Brother HL-2035 Review

Anoniem: 294411
9 maart 2009, laatste update op 9 maart 2009, 6.272 views

Brother HL-2035

Deze zwart-wit printer is kennelijk de opvolger van de populaire HL-2030. Om kosten te besparen wordt de HL-2035 geleverd met een bijna-lege toner en zonder een USB-kabel. Het apparaat is zeer klein voor een laser printer. Er is een handmatige papierinvoer, maar het is me niet gelukt om daarmee een rechte afdruk te maken. Het praktische nut van die functie ontgaat me. Verder is er een klep aan de voorkant van de printer waarmee de toner toegankelijk is. Bij het sluiten van deze klep krijg ik het gevoel dat ik de klep bijna afbreek, maar tot op heden is dat niet gebeurd. In de papierlade kun je maximaal 250 vel proppen.

Pluspunten

• De HL-2035 is een kleine, goedkope en betrouwbare zwart-wit laserprinter zonder fratsen.

Minpunten

• Hervullen van de toner door derden is vooralsnog niet mogelijk, wat ten koste gaat van het milieu een je portemonnee. Er zijn geen compatible cartridges van andere fabrikanten. De printer stopt met afdrukken voordat de toner leeg is. De handinvoer is niet bruikbaar. De printer wordt niet altijd zonder hulp wakker uit de slaapstand.

3 van 5 sterren (Voldoende)

De afdrukresolutie is volgens de fabrikant maximaal 2400x600 DPI; daar kom je alleen met software-interpolatie van de driver. Zelfs in de handleiding wordt niet gerept over de 2400 DPI, maar er wordt gemeldt dat er een "1200HQ" modus bestaat. In de praktijk is de maximale inherente resolutie 600x600 DPI, maar deze kun je naar beneden stellen om toner te besparen. De afdrukkwaliteit is dan ook niet merkbaar anders dan zijn voorganger. De nadruk ligt op het afdrukken van tekst; foto's en afbeeldingen komen er herkenbaar maar niet indrukwekkend uit.

De printer schakelt automatisch over in een slaapstand wanneer hij een paar minuten niet gebruikt wordt, waarin het apparaat 5 Watt verbruikt. Ik heb gemerkt dat de printer niet altijd uit zichzelf wakker wordt uit de slaapstand wanneer je een nieuwe printopdracht verstuurt.

De afdruksnelheid is goed, maar voor bijna alle print jobs (vooral die met afbeeldingen en dergelijke) heeft de printer een paar seconden nodig tussen elke pagina door. Aan die 18 PPM van de specificaties kom je in de praktijk dus nooit en zit naar mijn gevoel rond de 8PPM.

De toner heeft een ingebouwde sensor die de toner op capaciteit controleert. Helaas is die sensor overgevoelig, want meestal kun je met wat schudden de toner nog aan de praat krijgen. Overigens zie ik het nut van die sensor niet in, want zodra je pagina's minder goed bedrukt worden zie je ook wel dat de toner vervangen moet worden. Van het perspectief van de fabrikant is het vast wel nuttig, want als klanten toners vervangen wanneer de oude nog niet leeg zijn, verdient de fabrikant meer geld. Ik heb een poos gezocht naar winkels die de toner hervullen, maar ik ben herhaaldelijk teleurgesteld. Aangezien je dus nieuwe toners moet blijven kopen is de HL-2035 niet bepaald milieuvriendelijk te noemen. Een klein aantal winkels verkoopt een toner met een dubbele capaciteit voor slechts 25% duurder is dan de standaard TN-2005. Deze "high capacity" toner is te vinden met de bestelnummers B551 / 09BR2035DKTO. Voor zover mij bekend zijn er geen toners beschikbaar van andere merken die compatible zijn met deze printer.

Heb jij ook een Brother HL-2035?

Dank voor je review.

Lees ik nou bij linuxnoob dat deze printer over een aparte drum en aparte toner beschikt? Blijk inderdaad zo te zijn; even nagekeken op de site van Brother. Nou, dan vind ik dat in de eerste plaats opmerkelijk voor deze prijsklasse en in de tweede plaats wel erg milieu-vriendelijk. Meestal moet je de toner en de drum (in deze prijsklasse) in één keer vervangen wat vaak een verspilling van de drum is omdat die nog wel een tijdje mee zou kunnen. Dus we belasten nu het mileieu omdat we een plastic kokertje weg moeten gooien? Dit gaat me toch echt een beetje te ver. Dan moet je het milieu maar echt ontzien en al je computerapparatuur de laan uit sturen, als met paard en wagen en fiets doen, overal het licht uitdraaien, de cv de deur uitgooien en weer een oude kachel (alleen in de kamer) nemen, enz.
Ja, het moet uit de lengte of uit de breedte komen. Brother is altijd gunstig geprijsd (hetgeen je na verloop van tijd ook wel gaat merken waarom....), zit bovendien met zijn verkoopprijzen vaak aanzienlijk onder zijn adviesprijzen (heb ik nog nooit begrepen) en zal er als prijsvechter alles aan doen om zo goedkoop en concurrerend mogelijk te zijn. Waar een aspirant-koper nauwelijks op let is of er een USB kabel bij zit (overigens bij veel printers zit dat niet) en hoeveel toner er in het apparaat is gestopt (de meeste kopers zijn nl. geen tweakers). Dus daar is snel een paar Euro verdiend. Maar voor deze prijs moet je daar eigenlijk niet over zeuren vind ik.
Vreemd, dat lijkt er op dat er ergens iets fout zit. Misschien is je USB-kabel niet helemaal geschikt, of heb je een exemplarische fout in je machine. Ik zou hierover eens contact met Brother opnemen. Mijn ervaring met hun klantenservice is gewoon goed te noemen.
Je moet hun waarden ook lezen zoals die gespecificeerd zijn onder testomstandigheden. Dat is 5% dekking, met eenvoudige tekst. Dan zul je echt die 18 ppm wel halen. In de praktijk wordt altijd lager gescoord, net zoals je het opgegeven verbruik van je auto in de praktijk ook nooit haalt.
Dit is standaard zo bij laserprinters. Ik heb er al heel wat in mijn handen gehad en bij elk exemplaar van groot tot klein werkte deze "truc". Die "afplaksuggestie" van linuxnoob is overigens wel een mooie.
Hoewel jouw printer (nog) niet in de lijst staat, zou je eens deze site kunnen bezoeken. Daar kun je refills bestellen voor slechts 10 - 15 pond. Tussen de regels door maak ik eruit op dat je daar (maar) 2500 pagina's mee kunt printen, wat niet echt overhoudt. Dus dat is even een rekensommetje. Het is in ieder geval milieuvriendelijker :P .

Veel succes met je printer.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 27 juli 2024 03:45]

Anoniem: 294411 10 maart 2009 02:39
Pjerry, dank voor je reactie. :)
Persoonlijk denk ik dat het (mogelijk maken van) hervullen triviaal makkelijk zou moeten zijn voor een fabrikant. Mijn conclusie is dus dat de fabrikant daar opzettelijk een stokje voor steekt. Dat wil overigens niet zeggen dat de printer niet op andere gebieden zuinig is (bijvoorbeeld de slaapstand).

En ja, we belasten op allerlei manier het milieu en ik vind dat we dat binnen perken moeten proberen te houden; het liefst op een manier waarop het ons dagelijks leven zo weinig mogelijk beinvloedt. Ik denk dat we winstjakkerende fabrikanten die bewust dat soort trucs uithalen om een paar centen extra te verdienen ten koste van het milieu moeten bestraffen. Maar voor de gemiddelde consument is het wellicht relevanter dat hun meer geld kost.
Waar een aspirant-koper nauwelijks op let is of er een USB kabel bij zit (overigens bij veel printers zit dat niet) en hoeveel toner er in het apparaat is gestopt (de meeste kopers zijn nl. geen tweakers). ... Maar voor deze prijs moet je daar eigenlijk niet over zeuren vind ik.
Mijn opmerking over die kabel was niet zozeer bedoeld als kritiek, maar meer om de nietsvermoedende koper te herinneren om er een kabel bij aan te schaffen.

Wat de half-lege toner betreft... tja, ik vind dat toch echt belachelijk, al weet ik dat het bij alle budget-printers zo is. Ik had liever een tientje meer betaald voor een volle toner; of gewoon een printer zonder toner -- dan weet je meteen dat je er een toner bij moet kopen en leer je meteen hoeveel een nieuwe toner kost.
Dat doe ik ook, maar de aspirant-koper wellicht niet.
Wat mij betreft is HP nog steeds de recordhouder "leveren van laserprinters met halflege cartridges". Enkele jaren geleden privé een HP 1500L gekocht omdat op m'n kantoor twee 2500n stonden die eenzelfde engine hebben.
Daarbij staat nergens vermeld dat bij de 1500L , drie van de vier toners een opgegeven capaciteit hebben van 1000 bladzijden (tegen 5000 voor een normale); deze verminderde capaciteit stond slechts in kleine lettertjes in de installatiehandleiding - de typenummers van de toners waren niet-bestaand. Ik heb dus nooit op voorhand geweten dat ik gerold werd.
Als je dan na drie maanden een "toner set" wil kopen (vier cartridges en drum) die in aanschaf duurder is dan wat de printer gekost heeft , voel je je nog meer gerold. Als je dan nog te weten komt dat de fuser onmogelijk kan worden vervangen zonder het hele toestel te moeten opengooien (wat in werkuren meer kost dat het dubbele van de aankoopprijs), dan heb je het wel gehad.
Bij die reeks van HP was de TCO een ramp. Omdat ik wist dat de meest cruciale onderdelen een levensduur van minder dan 25000 bladen hebben, gebruik ik het toestel nu enkel nog als papiergewicht - ik wil geen toner kit kopen die duurder is dan een nieuwe printer om dan na 50 bladzijden een onvervangbare fuser tegen te komen.

(edit typo)
Hm, ik heb een Brother HL-2030 als studentje en ben hier zeer tevreden over :p Slaaptstand werkt zeer goed bij mij, nooit bovengenoemde problemen gehad, raar dat zijn opvolger dit wel zou hebben? De resolutie is blijkbaar niet veranderd, ook ik heb de 'HQ1200' modus. Een vraagje: als ik in HQ wil afdrukken in Word, Acrobat etc. krijg ik vaak de melding van mn printer dat hij geheugen te kort is, dat vind ik wel storend, zo'n grote bestanden zijn het niet. Mijn oordeel is dan ook dat hij een dubbel geheugen nodig heeft, is dit bij de HL-2030 veranderd? Overigens het feit dat er geen navulling door derden is kan je volgens mij niet aan de printer wijten, dit is nu eenmaal niet de bedoeling van Brother, en staat ook los van de printer. Verder een goede review, wat verteld moet worden van een printer staat erin.
Anoniem: 249442 9 maart 2009 21:21
een brother is makkelijk te resetten zodat je de toner verder kan gebruiken
en wanneer je de sensor fopt doormiddel van de doorschijnende rondjes op de zijkant van de toner af te plakken met zwarte plakband haal haal ik een 500 extra bladzijde per toner dit werkt bij bijna alle modellen ik heb een hl2030 en prind nu ook al 20000 met dezelfde drum en haal 3000 bladzijde met een toner
Anoniem: 294411 9 maart 2009 22:35
Mathieu_Hinder zegt: "Overigens het feit dat er geen navulling door derden is kan je volgens mij niet aan de printer wijten, dit is nu eenmaal niet de bedoeling van Brother, en staat ook los van de printer."

Daar ben ik het niet mee eens. Als ik een auto koop dan wil ik niet verplicht worden om te tanken bij Shell. De bedoeling van Brother is om geld te verdienen terwijl de bedoeling van de consument is om geld te besparen. Die belangen zijn natuurlijk strijdig en Brother zet zich dan ook in om jouw keuzevrijheid te beperken opdat Brother meer geld kan verdienen. Dat reken ik zowel het produkt als de fabrikant aan, want het is een goede reden om voor een concurrerend produkt te kiezen waarvoor wel een navulservice bestaat.
Anoniem: 249442 10 maart 2009 21:06
laat de milieu besparing maar een losse drum kost meer als een nieuwe printer
en de toner kost net zoveel als mijn toner/drumset van mijn hp1018 die ik gewoon leeg kan printen
terwijl de brother er mee stopt als ik 2500 heb geprint of hij nu leeg is of niet
alleen met resetten en afplakken lukt het dus wel