Nog geen jaar geleden had ik de iPhone 4S gekocht, als een soort tussenstap tot de volgende generatie iPhone. Ik wilde namelijk per se wachten tot Apple met de iPhone 6 zou komen. En eindelijk was het dan toch zover, op 9 september. Twee nieuwe, grotere iPhones. Ik hoefde er niet lang over na te denken om er zeker van te zijn dat ik voor de iPhone 6 zou gaan, dus het 4,7-inch model. Ik heb al niet zulke grote handen, dus ik wou niet té ver gaan. Het is ook de allereerste keer dat ik een iPhone heb gekocht vanaf de launch en niet pas minimaal een jaar later.
Design
Dit is iets waar Apple altijd op vooruit loopt. Jazeker, ondanks de paar klachten over gebogen iPhones. Dat zijn uitzonderingen, waarbij het ook nog eens grotendeels om de iPhone 6 Plus ging. De afwerking is nog altijd een enorm pluspunt. De eerste keer dat ik de iPhone 6 vasthield viel me al op dat de grootte nog best meevalt. Zoals eerder gezegd heb ik geen grote handen, maar ik kan dus wel probleemloos de hoofdelementen bereiken. Reachability of het gebruik van twee handen zorgt ervoor dat ik bij de knoppen kan die verder naar boven geplaatst zijn.
De randen van de iPhone 6 zijn afgerond, waardoor hij in tegenstelling tot zijn voorgangers veel soepeler in de hand ligt. Wel is hij zo dun dat ik soms de neiging heb hem te laten vallen. Zolang ik hem echter stevig genoeg vasthoud is er niets aan de hand.
Omdat de aan-/uit knop zich nu aan de zijkant bevindt heeft Apple het makkelijker gemaakt de iPhone 6, ondanks dus zijn grootte, uit te kunnen schakelen. Dat is wat mij betreft ook een fijne wijziging.
Scherm
De iPhone 6 beschikt over een 4,7-inch Retina HD-display met een resolutie van 1334x750 pixels met een dichtheid van 326 ppi. Dit laatste verschilt niet met de vorige iPhones, toch ziet alles er veel beter uit. Niet alleen omdat het scherm groter is, ook vanwege de helderheid ervan. Ik kan er verder geen minpunten over bedenken.
Wel is het een beetje jammer dat je niet zoals bij de iPhone 6 Plus een Full HD-scherm krijgt. Hierdoor krijg je het idee dat Apple bewust ervoor gekozen heeft beide iPhones van een andere resolutie te voorzien in de hoop de variant met de hoogste resolutie meer te verkopen. Een gemiste kans eigenlijk.
Prestaties en batterijduur
A8 is de naam van de nieuwe processor in de iPhone 6. Als je hiervoor een iPhone 5s hebt gehad zul je in eerste instantie weinig verschil ervaren waarschijnlijk. Kom je net als mij van een iPhone 4S, dan zul je letterlijk worden weggeblazen door de prestaties. Alle apps en games starten zeer snel op en animaties zijn erg vloeiend. Hoewel de iPhone na een tijdje warm wordt, heb ik nog niet meegemaakt dat hij op een gegeven moment onbruikbaar werd, omdat hij zo heet is geworden. Iets dat ik bij mijn iPhone 4S wel regelmatig meemaakte. Er zit weliswaar 'maar' 1 GB aan geheugen in, maar dat wil niet zeggen dat het toestel er slechter door presteert, integendeel. Ik heb nog geen enkele keer meegemaakt dat een app crashte als gevolg hiervan. En in Safari heb ik evenmin ervaren dat een webpagina opnieuw laadde na het switchen tussen tabbladen.
De batterijduur is ook een enorme verbetering in mijn geval. Ik kan langer (zware) apps blijven gebruiken. In een eerste volledige test hoefde ik twee dagen niet op te laden, waarbij ik de iPhone 6 zeven uur had gebruikt. Voor mijn doen is dat veel!
Camera
Hoewel ik niet vaak foto's maak ben ik diep onder de indruk van de kwaliteit waarmee de iPhone 6 foto's kan maken. Vooral in combinatie met Focus Pixels, waardoor je een soort blureffect op de achtergrond krijgt. Dit valt op bij foto's van bijvoorbeeld bloemen. Het detail is bij zulke foto's ook prachtig!
Ook de nieuwe videocamera features bevallen me wel. Slowmotion met zowel 120 als 240 beelden per seconde en natuurlijk het feit dat er naast 30 beelden per seconde voor 1080p video nog met 60 beelden per seconde gefilmd kan worden. Het resultaat is uitmuntend, zeker in combinatie met het nieuwe Cinematic Video Stabilisation. Hoe veel ik ook beweeg, de beelden zien er uiteindelijk toch voldoende gestabiliseerd uit.
De iPhone 6 Plus heeft weer als extraatje optische stabilisatie, maar ik heb nog niet het idee gehad dat het gebrek ervan bij de iPhone 6 een minpunt is. Zolang je zelf maar niet al teveel beweegt kun je toch foto's met ongekend veel detail maken.
Touch ID
Ja, ik weet dat Touch ID niet nieuw is, maar ik wil het toch graag nog even nader belichten, omdat het voor mij de eerste keer is dat ik het gebruik.
Touch ID is heel eenvoudig in te stellen zoals je dat van Apple ook verwacht en het werkt super! Ik heb expres een lang wachtwoord gekozen, omdat ik die toch niet vaak hoef in te vullen voortaan. Het werkt gewoon zoals het hoort en ik hoop dat Apple blijft voortbouwen op het succes ervan.
iOS 8
Ik gebruik al sinds 2009 een iPhone en weet dus hoe iOS werkt. iOS 7 was voor mij de beste update ooit, iOS 8 doet daar nog een schepje bovenop. Bepaalde delen van het besturingssyteem zijn een stukje open gezet en er zijn uiteraard een hoop features bij gekomen die ik nu al met regelmaat gebruik, zoals interactieve meldingen. Touch ID is nu ook beschikbaar als API, en sommige apps maken er al gebruik van. Helaas mist er in mijn ogen nog wel een een groot aantal applicaties met ondersteuning hiervoor, zoals Bankieren van ING. Zij hebben al aangegeven voorlopig geen plannen te hebben om Touch ID voor hun app te gaat introduceren, dat is jammer! Overigens zijn veel apps ook nog niet aangepast voor het grotere scherm van de iPhone 6 (en de 6 Plus), terwijl dat bij sommige toch echt hoognodig is. Hopelijk motiveert Apple de ontwikkelaars hun applicaties zo snel mogelijk te updaten.
De iPhone 6 is met enorme voorsprong de allerbeste iPhone die ik ooit gehad heb. Het design is prachtig, net als het scherm. En de prestaties zijn letterlijk 'outstanding'. De camera is eveneens een flinke upgrade en iOS 8 maakt de iPhone 6 eigenlijk compleet.
Het kost wat meer dan je zou willen uitgeven, maar ik denk dan altijd maar: "je moet er wat voor over hebben!". En ik heb ook geen moment het idee gehad dat de iPhone 6 verspilling van mijn geld was. Want het is en blijft een krachtpatser in een mooi 'Apple'-jasje.