De BlackBerry Q10 was mijn eerste BlackBerry toestel met BlackBerry OS 10.
Daarvoor heb eerst een Nokia N9 en Jolla telefoon gehad maar de drang naar een fysiek toetsenbord was te groot.
Nu dus de BlackBerry Passport
De Passport sprak mij aan vanwege een aantal zaken:
- Gewaagd design
- BlackBerry OS 10.3
- Toetsenbord
Was ik gelijk overtuigd?
Nou nee, maar na de
presentatie van BlackBerry op 24 september wel.
Dus wat brengt de BlackBerry Passport dan allemaal nog meer naast bovenstaande punten:
- Het vierkante scherm is geoptimaliseerd voor het lezen van teksten. Er passen 60 karakters op het scherm (een boek heeft er 66)
- BlackBerry Blend
- Fysiek toetsenbord met trackpad mogelijkheden
- Innovatie combinatie toetsenbord/touchscreen/trackpad
Redenen genoeg (persoonlijk) om er op tijd bij te zijn en er 1 te pre-orderen via CoolBlue.
Ik heb hem nu een aantal dagen in mijn bezit (2 oktober) en tijd voor een review.
Maar genoeg over het waarom hij nu in mijn bezit is.
Hoe bevalt de Passport en misschien nog interessanter wat is de Passport en brengt het ons nieuws?
HARDWARE
Laten we beginnen met de hardware deze is voor een BlackBerry begrippen indrukwekkend!
Het apparaat reageert dan ook erg vlot en op de bouwkwaliteit is ook niets aan te merken.
De Passport voelt degelijk aan en het geeft je ook het gevoel dat jet iets speciaals bij je hebt.
Processor & Geheugen
De Passport is voorzien van een Qualcomm Snapdragon 801 Quad-Core processor die zijn werkt doet op 2,2 Ghz en ondersteund wordt door een Adreno 330.
Daarnaast heeft het apparaat 3GB aan werkgeheugen, dit is ruim voldoende om serieus wat applicaties naast elkaar te draaien.
Al met al komt de Passport hier niets te kort!
In de dagen dat ik hem nu gebruik heb ik nog geen "lag" ondervonden en dat is natuurlijk prettig werken.
Beeldscherm
Het beeldscherm is qua verhouding hetzelfde als een Q5 of Q10 maar dan wat groter.
4,5 inch LCD scherm met een resolutie van 1400 bij 1400 pixels.
Dit scherm is 1 van de sterke punten van de Passport.
Vanwege deze verhouding/resolutie is het mogelijk om 60 karakters weer te geven in de breedte waardoor het voor stukken tekst erg prettig leest.
Mocht je de presentatie toch niet hebben gezien ondanks mijn enthousiasme: een boek heeft 66 karakters.
Uiteraard zitten er ook nadelen aan...
Omdat het ongebruikelijke verhouding is zijn veel apps niet geoptimaliseerd voor het scherm.
Al is dit iets kleins, want de meeste apps die ik getest heb werken prima:
Facebook, Twitter, IGrann (instagram), Foursquare, BBM, WhatsApp, dit zijn allemaal native apps en werken prima.
Mocht het scherm overigens nog te klein voor je zijn of wil je een presentatie geven kan dit via de HDMI uitgang.
Camera
De 13 MP camera werkt prima en schiet mooie plaatjes.
Tevens kan hij in 1080p opnemen met 60fps, dit heb ik nog niet getest, mochten mensen dit willen zien laat het even weten dan upload ik wat.
Wel heb ik wat voorbeeldfoto's:
Klik
HIER voor een voorbeeld en
HIER voor nog een voorbeeldje.
Ik ben zelf geen foto persoon (heb er dan ook weinig kaas van gegeten) maar ik moet zeggen dat de Passport mooie plaatjes schiet!
Als frontcam is er een 2 MP 720p camera beschikbaar.
-update
op verzoek een 16:9 foto in donkere kamer met focus op TV
Batterij
3450mAH krijg je tot je beschikking met de Passport.
Dat is voldoende om ruim de dag mee door te komen.
Als je de telefoon veel gebruikt is deze batterij ook wel nodig om het grootte scherm te voorzien van power.
Alsnog heb je er voldoende aan om de dag ruim mee door te komen.
Connectiviteit
Uiteraard kan de Passport GSM, 2G, 3G en 4G aan.
Bij Wifi valt er ook niets te klagen:
- 802.11 b/g/n for 2.4GHz
- 802.11 a/n for 5GHz
- 802.11 ac for 5GHz
- 4G Mobile Hotspot
- Wi-Fi Direct
- Miracast
Bluetooth is 4.0 is aanwezig net als NFC en GPS.
Toetsenbord
Het toetsenbord is uniek, niet alleen omdat bijna geen fabrikant het meer aandurft, maar ook omdat er een trackpad in verwerkt zit.
Wat voegt dit toe:
- Scrollen bij websites en applicaties via het toetsenbord
- Het verplaatsen van de cursor gaat via het trackpad
- Ook kun je woorden weghalen met een swipe terug
- Tijdens het typen krijg je suggesties op het scherm, je kunt dan swipen richting het woord (toetsenbord bestaat uit 3 zones, links - midden - rechts)
Let wel de Passport is een toestel wat je met 2 handen zal moeten bedienen.
Met 1 hand is alleen mogelijk als je echt grote handen hebt.
Daarnaast maakt het toetsenbord wel een klik geluid, niet storend maar wel hoorbaar.
SOFTWARE
BlackBerry heeft een nieuwe versie van OS 10 uitgebracht: 10.3
Deze versie is voor het eerst te genieten op de Passport.
Besturingssysteem
Voor wie nog bekend is met BlackBerry OS 10 wil ik adviseren probeer het eens uit!
BlackBerry OS 10.3 veranderingen:
- Nieuwe looks, de platte look iconen look noem ik het maar.
- De HUB heeft een nieuwe opties, zoals snelfuncties per bericht (verwijderen, beantwoorden etc).
- Amazone store is beschikbaar voor Android apps.
- BlackBerry Blend
- Voor nog meer informatie is dit een interessante link
Het besturingsysteem werkt heerlijk op de Passport en alles gaat vloeiend wat je ook mag verwachten met deze hardware.
De HUB is sterk verbeterd en dankzij de dit voelt OS 10.3 ook echt als een verbetering.
Je kunt nu gemakkelijker meerdere items verwijderen/beantwoorden/archiveren etc.
Het grote scherm zorgt er ook voor dat alles prettig leest.
Apps
Standaard staan er heel wat applicaties geinstalleerd.
Om maar te beginnen met de social apps:
- Facebook
- Twitter
- Foursquare
- Linkedin
Uiteraard staat er een mail client op, maar ook Evernote is standaard.
Mocht je meer apps willen kun je deze vinden BlackBerry World.
Hier kun je bijvoorbeeld voor Instagram de app iGrann vinden.
Ook WhatsApp is hier te vinden voor de liefhebbers, al gaat mijn voorkeur uit naar BBM.
Naast BlackBerry World voor de native BlackBerry apps is nu ook de Amazon store meegeleverd voor je portie Android apps.
De Android apps werken prima maar eerlijk is eerlijk in de Amazon store gaan wij Nederlanders niet de apps vinden die we graag zouden willen zien.
Nederlandse apps staan vooral in Google Play.
Hiervoor is een wel een oplossing genaamd
SNAP, dan heb je de Google Play store beschikbaar net als de Amazon store.
Deze moet je wel sideloaden en even snel installeren zonder tussenkomst van een computer kan niet.
Ook zijn er applicaties die Google Play Services moeten hebben om te kunnen functioneren, dit kan vaak ook nog wel gefixed worden maar handig is het zeker niet.
Al met al genoeg apps en bijna iedereen zal wel aan de juiste apps kunnen komen.
Zelf heb ik 1 Android app en dat is de Garmin Connect app.
Voor de rest heb ik alles uit de BlackBerry Store en werkt het allemaal uitstekend.
BlackBerry Blend
Wat is Blend?
Blend verzorgt je BlackBerry applicatie's op je Windows/MacOSX PC.
Ook kan dit op je Android of iOS tablet!
Je installeert de Blend applicatie op je PC en vervolgens pair je hem met je BlackBerry, dit kan met via de usb kabel of via internet (wifi).
Als Blend gekoppeld is met je BlackBerry krijg je je de Hub in beeld op je PC.
Nu kun je op je PC gebruik maken van je BlackBerry:
- BlackBerry Messenger
- Agenda
- Email
- Contactpersonen
- Bestanden op je BlackBerry
- Mocht je een BES connectie hebben, ook je werkbrowser/mail/contacts etc!
Erg handig als je op een pc zit en niet de gehele tijd je telefoon wilt pakken voor BlackBerry Messenger of om een email te versturen.
Ook krijg je nette pop-ups met de berichten zodat je kunt zien wanneer er iets binnen komt.
Al met al een zeer welkome toevoeging!
Ik begrijp niet dat geen enkele andere partij dit niet heeft uitgebracht, maar goed het is er eindelijk!
GEBRUIK IN DE PRAKTIJK
Dit is misschien wel de belangrijkste vraag: is de Passport te groot?
Antwoord: Nee, mits je geen probleem hebt om het toestel met 2 handen te bedienen.
Zelf ben ik er nog niet tegenaan gelopen dat het onmogelijk was om het toestel met 2 handen te bedienen (laten we wel zijn, in de auto mag je simpelweg je toestel niet vast hebben).
Het is niet zo dat je niets kunt met de Passport in 1 hand, browsen gaat prima met 1 hand en mail lezen met 1 hand kan ook prima, mede omdat het toetsenbord een trackpad ingebouwd heeft voor het scrollen.
Wil je een antwoord sturen dan zul je toch even met 2 handen aan de slag moeten.
Nogmaals ik heb dit niet als een probleem ondervonden maar ik kan me voorstellen dat je dit jammer vindt.
De Passport in 1 hand vasthouden gaat prima, ik zelf heb echt geen grote handen maar ik heb er geen probleem mee.
Bellen met 1 hand gaat gelukkig dus nog prima!
Ook het gewicht is geen issue om over te vallen, het toestel is degelijk en daar hangt dan automatisch wat gewicht aan.
Het toestel past prima in mijn broekzakken dus ook daar is hij niet te groot voor.
Let wel ik draag geen skinny jeans of andere strakke broeken, maar gewoon normale casual jeans.
Bereik van de Passport is uitstekend!
Ik heb thuis meer bereik dan de Q10 en de Sony Xperia Z van de vrouw.
En de belkwaliteit is voor mij nog nooit zo goed geweest, helder geluid en goede ruisreductie.
Al met al zeer tevreden dus in de praktijk.
CONCLUSIE
BlackBerry heeft met de Passport een niet allerdaags toestel op de markt gebracht die zeer zeker zijn kwaliteiten heeft.
Denk hierbij aan het scherm en het toetsenbord met trackpad functionaliteit.
Ook op software gebied heeft BlackBerry weer een flinke slag geslagen.
Het OS draait soepel en snel, handelingen kunnen nog sneller worden uitgevoerd en ze hebben Amazon toegevoegd als app bron.
Het Android gedeelte werkte al prima op BlackBerry OS 10.2, maar op 10.3 werkt het allemaal nog iets vlotter.
Let wel niet alle apps zijn out of the box beschikbaar en sommige willen niet werken zonder Google Play services.
Ik zelf heb hier geen last van aangezien ik heb niet veel Android apps nodig bovenop de apps die al in BlackBerry World staan.
BlackBerry World staat ook niet stil en daar is steeds meer in te vinden (Whatsapp, Facebook etc).
Het toestel vraagt wat gewenning met het typen, maar na een dag of 2 wil je niet anders meer!