Samsung CLP-315 Review

DiamondKoos
13 augustus 2012, laatste update op 13 augustus 2012, 5.245 views

Samsung CLP-315

Algemeen Ik heb de printer nu een half jaar en ben er zeer tevreden mee. Het apparaat komt stevig verpakt in een mooie doos. Na het uitpakken is het printer neerzetten, aansluiten, driver installeren en printen. De toners zaten 100% vol, dat is ook niet altijd het geval heb ik begrepen. De belangrijkste reden om voor deze printer te kiezen was voor mij (naast dat het een kleurenlaser moest zijn) het prachtige design, printer staat op mijn bureau en mijn monitoren zijn ook zwart (en Samsung). Verder is het apparaat snel uit slaapstand aan het printen en doet dit op een acceptabel geluidsniveau, staat hier een metertje van m'n oren vandaan. Een BLI-labtest heeft aangetoond dat de SAMSUNG CLP-315 de stilste laser printer is voor wat...

Pluspunten

• Design
  • Lage geluidsproductie
  • Kleine vormfactor

Minpunten

• Netwerkmodule niet los verkrijgbaar
  • Standaard laserprinterluchtje

Ik heb de printer nu een half jaar en ben er zeer tevreden mee. Het apparaat komt stevig verpakt in een mooie doos. Na het uitpakken is het printer neerzetten, aansluiten, driver installeren en printen. De toners zaten 100% vol, dat is ook niet altijd het geval heb ik begrepen. De belangrijkste reden om voor deze printer te kiezen was voor mij (naast dat het een kleurenlaser moest zijn) het prachtige design, printer staat op mijn bureau en mijn monitoren zijn ook zwart (en Samsung). Verder is het apparaat snel uit slaapstand aan het printen en doet dit op een acceptabel geluidsniveau, staat hier een metertje van m'n oren vandaan. Een BLI-labtest heeft aangetoond dat de SAMSUNG CLP-315 de stilste laser printer is voor wat betreft trillingen en gemiddelde geluidsemissie dus dat is dan mooi meegenomen.

Het verwisselen van de toners is erg gemakkelijk. Voorklep openen, toner aan de handgreepjes eruit trekken en de nieuwe toner erin schuiven. Papier laden gaat ook gemakkelijk en ook aan de voorkant. Papierlade er met een stevig ruk uittrekken en dan eenvoud papier erin doen en de lade weer met forse snelheid erin drukken. Als er een A4-tje verstopt zit is het een van de 3 kleppen openen totdat je de boosdoener ziet zitten en dan zeer stevig en gelijkmatig eruit sleuren. Heb laatstgenoemde twee keer bij de hand gehad en was met een paar seconden opgelost.

Featureset
Toen ik de printer bestelde was de netwerkversie nog niet leverbaar, inmiddels wel CLP-315W. Helaas kan ik geen losse netwerkmodule vinden op internet om die er alsnog in te bouwen. Fysiek is er wel ruimte voor dus misschien dat er nog eens zoiets op Ebay verschijnt. Verder is de papierlade niet uitbreidbaar, het gevolg is regelmatig papier laden omdat er maximaal 150 A-4tjes in passen. Een groot pluspunt is de grootte van het geheugen met 32MB prima in staat om grotere documenten in te laden.

Afdrukkwaliteit en snelheid tekst
Perfecte kwaliteit bij 'Normaal' afdrukken van tekst. Haarscherp en snel, de pagina's komen er zonder haperen achterelkaar uitrollen. De A4-tjes zijn ook niet overdreven gekruld zoals ik wel eens heb meegemaakt bij andere printers.

Afdrukkwaliteit en snelheid foto
Opvallend goede afdrukkwaliteit van foto's voor een laserprinter, had het niet zo verwacht. Volgens mij kan je met laser niet op fotopapier printen maar even een foto printen om aan iemand mee te geven kan prima. Snelheid is duidelijk lager dan bij tekst zoals te verwachten is.

Inktverbruik
Thuis maakt iedereen gebruik van deze printer en print voornamelijk tekst, voornamelijk studiedoeleinden. Als je de knop bovenop de printer vijf (5) seconden ingedrukt houdt wordt er een uitgebreid Configration Report afgedrukt met o.a. informatie over het verbruik. De zwarte toner is vervangen na 661 afdrukken MONO. De prijs van de zwarte toner is ongeveer EUR 37,- en dat maakt een afdruk EUR 0,05. Ben benieuwd hoeveel pagina's deze nieuwe toner meegaat ter vergelijking van de standaard af-fabriek toner.

Drivers en stabiliteit
Driver is in no-time geïnstalleerd en klaar voor gebruik. Printer staat hier gedeeld en dat werkt ook probleemloos. Als er een papier verstopt zit of een toner leeg is krijg je een melding van de software met daarbij een handig filmpje waarin je ziet welke handelingen je moet uitvoeren om het probleem te verhelpen. Zeer duidelijk en gebruiksvriendelijk.

Prijs
Bij aanschaf was de printer rond de EUR 160,- maar inmiddels is die gedaald naar EUR 100,- wat ik een prima bedrag vindt voor een kleurenlaserprinter van formaat. :)

Update 08-2012: Inmiddels heeft de printer het na drieënhalf jaar begeven. Iets met de elektronica veroorzaakte het laatste half jaar steeds een zachte maar hoge pieptoon bij het inschakelen en na enkele minuten vielen de indicatorlampjes uit en was de printer niet functioneel. Naar mijn mening een te vroeg einde van de printer.

Heb jij ook een Samsung CLP-315?

Nette review. Zou nuttig zijn als je kan vertellen hoeveel je geprint hebt tot de toner(s) leeg waren.

Een foto'tje erbij doet het ook altijd wel goed ;)

"Volgens mij kan je met laser niet op fotopapier printen maar even een foto printen om aan iemand mee te geven kan prima."

Dat kan wel. Er bestaat speciaal fotopapier voor laserprinters. Maak nooit de fout om op normaal fotopapier (voor een inktjet printer dus) af te willen drukken. Dat papier is minder bestand tegen de warmte en zal smelten. Uiteraard niet bevorderlijk voor het apparaat. :)
Tnx!

Zwarte toner vervangen na 661 Pages mono. Eens kijken hoeveel er uit een nieuwe toner afgedrukt kan worden.
Ik heb sinds een paar dagen de 315W. Ik zie bij het afdrukken van foto's of egale kleur of zwarte vakken duidelijk verticale strepen. Is dat normaal bij deze printer of moet ik hem omruilen voor een andere? Hebben jullie dit ook? Is het een defect?
Heb hier soms strepen. Als ik een foto in sepia afdruk zitten er wat vaag paarse strepen overheen, vooral bovenaan.
Anoniem: 178418 @ha1006 december 2009 15:01
pg 49 en verder

Zeker niet normaal. De mijne heeft soortgelijke problemen.
1st review. Feedback is welkom!
Volgens Samsung gaan de toners die erin zitten 700 p mee en de toners die te koop zijn 1000. Aangezien u er 660 p mee kon afdrukken zal dat met de nieuwe toner denk ik tussen de 900 en 1000 liggen.
Ha mooi, ik ben benieuwd.
Anoniem: 294696 3 mei 2009 14:43
Heb je voor deze printer speciaal papier nodig of niet? (zo ja welke dan, ik kan het even niet vinden)
Geen speciaal papier nodig.
Valt de kwaliteit te vergelijken met inkjet prints? Hoe zien donkere tinten eruit?
Met inkjet kan je gebruikmaken van fotopapier en met deze laserprinter niet dus verwacht geen wonderschone afbeeldingen. Donkere tinten zijn prima opzich. Over het algemeen is het beeld wel wat korrelig en mist het scherpte. Net nog even gestest.