Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Prijs
Specificaties PCI-e x1 geluidskaart met 5.1 geluid - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

Creative Sound Blaster Z (retail) Review

+2
SkyRain 16 oktober 2014, laatste update op 20 juni 2017, 4.946 views

Creative Sound Blaster Z (retail) (Product gekocht)

Prima prijs/kwaliteit verhouding. Dat is alles wat de meeste mensen zullen zeggen over deze kaart, maar ik wil het wat uitgebreider maken. Ik ga alles in de software bespreken, en een klein beetje over de hardware.

Pluspunten

  • Bouwkwaliteit
  • Bijgeleverde microfoon
  • Optische uit- en ingang
  • Software compatibel met Windows 8.1
  • Simpelweg audio verbetering

Minpunten

  • Trage downloadsnelheid website (Drivers)
  • Surround in SBX Pro Studio

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Opnamekwaliteit Score: 5
Weergavekwaliteit Score: 4
Aansluitingen Score: 5
Featureset Score: 4
Prijs Score: 4
Drivers en support Score: 4
CPU-belasting Score: 5
EDIT 10-07-2015
Er is een toevoeging gekomen omtrend SBX Pro Studio, lees meer onder het kopje.

EDIT 30-11-2015
Er is een toevoeging gekomen omtrend SBX Pro Studio, lees meer onder het kopje.

Creative Sound Blaster Z

De kaart is nu al een tijdje op de markt. Ik ben zelf ook meerdere keren aangeraden om een aparte geluidskaart te kopen, tot nu toe heb ik nooit overwogen om het te kopen omdat ik vond dat mijn geluid prima was. Inderdaad prima, maar de kaart maakt het veel beter! Ik ben blij hier op ingegaan te zijn. Na 1 dag de kaart te hebben, en meerdere genres muziek te hebben gedraaid, kan ik een review schrijven. Veel plezier met lezen, en moge het je helpen bij je keuze!

Bouwkwaliteit
http://i60.tinypic.com/260flep.jpg

De kaart heeft een mooie afwerking, het is niet alleen een stukje PCB dat je krijgt, er zit namelijk nog een rode overkapping op (Nog steeds niet aangeraden er water over te laten stromen). Persoonlijk vind ik dit een mooie toevoeging. Het beveiligt de kaart ook, je zult in ieder geval niet zomaar iets kapot maken op het PCB, dan zul je eerst de overkapping er af moeten halen of moeten doorboren.

Verbindingen

Aan de achterkant van de kaart zit de connector voor het voorpaneel van de behuizing, waar de audio ingangen zitten. Door die aan te sluiten op de geluidskaart gaat het geluid niet meer via on-board (op het moederbord) maar via de geluidskaart zelf, dikke verbetering natuurlijk. De feature is niet speciaal, maar altijd noemenswaardig.

Aan de andere kant van de kaart heb je de ingangen en uitgang.
Van links naar rechts:
Er is een line-in/microfoon ingang, line-in is voor bijvoorbeeld een draagbare muziekspeler.
Daarnaast zit een aparte hoofdtelefoon uitgang, met een weerstand van 600 Ohm. Eerlijk gezegd weet ik niet wat hier het voordeel van is, ik zit zelf niet in de hoofdtelefoon business. Maar het zal er niet voor niks zitten!
Daarnaast zitten 3 uitgangen voor een setup met meerdere ingangen. Natuurlijk kun je de hoofdtelefoon uitgang ook gebruiken als extra.
En daarnaast zitten 2 optische poortjes. De grijze is een uitgang, meestal wordt die gebruikt voor een versterker. De zwarte is een ingang, om bijvoorbeeld je geweldige TV op aan te sluiten.

Microfoon

Bij de kaart krijg je een microfoontje, een zogenaamde "beamforming" microfoon. Het is een leuke toevoeging, het neemt geluid goed op, en het is gratis, maar het neemt wel veel op uit de wijde omtrek. Ook als je in de software de hoek laag zet.

Trage downloadsnelheid van de website

Ja, het mag genoemd worden. Als je geen optische drive hebt, kan het best vervelend zijn om de drivers "even snel te downloaden". Het duurt, met een 90mbit/s verbinding van Ziggo, 9 minuten om het te downloaden. Het is natuurlijk niet extreem lang, maar het kan vervelend zijn. Ikzelf vind zoiets wel irriterend.

5.1 setup? Maak daar maar 7.1 van

In de specificaties staat dat de geluidskaart maximaal 5.1 ondersteund, echter betwijfel ik of dat optisch net zo is. Ik heb dit getest met een extra setje speakers, aangesloten op de versterker.

Nu is mijn versterker natuurlijk wel 7.1, maar het geluid dat wordt veranderd door de geluidskaart word ook toegepast op de extra (side) speakers. Natuurlijk wel leuk om even te weten.

Software

En hier komt het meest uitgebreide stuk.

De software heb ik ook wat over te vertellen. De software die je kunt downloaden voor deze geluidskaart heeft redelijk wat functies. Ook kan ik vermelden dat ik het een artistiek stukje werk vind.

SBX Pro Studio
http://i.gyazo.com/d1795abc5f2103890e6af8e965a5ba41.png

In dit gebied krijg je een beheer over de functies Surround, Crystalizer, Bass, Smart Volume en Dialog Plus.

Surround zorgt voor een levendigere weergave het geluid door alle speakers aangesloten op de versterker/geluidskaart. Ik vind dit zelf een prettige functie, omdat de tweeters dan helderder, waartegen de woofers warmer geluid produceren. Korter gezegd, het zorgt ervoor dat het geluid beter wordt gescheiden.

EDIT 10-07-2015
Ondertussen heb ik een andere luidspreker set, namelijk JBL L7, deze luidsprekers zijn van het high-end segment, waar de JBL LX1000 toch echt middensegment is. Het verschil is hiermee, dat ik veel duidelijker geluidsverschil kan horen. De componenten in de L7 zijn natuurlijk wel iets beter dan die in de LX1000. Het valt me op dat er een kraak in het geluid zit wanneer je Surround aan hebt staan...

EDIT 30-11-2015
Ik heb nu ook een andere versterker, namelijk een Yamaha RX-V773. Deze heeft een verbeterde DAC t.o.v. de RX-V667, ook heeft de versterker wat meer output en kanaalscheidingen. Het feit dat surround kraakte, kan ik niet in detail toelichten, maar dit gebeurt niet meer op de Yamaha RX-V773. Je kunt dus gewoon weer surround aanzetten en normaal spellen spelen en films kijken zoals je gewend bent met een andere versterker (zelf even testen wat voor jou van toepassing is).

Crystalizer is puur en alleen alles wat de naam zegt. Het zorgt voor een verheldering van de tweeters, waardoor het geluid "kristalhelder" kan klinken, of veel te scherp. Het is een instelling die ligt aan je luidsprekers en jouw preferentie. Voor mijn voorspeakers is dit handig, aangezien de tweeters daarvan dit zelf niet kunnen. Mijn surroundspeakers kunnen dit wel, jammer genoeg kan ik het niet scheiden.

Bass is ook net wat het zegt, het scheidt de bas van de andere frequenties, waardoor je in principe geen subwoofer meer nodig hebt. Het is jammer genoeg een beetje rommelig, omdat mijn luidsprekers niet alleen frequenties van <200Hz afspelen via de woofers. Goede feature, maar niet aanbevolen voor liefhebbers van muziek met basgitaren!

Smart Volume zorgt ervoor dat het verschil in volumes wordt verminderd. Soms kan het irritant zijn, wanneer je een film kijkt, er een stukje is waar het geluid opeens een stuk luider is. Smart Volume maakt daar een eind aan. Met de schuiver stel je in hoeveel invloed Smart Volume mag hebben.

Dialog Plus verbetert de stemmen in verhouding met muziek en/of andere geluiden. Meestal stuurt de geluidskaart dan een sterker signaal voor de center speaker. Ikzelf vind dit voor muziek niet een geweldige optie, maar in een film zal het vast en zeker handig kunnen zijn.

Crystalvoice
http://i.gyazo.com/0f19ac3f5ab0bb4780b6e3dcbfbc04c4.png

Crystalvoice kan ervoor zorgen dat je microfoon veel beter klinkt. Ik heb zelf een Philips SBC MD650, niet het beste van het beste, maar het kan er mee door. Met dit stukje software van Creative klinkt het een stuk mooier.

FX - FX kan een soort van laag over je stem doen, waardoor je rare presets kan gebruiken om je vrienden mee te verrassen. Ik gebruik het zelf niet en heb het dus ook op Neutraal staan.

Smart Volume - Het is niet als Smart Volume bij SBX Pro Studio, hier versterkt Smart Volume juist signalen die binnenkomen via de microfoon. Hierbij vind ik dus ook de Beamforming Microphone van Creative niet sterk, want het wordt enorm blikkerig. Ook krijg je soms een ruisspike.

Noise Reduction - Doet wat het zegt, onderdrukt ruis.

Acoestic Echo Cancellation - Voor de mensen die dit niet standaard bij Windows krijgen, dit is echt heel handig. Als je een heel zacht geluidje maakt dat je microfoon oppikt, wordt het niet 1000x versterkt, en weerkaatst, waardoor een echo ontstaat.

Focus - Ik had het hier al over, bij het stukje Microfoon. Sommige microfoons pikken alles in de wijde omgeving op door hun grote membraan. Dit stukje software zou ervoor moeten zorgen dat de focus ligt op een klein stukje van het membraan, waardoor niet alles wordt opgenomen... Tot dusver niet erg succesvol met de Beamforming Microphone.

Scout Mode

Scout Mode is een stukje van de software dat ervoor zou moeten zorgen dat geluiden van een grotere afstand komen dan de ander normaal gesproken zou moeten horen. Dit doordat de geluidskaart het geluid versterkt dat zwakkere signalen heeft, en dus volgens spellen verder weg zijn. Niet te gebruiken bij muziek, dus slim inzetten. Bij muziek versterkt het signalen die niet luid zouden mogen zijn, hierdoor kunnen dus bepaalde frequenties je dwars liggen...

Luidsprekerconfiguratie
http://i.gyazo.com/7e7ccb18773029d77d772619da6498ab.png

Hier kun je de configuratie aanpassen, zodat je geen conflicten met de (eventuele) receiver krijgt. Ik heb bijvoorbeeld een 5.0 set. Dus, midden staat aan voor de center en luidsprekers achterkant voor mijn surround geluid.

Full-Range luidsprekers was mij eerst ook vaag, maar het blijkt dat als je het niet aan zet, het geluid slechter is, waarschijnlijk denkt de geluidskaart dan dat de luidsprekers erg standaard zijn, en dus bijvoorbeeld niet eens onder 200Hz of boven 18KHz kunnen afspelen.

In de bovenkant zit een kleine switch, waarmee je kunt schakelen tussen speakers en een hoofdtelefoon, dus je kunt beide gewoon aansluiten. Ook heb je nog een dropdownbox om te kiezen tussen 5.1 Surround, Stereo, Stereo Direct en Hoofdtelefoon.

Cinematic
http://i.gyazo.com/00a93b035e4f20cda2fd530531ac2fb5.png

Hier kun je een encoder selecteren, als je daar baat bij hebt. Zonder encoder kan het (in mijn oren) iets minder helder klinken en zit de bas me toch wat verkeerd. Tussen Dolby en DTS zit ook wel degelijk een verschil. Dolby zorgt voor een strakke bas, waar DTS het lijkt te filteren.

Mixer
http://i57.tinypic.com/102mjvl.png

Hier bevinden zich de schuivers voor het geluidsniveau.

What U Hear - Creative's naam voor het afluisterapparaat van de microfoon, als je die instelt als standaard apparaat in Windows, kun je de microfoon beluisteren. Handig bij het configureren van je microfoon.

Digital-In - Is het afspeelapparaat voor de optische ingang (het zwarte poortje).

Microphone - Dit vind ik zelf wat dubbel, aangezien je het in Crystalvoice ook kunt veranderen, het is hetzelfde apparaat. Het botst niet met elkaar.

Equalizer
http://i58.tinypic.com/2nkjrch.png

Deze feature vond ik zelf wel interessant, ik heb nog nooit de equalizer aangepast. Ik ben het ook niet van plan, want ik heb geen idee hoe je dat in evenwicht brengt, maar het is wel een leuke extra, want je kunt hiermee wel het geluid je eigen maken. Ook hiermee kun je het verpesten of perfect maken, gelukkig is de standaard 0dB en wordt vermeld waar jij zit met de schuiver.

"Geavanceerde functies"
http://i57.tinypic.com/ehekop.png

Ik verwachtte om eerlijk te zijn allemaal lastige termen en begrippen hier. Het enige wat er echter staat is "Stereo mix naar digitale output weergeven". Ik neem aan dat dat betekent dat je op de versterker iets zou moeten kunnen zien. Echter, het enige wat ik zie bij "Audio Decoder" is Dolby Digital. Al heb ik een gevoel dat dit ook in de versterker zelf zit... Daarom heb ik Geavanceerde Functies tussen aanhalingstekens gezet.


Dit is mijn eerste uitgebreide review. Laat me weten wat jullie ervan vinden en aub als er kritiek wordt geleverd, lever kritiek waar ik iets aan heb, of eventueel de lezers.

Als er foutieve feitelijke informatie in deze review zit, meld het aub via een DM, dan verander ik het z.s.m.

Deze review is gemaakt in combinatie met:

Inventaris
OUD Yamaha RX-V667 - Versterker
NIEUW Yamaha RX-V773 - Versterker
BEJAARD JBL LX1000 - Front
OUD JBL L7 - Front
NIEUW Monitor Audio Silver 1
BEJAARD + TROEP JBL LX2000C - Center
NIEUW JBL L-Center - Center
OUD - Nu in bezit van adehaan968cs JBL Ti-Center - Center
BEJAARD Monitor Audio RS1 - Surround
BEJAARD + TROEP JBL L1 - Surround
OBSOLETE MIT Terminator 6 (2.5m) - Kabel (Front) (Bi-amp, hoog)
OBSOLETE Cobra Silverline Multi TDC 2.5 - Kabel (Front) (Bi-amp, laag)

JBL L7
JBL L Center
Alle instellingen en afbeeldingen in deze review heb ik zelf genomen.

Mijn ervaring (Subjectief)

On-board audio - Voordat ik deze geluidskaart had, heb ik jarenlang gebruik gemaakt van onboard audio. Dat vond ik al goed. Het leek mij dus ook sterk dat ik een geluidskaart nodig had. Maar toch laat onboard audio van de Sabertooth 990FX R2.0 wat vallen.

Sound Blaster Z - Toen ik deze kaart installeerde, had ik eerst wat problemen met de drivers en Windows. Mijn microfoon werkte bijvoorbeeld niet via de geluidskaart, en ik kreeg maar geen geluid uit mijn speakers.

Na een beetje priegelen met de instellingen en standaardapparaten aanpassen is het gelukt, ik kreeg eindelijk geluid. Daarna heb ik de meegeleverde microfoon getest in een Skype gesprek met een vriend. In het begon klonk het helemaal niet anders dan mijn studiomicrofoon. Na een tijdje begon het blikkerig te klinken, dus ben ik overgeschakeld. Ondertussen gebruik ik de microfoon die bij mijn versterker kwam, werkt prima helder, helaas neemt het letterlijk alles op wat er gebeurt, maar goed, ik hoef niet meer 30cm van mijn beeld af te zitten om iets in te spreken...

Geluidservaring (Updated 10-7-2015)

Het verschil tussen on-board en toegewijd is heel groot, naar mijn oren. Als ik de optische kabel in de on-board optisch uit steek, moet ik toch wel inwendig huilen. Van de geluidskaart is het een stuk helderder. De bass is wat verfijnder, maar overheerst niet. (Bijstelbaar, voor de stampers onder ons, haha) Natuurlijk ligt het hier mede aan wat voor luidsprekers je hebt, JBL is heel gericht op het hoog, en Yamaha past daar mooi bij, want die is aardig scherp van zichzelf.

http://i62.tinypic.com/2ymsol0.png
http://i61.tinypic.com/20gz2ph.png

Je kunt ook in deze omgeving een ruis- en niveautest doen.

Ik ben dik tevreden over de geluidskaart, ik ben blij met de optische uitgang en de ervaring die de kaart kan leveren. Dit is tevens mijn eerste geluidskaart, dus vraag me niet wat voor sterrenrating ik het zou geven ;)

Je krijgt ook een paar extra's mee, namelijk een recorder van Creative, een diagnostische tester (voor de minder geavanceerde gebruikers) en Creative Alchemy om de geluidskaart het werk te laten doen ipv on-board (sommige games hebben hier kennelijk geen directe ondersteuning voor).

http://i59.tinypic.com/2hq6q8p.png
http://i62.tinypic.com/qxl1kn.png
http://i62.tinypic.com/2wdrivk.png

Heb jij ook een Creative Sound Blaster Z (retail)?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Vraag & aanbod

Reacties (15)

Wijzig sortering
Je beschrijft de hele kaart, maar nergens staat wat je nu van de geluidskwaliteit vind? :o
Ik neem aan dat je het in ieder geval kunt vergelijken met een onboard chip van je mobo.

Kan natuurlijk zijn dat je hem alleen hebt gekocht voor de aansluitmogelijkheden, maar toch.
Dat kan ik er wel even bij zetten ja. Maar ervaring van geluid is ook een subjectief iets, iedereen ervaart geluid anders. Ik heb volgens mij... Volgens mij.. Bij sommige stukjes gezet wat ik van bepaalde instellingen vond...

Maar ik zal het inderdaad binnenkort even veranderen, zet ik mijn ervaring erbij. Bedankt voor de tip :)
Je schrijft dat de kaart maximaal 5.1 kan, maar dat je dit afvraagt ivm de optische uitgang. Echter, de optische uitgang kan maximaal 5.1. Daar is dus geen winst meer te halen ;). Verder vroeg ik me af hoe je de kaart hebt aangesloten op je versterker?
Als optisch maximaal tot 5.1 kan, hoe speelt de geluidskaart dan het geluid op dezelfde kwaliteit naar de extra speakers in een 7.0 setup? :?

Ik heb gewoon een 3 meter optische kabel van Optisch UIT naar mijn versterker aangesloten, afspelende in 7ch Stereo
Uiteraard erg late reactie hierop, maar even ter verduidelijking:

Optische uitgang zorgt eigenlijk alleen voor een digitale throughput. Het stuurt de rauwe digitale data door naar het volgende apparaat. Hier kun je niets merken van de toegevoegde kwaliteit van de DAC in de geluidskaart, omdat het volgende apparaat (je versterker) de conversie van digitaal naar analoog levert. De geluidskwaliteit daarvan is dus alleen de kwaliteit van de versterker, dan kun je net zogoed de optische uitgang van je moederbord gebruiken, maar misschien dat je met de tweaks van de driver wat geluid kunt veranderen, maar het geeft niet aan hoe goed de kwaliteit van de geluidskaart echt is.
Dat kun je alleen merken door de analoge uitgangen te gebruiken. Die zijn alleen 5.1 blijkbaar. Ook daar kun je alleen de kwaliteit van SNR (ruis) merken van deze geluidskaart. Alles wat je via optisch aansluit is alleen een digitaal signaal, welke los van wat driver tweaks zoals EQ hetzelfde signaal kan zijn als dat van je moederbord. Als je dit signaal origineel doorstuurt zal het dezelfde kwaliteit zijn als via de optische uitgang van je moederbord.

Ik dacht zelf dat optisch ook maar max 5.1 is, maar misschien dat dat uiteindelijk ook 7.1 ondersteunt op je pc. Geen idee eerlijk gezegd, maar hetzelfde principe geldt, je stuurt alleen de digitale data door, met eventueel wat software tweaks, voor de rest ben je qua geluidskwaliteit afhankelijk van de versterker en zijn ingebouwde DAC. Analoog kun je maar 5.1 aansluiten lijkt me, dan heb je de topkwaliteit van de Soundblaster en zijn ingebouwde DAC met weinig ruis. Anders is de soundblaster gewoon een doorvoerkanaal, maar door misschien extra features niet nutteloos.
Hallo, kan je ook 4.1 speakers selecteren in de driver omdat ik een 4.1 setup heb en geen goesting heb om anderen speakers te kopen.
Hoi Fredi.

Dus je hebt geen center speaker.
In principe maakt dit niet veel uit wat geluid betreft mits je de opstelling van je speakers goed doet.

De kaart zou gewoon 4.1 goed moeten kunnen afspelen als je in stereo modus (Multi channel gezien je 4 hebt) bent. Je kunt overigens speakers selecteren en deselecteren, dit geldt ook voor de center. Hierdoor zal de geluidskaart hoogstwaarschijnlijk een stereo signaal uitsturen naar de fronts.

Ik heb vandaag niet veel tijd, anders doe ik het morgen, maar ik ga het proberen voor je.
Maar is stereo niet voor een 2.1 setup. Of past hij dan multichannel toe op mijn vier front/rear speakers. Momenteel heb ik hem in de Realtek(onboard Realtek ALC1150) software op quadraphonic staan. Maar dan wordt je subwoofer passief aangestuurd neem ik aan(4.0). Ik heb 5.1 geprobeerd met uitgevinkte center maar dat gaf slecht geluid. Bij mijn vroegere xfi Xtreme Music(pci kaart, kan ik niet meer gebruiken want mijn nieuwe mb is volledig pci-e) kon ik 4/4.1 speakers selecteren ih control panel. Was heel gemakkelijk.

Ik ben niet zo tevreden van het geluid van de alc1150. Daarom ben ik op zoek naar een losse geluidskaart. Ik ben aan het twijfelen ts. de Asus xonar Phoebus en de Soundblaster Z. Ik denk dat de Asus wel de betere kaart is maar heb gelezen in gebruikersreviews dat de drivers heel traag geupdate worden en problemen met gx 3.0(tegenhanger van eax 5.0). Ook problemen met ruis(emi door graka). Ik vind het moeilijk om te kiezen ts de twee.

Ook die rode leds bij de Z hou ik niet van. Geven die fel licht of eerder gematigd? Je kan ze ook niet uitschakelen neem ik aan?

[Reactie gewijzigd door Fredi op 8 januari 2015 14:55]

Stereo is in principe een 2 kanaals signaal, inderdaad. Versterkers (dus ook onboard chips) kunnen dit signaal vervoudigen naar een 4,6 of zelfs 8 en 10 kanaals signaal. Hierdoor komt hetzelfde geluid uit elke speaker in de aanwezige setup.

Ik heb geen ervaring met de Xonar Phoebus, ik heb bewust voor Creative gekozen vanwege de optische aansluitingen, omdat ik liever met 1 kabel werk in plaats van meerdere naar de versterker. Overigens zou ik dan een extra versterker moeten hebben omdat mijn speakers normale rood/zwart terminals hebben.

Ik heb het center probleempje ook voor je getest, ik heb de Yamaha versterker op "Straight" (Surround) gezet, en "Midden" afgevinkt in de driver, dat geluid komt nu uit mijn linker en rechter speaker, en de center speelt niets af.

Ik weet niet of de LED uit te schakelen is, het is een heel fel lichtje als je er recht in kijkt, maar van boven is het niet zo fel. Ik zal zo even de cover er voor je af schroeven (als het me gezond lukt) en kijken of dat dingetje uit te schakelen is.
Dat is fijn om te lezen. Ik heb een paar stevige monitor speakers die echt lekker geluid geven. Daarnaast een set creative PC speakers, met nog behoorlijk wat midden frequenties. Ik zat er aan te denken een actieve subwoofer erbij aan te schaffen voor een 4.1 surround setup.

Veel (externe) geluidskaarten bieden echter niet de optie de centre speaker uit te zetten. Ofja dat kan vaak wel, maar dan word het centre geluid niet naar links/rechtsvoor gestuurd.
Dan word het deze dus.. wou eigenlijk voor iets extern gaan ivm emi, maar dat zal wel goed zitten.
Het is helaas niet mogelijk met enkel de soundblaster z een 4.1 set-up te realiseren. Zal toch een aparte versterker/decoder voor aangeschaft moeten worden, zoals jouw Yamaha versterker. Ik neem aan dat de versterker in dit geval, het geluid van de center naar links en rechts stuurt.
Vreemd genoeg lees ik wel veel op google over oudere geluidskaarten die dit wel ondersteunen?!

Het antwoord van creative:

Dear ****

Thank you for contacting Creative.

Regarding your last email, please be informed that for our Z-Series it is possible to disable the center speaker to achieve a 4.1 setup. However, please do take note that the signal will not be routed to the front L/R speakers but the center signal will just be disabled. There is no option for phantom center speaker.

Regarding the Omni, you also have the option to disable the center speaker: for a 4.1 speaker system, please disable center & subwoofer check boxes. Physically, only the RCA Out (front audio channels) and Rear Out (rear audio channels) audio cables are connected to the Omni Surround 5.1. For the playback source, please avoid using 5.1 audio content where vocals are normally concentrated on center speaker channel since in this case you would not be able to properly hear the vocals.

[Reactie gewijzigd door echtwaarisdatzo op 27 april 2016 15:46]

Juist ja. Hmm, dat zal. Het is nu natuurlijk alweer een jaar en ietsjes langer dat ik dit getest heb, dus ik kan me niet heugen wat ik destijds gedaan heb. Het kan best zijn dat de versterker dit geluid als het ware re-route, inderdaad. Ik had wel de luxe dat mijn geluid dan naar links en rechts ging.. Heb ik dit ergens in de review vermeld? Dan pas ik het aan.
dl snelheid is wellicht verbeterd, ik slurpte de drivers e.d. rap snel naar binnen ;-)
Beste SkyRain, een vraag: zijn er voor de hoofdtelefoon-instellingen ook mogelijkheden om met een stereo hoofdtelefoon 3d/surround te emuleren? Wellicht in Pro Studio onder luidsprekers/hoofdtelefoon?

Dit ken ik van een oudere Creative kaart en ben in mijn zoektocht naar een nieuwe benieuwd of dat nog in de nieuwe software zit. Dit vond ik een mooie feature namelijk. Ik ben de exacte naam vergeten, maar het effect was dat het geluid in de hoofdtelefoon zich veel meer om je heen leek te bevinden en niet 'in je hoofd'.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 22 november 2016 00:25]


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*