Ik had mijn oog laten vallen op een laptop. Het moest een praktische laptop worden. Dus geen grote desktopvervanging met alle toeters en bellen. Omdat ik wat anders wilde proberen dan Microsoft Windows ben ik op zoek gegaan naar een Apple.
Het eerste "nadeel" waar je tegenop loopt is dat je eigenlijk online alleen bij de Apple Store een laptop kan bestellen. Het was wel zo dat de bezorging en verpakking van de laptop echt zeer goed was.
Ik wilde eerst een 12" iBook maar dan moest ik wat opties erbij nemen om het naar mijn zin te maken. En de PowerBook 12" had al die opties al (meer geheugen en grotere harddisk). En daarbij zit er een snellere processor in en het heeft een aluminium case.
Als software zat er een demo bij van Office:mac en iLife. Die heb ik niet geïnstalleerd / weggegooid. Ik ga de laptop vooral als internetbeest gebruiken. Er zat ook een upgrade-dvd bij voor Mac OS X. Die heb ik als eerste gedaan en toen stond er "Tiger" op. De verschillen tussen Tiger en z'n voorgangen heb ik niet kunnen bekijken, maar Tiger heeft met z'n Expose en Dashboard een goeie move gedaan. Beide zijn in de praktijk goed te gebruiken (en daar gaat het toch om?). Het instellen van Mac OS X is eenvoudig en ik was zo via WiFi online.
Ik heb als eerste Firefox erop gezet en ben daar mee aan de slag gegaan. Later ben ik pas Safari gaan gebruiken. Ik vind het jammer dat Safarie niet de manier van bookmarks heeft als Firefox (sidebar). Maar alles went

. Wat niet echt went is de kleine entertoets

. Ik blijf extra knoppen raken als ik op enter druk.
Op zich is er veel software te vinden voor Mac OS X, ook kan je via "flink" ook Linux-programma's op je Powerbook draaien. Als chat programma gebruik ik voor IRC "x-chat" en voor ICQ/MSN "Adium". Ik ben benieuwd of de volgende MSN original (die tijdens de keynote voorspeld is) wat is.
Het scherm is op een of andere manier echt anders dan een tft bij een Microsoft Windows-pc. Later kwam ik er achter dat bij een Apple de antialiasing standaard aanstaat. Ik was daar nooit een echte voorstander van. Toch is het zo dat als het minder scherp is dat het rustiger voor je ogen is.
Ik merk dat met World of Warcraft dat de laptop het wel goed aankan maar het is grafisch minder dan mijn desktop PC, maar die is ook niet echt te vergelijken. WoW is in ieder geval goed te spelen. Al raad ik wel een 2 knops muis aan

De LAN-mogelijkheden zijn goed, WiFi-ontvangst is goed en Bluetooth werkt ook. Ik heb nog niet de wired geprobeerd, maar dat zal ook wel ok zijn.
Ik heb ook nog mijn 2 externe harddrives erop aangesloten en Mac OS X mountte ze automatisch en ik kon zo bij mijn gegevens komen (die drives waren NTFS geformateerd). Ik kon er dus niet op schrijven. Ik heb ook mijn Philips-webcam erop aangesloten en die werkte ook redelijk. De driver in Mac OS X kan niet de hoogste resolutie aan.
edit:
Ik en mijn vriendin gebruiken nog steeds de laptop naar volle tevredenheid. Ik heb er ondertussen een groter so-dimm in gedaan om met meerdere gebruikers ermee te werken.
Helaas is de laptop nu 2 maal van de bank op de grond gevallen. Er zit nu een kleine deuk in een hoek van de laptop, maar het werkt nog steeds
(Plaatje van de status van de accu toegevoegd)