veel als met een android of ios toestel.

Het zijn inderdaad ook de android apps die gewoon snel en goed werken zoals met Google maps om te navigeren. De bijgeleverde software springt eruit met BlackBerry Blend voor imac,pc en tablets.

De BlackBerry Passport voelt kwalitatief zeer goed aan met een RVS omlijsting en zeer goede specificatie's zoals: 2,26 GHz Processor, 32 GB geheugen, 3 GB RAM en een 3450 mAh batterij.
Het platform van Blackberry is het beste platform als het gaat om sociaal media. :*)

! UPDATE : Het toestel lokt mensen en ze vinden het toestel mooi . Als ik ze wat dingen laat zien van de HUB, Het dicteren van tekst en met smiley zonder iets aan te raken doet het erg goed. Het scherm vindt iedereen er super en scherp er uitzien en ze zijn verbaast dat ik gewoon android apps draai en omdat apps aangepast worden aan het vierkant scherm heb je veel meer overzicht met apps als bijvoorbeeld Spotify, twitter of Facebook.

Het was daarnaast toestellen langs elkaar leggen en op elkaar voor het formaat en iedereen vindt het wel compacter dan dat men had verwacht, mede omdat het toestel op het bureau er erg groot uit ziet en in het oog springt. Iets anders wat in mijn oog springde was een collega die ook de Passport had gekocht en dat liet hij mij vanmiddag even zien :). Nu nog wachten op een andere collega die al 3-4x mijn toestel heeft getest maar nog twijfels tussen iPhone 6 of de BlackBerry Passport.

Het toestel is op een enkeling erg positief ontvangen de afgelopen dagen op kantoor en ik ben zelf ook erg tevreden.


! UPDATE 22-10 !! BlackBerry Blend is geweldig en normaal bij een binnen komende bericht wil ik nog wel eens naar mijn toestel lopen. Met Blend kijk ik even op de computer of laptop van wie ik een bericht heb. Het is ook super handig om even bestanden als muziek of emails even na te lezen en gebruik niet eens meer mijn mijn verschillende emails account omdat alles in de hub staat. Het gebruik van BBM gaat erg goed alleen kun je helaas nog geen stickers versturen alleen icoontjes. De volgende link is BlackBerry Blend op een iPad - BlackBerry Blend op ios 8.

! UPDATE 25-10 ! Het toetsenbord ben ik nu helemaal gewend en typ nu aardig snel en gebruik niet eens meer woorden voorspellingen. Ik gebruik als ik niemand om me heen heb vaak nog de microfoon om te dicteren.

De reacties zijn allemaal positief vooral over het scherm en het uiterlijk, waarbij ze allemaal de RVS rand geweldig vinden. Leuk is wel dat mensen allemaal hun eigen toestel op mijn toestel leggen om de grootte te bepalen en dat komt ook omdat de lengte niet zo groot is. Als ze het toestel even testen vragen veel mensen waar is de homeknop. Ik laat met een swipe naar boven zien dat ze verder kunnen en dat daar de open apps staan die normaal onder de homeknop verborgen zitten en daarnaast de apps. Dit verbaast iedereen en dit vinden ze geweldig. Ik merk ook dat mensen de hub intressant vinden en ze proberen het echt uit om daar te komen. Dit was anders dan met de Z10 en Z30 die ik ook heb gehad. De Passport nodigt mensen echt uit om het OS te testen dan alleen maar het toestel bekijken.

UPDATE 2 november : OS 10.3.1.1016 geinstalleerd en de camera is meteen scherper en het OS werkt echt heerlijk door veel kleine slimme update. Android apps starten ook iets sneller op en je kan android apps qua resolutie op 3 manier aanpassen. Veel apps zijn ook perfect aangepast voor de Passport en ben super tevreden. Het testen afgelopen week van een Samsung S5 is bizar. De tekst is in elkaar gedrukt is het kijken op een smal scherm is echt anders. Dit had ik nog niet echt zo ervaren en zo wen je dus echt aan een wijd scherm. Ik vindt het persoonlijk fijner om op dit moment de Passport te gebruiken.

Update 23 november : Nieuwere OS 10.3.1.15xx werkt al beter dan voorgaande versies en de camera maakt uitstekende foto's . Op het werk krijg ik nog wel eens commentaar en meestal schrikt men als er BlackBerry op staat, terwijl men eerst wel nieuwsgierig is naar de vormgeving etc,, maar ook hoe de software werkt . Ook heb ik al nu meerdere mensen ontmoet met een BlackBerry 10 toestel op het werk en dat is vooral ervaringen uitwisselen tov voorgaande OS-en en ze zijn allemaal tevreden. Ze misten in het begin wat wat apps, maar dat hebben ze opgelost met android apps welke gewoon voor iedereen werkte.

Ik persoonlijk ben er erg tevreden over de Passport en de zorgen over de vormgeving en de breedte valt reuze mee als je het vergelijkt met een iPhone 6 + of samsung S5. Een andere zorg was het keyboard , maar daar ben ik juist erg tevreden over en ik typ al aardig snel en soms gedeeltelijk blind.

Het beste kun je onderstaande video's bekijken hoe de BlackBerry Passport werkt enBlackBerry Blend..

Video:

BlackBerry Passport - How to use met 15 video

BlackBerry Blend - how to use met 3 videos

Apps :

Voor Nederlands Android apps kun je kijken op de volgende link via je mobiel NL apps downloaden

Een ander alternatief is 1Mobile met veel Nederlandse Android apps. download hier en email het naar je BlackBerry Smartphone.

Reviews :

Lees hier meer dan 100 reviews

Plaatjes:

1. Spotify
2. NPO uitzending gemist
3. 1Mobile Android Mobile Store
4. Google Maps

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een BlackBerry Passport QWERTY Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (23)

Wijzig sortering
Het besturingssysteem Blackberry 10.3 heeft Apple ios al ruimschoots achter zich gelaten en is op dit moment ook het beste platform. Het is niet alleen het OS maar ook de HUB waar apps als twitter, facebook, whatsapp zijn samengesmolten, waardoor je real-time kan reageren op berichten zonder de app te open.
Waarom vind je BB 10 het beste OS? Persoonlijk vind ik het onoverzichtelijk. Het gaat ook tegen heel een aantal van de heuristics in:
Visibility of system status
The system should always keep users informed about what is going on, through appropriate feedback within reasonable time.
De systeem status van een telelfoon is wel de statusbalk en die verdwijnd bij BB 10 constant.
Recognition rather than recall
Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible. The user should not have to remember information from one part of the dialogue to another. Instructi ons for use of the system should be visible or easily retrievable whenever appropriate.
Met alle swypes vanaf randen doet BB exact het tegenover gestelde en is IMO ook verwarrend.
Help and documentation
Even though it is better if the system can be used without documentation, it may be necessary to provide help and documentation. Any such information should be easy to search, focused on the user's task, list concrete steps to be carried out, and not be too large.
Help zit bij BB 10 vaak in de swype down met 1 vinger. Dat is niet echt makkelijk te vinden als je de weg kwijt bent.
User control and freedom
Users often choose system functions by mistake and will need a clearly marked "emergency exit" to leave the unwanted state without having to go through an extended dialogue. Support undo and redo.
BB 10 heeft geen homeknop, de standaard 'emergency exit' van de gebruiker. Het is niet voor niets dat op elke telefoon de homeknop de meest prominente is.
Consistency and standards
Users should not have to wonder whether different words, situations, or actions mean the same thing. Follow platform conventions.
Bij BB 10 zit het togle menu de ene keer onder de swype down met 1 vinger en de andere keer onder de swype down met 2 vingers om maar een voorbeeld te noemen waar bij BB deze heuristic heeft genegeerd.

BB 10 schend 5 van de 10 heuristics. De stelling 'Blackberry 10.3 is het beste platform' lijkt mij wel het een en ander aan onderbouwing waardig. Want vanuit Usability(de wetenschap achter gebruiksvriendelijkheid) gezien zijn er nogal... merkwaardige keuzes gemaakt.
Grappig van die heuristics. Had ik nog nooit eerder gezien! Maar in hoeverre worden deze heuristics echt toegepast in het ontwerpen van dit soort producten? En die heuristics gelden denk ik niet voor iedereen?
De systeem status van een telelfoon is wel de statusbalk en die verdwijnd bij BB 10 constant.
Maar in hoeverre is dat erg? Ik heb dit nog nooit gemist op BB 10 en ik zit er bijna een jaar op? De statusbalk is met een simpele swipe omhoog (waarbij je deze 'vasthoudt') op te roepen. Dit scheelt schermruimte (ik kom van de Q10 en dat is een rammend klein scherm).
Met alle swypes vanaf randen doet BB exact het tegenover gestelde en is IMO ook verwarrend.
Hoezo is dit het tegenovergestelde? De swipes vanaf de randen zijn gestandaardiseerd? Deze zijn niet context-afhankelijk? Behalve het quick settings menu, maar een andere situatie is er volgens mij niet?
Help zit bij BB 10 vaak in de swype down met 1 vinger. Dat is niet echt makkelijk te vinden als je de weg kwijt bent.
1 keer vinden en je weet het? Hoe zit dit dan op andere systemen? Zit daar in elke app / menu permanent een help knop? Op de Android van een maat van mij heb ik dat als ik z'n telefoon even vast heb, nog nooit een help knop gezien?
BB 10 heeft geen homeknop, de standaard 'emergency exit' van de gebruiker. Het is niet voor niets dat op elke telefoon de homeknop de meest prominente is.
Hallo zeg, gebruikers zijn toch mensen en niet een stel apen (die overigens enorm veel kunnen leren!). In plaats van een fysieke home-knop is er de swipe up, wat eigenlijk dezelfde functie heeft van de home-knop. Ik ben het er niet mee eens dat het gebrek aan een home knop automatisch betekent dat er dan geen user control is. De swipe up is ook een van de eerste swipes die je als gebruiker leert. Ik moet er zelf niet aan denken dat er een home knop op m'n telefoon moet! Die swipe is veel prettiger. Maar je hebt gelijk, het is in het begin zeker wennen, maar met een paar dagen is dat zo voorbij! Mensen zijn eigenlijk ook slimme apen ;)
Bij BB 10 zit het togle menu de ene keer onder de swype down met 1 vinger en de andere keer onder de swype down met 2 vingers om maar een voorbeeld te noemen waar bij BB deze heuristic heeft genegeerd.
In mijn reactie op jouw review heb ik een korte toelichting gegeven waarom dit toggle menu (officieel quick settings) in de ene situatie met 1 vinger is op te roepen en in de andere situatie met 2. Een korte samenvatting: dit is niet aan willekeur overgelaten, zoals je misschien denkt, maar is bewust gedaan en het verschil is heel duidelijk. Ter herhaling: met 10.2 kon je het quick settings menu oproepen door middel van een 1 vingerige swipe down, in het menu overzicht, de homescreen of de hub. Als je dan een app opende, en je deed een 1 vingerige swipe down dan riep je het app menu op en niet de quick settings. Dit betekende dat als je in een app zat, deze eerst moest minimaliseren (swipe up) en dan pas kon oproepen met een swipe down. Dit kon makkelijker dachten ze, en daarvoor bedachten ze de 2 vingerige swipe down. Deze is specifiek bedoeld voor als de gebruiker in een app zit. Zodat je niet eerst de app hoeft te minimaliseren. Dat is het verschil in tussen de scenario's wanneer je het quick settings menu wilt oproepen. Het lijkt onlogisch, dat ben ik zeker met je eens, maar dat is het eigenlijk niet :)
BB 10 schend 5 van de 10 heuristics. De stelling 'Blackberry 10.3 is het beste platform' lijkt mij wel het een en ander aan onderbouwing waardig. Want vanuit Usability(de wetenschap achter gebruiksvriendelijkheid) gezien zijn er nogal... merkwaardige keuzes gemaakt.
De stelling is inderdaad hard geformuleerd en kan beter beargumenteerd worden, maar in hoeverre is die usability wetenschap, wetenschap? Ik heb er geen professionele ervaring in, maar ik vraag me echt af hoezeer deze heuristics 'gouden regels' zijn. Ik denk dat het mee valt, maar elke aanpassing ten opzichte van het gemiddelde vergt natuurlijk enige tijd om te wennen.
Grappig van die heuristics. Had ik nog nooit eerder gezien! Maar in hoeverre worden deze heuristics echt toegepast in het ontwerpen van dit soort producten? En die heuristics gelden denk ik niet voor iedereen?
Al ga ik naar Usability engineering op wikipedia staat het boek van Nielsen als eerste bron vermeld. En zoals hier te lezen is zijn de ISO's direct van zijn/hun kernwoorden afgeleid.
Maar in hoeverre is dat erg? Ik heb dit nog nooit gemist op BB 10 en ik zit er bijna een jaar op? De statusbalk is met een simpele swipe omhoog (waarbij je deze 'vasthoudt') op te roepen. Dit scheelt schermruimte (ik kom van de Q10 en dat is een rammend klein scherm).
Dat is persoonlijk, ik erger me op andriod altijd blauw aan onwikkelaars die te pas en onpas de full-screen modus gebruiken.
Hoezo is dit het tegenovergestelde? De swipes vanaf de randen zijn gestandaardiseerd? Deze zijn niet context-afhankelijk? Behalve het quick settings menu, maar een andere situatie is er volgens mij niet?
'Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible'. Spreekt volgens mij voor zichzelf, de menu's achter de swypes zijn niet zichtbaar.
1 keer vinden en je weet het? Hoe zit dit dan op andere systemen? Zit daar in elke app / menu permanent een help knop? Op de Android van een maat van mij heb ik dat als ik z'n telefoon even vast heb, nog nooit een help knop gezien?
Bij Andriod zit hij vaak in het menu achter de 3 puntjes. Bij BB 10 zit hij wle heel erg verstopt achter de swype down. Maar andere systemen doen het hier ook slecht, daar is BB niet alleen in. De enige plek waar dit goed gaat is op overheidssoftware en daar is het volgen van richtlijnen verplicht.
Hallo zeg, gebruikers zijn toch mensen en niet een stel apen (die overigens enorm veel kunnen leren!). In plaats van een fysieke home-knop is er de swipe up, wat eigenlijk dezelfde functie heeft van de home-knop. Ik ben het er niet mee eens dat het gebrek aan een home knop automatisch betekent dat er dan geen user control is. De swipe up is ook een van de eerste swipes die je als gebruiker leert. Ik moet er zelf niet aan denken dat er een home knop op m'n telefoon moet! Die swipe is veel prettiger. Maar je hebt gelijk, het is in het begin zeker wennen, maar met een paar dagen is dat zo voorbij! Mensen zijn eigenlijk ook slimme apen ;)
Ja en nee. Het hangt heel erg vanf de gebruiker af. De nederlandse webstandaarden schrijven bijvoorbeeld voor dat er altijd een duidelijke homeknop moet zijn. Deze 'regel' is ook meer bedoeld voor de minder gevorderde gebruiker en niet voor de tweaker. Deze heuristic is bedoeld om een systeem werkbaar te houden voor iedereen, niet alleen de technische kant van de bevolking
In mijn reactie op jouw review heb ik een korte toelichting gegeven waarom dit toggle menu (officieel quick settings) in de ene situatie met 1 vinger is op te roepen en in de andere situatie met 2. Een korte samenvatting: dit is niet aan willekeur overgelaten, zoals je misschien denkt, maar is bewust gedaan en het verschil is heel duidelijk. Ter herhaling: met 10.2 kon je het quick settings menu oproepen door middel van een 1 vingerige swipe down, in het menu overzicht, de homescreen of de hub. Als je dan een app opende, en je deed een 1 vingerige swipe down dan riep je het app menu op en niet de quick settings. Dit betekende dat als je in een app zat, deze eerst moest minimaliseren (swipe up) en dan pas kon oproepen met een swipe down. Dit kon makkelijker dachten ze, en daarvoor bedachten ze de 2 vingerige swipe down. Deze is specifiek bedoeld voor als de gebruiker in een app zit. Zodat je niet eerst de app hoeft te minimaliseren. Dat is het verschil in tussen de scenario's wanneer je het quick settings menu wilt oproepen. Het lijkt onlogisch, dat ben ik zeker met je eens, maar dat is het eigenlijk niet :)
Eens. Het heeft een reden, maar naar mijn mening hoor je daar goed over na te denken. Ik hoop en denk dat ze dat nog ooit een keer gaan aanpakken. Ik ga er wel vanuit dat ze bij BB een usability engineering afdeling hebben.
De stelling is inderdaad hard geformuleerd en kan beter beargumenteerd worden, maar in hoeverre is die usability wetenschap, wetenschap? Ik heb er geen professionele ervaring in, maar ik vraag me echt af hoezeer deze heuristics 'gouden regels' zijn. Ik denk dat het mee valt, maar elke aanpassing ten opzichte van het gemiddelde vergt natuurlijk enige tijd om te wennen.
Het is in zoverre wetenschap dat je erin kan studeren en je ook usability engineer kan worden. Het is een hele serieuse wetenschap en ieder groot software bedrijf heeft wel een usability engineering afdeling. En voor een HBO studie informatica zijn deze heuristics samen met het vak usability verplichte kost om je propedeuse te halen. Deze persoon heeft al tientallen pagina's dikke raporten geschreven over de OV chipkaar en diverse websites. En het zijn geen gouden regels, ze zijn ook niet als regels opgesteld. Het zijn globale richtlijnen die verder zijn uitgewerkt in de ISO's, webrichtlijnen ed.
'Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible'. Spreekt volgens mij voor zichzelf, de menu's achter de swypes zijn niet zichtbaar.
Maar gozer dit slaat toch nergens op? Een swipe is altijd dezelfde swipe. Een swipe heeft geen keuze menu om te kiezen welk gevolg een swipe heeft? En in Android of iOs zijn menu's toch ook niet altijd zichtbaar? Een swipe omhoog is altijd de app minimaliseren. Een swipe omhoog, vasthouden en dan naar rechts, roept altijd de hub op. 1 vingere swipe omlaag in de hub, home screen of app overzicht roept quick settings op. Een 1 vingere swipe omlaag in een app roept de app settings op. Een 2 vingerige swipe omlaag in een app roept de quick settings op. Welke menu's bedoel jij, die het 'onoverzichtelijk' maken?
Bij Andriod zit hij vaak in het menu achter de 3 puntjes. Bij BB 10 zit hij wle heel erg verstopt achter de swype down. Maar andere systemen doen het hier ook slecht, daar is BB niet alleen in. De enige plek waar dit goed gaat is op overheidssoftware en daar is het volgen van richtlijnen verplicht.
In hoeverre is de swipe omlaag het verstoppen van het help menu? Of je nou op 3 puntjes klikt, of een swipe omlaag doet (binnen een app)... daar zit toch nauwelijks verschil in? Ja, de help menu via swipe down moet je 1x uitgelegd worden, terwijl die van de 3 puntjes eerder zichtbaar is, zeer zeker. Ik kan niet begrijpen dat je dit als zijnde moeilijk beoordeeld?
Ja en nee. Het hangt heel erg vanf de gebruiker af. De nederlandse webstandaarden schrijven bijvoorbeeld voor dat er altijd een duidelijke homeknop moet zijn. Deze 'regel' is ook meer bedoeld voor de minder gevorderde gebruiker en niet voor de tweaker. Deze heuristic is bedoeld om een systeem werkbaar te houden voor iedereen, niet alleen de technische kant van de bevolking
Kom op zeg, ik begin het idee te krijgen dat je soms denkt dat de gemiddelde gebruiker absoluut niet meer kan nadenken? Wat is er tweaker-niveau aan om een swipe up te moeten doen, in plaats van op een home knop te moeten drukken? Daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben lijkt mij? Het systeem van BB10 is inderdaad anders dan de overige platformen, maar het is niet moeilijk? Het is ook een kwestie van wennen. Sommige dingen moet je ook aanleren? En daar is niks mis mee. Ik denk zeker dat BB10 een goede introductie nodig heeft met betrekking tot de swipes, maar dat dit geen masterclass is.
En het zijn geen gouden regels, ze zijn ook niet als regels opgesteld. Het zijn globale richtlijnen die verder zijn uitgewerkt in de ISO's, webrichtlijnen ed.
Oke, duidelijk. Maar dat betekent ook dat als het globale richtlijnen zijn.. het niet automatisch betekent dat als je afwijkt van een richtlijn het per definitie fout is. Want dat is een beetje wat ik uit jouw reacties op maak.. omdat het niet voldoet aan een richtlijn is het fout? Daar ben ik het, zoals je gemerkt hebt, niet mee eens. Ik gebruik BB10 met dagelijks plezier en deze onoverzichtelijkheden of moeilijkheidsgraad die jij ziet in BB10, zie ik niet. Soms zijn de settings inderdaad niet in 1 keer te vinden, maar het is bij lange na niet onmogelijk.

edit: typo's

[Reactie gewijzigd door itsyaboy op 20 oktober 2014 21:19]

Maar gozer dit slaat toch nergens op? Een swipe is altijd dezelfde swipe. Een swipe heeft geen keuze menu om te kiezen welk gevolg een swipe heeft? En in Android of iOs zijn menu's toch ook niet altijd zichtbaar? Een swipe omhoog is altijd de app minimaliseren. Een swipe omhoog, vasthouden en dan naar rechts, roept altijd de hub op. 1 vingere swipe omlaag in de hub, home screen of app overzicht roept quick settings op. Een 1 vingere swipe omlaag in een app roept de app settings op. Een 2 vingerige swipe omlaag in een app roept de quick settings op. Welke menu's bedoel jij, die het volgens mij onoverzichtelijk maken?
In iOS of Andriod zijn menu's niet altijd zichtbaar, maar hoe je er komt wel(er zijn uitzondering en ik zal de laatste zijn om te beweren dat iOS of Andriod heilig is). Bij BB 10 is de weg er na toe niet zichtbaar en dat belast de 'user's memory load'. Bij Andriod of iOS is er een icoontje wat de gebruiker eraan herinderd dat dat specefieke menu daar zit. En daardoor hoeft de gebruiker niet op te slaan waar een menu zit. BB's aanpak vergroot de hoeveelheid geheugen en denkwerk er nodig is om je telefoon te gebruiken en dat is niet wat je wilt. De gebruiker gebruikt de telefoon omdat hij taak X wilt doen, niet omdat hij de telefoon wil gebruiken. De focus van de gebruiker moet niet getrokken worden door de telefoon, die focus moet bij taak X zijn.
In hoeverre is de swipe omlaag het verstoppen van het help menu? Of je nou op 3 puntjes klikt, of een swipe omlaag doet (binnen een app)... daar zit toch nauwelijks verschil in? Ja, de help menu via swipe down moet je 1x uitgelegd worden, terwijl die van de 3 puntjes eerder zichtbaar is, zeer zeker. Ik kan niet begrijpen dat je dit als zijnde moeilijk beoordeeld?
Het is moeilijker omdat er geen zichtbare weg naar het help menu is. En zoals ik al zei, Andriod en iOS zijn verre van heilig en op dit punt doen er meer bedrijven het fout.
Kom op zeg, ik begin het idee te krijgen dat je soms denkt dat de gemiddelde gebruiker absoluut niet meer kan nadenken? Wat is er tweaker-niveau aan om een swipe up te moeten doen, in plaats van op een home knop te moeten drukken? Daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben lijkt mij? Het systeem van BB10 is inderdaad anders dan de overige platformen, maar het is niet moeilijk? Het is ook een kwestie van wennen. Sommige dingen moet je ook aanleren? En daar is niks mis mee. Ik denk zeker dat BB10 een goede introductie nodig heeft met betrekking tot de swipes, maar dat dit geen masterclass is.
'Learnability' is de eerste van de 5 keywords van usability. Wat inhoud dat learnability of het onbreken van een leercurve uitgangspunt #1 van International Organization for Standardization. Of zoals hier word gezegt: ''Any system designed for people should be easy to use, easy to learn, easy to remember, and helpful to users -John Gould and Clayton Lewis-'. Een leercurve zorgt voor een negatieve eerste ervaring bij de gemiddelde gebruiker. Gebruikers pakken hun telefoon om taak X te doen en de handelingen daarvoor moeten direct zichtbaar en duidelijk zijn. Als dat de eerste keer niet goed gaat is de ervaring negatief en een negatieve ervaring zorgt voor problemen met keyword #5: 'Satisfaction'. En dat laatste punt verklaart direct waarom jij en andere BBfans BB 10 goed vinden. 'Satisfaction: How pleasant is it to use the design?' is nl ook een 'broad rules of thumb' voor gebruiksvriendelijk om de politiek correcte term maar eens te gebruiken. Dat jij het mooi/goed vind is even belangrijk als de rest van de punten en als het daar maar hoog genoeg scoort heft het de rest op. maar dat is iets wat maar voor een kleine groep geld en daarom probeer je zo dicht mogelijk bij de heuristics en keywords te blijven.
Oke, duidelijk. Maar dat betekent ook dat als het globale richtlijnen zijn.. het niet automatisch betekent dat als je afwijkt van een richtlijn het per definitie fout is. Want dat is een beetje wat ik uit jouw reacties op maak.. omdat het niet voldoet aan een richtlijnen is het fout? Daar ben ik het, zoals je gemerkt hebt, niet mee eens. Ik gebruik BB10 met dagelijks plezier en deze onoverzichtelijkheden of moeilijkheidsgraad die jij ziet in BB10, zie ik niet. Soms zijn de settings inderdaad niet in 1 keer te vinden, maar het is bijna lange na niet onmogelijk.
In het engels noemen we het 'broad rules of thumb'. letterlijk 'brede vuistregels', maar een mooie vertaling heb ik niet. Je bent vrij om creatief te zijn, maar de wetenschap achter gebruiksvriendelijkheid raad het je af. En deze discussie begon er ook mee dat ik me afvroeg waarom nlb BB 10 superieur vond terwijl het breekt met de bestaande wetenschap. Dat heeft IMO onderbouwing nodig. Dat BB tegen de bestaande ideeen ingaat is volgens mij een feit en volgens mij ook niet verkeerd, zolang er maar nagedacht word over hoe en wat.
Buiten het gegeven dat je je zou kunnen afvragen in hoeverre het toepasbaar is op het huidige smartphone gebruik vind ik je uitleg wat vreemd. Bijv. die opmerking over de homeknop. Een swype naar boven brengt je naar het multitaskmenu waar je alles kan afsluiten. Wanneer je vanaf daar naar links of rechts swypt kom je in het standaard menu of de hub. Dat is toch die emergency exit en zeker niet een proces dat onder de noemer van een 'extended dialogue' past?

Dat tweede punt lijk je ook in je eigen ideeŽn te passen. Het gesture gebruik in BBOS10 is gewoon consistent.

En zo valt voor ieder punt wel iets te zeggen. Niet alleen vind ik het zeer twijfelachtig of het heuristische principe aangehouden kan worden; ook de manier waarop je het uitlegt komt redelijk opportunistisch op me over waarbij je vooraf een oordeel hebt en daar naartoe aan het schrijven bent.
http://www.digit.in/mobil...best-mobile-os-23575.html

Dit zou je als verdediging kunnen nemen. Hoe betrouwbaar is dat heuristic's programma?
Posted on January 1, 1995 :?
De heuristics zijn de samenvatting van het boek dat Jacob Nielsen samen met Ben Shneiderman schreef. Die twee waren de eerste die gebruiksvriendelijkheid wetenschappelijk aanpakte en hun werk vorm nog steeds de basis van elke interface richtlijn die er op dit moment word gebruikt. Op het engelstalige wikipedia artikel kan je hier veel meer over lezen.

De heuristics zijn oud, maar binnen Usability zijn ze het equavelent van de wetten van Newton. Ze zijn de basis van Usability en ze worden op elke studie die ook maar iets met interfaces te maken heeft al direct in het eerste jaar geleerd. Zelfs aan ons programmeurs.
Dat het wetenschappelijke legitimiteit draagt, prima. Maar dan nog kun je je afvragen in hoeverre het toepasbaar is op een technologie die meer dan 10 jaar later gewoongoed werd. Het betreft immers een andere manier van denken.

Je noemt het het equivalent van de wetten van Newton, maar er zit natuurlijk een gigantisch verschil in beide materies als het gaat om de concrete meetbaarheid en de mogelijkheid tot het brengen van een apart inzicht.
Niet alleen @nlb vind BB10 het beste OS van dit moment. Zie hier voor een uitgebreide vergelijking van de mobiele OS-sen:
http://www.digit.in/mobil...best-mobile-os-23575.html

Deze vergelijking, zonder oordeel overigens, is trouwens ook interessant:
http://en.wikipedia.org/w..._mobile_operating_systems

In bovenstaande bronnen wordt overigens nog BB10.2 vergeleken.
Mijn mening is dat als je BB10 weliswaar niet de beste OS vindt het om zijn minst gelijkwaardig is aan de andere en in het algemeen erg ondergewaardeerd (want onbekend?) wordt.
O, maar ik zeg nergens dat BB minder is dan bv iOS of Adriod, ik vroeg alleen waarom nlb vond dat BB 10 de rest ver voorbij is(dat zijn wel twee verschillende dingen). Het strookt nl niet met mijn eigen ervaring en ook theoretisch gezien zou je gebruiksvriendelijkheids problemen kunnen verwachten op de door mij genoemde punten. Mijn reactie had ookk niet als primiare reden om kritiek te leveren, maar was een verozek om onderbouwing bij een stelling die niet strookte met mijn persoonlijke ervaring.

En die vergelijking op gebruiksvriendelijkheid is intressant, bedankt voor de link ;) Alleen vraag ik me direct af(dit word een beetje off-topic) waarom BB 10 zo slecht scoort op browsen, messaging en notificaties. De browser van BB was/is sneller als Safari en met de algemene opinie over de BB Hub zou je niet verwachten dat iOS 80% meer punten krijgt als BB 10. Maar de score op E-mail, contacts en dailler zijn weer heel goed en verbasingwekkend genoeg ook op photographie.
Goed om te horen. Mijn vrouw heeft altijd bbos 6,7 gehad en moest ook wennen aan BlackBerry Z10 sinds november 2013. Ze miste haar qwerty keyboard en ze moest wennen aan gesture,swipe etc. Ze heeft paar dagen staan klagen :)

Zo hadden ze op haar werk de iphone 5S deze zomer gekregen, maar ze vond dat niet lekker werken en kreeg een hekel aan de iphone en heeft deze na 2 dagen aan de ict man teruggegeven en moest toen een dag wachten voor een nieuwe simkaart om weer met de Z10 weer te kunnen gebruiken. ze heeft alleen maar afgegeven hoe stom dat toestel was :X

Ze vond het zo dom werken met en de homeknop en de iphone was wat omslachtig om mee te werken en ze was er snel klaar mee.

Ze is sinds een week overgestapt op de z30.

Ze download apps uit BlackBerry world en 1mobile en het boeit haar niet wat andere hebben, maar geen ios voor haar.

[Reactie gewijzigd door nlb op 25 oktober 2014 18:02]

Zo ziet men maar weer dat een goede review erg moelijk te maken is, zeker als je objectief moet blijven., wat in dit geval dus duidelijk niet zo is, zelfs de minpunten zijn positief 8)7.
Gelukkig ken ik genoeg mensen die heel anders erover denken dan wttj. Dus wat
hij allemaal vertelt is onzin. Gebruikersreacties weegt zwaarder dan die nep onderzoeken die je aan kaart.
Ik heb de berichten van Wttj niet allemaal gelezen en onderzoeken zijn zoiezo niet altijd kloppend of onzinnig maar kunnen soms wel een aardig indicatie geven.

Als je met een android benchmark apps een BlackBerry Z30 of Paspoort test tegen over een HTC M8 of een S4 mag je ervan uit gaan dat de android toestellen een voorsprong hebben. BlackBerry moet het via hun eigen software draaien met android runtime. Ik lees dan dat een 2,2 GHz niet sneller is of langzamer.

Als je er goed naar over nadenkt dan is het op zich wel knap dat je met de top android toestellen mee kan draaien.
Ach, als mijn vriendin is digibeet en komt vanaf Android 4 komt en werkt nu op der BB op 10.3 en ze wil nooit meer terug. Puur omdat het OS zo goed in elkaar zit, ze zei wel het is paar dagen wennen, maar je weet daarna echt wel alles met gemak te vinden en het zit logisch in elkaar. Nu heeft ze uitstapje naar Windows Phone 8 gemaakt, maar ze smeekt nu alweer om haar BlackBerry. Die helaas terug voor garantie is omdat haar camera niet meer focust.

Verder heeft een collega van mij een iPhone 5 beschikbaar voor zijn vriendin, maar die twijfelt zwaar om te gaan naar iOS. Ze kwam van symbian en heeft toen uitstap gemaakt naar Windows Phone wat haar niet is bevallen en nu BB 10 omdat de Z10 toen zo goedkoop was. Nu gaat ze poging wagen met de iPhone 5, maar zij heeft ook de reden dat ze dan het gebruiksgemak gaat missen van BB 10. Ook is ze heel erg te spreken over de BlackBerry Hub. Ze zei ja dat is toch wel handig. Maar ze geeft nu een eerlijke kans aan de iPhone 5 en ik ben benieuwd waar ze over twee weken / maand weer meeloopt.

Dus alle wetenschappelijke onderzoeken die neem ik met een korreltje zout en de elke gebruiker moet zelf bepalen of het bij hem of haar past en zich niet gek moet maken, omdat iemand een keer heeft uitgevonden dat het op andere manier beter is.

Ik ben erg blij met mijn Z10 en ik kijk uit naar mijn BlackBerry Passport.
Maar mening bestaat ook uit gebruiker(s)reactie(s)... En gelukkig is het wel of niet goed vinden werken van BB 10 een mening en geen feit. Zoals je in mijn 'neponderzoeken' kunt lezen is 'satisfaction' 1 van de vijf punten waarop gebruikers hun oordeel vellen.(1 van de 5 betekend niet 20%!). Een OS kan op 4/5 drama zijn, als de vijfde, satisfaction, heel goed is kan jouw oordeel nog steeds positief uitvallen. En omgekeerd ook, een OS kan alles op papier goed doen, dat vijfde punt kan het oordeel nog steeds negatief uit laten vallen. Daarom neem je ook nooit 1 review, maar zoveel mogelijk reviews/ervaringen en middel je die. Nou ja, ik zou als jou was die onderzoeken maar eens doorlezen(het merendeel is geen onderzoek, maar is slechts een detail) en dan pas kritkiek leveren.

Ik heb dan ook nergens geschreven dat de Passport een slechte telefoon is of dat BB 10 een slecht OS is. Beter gezegd, ik heb zelfs geschreven dat BB 10 'een vierde smaak is om uit te kiezen, niet meer en niet minder dan de rest'(vrij citaat van mijzelf)
Ik weet hoe BB 10, werkt ik heb zelf een Passport. En sinds ik de Passpoer heb verbaas ik me er steeds over de onnodige compleciteit van het systeem. O ja, er zitten heel veel goede dingen in, maar waarom moeten de meest simpele dingen zo ingewikkeld? Dat heeft geen goede gevolgen voor de gebruiksvriendelijkheid.

En de omschrijving van voor wie BB 10 si is geen antwoord op mijn vraag. Ik vroeg waarom jij BB 10 beter vind als ander systemen. Dat is nl nogal een stevige uitspraak die je zomaar vanuithet niets neerzet zonder er enige onderbouwing aan toe te voegen.
Je schrijft dus een review waarin je stelingen inzet die je niet kan verdedigen? Dat is nogal... vreemd. Op deze manier is wat je schrijft niet echt serieus te nemen, als ik dan hier neerzet dat platform X superieur is aan BB 10 is dat zeker ook meteen waar? Zonder enige onderbouwing?
die regels die jij als uitgangspunt hanteert dat zal wel. Ik ken ze niet maar ook ik vind persoonlijk BB10 beter dan IOS, Android en Windows. Overigens vind ik ook vele overheidssites die aan die regels zouden moeten voldoen niet altijd even duidelijk.
Dus maw: het is subjectief. Dat geldt voor vele zo niet alle reviews die ik op internet tegenkom.

Echter stel dat we deze internationale regels of liever richtlijnen (want het zijn geen universele natuurwetten) als referentie nemen, dan zou je niet alleen BB10 daartegen moeten afzetten maar alle OS-sen. En dan wel zo volledig mogelijk op het laten verrichten van alle taken. Pas dan zou een "objectieve" vergelijking mogelijk zijn. Dat zou een leuke taak voor jou kunnen zijn aangezien jij blijkbaar veel van die regels afweet?
Maar dan nog zal de uitkomst geen absolute zijn. Want wat iemand persoonlijk beter of makkelijker vindt werken blijft m.i. subjectief. Je kunt dan hooguit stellen dat het ene OS beter voldoet aan bepaalde richtlijnen dan de andere,

[Reactie gewijzigd door elwais op 21 oktober 2014 00:12]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*