Logitech G15 Gaming Keyboard Review

TheJVH
31 maart 2009, laatste update op 31 maart 2009, 2.411 views

Logitech G15 Gaming Keyboard

Note: Deze review gaat over de blauwe versie van de G15, dus niet over de oranje, hoewel die qua software en features vrijwel hetzelfde is).
De Logitech G15, volgens Logitech zelf hét ultieme gamerstoetsenbord. Na een tijdje te hebben gespeeld op een simpel Dell toetsenbord, was het tijd voor iets anders. Ik wou geen simpel toetsenbord. Ik wou een toetsenbord met net wat meer functies dan gemiddeld. Er waren een aantal toetsenborden op dat moment, maar één toetsenbord sprong er uit, de G15.

Pluspunten

• • Display
  • • Mediatoetsen
  • • Windows toets uitschakelen
  • • Veel programmeerbare toetsen
  • • Verlichting

Minpunten

• • Drivers

Het belangrijkste van de G15 is toch wel het LCD schermpje. Een klein stukje informatie over je PC, je game of gewoon de tijd. Aangezien ik geen klokje heb staan op mijn bureau, is dit zeker iets wat voor mij meerwaarde heeft. Natuurlijk kan ik gewoon een klokje erbij zetten, maar op één of andere manier komt dit er maar niet van.

Daarnaast bied het toetsenbord 54 zogenaamde 'Macro-keys'. Links op het toetsenbord zitten 18 fysieke toetsen waaraan je een bepaalde actie kan vastmaken (zo kan je bijvoorbeeld met 1 druk op de knop "Hello World" op je scherm toveren). Via 3 andere knopjes daarboven, kan je de functie 'on-the-fly' veranderen. Ook zit er nog een handig knopje waarmee je heel snel een bepaalde toetscombinatie kan vastmaken aan één van de Macro-keys.

Als laatste heeft dit toetsenbord nog een aantal leuke features, zoals een USB hub, een switch waarmee je de Windows key kan uitschakelen, een 'mute knop' voor je geluid en natuurlijk de achtergrond verlichting. Daarnaast bevat het toetsenbord nog een aantal media toetsen. Tegenwoordig niet heel bijzonder meer, aangezien vrijwel elk toetsenbord deze functies bevat.

Ergonomie
Het toetsenbord wordt geleverd met een polssteun die je vast kan maken aan het toetsenbord. Ergonomie is natuurlijk heel persoonlijk, maar ik vind het geweldig. Mijn polsen liggen perfect op het toetsenbord, zeker als ik mijn stoel goed heb ingesteld.

De indeling van het toetsenbord is zeker logisch. Hij is overzichtelijk, de belangrijke knoppen zijn wat groter dan de minder belangrijke en alles zit gewoon op de goede plek. De indeling van het toetsenbord zelf (los van de extra toetsen) is 'gewoon' een US-indeling. Zelf heb ik de QWERTY indeling, maar volgens mij is de AZERTY ook verkrijgbaar.

Wel is op te merken dat het toetsenbord vrij fors is. Dit kan een probleem wanneer je een klein bureau hebt. Wanneer je niet zeker weet of het allemaal past, kan het handig zijn om op de Logitech pagina te kijken naar de afmetingen.

Ik gebruik dit toetsenbord eigenlijk alleen voor gamen. Lange teksten typen doe ik eigenlijk niet (afgezien van deze productreview), voor school heb ik een laptop die ik geweldig vind voor teksten. Voor games vind ik dit keyboard zeer fijn. De toetsen voelen stevig aan, hebben de juiste gevoeligheid en zitten op de goede plek.

De Macro toetsen zitten wat ver weg van de normale toetsen, slechts enkele zijn goed bereikbaar in het heetst van de strijd. Ze zijn eigenlijk alleen handig als je de tijd hebt.

Functionaliteit
Hier scoort het toetsenbord heel goed. Het schermpje, de extra Macro-keys, de multimedia toetsen, de ingebouwde USB hub, de verlichting, noem het maar op. Alles werkt zoals je verwacht, en eigenlijk mis je geen enkele functie.

USB-Hub
Het keyboard bevat een dubbele USB poort die gebruikt kan worden als USB hub. Helaas heb je hier vrij weinig aan, aangezien dit niet helemaal goed werkt. De USB hub werkt op dezelfde USB poort als die van het toetsenbord, en krijgt dus vrij weinig stroom. Hierdoor is hij al gelijk niet geschikt voor apparaten die worden gevoed door de USB poort, zoals een kleine externe harde schijf. Ook word de USB poort herkent als een USB 1.1 poort, waardoor deze eigenlijk ook niet geschikt is voor een USB stick. De enige optie zou een muis, en/of gamepad zijn.

LCD-scherm
De belangrijkste feature van het toetsenbord, en de reden waarom je de G15 zou verkiezen boven de G11 (de G11 is het kleine broertje zonder scherm). Het scherm is vrij groot en erg duidelijk. Het geeft alleen zwart of wit weer, wat hij doet met vrij grote pixels. Het schermpje is inklapbaar, wat handig is voor vervoer. Ook kan hij hierdoor worden gekanteld. Zo kan je hem altijd zo instellen, dat je er recht tegenaan kijkt.

Macro-keys
De Macro-keys zijn ook erg handig, zeker in games waar je een bepaalde toetsencombinatie vaak moet uitvoeren. Deze toetsen zijn erg makkelijk in te stellen, door middel van het 'Quick-Macro' systeem. Je drukt op de 'MR' toets, drukt op de 'G-toets' die je wilt instellen (bijvoorbeeld de toets 'G4') en voert de toetsencombinatie uit die je onder deze toets wilt hebben. Dit kunnen meerdere toetsen tegelijk zijn, of toetsen na elkaar.

De Macro-keys zijn naast het typ gedeelte van het toetsenbord geplaatst. Tijdens games waar je je handen op WASD moet houden, kan dit lastig zijn. Ik heb vrij grote handen, maar kan alleen de toetsen G12, G9 en G15 makkelijk bereiken met mijn pink. Voor de overige toetsen moet ik mijn hand verplaatsen.

Toetsen verlichting
Dit is een geweldige functie voor diegene die vaak in het donker achter zijn PC zit. Alle toetsen zijn goed zichtbaar, sommige beter dan andere. De verlichting kan ook worden uitgezet, maar hiermee schakel je ook de verlichting van het LCD-scherm uit, wat dan gelijk onleesbaar word.
Over het algemeen is dit eigenlijk een onmisbare feature, en ik zou dan ook echt geen toetsenbord meer willen hebben zonder verlichting.

Multimedia toetsen
Onder het display zitten 9 knopjes en 1 rond schijfje waarmee je het volume kan regelen, door ermee te draaien (wat overigens heel erg fijn werkt). Aan de bovenkant van dit stukje op het toetsenbord, zitten 5 knoppen waarmee je als het ware je LCD bedient. Veel programma's hebben aan de onderkant van het display een aantal symbolen, die je kan activeren door op de knop daaronder te drukken. De ronde knop links dient voor het wisselen tussen de verschillende LCD programma's.

Onder dit gedeelte zitten de echte multimedia knoppen. 4 verlichte knopjes waarmee je kan pauzeren, stoppen en een liedje kan overslaan. Dit heeft eigenlijk geen uitleg nodig, het spreek voor zich.

Overigen
Verder bevat het toetsenbord nog een aantal kleine dingetjes, zoals een schuifje waarmee je de Windows toets mee kan uitschakelen, en een knop om je geluid te muten.

Precisie
Ook dit is een punt waar Logitech erg mee adverteert. Veel USB keyboard kunnen maximaal 4 knoppen in hetzelfde gebied waarnemen. Logitech heeft er echter voor gezorgd dat je alle knoppen tegelijk kan indrukken. Dit is zeker handig bij een game waar je veel toetsen tegelijk moet indrukken. Denk aan een vliegsimulatie of een snelle First Person Shooter.

Vormgeving
Ook dit is weer erg persoonlijk. Zelf vind ik het niet heel interessant, aangezien ik naar mijn scherm kijk en eigenlijk niet naar mijn toetsenbord. Hij is gelukkig niet helemaal roze of een andere felle kleur. Hij valt niet zo heel erg op, en dat is maar goed ook!
Hij heeft 2 'handvaten' aan de bovenkant zitten. Deze zitten er volgens mij meer voor de show, dan dat het echt functioneel is. Voor de rest is de verlichting blauw en ook dit valt niet heel erg op. Zeker tussen de vele andere apparatuur bij de PC die ook blauwe LED's hebben.

Bouwkwaliteit
Zoals we gewend zijn van Logitech is dit weer dik in orde. Het keyboard voelt stevig aan, het schermpje zit goed vast, de toetsen vallen er niet uit en ook de polssteun zit goed vast. Wel vallen er 2 dingen op:
• De pootjes hebben het al een lange tijd overleefd, wat een pluspunt is. Bij mijn eerdere keyboards braken deze op een gegeven moment af.
• Wanneer de pootjes uitstaan is het keyboard in het midden (boven de F toetsen) iets in te drukken, het voelt wat slap. Dit is overigens nauwelijks hinderlijk en zeker niet merkbaar tijdens normaal gebruik.

Drivers en Ondersteuning
Helaas gaat Logitech flink de mist in op dit punt. De drivers zijn vrij buggy, onlogisch in elkaar gezet en bieden niet alle functionaliteit dit ik verwacht. Hoewel Logitech de drivers regelmatig update (de drivers voor de nieuwe oranje G15 en de oude zijn identiek), blijft het geen fijne software om mee te werken. Sterker nog: Als je het schermpje en de G toetsen kan missen, zou ik de drivers helemaal niet installeren.

De ondersteuning van Logitech zelf is wel prima, uitstekend zelfs. Is je keyboard kapot? Geen probleem, stuur Logitech een foto dat je keyboard kapot is (USB kabel doorknippen of kapotslaan met een hamer) en Logitech stuurt je gratis een nieuwe op (mits binnen de garantieperiode).
* note: Dit heb ik veel gelezen op Gathering of Tweakers en nog niet zelf kunnen testen.

Prijs
Tja, de prijs, die is natuurlijk altijd te hoog. + / - 70 euro is vrij veel voor een keyboard, zeker als je een 'normaal' keyboard voor 20 euro kan kopen.
Maar als je kijkt naar de verschillende features vind ik 70 euro een redelijke prijs. Het is natuurlijk wat je er zelf voor over hebt, maar ik vind het het geld waard.

Afbeeldingen worden toegevoegd als ik weer thuis ben.

Heb jij ook een Logitech G15 Gaming Keyboard?

@ Mmore
de resolutie van het schermpje van de V2 is ook iets hoger
en er zit een usb 2 hubje in (V1 is usb1)
Resolutie is niet hoger, het aantal pixels per centimeter is hoger. Het schermpje is kleiner met dezelfde resolutie ;) .
Juist, door jarenlang verkeerd gebruik van de term resolutie, wijs jij nu iemand op een vermeende fout terwijl je het zelf bij het verkeerde eind hebt ;)

Resolutie wordt doorgaans uitgedrukt in DPI, ofwel dots per inch. Doordat vroeger monitoren qua afmetingen gelijk bleven, maar men de weergegeven resolutie kon aanpassen, is de verwarring ontstaan. Men verwees naar de resolutie door de resulterende afmetingen in pixels te vernoemen.
Toffe review :) Ik heb zelf de G15v2 (de oranje) en deel grotendeels je bevindingen. Vooral op het gebied van de driver support ben ik het met je eens. Dit is voor mij het enigste negatieve punt van dit toetsenbord. :9

Zelf vind de v2 iets beter vormgegeven, maar dat is natuurlijk erg subjectief. Hetzelfde geld voor de kleur van de backlight :>
Anoniem: 295783 31 maart 2009 21:13
Best leuke review!

Trouwens: als je de toetsverlichting uit hebt staan, kun je de backlight van de LCD alsnog aanzetten door op dat zwarte rond knopje te drukken (daar linksboven bij je media-toetsen).
Hé dat wist ik nog niet! Zal het morgen uitproberen, grappig dat ze het er zo alsnog in hebben gezet. Jammer is dan weer wel dat je het moet weten, anders zal je het nooit vinden / gebruiken :) .
Anoniem: 297187 1 april 2009 10:31
Mooie review, enkel een extra fotootje van het tobo in het donker fzo had misschien wel mooi geweest :)
De Drivers zijn nu wel goed werkend!