Inleiding
Na twee jaar trouw gebruik van de iPhone 5 vond ik het tijd voor de overstap naar de nieuwe iPhone 6. Mijn iPhone 5 beschikte over 16GB opslagcapaciteit, na een jaar zat die tot de nok toe vol met foto’s, apps en data daarvan. Op basis hiervan heb ik de keuze gemaakt om voor een model met 64GB opslagcapaciteit te gaan. Op 19 september was het dan zover: ik kon mijn nieuwe iPhone ophalen in Duitsland.
iPhone: 6 of 6 Plus?
De iPhone 6 en 6 Plus verschillen behoorlijk in formaat. Qua specificaties is er weinig verschil dus daar heb ik mijzelf niet op gericht. Vanwege intensief zakelijk gebruik heb ik de keuze gemaakt voor de iPhone 6 Plus. Deze beschikt over een 5.5” scherm en is qua afmetingen vergelijkbaar met de Samsung Galaxy Note, als je de telefoon in één hand wil houden heb je redelijk grote handen nodig.
Aankoop
Mijn iPhone 6 Plus (Grijs, 64GB) had ik van tevoren gereserveerd in de Apple Store in Frankfurt. Volgens Apple zou de reservering er voor zorgen dat je er zeker van bent dat de gekozen variant voor jou apart ligt. Vrijdagochtend, vroeg (op het moment dat de meeste van ons gaan slapen) begon voor mij de reis naar Frankfurt, 375km over voornamelijk de Deutsche Autobahn. Met een aantal tussenstops kwam ik hier rond 07:45 aan, op tijd voor de opening van de Apple Store, ik hoefde immers niet in de lange rij te staan vanwege die reservering. Apple hield woord, voor de reserveringen stonden er ongeveer 5 man voor mij, na een kwartier was ik aan de beurt. De wachtrij voor wachtenden zonder reservering werd met de minuut langer. Eenmaal binnen heb ik een siliconen hoesje voor de iPhone uitgezocht en het door mij gereserveerde model opgehaald en afgerekend. Totale schade: €939.00. Uitgepakt en direct in gebruik genomen. Zodra je het doosje openmaakt, ben je verkocht.
Drukte bij de Apple Store in Frankfurt
Scherm
De iPhone 6 Plus beschikt over een groot 5.5” scherm van uitstekende kwaliteit. De kleuren komen echt tot zijn recht, zijn levendig en de helderheid van het scherm is prima. Dit maakt het scherm ook in de volle zon goed leesbaar, iets waar zijn voorgangers mee kampten. Het scherm en touchscreen zijn samengevoegd in één laag en bedekt achter een glasplaat. De resolutie van het scherm is 1920x1080 pixels (Full HD), dat moeiteloos Full HD video’s afspeelt en foto’s tot in detail weergeeft.
Apps
Bij het installeren van Apps bekroop mij weer enigszins het iPhone 5-gevoel. Doordat de iPhone 6 Plus over een 5.5” scherm beschikt worden de apps die nog niet zijn aangepast, opgeschaald naar een passende resolutie. Dat resulteert vaak in onscherpe tekst, slecht te lezen afbeeldinen en knoppen die niet altijd meer op de juiste plaats staan. De apps van Apple zijn al wel aangepast en deze werken prettig, het grotere scherm komt dan echt tot zijn recht.
De meeste apps zullen worden bijgewerkt zodat ze op het grotere scherm ook tot hun recht kunnen komen, dat is een kwestie van tijd.
NS Reisplanner, opgeschaald (links), Pages van Apple, geoptimaliseerd (rechts)
Connectiviteit
De iPhone 6 Plus beschikt net als de iPhone 5 en 5S over de Lightning-aanlsluiting voor gegevensonverdracht en opladen. Het apparaat beschikt over een hoofdtelefoonaansluiting die links onderaan is geplaatst, naast de primaire microfoon. Rechts onderaan is een luidspreker te vinden. Draadloos beschikt de iPhone 6 over WIFI 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.0, GPS en NFC voor mobiele betalingen (Apple Pay, in aantocht). Mobiele netwerken worden volledig ondersteund, de iPhone 6 kan met alle Nederlandse 4G-frequenties overweg.
Het bereik en de snelheid van de mobiele verbindingen zijn prima. Deze zal ik later nog uitgebreider testen.
De knoppen op het toestel zijn grotendeels op de vertrouwde plaats te vinden, aan de linkerzijkant de volumeknoppen en mute-knop, onderaan het scherm de homebutton met TouchID en voor het eerst aan de rechterkant de sleep/wake knop. Bij een telefoon van dit formaat is het prettig dat de knoppen zich aan de zijkant bevinden, zoals bij onder andere Samsung al langer het geval is. Door deze positionering zijn de knoppen goed bereikbaar.
Prestaties
Apple’s nieuwe A8 soc is een dual-core 64bit processor geklokt op 1.4GHz en heeft de beschikking tot 1GB RAM. Samen met de M8 coprocessor voor bewegingsactiviteit (zoals ook in de iPhone 5S te vinden is) zorgt deze ervoor dat het toestel soepel werkt. Het toestel start vlot op, 26.9 en 29.3 seconden voor respectievelijk warm- en cold boot.
Daarnaast heb ik op mijn iPhone een aantal benchmarks laten draaien, waaronder Geekbench en 3D Mark.
Uit de resultaten van Geekbench komt een gemiddelde score van 1583 voor single-core en 2880 voor multicore (5x getest). In vergelijking met de iPhone 5S, dat is zo’n 180 tot 300 punten hoger en op single-core een stuk sneller dan de meeste Android telefoons. De algehele (multicore) prestaties zijn vergelijkbaar met de Samsung Galaxy S5, Note 3 en Sony Experia Z1, maar die zijn ook een stuk goedkoper.
Resultaten Geekbench 3 voor iOS
Camera
De iPhone 6 Plus beschikt net als zijn voorgangers over een 8 megapixel camera, echter zijn er wel een aantal wijzigingen doorgevoerd. De camera beschikt nu over focus pixels waarmee sneller kan worden scherpgesteld, indien nodig zelfs continu. De camera van de 6 Plus beschikt ook over optische beeldstabilisatie, dat kan goed van pas komen bij situaties waar weinig licht is.
De camera steekt een millimeter uit, dat is niet iets wat ik als hinderlijk ervaar. Met een hoesje valt het uitstekende deel zelfs geheel weg.
Komende dagen zal ik in verschillende situaties foto’s maken (overdag, ’s avonds) en mijn bevindingen hier plaatsen.
Alvast een voorproefje van een foto ’s avonds:
Lichtjesroute Eindhoven, HDR, ISO100-1/15
Accuduur
Voor een beoordeling over de accuduur is het nog te vroeg, die test ik gaandeweg, tot nu lijkt de accu goed te presteren.