Na een zeer tevreden eigenaar te zijn geweest van de 2013 Moto X, toch de sprong genomen naar betere specs en groter scherm. Buiten dat ik een kleine telefoon een beetje mis - lag zo lekker in de hand, heb ik geen spijt van de upgrade!
Design: Erg mooi en zakelijk.
Verder voelt het heel premium en stevig aan in de hand.
Groot scherm met kleine bezels maakt deze mobiel bij 5.2inch. kleiner dan bv een Sony Xperia Z1 5.0inch en bijna even klein als de iphone 6 met 4.7inch.
Scherm: 1080p AMOLED - ik vind het persoonlijk heel mooi en hou wel van velle kleuren die eruit springen en kijkhoeken zijn super, echter zullen er mensen zijn die niet zo houden van hoge contrasten waar AMOLED's bekend om staan. AMOLED heeft ook nog eens als extra voordeel dat niet alle pixels aangezet hoeven te worden, dit bespaard batterij en is dus erg handig van de Active Display functie, zwarte/donkere achtergronden en zelfs met het spel Ingress!
Snelheid: Top, weinig aan toe te voegen. Alles vliegt over je scherm.
Een kale Android zonder bloatware en een Snapdragon 801 quad core 2.5Ghz en 2GB RAM combinatie maken deze mobiel een van de sneltste dat ik ooit gebruikt heb. - Antutu benchmark hieronder:
Gebruikers ervaring: Voor mij de grootste reden om voor Motorola te kiezen, de extra features zijn echt een leuke toevoeging. Active Display - nu met 3 notificaties die je direct kunt inzien zonder te unlocken, hand swipe om alarm/beller op stil te zetten, trusted divices opzetten, moto assist tijdens autorijden oa., twist om snel een foto te maken en de altijd luister voice commando's maken deze mobiel speciaal.
Sommige features zou ik eigenlijk niet meer zonder willen.
Daarbij zeer snelle updates naar nieuwe Android versies is ook een plus.
Geluid - Tijdens het bellen top kwaliteit audio, Audio over de speaker - zeer luid en erg duidelijk. Helaas geen stereo geluid, echter kan het geluid kan zo hard dat ik mijn externe boxje eigenlijk niet meer hoef te gebruiken als ik muziek wil afspelen.
Camera - Prima voor dagelijks gebruik, soms ietswat hit en miss, top fotos moet je de tijd voor nemen en manueel focus aanzetten, echter bij slecht licht matige foto's met iets wat pixellation.
Camera app wat gelimiteerd, maar ik ben zelf niet een fanatieke mobiele foto nemer, de standaard opties zijn voor mij genoeg. Foto's hieronder zijn genomen met HDR aan en manueel focus.
De een vind het belangrijk de ander boeit het weinig. Al met al niet de beste maar een goed genoeg.
Batterij: Komt de dag door met zwaar gebruik. bij zwaar gebruik bedoel ik: full brightness, wifi, 4G, bluetooth, gps, nfc, multiple accounts sync, gamen etc etc)
Moet er wel bij vermelden dat ik gebruik maar van ART runtime ipv de standaard Dalvik.
Met handig gebruik maken van Acitve Display (mede door AMOLED scherm), auto brightness en andere enegrie besparende acties, zou je er een hoop meer uit moeten kunnen halen.
Online zie ik mensen klachten over de grootte van de Moto X 2014 batterij (2300mAh), en natuurlijk er had best een grotere batterij in gemogen, maar in vergelijking met bv HTC One X en de Nexus 5, presteert deze telefoon toch echt een stuk beter op dit gebied. Heb ook het idee dat veel klagen zonder het zelf getest te hebben maar alleen kijkend naar de specs.
Turbo charging support is ook een leuke toevoeging: 80% opladen in 15 minuten. Echter helaas moet je deze speciale oplader apart kopen.
Hieronder wat screenshots van mijn persoonlijke verbruik.
Let wel op, dit is bij zwaar gebruik. Ingress bv slurpt enorm veel batterij (gpu, cpu, gps, 4g)
Bij normaal gebruik zullen de resultaten een stuk beter uit de verf komen.
Opslag: 16GB (32GB zijn wat moeilijker te krijgen in NL) voor mij opzich geen probleem, met 11GB vrij van de 16GB kan ik al mijn apps/games kwijt, offline sygic maps van een aantal landen en fotos. Muziek gaat via cloud en voor op reis gebruik ik toch al OTG USB stick voor films en extra muziek.
Conclusie: Al met al een toppertje met wat kleine gebreken. Ik zou de Moto X 2014 aan ieder aanraden (zelfs nog de 2013 moto X) de speciale features maken deze telefoon tot eentje dat zich kan onderscheiden van de rest.
Heb je op dit moment een Moto X 2013, en dan vooral omdat het zo lekker klein is en lekker in hand ligt, dan is deze helaas wat groter, echter went dat prima als je het een kans geeft.
De 2013 Moto X was al redelijk snappy en eigenlijk prima voor dagelijkse taken. Echter voor de liefhebber van grotere schermen en snelle SOC's is de upgrade zeker aan te raden.
Kom je van een andere merk Android, dan zal je geen spijt krijgen van de Moto X 2014.
Kale Android zal een verademing zijn en de extra motorola features zul je niet meer zonder kunnen.
Voor de Iphone bezitters, Motorola is de perfecte overstap naar Android.
High-end specs, goede stevige bouw kwaliteit en mooi design voor 500 euro is meer dan prima te noemen! Zeker als je kijkt naar de concurrentie.
Externe review: