Dell P2314H Zwart Review

Coyote76
24 september 2014, laatste update op 25 september 2014, 4.479 views

Dell P2314H Zwart

Uitstekende monitor voor alle doeleinden. Goede bouwkwaliteit en zeer goede beeldkwaliteit. Het beeld moet helaas wel goed worden ingesteld om een correcte kleurweergave te krijgen.

Pluspunten

• Beeldkwaliteit is zeer goed voor alle doeleinden (scherpte, helderheid, kleur)
  • Goede kijkhoeken: beeld wordt niet “gedimd” of “mistiger”
  • Zwartwaarden zijn goed: duidelijk te zien bij donkere scenes in films
  • Instelbaarheid van beeld via menu en fysieke instelbaarheid
  • Energiezuinig
  • Bouwkwaliteit (monitor zelf en degelijke voet)
  • Geen uiterlijke fratsen, of reflecterende bezel
  • Beter dan de schermen van LG voor niet veel meer geld

Minpunten

• Preset-kleuren en ook “default preset” wijken teveel af van natuurlijke kleuren en zijn eigenlijk onbruikbaar
  • Egaliteit van verlichting had iets beter gekund
  • Energiezuinige modus staat standaard aan en kan beter worden uitgezet
  • Uiterlijk is geen eyecatcher (voor wie daar belang aan hecht)
  • Voet maakt monitor stuk dieper (diepte incl voet ca. 12 cm.)
  • Geen DVI-kabel meegeleverd; wel voor displayport en d-sub
  • Geen HDMI-aansluiting

Sinds november heb ik de P2314H in bezit, hij was toen net uitgekomen. Dit is de natuurlijke opvolger van de U2312HM, de nieuwe Ultrasharp is nu in een hoger segment gepositioneerd en was flink duurder. Technisch gezien komt de P2314H dus ‘t meest in de buurt van de oude U2312HM.

Mijn oude monitor, Samsung BW223 was het al een tijd aan het begeven: de backlight wou bijna niet meer starten. Het duurde steeds langer voordat deze constant bleef branden: ik had dus een knipperlicht. In het begin duurde dat nog niet zolang, maar op den duur was dat zo’n 30+ minuten. Tijd voor een nieuwe monitor dus! Dat vond ik in eerste instantie nog niet zo makkelijk.
In principe keek ik weer naar een Samsung, maar het aanbod op de Pricewatch vond ik mager: weinig modellen en de populariteit leek ook stukken minder dan voorheen. Het viel me al eerder op dat Samsung de modellen wel telkens vernieuwt qua uiterlijk, maar de techniek erachter vaak niet.
Ik zocht een IPS-paneel omdat dit betere kijkhoeken zou moeten opleveren, ook met LED-verlichting wat duurzamer zou moeten zijn. Daarnaast zocht ik een resolutie van Full HD en ongeveer 23 a 24 inch groot. Zo kwam ik uit bij een scherm van LG of Dell.

De LG’s vielen me tegen, die ik in de winkel had bekeken. De meesten hebben een “wiebelvoet” waardoor het scherm al gauw gaat bewegen. De voet is te licht, te klein en gemaakt van dun plastic. Bovendien zag ik op het model 23EA63V-P een vreemde bruin-rode gloed. Dat beviel me ook niet echt. Andere modellen hadden weer een overdreven aan/uitknop die in de vorm van een soort halve maan rood was verlicht. Het deed me te toy-achtig aan allemaal, LG viel dus af.

De populaire monitor van Dell was de U2312HM. Deze had al die nadelen niet, was ook instelbaar qua hoogte, etc. Het enige nadeel leek bleeding te zijn. Inmiddels was er ook net een nieuw type gekomen: de P2314H samen met de iets grotere P2414H. Ik heb een review gelezen van de 14 op: http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_p2414h.htm
De reviewer was zeer positief over deze monitor, de monitor leek niet veel te lijden onder bleeding en had ook een nieuwere soort lichtere coating. Dit moest het korrelige beeld wat bij het weergeven van tekst nogal eens zichtbaar wordt bij een IPS-scherm duidelijk verminderen. Dat deed me besluiten voor 1 van de 2 typen te gaan. Ik koos voor de iets kleinere P2314H omdat deze voor mijn niet al te grote bureau groot genoeg is. Over de P2314H zelf kon ik niks vinden en heb de monitor dus eigenlijk blind gekocht, een gokje dus.

Dat bleek goed uit te pakken! Het beeld van de monitor is ronduit zeer goed. Het beeld is helder, scherp en goed instelbaar om de puntjes op de i te zetten. Het is een monitor die onder alle omstandigheden een goed beeld geeft: tijdens surfen, tekstverwerken, kijken onder hoeken (zie afbeelding 1) en in het donker bij het kijken van een film zijn de zwartwaarden goed en bleeding is er weinig. Het is ook een prima monitor om te gamen. Ik gebruik voor dit alles slechts 1 instelling.
De instellingen zijn zeer goed aan te passen: het OSD scherm van de monitor is erg overzichtelijk en duidelijk en de knoppen staan onder elkaar met een goede ergonomie.
Als je op 1 van die knoppen drukt kom je eerst in een klein “quick” menu van 4 regels onder elkaar en elke regel heeft zijn eigen knop: je kan hier de kleuren en helderheid instellen, de derde knop is voor het grote menu en 1 knop voor Exit. Ook het grote menu is overzichtelijk, de 4 knoppen functioneren dan als pijltjestoetsen.

Er waren wel een paar aanpassingen aan helderheid en kleur nodig. Standaard staat de monitor veel te fel, ook stond de monitor in een “default” preset mode voor de kleur en helderheid. Er zijn meer “preset” modes, maar die laat ik buiten beschouwing omdat voor mij geen 1 preset mode voor mij het juiste beeld gaf. De default preset gaf grijs weer als een soort limoen groengrijs. Uiteindelijk de “custom color” instellingen gebruikt. Dit is een aanrader: deze gaf al een betere kleurweergave. Na een tijdje kwam ik dichtbij uit op de instellingen die ook tftcentral gebruikt voor de 2414H, het beeld was met alle drie de RGB-waarden op 100 nog wat te rood en te fel, uiteindelijk kwam ik op deze instellingen:
• Brightness: 34
• Contrast: 75 (standaard)
• Custom Color settings: R 92, G 95 en B 98

Verder heb ik het normale kleurprofiel gebruikt wat bij de driver zat van de Dell. Ik heb geen apparatuur om te meten of de kleuren ook echt kloppen, maar het zit er voor mijn gevoel heel dichtbij, vooral als je kijkt naar wit (bijv. Excel) en grijs (Word).

Verder heb ik de Energy Settings aangepast: Energy Smart off. Dit is een soort dynamic contrast wat het beeld niet echt mooier maakt (minder helder). Voor de energiezuinigheid hoef je dit trouwens toch niet te doen want dit scherm is al ongelooflijk zuinig: ik heb slechts 14-15 Watt gemeten met deze instellingen.
Als laatste heb ik de led van de power-button uitgezet: “off During Active”. Het lichtje fade in en uit zodra de screen saver aangaat of de PC wordt uitgezet. Het is een vrij helder witte led en ik vond het vrij overbodig en hinderlijk bij het kijken van films: je ziet zo ook wel dat de monitor aan staat en in stand-by dus is het lampje wel zichtbaar, wat wel handig is.

Het uiterlijk van de monitor is vrij zakelijk en eenvoudig maar wel netjes. Het zou dus ook een kantoormonitor kunnen zijn. De Bezel is mat en de coating is een hele fijne structuur zodat er nauwelijks licht van reflecteert. Dat was met de Samsung 226BW wel anders, wat voor die tijd meer een multimedia bling monitor was. De bezel is ook smal en zo lijkt het erop dat de monitor wat kleiner lijkt dan de oude 226BW (zie afbeelding 2), maar schijn bedriegt: het beeldoppervlak is toch net wat groter van de 2413H, een kleine 4%. Omdat de Dell een 16:9 verhouding is (vs 16:10) is het effectieve oppervlak voor film kijken wel flink toegenomen met ca. 15%.
De voet is grijs, misschien minder mooi dan alles zwart, maar ik stoor me er ook niet echt aan. Over de voet kan ik simpelweg zeggen dat deze ruim voldoet: het oppervlak is groot genoeg en het is ook een stijve constructie. De voet is ook vrij zwaar, dat komt ook door de instelbaarheid (extra hoogte en mechanisme). De monitor is instelbaar in : hoogte, is kantelbaar (zowel voor-achter als links-rechts) en ook kan de monitor verticaal staan. Dit werkt allemaal perfect, maar uiteindelijk zoek je voor jezelf de juiste stand op en laat je dat verder zo, gelukkig dat het wel makkelijk is in te stellen dus. Het enige nadeel aan de voet is dat het de verticale steun doorloopt tot achter het scherm, dit is vanwege de instelbaarheid. Zodoende krijgt je scherm toch weer een soort “toeter”. Het scherm zelf is wel plat, maar met voet erbij komt de totale diepte ongeveer op 12 cm terecht, dat is toch wel veel.

Over de aansluitingen heb ik niets te klagen, alleen dat HDMI er niet op zit. Zelf vind ik DVI wat prettiger werken omdat het meer “direct” beeld lijkt te geven. Gek genoeg zit er dan weer geen DVI-kabel bij maar voor wie een displayport kan gebruiken: deze kabel is wel meegeleverd. Gelukkig had ik de DVI-kabel nog gewoon van de Samsung over. Verder zit er nog een d-Sub aansluiting en een USB-hub op. Van die USB hub heb ik verder geen gebruik gemaakt en kan ik ook niet zeggen of t goed werkt. Mijn kabels zijn lang zat om direct naar de PC te gaan. Er zit wel een kabel bij voor de d-Sub aansluiting, een wat merkwaardige keuze, want het optimale beeld wordt hier nooit mee bereikt. Veel mensen zullen dit niet weten en gewoon deze kabel gaan gebruiken indien er geen displayport op hun grafische kaart zit…

Nog een paar dingetjes: Ghosting heb ik niet waar kunnen nemen (let niet op de 8ms responstijd, want dat is niet te vergelijken met die van 2ms bij een TN paneel). Ook heb ik geen input-lag ervaren. Pixeldefecten zijn er ook niet. Door de instelbaarheid van beeld en positie van de monitor en het uiterlijk is de monitor ook zakelijk te gebruiken, voor degene die niet teveel wilt uitgeven.
Het licht van de led’s vond ik in het begin wat “hard” en fel, maar misschien ben ik eraan gewend geraakt en/of is het harde er wat af na wat branduren. De egaliteit van de verlichting van het scherm had iets beter gekund: links van het midden is het een fractie donkerder/geler, dat is na het instellen van voor mij de juiste helderheid en kleuren wel sterk verminderd. Een echt nadeel is het voor mij niet meer.

Ik kan deze monitor dus van harte aanbevelen, de voordelen tellen voor mij veel meer mee dan de nadelen.

Heb jij ook een Dell P2314H Zwart?

Vraag & Aanbod

Ik kan me aardig vinden in deze review. Ik heb hem zelf ook en het is inderdaad een heel mooi beeldscherm :) Ik ben het niet eens met alle minpunten, zo vind ik de voet juist mooier dan volledig zwart, daarom heb ik toentertijd wat meer uitgegeven voor deze monitor. Daarnaast vond ik de kleuren al prima, maar ik ben daar een complete leek in, dus dat zegt vrij weinig. Ik zou hem nog wel een keer willen kalibreren, maar dat wordt ook een duur geintje voor wat het oplevert...
Bedankt voor je reactie,

De minpunten tellen voor mij niet echt zwaar mee, want het is een nagenoeg perfecte monitor voor mij, de beste die ik ooit heb gehad, het enige echte minpunt vind ik zelf dat de monitor dieper is dan had gehoeven, zal wel met de constructie van het verstellen van de monitor te maken hebben. De DVI-kabel had ik zelf nog, niet echt een probleem, dat er geen HDMI-connectie op zit heb ik zelf geen last van, maar ik kan niet alleen naar mijn eigen situatie kijken.

Het uiterlijk is en blijft kwestie van smaak: ik heb zelf alles in het zwart, misschien moet ik gewoon erkennen dat het black-piano tijdperk voorbij is :P Ik denk zelf dat behoorlijk wat mensen veelal zwart hebben op PC-gebied. Lelijk is de voet zeker niet niet. Een eye-catcher, bling-bling is de monitor ook niet, als je deze vergelijkt met de monitoren van bijv. LG, maar daar zit ik ook niet echt op te wachten :) Ik kan me wel voorstellen dat sommigen dat wel willen.

Ik heb mijn monitor op het oog ingesteld en had dus ook geen meetapparatuur enzo. De ingebakken presets kloppen zeker niet: het moet denk ik een soort wow-effect laten zien maar feitelijk laat het kleuren zien die er niet zijn: als je bijv. bij Word 2010 de grijze achtergrond bekijkt is het met de default preset iets van limoen groengrijs.
Gelukkig is het wel goed te doen dat het ongeveer klopt en daarbij is Brightness is ook wel belangrijk. Zelf hou ik niet van te fel, maar dat is ook weer persoonlijk. Uiteindelijk moet het voor jou kloppen wat je zelf prettig vindt.

TFTcentral had voor de 2414 ook net zoals ik Brightness op 34 en Contrast op 75 staan. De custom colors waren bij ieder 1 tikje meer dan bij mij: R 93, G 96 en B 99. Het is niet dezelfde monitor maar bij mij kwam het overeen, voor mijn gevoel dan.
Zelf vond ik dat net iets te fel, leds lijken wel eerder "knallerig" qua felheid. Ik zou zeggen probeer het eens :)

[Reactie gewijzigd door Coyote76 op 25 juli 2024 09:53]

Er zit toch wel een Displayportkabel bij? Meeste videokaarten hebben ook DP poorten en dan heb je geen DVI kabel nodig.

Verder vind ik het meeleveren van een D-SUB kabel ook een beetje uit de tijd.
Mooie review verder.
Ja de Displayportkabel zit er wel bij. Ik zal t bij de review invoegen.
Anoniem: 11851 17 maart 2015 17:12
Zojuist aangeschaft a.d.h.v .jouw review, inderdaad een goede keuze!

Het aparte is dat mijn "default" RGB settings er juist voor zorgden dat grijs meer bruin was (te veel R), maar met dezelfde RGB instellingen als die van jou ziet het er al een stuk beter uit.

Ook grappig dat bij mijn P2314H de default "energy smart" instelling op "off" stond, en ik mijn brightness op 60 heb gezet omdat 34 echt veels te donker is, en hij kwam toch echt nieuw uit de doos. misschien dat ik een nieuwere revisie heb ontvangen.
Dat zou zomaar kunnen idd, een andere revisie, mijne is alweer van eind 2013. Verder zijn ieders wensen weer anders: zelf verdraag ik het felle niet, daar krijg ik snel hoofdpijn van. Een ander vindt dat misschien niet fel genoeg.

Hoe dan ook, het beeld is zeker zo instelbaar dat het naar wens kan worden ingesteld, als je er wat tijd insteekt.
Nu vraag ik me af, tussen de bijgeleverde kabels, zit daar ook een kabel bij voor een mini displayport aansluiting? Ik heb eigenlijk geen kennis over het hele displayport gebeuren maar aangezien hier geen DVI-d kabel bijzit zou ik de monitor via displayport willen verbinden met mijn grafische kaart, die uitgerust is met mini displayport aansluitingen.
Nee zit er niet bij, maar een kabel van mini displayport naar gewoon diplayport is niet zo duur:

Ik heb deze monitor een half jaar geleden ook gekocht, helaas niks aan de kleuren ofzo gedaan :) Ik vond hem in het begin veel te helder maar toen helaas niks aan gedaan.

Nu ik deze review lees heb ik jouw settings gebruikt... _/-\o_ Ben zelf een noob qua monitors maar merk wel dat de kleuren veel beter en natuurlijker zijn. En die minder helderheid is erg fijn voor je ogen :)
Mooi dat het bij jou ook er nu goed uitziet. Eigenlijk vreemd en jammer dat fabrikanten niet standaard de monitors afleveren met (ongeveer) de juiste instellingen, dat lijkt me niet moeilijk.

"Energy Smart" kan je ook uitzetten, zover dat nog niet is gedaan. Het moet het zwart "zwarter" maken bij de fellere instellingen en natuurlijk om energie te sparen. Dat is met deze settings niet nodig, zwart is dan al mooi zwart en het energieverbruik is al heel laag :)
Ja heb ik ook uitgezet... en inderdaad onbegrijpelijk dat fabrikanten met zulke 'rare' settings hun monitoren standaard afleveren... en energy smart on? :N

Ook bij BenQ zijn de kleuren echt verschrikkelijk totdat je ze zelf aanpast...

[Reactie gewijzigd door Brogala op 25 juli 2024 09:53]

Deze monitor heb ik pas binnen, en zonet even in elkaar gezet. Maar ik merkte gelijk dat mijn scherm beetje scheef is. Linkerkant is hoger dan rechter kant. Scherm kantelen lukt alleen de rechter kant op. Iemand anders ook hiervan last gehad?
Ondertussen 2x geruild bij Coolblue. Nieuwe scherm is nog steeds beetje scheef, maar scheelt geloof ik "maar" een paar mm. 1e 2 monitors scheelde gewoon 0,5 -2 cm tussen linker en rechterkant..