- Foto's toegevoegd.
- Buiten getest.
Dit is mijn eerste review op Tweakers, dus feedback stel ik zeer op prijs en als je iets mist of je hebt een vraag laat het me weten!
Omdat ik voor 5 maanden op stage ging in Bangkok en ik alleen mijn laptop bij me heb voor muziek op mijn kamer, kwam ik op het idee om een kleinere speaker te kopen die prima in mijn koffer zou passen. Na een tijdje op internet rondgekeken te hebben en verschillende lijstjes voorbij heb zien komen, viel mij op dat de JBL Flip vaak bovenaan te vinden was. Toen ik meer details ging opzoeken over de Flip kwam ik ook de Flip 2 tegen en zijn grotere broer de JBL Charge. Vanwege het prijsverschil van €50 (flip = €99, charge = €149) heb ik ze beiden als voorkeur genoteerd en ben vervolgens naar de winkel gegaan om ze live aan te horen. Uiteraard heb ik ook nog naar andere speakers gekeken en vergeleken met elkaar, maar daar later meer over.
Toen ik aan het rondneuzen was op internet voor de Flip 2 en de Charge kwam ik er ook achter dat er een Charge 2 aan zou komen. Alleen tot mijn teleurstelling zou deze pas leverbaar zijn nadat ik naar Bangkok vertrokken zou zijn... Het was dus een aangename verrassing toen ik de Charge 2 zag staan bij de Mediamarkt. Zoals te verwachten is, stonden er in het schap nog vele andere bluetooth speakers dus ik heb (zo goed als dat gaat in een Mediamarkt) aardig wat speakers met elkaar kunnen vergelijken.
Een lijst met een aantal speakers waarmee ik de Charge 2 heb vergeleken:
- Sony SRS X3: Kwam erg veel bass uit zo'n klein apparaat. Echter vond ik de bediening niet fijn en vond ik hem niet helder genoeg klinken. (€149)
- Bose soundlink mini: Zoals bekend van Bose is er een uitstekende Bass weergave. Persoonlijk vind ik het iets te veel van het goede, maar als je op zoek bent naar extra lage tonen en minder hoge, dan is deze ideaal. Hij lag ook boven mijn prijscategorie.(€199)
- Jawbone Jambox: Was een hype bij zijn aankondiging (volgens mij), maar stelde mij erg teleur. Geluid was erg levenloos en klonk niet bepaald goed. (€127)
- Beats Pill XL: Deze ging uiteraard erg hard, maar het geluid klonk erg slecht voor wat je ervoor betaald. Zat wel bass in, maar ruisde een beetje met de middentonen leek het, vloeiden in elkaar over of iets dergelijks. (€300)
- Sony SRS X5: De grotere broer van de X3. Klonk ook beduidend beter! Erg vol en goed geluid kwam eruit! Lag helaas in mijn geval boven mijn budget.(€199)
Iets wat ik wel grappig vond wil ik jullie niet onthouden. Toen ik er stond, kwamen er een paar 'coole' jongens met skater petten met zo'n sticker, je kent ze wel. Zij liepen meteen naar de Beats Pill XL toe en gingen deze uitproberen. Na een tijdje prutsen kregen ze het voor elkaar om er muziek op af te spelen. En tot mijn grote verbazing klonk dit echt niet goed. Ik had verwacht dat de bass overvol aanwezig zou zijn als je kijkt naar het formaat van de speaker, maar het geluid was erg schel en eigenlijk helemaal niet helder. Ik ben geen geluid-expert, maar dit klopte niet leek me. Zoals te verwachten waren de jongens helemaal fan van het apparaat en liepen al discussiërend over Beats producten de trap op.
Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat de grotere accu van de Charge 2 en de geluidsweergave van de speaker het die 50 euro extra wel waard was.
De JBL Charge 2 bluetooth speaker
Op het moment van schrijven van deze review zit ik al 4 weken in Bangkok, dus helaas kan ik geen foto's maken van de verpakking en de inhoud daarvan. Wel kan ik zeggen dat deze erg netjes was en de speaker niet los in de doos zat (niet rammelen). Je krijgt er een usb-oplader bij met een micro-usb kabel van 1m die je dus ook kunt gebruiken om je telefoon mee op te laden (de kabel i.c.m de speaker bedoel ik dan, de oplader kun je beter niet voor je telefoon gebruiken). Ook zit er een stekker opzetstuk bij voor gebruik in het buitenland. Verder de gebruikelijke garantie en uitleg boekjes.
Het uiterlijk
Het uiterlijk van deze speaker spreekt mij erg aan. Het watzwarte kunststof is erg mooi met de ietwat glimmende grill aan beide kanten. Ook de open bass speakers geven het apparaat een stoer uiterlijk mee. De knoppen aan de bovenkant kunnen eigenlijk niet per ongeluk ingedrukt worden als de speaker bijvoorbeeld in je tas zit en ze geven een klein klikje als je er op drukt (geen klik klak knopjes zeg maar). Een leuk aspect is dat je de bass speakers erg goed ziet bewegen, vooral als het volume hoog staat hebben ze een 'travel' van dik een halve centimeter. De speakers voor de hoge tonen zitten alleen aan de kant van het logo. Dus de grill aan de andere kant heeft slechts een decoratie functie.
Het geluid
Ik heb de speaker nu op mijn kamer staan in het hotel en gebruik hem dus als vervanging van mijn laptop speakers. Hierdoor speel ik er allerlei soorten geluid mee af, dus ik heb nu na 4 weken een redelijk beeld van wat de speaker kan.
Allereerst
Muziek: Ik luister vooral house muziek, maar op zijn tijd luister ik ook weleens naar de wat oudere rock muziek. Bij house muziek heb ik goed kunnen horen wat de verschillen zijn tussen de lagere tonen en de midden/hoge tonen en dit zit prima in orde. De lage tonen zijn niet overdreven aanwezig net zoals bij een Bose speaker (persoonlijke mening), maar deze speaker doet echt niet veel onder aan mijn 2.1 setje die op mijn bureau in Nederland staat! Met deze speaker kun je gemakkelijk een huiskamer van goed geluid voorzien. Het verbaasde me hoe hard hij kon en hoe goed hij dan nog steeds klonk. Heb hem hier niet getest op volume vanwege mede bewoners in het hotel, maar de paar dagen dat ik hem had in Nederland wel kunnen testen.
Films: Bij films heb ik hem helaas niet op hoog volume kunnen testen, maar hij staat naast mijn laptop, dus hij klinkt al gauw erg hard. En ook bij films klinkt hij geweldig! In films heb je de herkenbare lage trillende tonen bij spannende momenten en dit laat de speaker prima horen. Als vergelijking, op een gegeven moment dacht ik dat mijn telefoon trilde en dat ik gebeld werd, maar het bureau trilde vanwege de lage tonen die uit de speaker kwamen
Update 22-12-2014:
Ik heb de speaker afgelopen weekend kunnen testen in het park. Op half volume was de speaker uitstekend als achtergrond muziek. Zelfs buiten deden de basstonen het goed, maar was wel afhankelijk van hoe dichtbij je zat. Ook heb ik hem op maximaal volume getest en ben ik 5 meter van de groep gaan staan en ze lieten me merken het luid en duidelijk te kunnen horen. De speaker is dus prima te gebruiken in het park, op het strand of bij een tuinfeestje bijvoorbeeld.
De speaker heb ik nu 4 maanden in gebruik en bevalt nog steeds uitstekend. Er is helaas wel een klein minpuntje bijgekomen en dat is dat er langzaamaan kleine vuiltjes in de speakergrill terecht komen. (Net zoals bij de speaker van je telefoon bijvoorbeeld) Ik ga kijken of ik iets kan bedenken om deze te verwijderen, maar als iemand hier een tip voor heeft, graag!
Een bluetooth speaker met een uitstekende prijs kwaliteit verhouding. Te vergelijken met (veel) duurdere speakers zoals de Beats Pill (XL), Bose, Sony e.d. De speaker heeft ook een belfunctie dat als je telefoon verbonden is en je wordt gebeld, dat je gesprek via de speaker kan verlopen. Ook kun je met maximaal drie apparaten tegelijk verbonden zijn. De speaker ziet er stoer en stevig uit en door de grote (6000mah) accu is het niet alsof je een simpel plastic apparaat vast hebt, maar echt een goed kwalitatief product. Een echte aanrader voor als je op zoek bent naar een bluetooth speaker. Ook als je budget hoger ligt dan 149 euro moet je niet vergeten deze speaker mee te nemen in je zoektocht.
*note* Er gaan verhalen rond op internet dat er bij sommige exemplaren 'distortion' voor kan komen, hierbij gaven ze dan voorbeeld nummers. Ook bij mijn speaker was het heel licht te horen,maar vond het te verwaarlozen. Wel pikt de speaker soms radiosignalen op (lijkt het). Als hij aanstaat hoor je soms een tikje als het ware.