Kobo Aura H2O Zwart Review

Wouwiej
6 oktober 2014, laatste update op 7 oktober 2014, 22.895 views

Kobo Aura H2O Zwart

De Kobo Aura H20 is een uitstekende eReader. Het scherm is scherp (HD) en de geïntegreerde verlichting werkt zeer goed. De verlichting is naar eigen wens in te stellen. De bouwkwaliteit van het product is zeer goed. De prijs is fors maar Kobo levert kwaliteit die deze prijs rechtvaardigt.

Pluspunten

• Beeldscherm (HD)
  • Ingebouwde verlichting
  • Bouwkwaliteit
  • Ergonomische vormgeving (ligt lekker in de hand)
  • Waterdicht
  • Micro SD-slot

Minpunten

• Voorkant gevoelig voor vingerafdrukken en krassen
  • Zoekbalk in startscherm zoekt standaard in shop
  • Startscherm niet geheel naar eigen wens aan te passen
  • Ontbreken (duidelijke verwijzing naar) handleiding
  • Ontbreken duidelijke verwijzing naar apps van Kobo

1 Wat voor gebruiker schrijft deze review
Een review geeft eigenlijk niets meer en minder weer dan een persoonlijke mening. Vandaar dat ik even kort toelicht wat voor type gebruiker ik ben.
Ik ben van mening dat een boek lezen op een eReader nog altijd superieur is aan het lezen vanaf een beeldscherm met backlight. E-ink geeft de ogen meer rust en bovendien is het scherm altijd af te lezen (behalve in het donker), dus ook in felle zon.
Ik ben dan ook iemand die de reader intensief op vakantie gebruikt. Omdat ik zelf nooit een eigen eReader gehad heb, leende ik voor de vakantie van familie een Sony SPS-350 uit 2010.
Ik ben dus geen boekenvreter, maar heb toch besloten een eigen eReader aan te schaffen. Temeer omdat sinds mijn laatste vakantie ook mijn vriendin de smaak van de eReader te pakken heeft.

Nadat Sony zich uit de markt voor eReaders heeft teruggetrokken bleven er nog een aantal merken over. Uiteindelijk heb ik gekozen voor de Kobo Aura H20 om de twee kenmerken die hem onderscheiden veel andere eReaders, namelijk een HD-scherm en zijn waterdichtheid.

2 Uitpakken
De Kobo Aura H20 wordt geleverd in een mooie, degelijke, compacte doos die wat moeilijk is open te krijgen. In de doos bevindt zich de eReader, een schoonmaakdoekje, een USB-kabel (1m), een quick guide en boekje met veiligheidswaarschuwingen. Een uitgebreide gebruiksaanwijzing ontbreekt.

2.1 Handleiding en apps
Een uitgebreide handleiding is ook niet te vinden op de website van Kobo. Je zult het vooralsnog dus moeten doen met de handleiding van de Kobo Aura HD. Natuurlijk, deze zal ongetwijfeld voor 99% van toepassing zijn op de H20, maar het was netjes geweest als een zoekopdracht op H20 ook een handleiding had opgeleverd.

Daarnaast blijft de documentatie in de doos vaag over het eventueel gebruiken van Kobo software op de PC. Deze software is overigens te krijgen als app voor Windows (Phone), OS X, iOS, Android en Blackberry 10. Met de software is het onder andere mogelijk je bibliotheek te beheren en boeken aan te schaffen. Ook kan je via de app verder lezen op je computer of telefoon.

3 Technische Specificaties
  • Waterbestendigheid: IP-gecertificeerd, kan gedurende 30 minuten tot 1 meter onder water worden gedompeld met de poort gesloten
  • Display: Extra groot 6.8” Carta E Ink HD touchscreen met hoge tablet-resolutie van 1430 x 1080, 265 dpi
  • Afmetingen: 179 x 129 x 9,7 mm
  • Gewicht: 233 g
  • Connectiviteit: WiFi 802.11 b/g/n en micro-USB
  • Processor: 1 GHz
  • Verlichting: Ingebouwde ComfortLight-technologie met microdunne coating voor robuustheid en een gelijkmatige lichtverspreiding
  • Knoppen: Aan / uit
  • Opslag: 4 GB
    Optie om met 32 GB uit te breiden met een Micro SD-kaart
  • Accu: Tot 2 maanden*
  • Kleuren: Zwart
  • Inhoud: Meer dan 4 miljoen van de beste boeken, stripboeken en kinderboeken ter wereld.
  • Reading Life™: Kobo's exclusieve leeservaring. Lees. Verzamel. Ontdek. Deel.
  • TypeGenius: 10 Lettertypen, 24 lettergrootten en exclusieve instellingen voor dikte en scherpte
  • Kobo Picks: Persoonlijke aanbevelingen op basis van je feedback en interesses
  • Geavanceerd lezen: Notities, markeren, woordenboek en bladwijzers
  • Voorbij het boek: Duik dieper in wat je leest door te tikken op de gemarkeerde woorden om vergelijkbare boeken, auteurs, artikelen en nog veel meer te ontdekken
  • Kobo-collecties: Vooraf samengestelde bundels van gerelateerde auteurs, eBooks en artikelen rondom een bepaald thema
  • Statistieken en prijzen: Kom meer over jezelf als lezer te weten en volg je voortgang in boeken met de leesstatistieken. Door enkel te lezen kun je speciale leesprijzen winnen
  • Delen: Deel je favoriete passages, uitspraken en boeken op Facebook®
  • Spellen: Schaken en Sudoku
  • Webbrowsen: Webbrowser
  • Ondersteunt bestandsformaten
  • eBooks: EPUB, EPUB3, PDF en MOBI
  • Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP en TIFF
  • Tekst: TXT, HTML, XHTML en RTF
  • Stripboeken: CBZ en CBR
    Ondersteunt ePub en Adobe DRM. Lees boeken die je bij je lokale bibliotheek hebt geleend.
  • Kobo-apps: Gratis Kobo-apps voor Mac en PC, Apple®, Android™, Blackberry 10, Windows 8-smartphones en -tablets. Je Kobo eBooks worden veilig opgeslagen in de cloud. Je kunt ze altijd terughalen. Je bladwijzers en meer configuraties worden naadloos gesynchroniseerd voor al je Kobo eReading-apps en apparaten.
  • Talen: Engels, Frans, Duits, Spaans, Nederlands, Japans, Italiaans en Portugees
  • Instellingen: Stel je Kobo Aura H2O met enkele simpele stappen in vanaf je computer of direct op je Kobo Aura H2O zelf via Wi Fi
* Gebaseerd op 30 minuten lezen per dag met ComfortLight in- of uitgeschakeld en Wi-Fi uitgeschakeld.

Bron: Kobo.com

4 Uiterlijk
De kobo heeft een vrij saai uiterlijk; een beeldscherm met een bezel. Aan de voorkant is de bezel van zwart plastic. Vingerafdrukken zijn zeer goed zichtbaar en na een dag gebruiken zitten er al een aantal vegen/krasjes op die niet meer zijn te verwijderen.
Aan de achterzijde loopt de H20 af naar de zijkant. Hierdoor ligt het apparaat zeer goed in de hand. De achterzijde is bovendien wat stroever en door de korrelige print zijn er bijna geen vingerafdrukken te zien (echt vette vingers wel).
Aan de rechter bovenzijde zit de stand-by/aan-uit knop, voorzien van een indicatieve led (knippert bij opstarten).
Aan de onderkant zijn de aansluitingen te vinden; een micro USB-poort, een micro SD-kaartslot (tot 32gb) en een resetknop (te bereiken met een paperclip of naald).

4.1 Bouwkwaliteit
Over de bouwkwaliteit kan ik kort zijn; uitstekend! De Kobo voelt stevig aan. Het apparaat buigt niet en geeft niet mee als je op de behuizing drukt.

5 Eerste keer opstarten
Wanneer de Kobo Aura H20 voor de eerste keer wordt aangezet, moet je de taal instellen en verbinding maken met WiFi (mijn keuze) of een computer, waarna de datum en tijd worden ingesteld. Daarna wordt je verplicht in te loggen met een account. Dat is jammer, dit is immers niet noodzakelijk voor het functioneren van de eReader. Je kunt uit veel opties kiezen, de meest gebruikte zullen mijns inziens de accounts van Kobo, Bol.com (mijn keuze i.v.m. aanschaf boeken) en Facebook zijn. Voordeel voor het kiezen van Bol.com is dat je met je account boeken kunt kopen. Dit kan overigens ook met het account van Kobo. Ook dan kom je terecht in de winkel van Bol.com. De reader gebruikt bij mij meteen bol.com als ‘screensaver’ zoals je al op de derde foto hierboven hebt kunnen zien.

Je wordt verwelkomd met een overzichtscherm. Dit scherm heeft een heldere lay-out die helaas niet geheel naar eigen wens is aan te passen; elementen kunnen wel verwijderd worden, maar niet verplaatst.

6 Beeldscherm
De beeldkwaliteit is uitstekend; teksten zijn scherp. Zeker wanneer ik het vergelijk met de Sony SPS-350.

6.1 Verlichting
De Kobo Aura H20 beschikt over verlichting (ComfortLight-technologie met microdunne coating voor robuustheid en een gelijkmatige lichtverspreiding, zoals Kobo het zelf zegt). De ingebouwde verlichting heeft een blauwe gloed en verlicht het scherm inderdaad gelijkmatig. (Ook) met de verlichting aan is het prettig lezen.

De verlichting is naar wens in te stellen (0-100%) via een makkelijk te bereiken popdownmenu. In dit menu is overigens ook de batterijstatus af te lezen, de helpfunctie te benaderen, WiFi in of uit te schakelen, te synchroniseren en het instellingenmenu op te roepen. Standaard staat de verlichting op 30%. Onderstaande foto is in het donker op 30% sterkte gemaakt. Zoals je ziet is deze waarde al ruim voldoende. De verlichting opkrikken tot 100% is echt overkill. In deze stand kan je de Kobo als zaklamp gebruiken. Tijdens het lezen is de verlichting ook aan te passen door met twee vingers naar beneden of naar boven te vegen. Het werkt, maar daar is alles mee gezegd. Niet elke beweging wordt goed geregistreerd waardoor het aanpassen van de verlichting via het menu sneller en accurater werkt.

7 Accuduurr
Ik heb de reader pas enkele dagen in bezit. Een uitgebreide test van de accu is daarom nog niet mogelijk. De fabrikant claimt een accuduur van 1 tot 2 maanden gebaseerd op 30 minuten lezen per dag met de achtergrondverlichting in- of uitgeschakeld en WiFi uitgeschakeld (zie ook 3 ‘technische specificaties’).
Het moge duidelijk zijn dat de accu in ieder geval zo lang meegaat dat je in de tussentijd altijd wel een stopcontact tegenkomt. Het uitgebreid testen van de accu vind ik daarom niet zo interessant. We praten in weken en niet in uren/dagen zoals dat bij een smartphone het geval is.

8 Bibliotheek
8.1 Inladen bibliotheek
Ik heb een collectie van 432 boeken op de eReader gezet via het programma Calibre (versie 2.5.0, 64bit). In het overzicht van eReaders van Calibre komt de H20 nog niet voor, bij de configuratie heb ik daarom de Aura HD geselecteerd. Het kopiëren van de boeken verliep vlekkeloos. Deze instellingen zijn dus prima.
Nadat ik de H20 van de PC ontkoppeld had, had de reader een kleine 30 minuten nodig om de bibliotheek ‘op te bouwen’.

Overigens kan het kopiëren van boeken ook gewoon via Windows Verkenner. Bij het aansluiten van de H20 verschijnt het apparaat keurig in beeld en kan je de boeken gewoon naar het apparaat slepen. De actie is daarmee niets meer en minder dan het plaatsen van bestanden zoals je bij een USB-stick gewend bent.

8.2 Sorteren bibliotheek
Kobo geeft de boeken in een lijst weer. Je kan selecteren of de eReader hierbij de kaft moet weergeven. De lijst is te sorteren op recent geplaatst, recent gelezen, titel, auteur, bestandsgrootte en bestandstype. Daarnaast kan je de lijst filteren op geopende, ongelezen of gelezen boeken.

8.3 Gebruikte formaten
De door mij op de reader gezette boeken zijn allemaal boeken in het formaat EPUB. Ik heb tot nu toe niets gemerkt van het niet laden of niet correct weergeven van de boeken. Ook (grote) PDF bestanden werken overigens prima, al duurt het opstarten soms wat lang (5 tot 10 seconde bij een bestand van 80mb).

9 Lezen
De voornaamste bezigheid zal vooral het omslaan van pagina’s zijn. Dit kan simpelweg door rechts (volgende) of links (vorige) op het beeldscherm te drukken of te vegen. Aanrakingen worden snel en goed geregistreerd. Door midden op de pagina te drukken komt het menu tevoorschijn waar opties voor o.a. de verlichting en WiFi te vinden zijn. Overigens is ook de bladerfunctie aan te passen in het instellingenscherm.

9.1 Features
Hier kan ik vrij kort over zijn. De tekst wordt scherp weergegeven en leest prettig. Uiteraard kan het lettertype (10 totaal) en grootte (24 lettergrootte) naar wens worden aangepast. Ook de dikte kan worden ingesteld. Daarnaast kunnen nog de regelafstand, marges en het uitvullen worden aangepast. Zoals eerder vermeld, werkt de achtergrondverlichting prima.

Bladwijzers kunnen worden aangemaakt en woorden kunnen worden gearceerd en geselecteerd om ze vervolgens in het ingebouwde woordenboek (door wat langer op het woord te drukken verschijnt er een popup), Wikipedia of Google op te zoeken. Ook kan in het boek zelf, andere boeken of in boeken binnen de shop gezocht worden. Er kunnen woordenboeken van diverse talen worden geïnstalleerd, waaronder Nederlands. Deze opties werken goed, zeker in vergelijking met mijn ervaring op Sony SPS-350. Deze was soms traag of opende direct een woordenboek terwijl ik een woord alleen wilde markeren. Uiteraard kunnen er ook notities gemaakt worden en is de tekst doorzoekbaar. Tot slot kunnen geselecteerde passages gedeeld worden op Facebook.

9.2 Leesstatistieken
Op het startscherm staat een link naar leesstatistieken. Leuk om een keer naar te kijken. Je kunt ook een soort trophies winnen.

9.3 Onder water
Voor het aanschaffen van een eReader heb ik gewacht tot het moment waarop de Kobo Aura H20 uitkwam omdat deze waterdicht is. Is deze feature dan zo onmisbaar? Nee, natuurlijk niet. Maar het is wel een gemak. Op het moment van schrijven is het prijsverschil tussen de Aura HD en Aura H20 zo’n € 30,-. Wat mij betreft in ieder geval te weinig om niet voor H20 te kiezen.
Het gemak dat je zonder op te letten een boek in bad kan lezen, iets wat mijn vriendin graag doet, of de reader kan laten liggen op je stoel aan het zwembad is wat mij betreft 30 euro waard.

Omdat de reader waterdicht is, zijn het micro-SD slot en de mini-USB ingang voorzien van een klepje. Uiteraard is de reader alleen waterdicht als dit klepje gesloten is. Het klepje voelt stevig aan en is te verwijderen door deze uit te trekken met je nagel. In de behuizing is hiervoor een (heel) kleine inkeping gemaakt. Omdat ik niet verwacht dat je dit klepje elke dag of zelfs wekelijks open hoeft te maken (accu gaat weken mee en een micro-SD kaart verwisselen doe je ook niet wekelijks), stoort de aanwezigheid van het klepje niet. Het klepje zit, net als bij veel telefoons, vast aan de behuizing. Kwijtraken kan dus niet.

Standaard geeft de Kobo Aura H20 een melding wanneer het water detecteert. Deze optie is uit te zetten.

10 Overige functies
Hier kom ik in een tweede versie (verwacht binnen een week na eerste plaatsing) op terug. Het betreft hier vooral functies die nog in beta zijn.

11 Conclusie

Pluspunten:
- Beeldscherm (HD);
- Ingebouwde verlichting;
- Bouwkwaliteit;
- Ergonomische vormgeving (ligt lekker in de hand);
- Waterdicht;
- Micro SD-slot

Minpunten:
- Zoekbalk in startscherm zoekt niet standaard in bibliotheek maar in shop;
- Startscherm niet geheel naar eigen wens aan te passen;
- Ontbreken (duidelijke verwijzing naar) handleiding
- en apps van Kobo.

12 Versiebeheer
- 6 oktober 2014, publicatie.
- 7 oktober 2014, foto's toegevoegd en enkele tekstuele aanpassingen.

- VRAAG hoe voeg ik meer foto's toe (tussen de tekst) en maak ik een inhoudsopgave?

Heb jij ook een Kobo Aura H2O Zwart?

Dank voor je reactie.
Met de voorgeselecteerde instellingen van de Aura HD functioneert Calibre gewoon goed. Wat dat betreft is er wat mij betreft geen extra actie nodig. Ik heb overigens wel enkele Kobo plug-ins geïnstalleerd.
Wat betreft jouw marges, die kan je toch ook gewoon via het apparaat instellen (in hetzelfde scherm waar je ook lettertype kunt selecteren)?

[Reactie gewijzigd door Wouwiej op 23 juli 2024 18:53]

kijk maar even naar de settings die in de link aangeraden worden. Als je ze nu naar kepub converteerd, dan is ook alles super
Keurig nette review al. Kan je helaas niet helpen hoe je plaatjes toe moet voegen, maar volgens mij is daar wel een handleiding voor te vinden op het forum.

Zelf heb ik de Kobo Aura HD sinds dat die in nederland verkrijgbaar was. Inmiddels 700 uur er op gelezen en nog geen moment spijt van de aanschaf gehad. Nadeel blijft wel dat ik altijd de boeken converteer om de opmaak te verwijderen en de kantlijnen te verklijnen. Daar had ik op de PRS-650 van sony nooit behoefte aan, maar soms zijn de standaard letters van een epub te klein en niet te vergroten.

Voor instellingen van calibre kan ik je hier naartoe verwijzen.
Net als Krotwijk heb ik ook de Aura HD. Daar ben ik tevreden mee, al mis ik de optie om boeken van verschillende auteurs in verschillende mappen te zetten en ook in deze structuur in mijn bibliotheek te zien. Dit kon wel met mijn (overleden) Difrnce EB6000.
Ook is de scherpte en de gelijkmatige schermverlichting van de Aura HD ideaal.
Waterdicht is ook ideaal, maar nog niet aangekondigd toen ik mijn Aura HD kocht.
Anoniem: 413545 23 januari 2015 07:31
Dank voor je review. Heb inderdaad ook last van steeds meer krassen. De dictionaries zijn erg beperkt, en vinden vaak woorden niet. Maar het meest hekele punt voor mij is de zeer trage, en slecht werkende highlight functie.

Heb daarom net maar een Voyage besteld.

(en vwb de marges, ik zet top op 15 en left op 0, dat werkt goed voor mij)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 413545 op 23 juli 2024 18:53]

goenieg,

Dank voor je aanvullingen. Ik moet zeggen dat ik de woordenboek- en dicteerfunctie nooit gebruik. Ik zal er eens gebruik van gaan maken om te zien of jouw bevindingen ook op mijn apparaat te constateren zijn.
Hier kan je vertalende woordenboeken vinden, onder andere Engels - Nederlands.
@flardoen: dank, woordenboek is inderdaad redelijk beperkt. Nogmaals voor mijn geen issue.
@goenieg: met mijn highlight functie is niets mis. Oké, grote lappen tekst selecteren gaat niet heel erg snel, maar ook weer niet zeer traag. Het selecteren van de tekst zelf gaat zeer gemakkelijk.