Let op: dit is geen in-depth review maar een andere inkijkhoek voor het gebruik van de Surface.
Ik heb een i5 128GB model aan m'n moeder gegeven voor d'r verjaardag.
Voordat zij deze in d'r handen kreeg waren de enige interacties tablet/PC:
- Scherm of geluid uit zetten van mijn PC (als ik weer es niet luisterde)
- Door een FB fotoalbum heen swipen (en net zoals bij een boek d'r vinger nat maken om naar de volgende pagina te gaan
Het eerste wat ze vroeg is: "Zit er een standaard bij? Bij de buren moeten ze hem altijd beet houden"
Toen liet ik de kickstand zien....
Nu exact 2 weken later kan ze:
- De SP3 aanzetten en inloggen (picture password FTW).
- Ze kan 't nieuws lezen en de fotos en videos kijken van deze artikelen in verschillende apps.
- Items van 'alle apps' naar 't startmenu pinnen, op de gewenste plek zetten en de tile grootte aanpassen
- Internet bankieren bij de ING
- Filmpjes van NGC bekijken
- Op de FB tile status updates bekijken (niet echt bijzonder maar toch interessant voor iemand die nog maar twee weken een FB account heeft en de app nog nooit heeft gestart)
- Apps killen
- Skype video bellen
Dit alles na 1x 1 uur les en 1x 1 kwartier les.
Voor mensen die denken "dat is toch niets bijzonders":
Mijn moeder heeft al bijna twintig jaar reuma en is inmiddels 63 jaar oud.
Voor mensen die denken "dat kan toch ook met een tablet van een andere fabrikant":
Die hebben geen pen zoals de Surface of de subliem werkende kickstand. Op de bank of op de tafel, ze kan hem neerzetten zoals ze wil. Daarnaast is het inpluggen van t stroom ook een stuk makkelijker. Het grote scherm is ook zeker geen minpunt.
De mogelijkheid om tiles groter te maken is voor haar echt fijn zo hoeft ze geen moeite te doen om een app te starten. Apps zoals die van de NOS maken goed gebruik van Metro en ook hier worden tiles gebruikt voor het tonen van artikelen.
En omdat er gewone software op kan draaien kan ik door middel van Teamviewer wanneer nodig remote support doen.
De eerst volgende les zal geheel in 't teken staan van FB en zal ze haar eerste post doen.
Ik kan oprecht zeggen dat het een geweldig apparaat is. Want naast het gemakkelijke gebruik voor m'n moeder heb ik een krachtig werkpaardje staan voor wanneer ik langskom

(normaal moest ik altijd de laptop meeslepen)
Als ik toch nog wat nadelen moet opnoemen:
- Geen i3 model met 128GB
- Appstore voor Win8 is nog wel erg mager (i.v.m. WP8 store)
Surface... Wat ben je toch een held