Tweakers
Tweakers
BlackBerry Passport een fenomenaal toestel met BlackBerry 10.3. Het is het beste toestel als je snel en makkelijk sociaal media wil gebruiken dankzij de Hub, maar ook ideaal om mee te browsen en te lezen. Het toestel is ook zeer goed geschikt voor multimedia, dankzij de stereo speakers.
Waarom vind je BB 10 het beste OS? Persoonlijk vind ik het onoverzichtelijk. Het gaat ook tegen heel een aantal van de heuristics in:Het besturingssysteem Blackberry 10.3 heeft Apple ios al ruimschoots achter zich gelaten en is op dit moment ook het beste platform. Het is niet alleen het OS maar ook de HUB waar apps als twitter, facebook, whatsapp zijn samengesmolten, waardoor je real-time kan reageren op berichten zonder de app te open.
De systeem status van een telelfoon is wel de statusbalk en die verdwijnd bij BB 10 constant.Visibility of system status
The system should always keep users informed about what is going on, through appropriate feedback within reasonable time.
Met alle swypes vanaf randen doet BB exact het tegenover gestelde en is IMO ook verwarrend.Recognition rather than recall
Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible. The user should not have to remember information from one part of the dialogue to another. Instructi ons for use of the system should be visible or easily retrievable whenever appropriate.
Help zit bij BB 10 vaak in de swype down met 1 vinger. Dat is niet echt makkelijk te vinden als je de weg kwijt bent.Help and documentation
Even though it is better if the system can be used without documentation, it may be necessary to provide help and documentation. Any such information should be easy to search, focused on the user's task, list concrete steps to be carried out, and not be too large.
BB 10 heeft geen homeknop, de standaard 'emergency exit' van de gebruiker. Het is niet voor niets dat op elke telefoon de homeknop de meest prominente is.User control and freedom
Users often choose system functions by mistake and will need a clearly marked "emergency exit" to leave the unwanted state without having to go through an extended dialogue. Support undo and redo.
Bij BB 10 zit het togle menu de ene keer onder de swype down met 1 vinger en de andere keer onder de swype down met 2 vingers om maar een voorbeeld te noemen waar bij BB deze heuristic heeft genegeerd.Consistency and standards
Users should not have to wonder whether different words, situations, or actions mean the same thing. Follow platform conventions.
Maar in hoeverre is dat erg? Ik heb dit nog nooit gemist op BB 10 en ik zit er bijna een jaar op? De statusbalk is met een simpele swipe omhoog (waarbij je deze 'vasthoudt') op te roepen. Dit scheelt schermruimte (ik kom van de Q10 en dat is een rammend klein scherm).De systeem status van een telelfoon is wel de statusbalk en die verdwijnd bij BB 10 constant.
Hoezo is dit het tegenovergestelde? De swipes vanaf de randen zijn gestandaardiseerd? Deze zijn niet context-afhankelijk? Behalve het quick settings menu, maar een andere situatie is er volgens mij niet?Met alle swypes vanaf randen doet BB exact het tegenover gestelde en is IMO ook verwarrend.
1 keer vinden en je weet het? Hoe zit dit dan op andere systemen? Zit daar in elke app / menu permanent een help knop? Op de Android van een maat van mij heb ik dat als ik z'n telefoon even vast heb, nog nooit een help knop gezien?Help zit bij BB 10 vaak in de swype down met 1 vinger. Dat is niet echt makkelijk te vinden als je de weg kwijt bent.
Hallo zeg, gebruikers zijn toch mensen en niet een stel apen (die overigens enorm veel kunnen leren!). In plaats van een fysieke home-knop is er de swipe up, wat eigenlijk dezelfde functie heeft van de home-knop. Ik ben het er niet mee eens dat het gebrek aan een home knop automatisch betekent dat er dan geen user control is. De swipe up is ook een van de eerste swipes die je als gebruiker leert. Ik moet er zelf niet aan denken dat er een home knop op m'n telefoon moet! Die swipe is veel prettiger. Maar je hebt gelijk, het is in het begin zeker wennen, maar met een paar dagen is dat zo voorbij! Mensen zijn eigenlijk ook slimme apenBB 10 heeft geen homeknop, de standaard 'emergency exit' van de gebruiker. Het is niet voor niets dat op elke telefoon de homeknop de meest prominente is.
In mijn reactie op jouw review heb ik een korte toelichting gegeven waarom dit toggle menu (officieel quick settings) in de ene situatie met 1 vinger is op te roepen en in de andere situatie met 2. Een korte samenvatting: dit is niet aan willekeur overgelaten, zoals je misschien denkt, maar is bewust gedaan en het verschil is heel duidelijk. Ter herhaling: met 10.2 kon je het quick settings menu oproepen door middel van een 1 vingerige swipe down, in het menu overzicht, de homescreen of de hub. Als je dan een app opende, en je deed een 1 vingerige swipe down dan riep je het app menu op en niet de quick settings. Dit betekende dat als je in een app zat, deze eerst moest minimaliseren (swipe up) en dan pas kon oproepen met een swipe down. Dit kon makkelijker dachten ze, en daarvoor bedachten ze de 2 vingerige swipe down. Deze is specifiek bedoeld voor als de gebruiker in een app zit. Zodat je niet eerst de app hoeft te minimaliseren. Dat is het verschil in tussen de scenario's wanneer je het quick settings menu wilt oproepen. Het lijkt onlogisch, dat ben ik zeker met je eens, maar dat is het eigenlijk nietBij BB 10 zit het togle menu de ene keer onder de swype down met 1 vinger en de andere keer onder de swype down met 2 vingers om maar een voorbeeld te noemen waar bij BB deze heuristic heeft genegeerd.
De stelling is inderdaad hard geformuleerd en kan beter beargumenteerd worden, maar in hoeverre is die usability wetenschap, wetenschap? Ik heb er geen professionele ervaring in, maar ik vraag me echt af hoezeer deze heuristics 'gouden regels' zijn. Ik denk dat het mee valt, maar elke aanpassing ten opzichte van het gemiddelde vergt natuurlijk enige tijd om te wennen.BB 10 schend 5 van de 10 heuristics. De stelling 'Blackberry 10.3 is het beste platform' lijkt mij wel het een en ander aan onderbouwing waardig. Want vanuit Usability(de wetenschap achter gebruiksvriendelijkheid) gezien zijn er nogal... merkwaardige keuzes gemaakt.
Al ga ik naar Usability engineering op wikipedia staat het boek van Nielsen als eerste bron vermeld. En zoals hier te lezen is zijn de ISO's direct van zijn/hun kernwoorden afgeleid.Grappig van die heuristics. Had ik nog nooit eerder gezien! Maar in hoeverre worden deze heuristics echt toegepast in het ontwerpen van dit soort producten? En die heuristics gelden denk ik niet voor iedereen?
Dat is persoonlijk, ik erger me op andriod altijd blauw aan onwikkelaars die te pas en onpas de full-screen modus gebruiken.Maar in hoeverre is dat erg? Ik heb dit nog nooit gemist op BB 10 en ik zit er bijna een jaar op? De statusbalk is met een simpele swipe omhoog (waarbij je deze 'vasthoudt') op te roepen. Dit scheelt schermruimte (ik kom van de Q10 en dat is een rammend klein scherm).
'Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible'. Spreekt volgens mij voor zichzelf, de menu's achter de swypes zijn niet zichtbaar.Hoezo is dit het tegenovergestelde? De swipes vanaf de randen zijn gestandaardiseerd? Deze zijn niet context-afhankelijk? Behalve het quick settings menu, maar een andere situatie is er volgens mij niet?
Bij Andriod zit hij vaak in het menu achter de 3 puntjes. Bij BB 10 zit hij wle heel erg verstopt achter de swype down. Maar andere systemen doen het hier ook slecht, daar is BB niet alleen in. De enige plek waar dit goed gaat is op overheidssoftware en daar is het volgen van richtlijnen verplicht.1 keer vinden en je weet het? Hoe zit dit dan op andere systemen? Zit daar in elke app / menu permanent een help knop? Op de Android van een maat van mij heb ik dat als ik z'n telefoon even vast heb, nog nooit een help knop gezien?
Ja en nee. Het hangt heel erg vanf de gebruiker af. De nederlandse webstandaarden schrijven bijvoorbeeld voor dat er altijd een duidelijke homeknop moet zijn. Deze 'regel' is ook meer bedoeld voor de minder gevorderde gebruiker en niet voor de tweaker. Deze heuristic is bedoeld om een systeem werkbaar te houden voor iedereen, niet alleen de technische kant van de bevolkingHallo zeg, gebruikers zijn toch mensen en niet een stel apen (die overigens enorm veel kunnen leren!). In plaats van een fysieke home-knop is er de swipe up, wat eigenlijk dezelfde functie heeft van de home-knop. Ik ben het er niet mee eens dat het gebrek aan een home knop automatisch betekent dat er dan geen user control is. De swipe up is ook een van de eerste swipes die je als gebruiker leert. Ik moet er zelf niet aan denken dat er een home knop op m'n telefoon moet! Die swipe is veel prettiger. Maar je hebt gelijk, het is in het begin zeker wennen, maar met een paar dagen is dat zo voorbij! Mensen zijn eigenlijk ook slimme apen
Eens. Het heeft een reden, maar naar mijn mening hoor je daar goed over na te denken. Ik hoop en denk dat ze dat nog ooit een keer gaan aanpakken. Ik ga er wel vanuit dat ze bij BB een usability engineering afdeling hebben.In mijn reactie op jouw review heb ik een korte toelichting gegeven waarom dit toggle menu (officieel quick settings) in de ene situatie met 1 vinger is op te roepen en in de andere situatie met 2. Een korte samenvatting: dit is niet aan willekeur overgelaten, zoals je misschien denkt, maar is bewust gedaan en het verschil is heel duidelijk. Ter herhaling: met 10.2 kon je het quick settings menu oproepen door middel van een 1 vingerige swipe down, in het menu overzicht, de homescreen of de hub. Als je dan een app opende, en je deed een 1 vingerige swipe down dan riep je het app menu op en niet de quick settings. Dit betekende dat als je in een app zat, deze eerst moest minimaliseren (swipe up) en dan pas kon oproepen met een swipe down. Dit kon makkelijker dachten ze, en daarvoor bedachten ze de 2 vingerige swipe down. Deze is specifiek bedoeld voor als de gebruiker in een app zit. Zodat je niet eerst de app hoeft te minimaliseren. Dat is het verschil in tussen de scenario's wanneer je het quick settings menu wilt oproepen. Het lijkt onlogisch, dat ben ik zeker met je eens, maar dat is het eigenlijk niet
Het is in zoverre wetenschap dat je erin kan studeren en je ook usability engineer kan worden. Het is een hele serieuse wetenschap en ieder groot software bedrijf heeft wel een usability engineering afdeling. En voor een HBO studie informatica zijn deze heuristics samen met het vak usability verplichte kost om je propedeuse te halen. Deze persoon heeft al tientallen pagina's dikke raporten geschreven over de OV chipkaar en diverse websites. En het zijn geen gouden regels, ze zijn ook niet als regels opgesteld. Het zijn globale richtlijnen die verder zijn uitgewerkt in de ISO's, webrichtlijnen ed.De stelling is inderdaad hard geformuleerd en kan beter beargumenteerd worden, maar in hoeverre is die usability wetenschap, wetenschap? Ik heb er geen professionele ervaring in, maar ik vraag me echt af hoezeer deze heuristics 'gouden regels' zijn. Ik denk dat het mee valt, maar elke aanpassing ten opzichte van het gemiddelde vergt natuurlijk enige tijd om te wennen.
Maar gozer dit slaat toch nergens op? Een swipe is altijd dezelfde swipe. Een swipe heeft geen keuze menu om te kiezen welk gevolg een swipe heeft? En in Android of iOs zijn menu's toch ook niet altijd zichtbaar? Een swipe omhoog is altijd de app minimaliseren. Een swipe omhoog, vasthouden en dan naar rechts, roept altijd de hub op. 1 vingere swipe omlaag in de hub, home screen of app overzicht roept quick settings op. Een 1 vingere swipe omlaag in een app roept de app settings op. Een 2 vingerige swipe omlaag in een app roept de quick settings op. Welke menu's bedoel jij, die het 'onoverzichtelijk' maken?'Minimize the user's memory load by making objects, actions, and options visible'. Spreekt volgens mij voor zichzelf, de menu's achter de swypes zijn niet zichtbaar.
In hoeverre is de swipe omlaag het verstoppen van het help menu? Of je nou op 3 puntjes klikt, of een swipe omlaag doet (binnen een app)... daar zit toch nauwelijks verschil in? Ja, de help menu via swipe down moet je 1x uitgelegd worden, terwijl die van de 3 puntjes eerder zichtbaar is, zeer zeker. Ik kan niet begrijpen dat je dit als zijnde moeilijk beoordeeld?Bij Andriod zit hij vaak in het menu achter de 3 puntjes. Bij BB 10 zit hij wle heel erg verstopt achter de swype down. Maar andere systemen doen het hier ook slecht, daar is BB niet alleen in. De enige plek waar dit goed gaat is op overheidssoftware en daar is het volgen van richtlijnen verplicht.
Kom op zeg, ik begin het idee te krijgen dat je soms denkt dat de gemiddelde gebruiker absoluut niet meer kan nadenken? Wat is er tweaker-niveau aan om een swipe up te moeten doen, in plaats van op een home knop te moeten drukken? Daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben lijkt mij? Het systeem van BB10 is inderdaad anders dan de overige platformen, maar het is niet moeilijk? Het is ook een kwestie van wennen. Sommige dingen moet je ook aanleren? En daar is niks mis mee. Ik denk zeker dat BB10 een goede introductie nodig heeft met betrekking tot de swipes, maar dat dit geen masterclass is.Ja en nee. Het hangt heel erg vanf de gebruiker af. De nederlandse webstandaarden schrijven bijvoorbeeld voor dat er altijd een duidelijke homeknop moet zijn. Deze 'regel' is ook meer bedoeld voor de minder gevorderde gebruiker en niet voor de tweaker. Deze heuristic is bedoeld om een systeem werkbaar te houden voor iedereen, niet alleen de technische kant van de bevolking
Oke, duidelijk. Maar dat betekent ook dat als het globale richtlijnen zijn.. het niet automatisch betekent dat als je afwijkt van een richtlijn het per definitie fout is. Want dat is een beetje wat ik uit jouw reacties op maak.. omdat het niet voldoet aan een richtlijn is het fout? Daar ben ik het, zoals je gemerkt hebt, niet mee eens. Ik gebruik BB10 met dagelijks plezier en deze onoverzichtelijkheden of moeilijkheidsgraad die jij ziet in BB10, zie ik niet. Soms zijn de settings inderdaad niet in 1 keer te vinden, maar het is bij lange na niet onmogelijk.En het zijn geen gouden regels, ze zijn ook niet als regels opgesteld. Het zijn globale richtlijnen die verder zijn uitgewerkt in de ISO's, webrichtlijnen ed.
[Reactie gewijzigd door itsyaboy op 25 juli 2024 06:21]
In iOS of Andriod zijn menu's niet altijd zichtbaar, maar hoe je er komt wel(er zijn uitzondering en ik zal de laatste zijn om te beweren dat iOS of Andriod heilig is). Bij BB 10 is de weg er na toe niet zichtbaar en dat belast de 'user's memory load'. Bij Andriod of iOS is er een icoontje wat de gebruiker eraan herinderd dat dat specefieke menu daar zit. En daardoor hoeft de gebruiker niet op te slaan waar een menu zit. BB's aanpak vergroot de hoeveelheid geheugen en denkwerk er nodig is om je telefoon te gebruiken en dat is niet wat je wilt. De gebruiker gebruikt de telefoon omdat hij taak X wilt doen, niet omdat hij de telefoon wil gebruiken. De focus van de gebruiker moet niet getrokken worden door de telefoon, die focus moet bij taak X zijn.Maar gozer dit slaat toch nergens op? Een swipe is altijd dezelfde swipe. Een swipe heeft geen keuze menu om te kiezen welk gevolg een swipe heeft? En in Android of iOs zijn menu's toch ook niet altijd zichtbaar? Een swipe omhoog is altijd de app minimaliseren. Een swipe omhoog, vasthouden en dan naar rechts, roept altijd de hub op. 1 vingere swipe omlaag in de hub, home screen of app overzicht roept quick settings op. Een 1 vingere swipe omlaag in een app roept de app settings op. Een 2 vingerige swipe omlaag in een app roept de quick settings op. Welke menu's bedoel jij, die het volgens mij onoverzichtelijk maken?
Het is moeilijker omdat er geen zichtbare weg naar het help menu is. En zoals ik al zei, Andriod en iOS zijn verre van heilig en op dit punt doen er meer bedrijven het fout.In hoeverre is de swipe omlaag het verstoppen van het help menu? Of je nou op 3 puntjes klikt, of een swipe omlaag doet (binnen een app)... daar zit toch nauwelijks verschil in? Ja, de help menu via swipe down moet je 1x uitgelegd worden, terwijl die van de 3 puntjes eerder zichtbaar is, zeer zeker. Ik kan niet begrijpen dat je dit als zijnde moeilijk beoordeeld?
'Learnability' is de eerste van de 5 keywords van usability. Wat inhoud dat learnability of het onbreken van een leercurve uitgangspunt #1 van International Organization for Standardization. Of zoals hier word gezegt: ''Any system designed for people should be easy to use, easy to learn, easy to remember, and helpful to users -John Gould and Clayton Lewis-'. Een leercurve zorgt voor een negatieve eerste ervaring bij de gemiddelde gebruiker. Gebruikers pakken hun telefoon om taak X te doen en de handelingen daarvoor moeten direct zichtbaar en duidelijk zijn. Als dat de eerste keer niet goed gaat is de ervaring negatief en een negatieve ervaring zorgt voor problemen met keyword #5: 'Satisfaction'. En dat laatste punt verklaart direct waarom jij en andere BBfans BB 10 goed vinden. 'Satisfaction: How pleasant is it to use the design?' is nl ook een 'broad rules of thumb' voor gebruiksvriendelijk om de politiek correcte term maar eens te gebruiken. Dat jij het mooi/goed vind is even belangrijk als de rest van de punten en als het daar maar hoog genoeg scoort heft het de rest op. maar dat is iets wat maar voor een kleine groep geld en daarom probeer je zo dicht mogelijk bij de heuristics en keywords te blijven.Kom op zeg, ik begin het idee te krijgen dat je soms denkt dat de gemiddelde gebruiker absoluut niet meer kan nadenken? Wat is er tweaker-niveau aan om een swipe up te moeten doen, in plaats van op een home knop te moeten drukken? Daar hoef je echt niet voor gestudeerd te hebben lijkt mij? Het systeem van BB10 is inderdaad anders dan de overige platformen, maar het is niet moeilijk? Het is ook een kwestie van wennen. Sommige dingen moet je ook aanleren? En daar is niks mis mee. Ik denk zeker dat BB10 een goede introductie nodig heeft met betrekking tot de swipes, maar dat dit geen masterclass is.
In het engels noemen we het 'broad rules of thumb'. letterlijk 'brede vuistregels', maar een mooie vertaling heb ik niet. Je bent vrij om creatief te zijn, maar de wetenschap achter gebruiksvriendelijkheid raad het je af. En deze discussie begon er ook mee dat ik me afvroeg waarom nlb BB 10 superieur vond terwijl het breekt met de bestaande wetenschap. Dat heeft IMO onderbouwing nodig. Dat BB tegen de bestaande ideeen ingaat is volgens mij een feit en volgens mij ook niet verkeerd, zolang er maar nagedacht word over hoe en wat.Oke, duidelijk. Maar dat betekent ook dat als het globale richtlijnen zijn.. het niet automatisch betekent dat als je afwijkt van een richtlijn het per definitie fout is. Want dat is een beetje wat ik uit jouw reacties op maak.. omdat het niet voldoet aan een richtlijnen is het fout? Daar ben ik het, zoals je gemerkt hebt, niet mee eens. Ik gebruik BB10 met dagelijks plezier en deze onoverzichtelijkheden of moeilijkheidsgraad die jij ziet in BB10, zie ik niet. Soms zijn de settings inderdaad niet in 1 keer te vinden, maar het is bijna lange na niet onmogelijk.
[Reactie gewijzigd door op 25 juli 2024 06:21]
[Reactie gewijzigd door elwais op 25 juli 2024 06:21]