2. Gebruikersreviews

Boogie Board Sync 9.7 inch LCD eWriter (Black / Orange) Review

Crybaby84
11 september 2014, laatste update op 21 oktober 2014, 2.044 views

Boogie Board Sync 9.7 inch LCD eWriter (Black / Orange)

Prima tablet voor snelle aantekeningen tijdens een les of vergadering, puur ter vervanging van een noteblok. Voelt echt als pen en papier. De kwaliteit van de digitale aantekeningen laat echter te wensen over. Het opgeslagen pdf bestand is nogal pixel achtig. Ook de bijgeleverde software laat te wensen over.

Pluspunten

• Geen papieren meer meeslepen of overtypen
  • Zeer robuust gebouwd
  • Voldoende opslag ruimte
  • Voelt daadwerkelijk zoals pen en papier

Minpunten

• Matige software voor PC / mobiel
  • Zichtbaarheid bij weinig licht is slecht (laag contrast)
  • Pixel-achtige weergave in gegenereerde pdf's

3 van 5 sterren (Voldoende)
Een zeer snelle review zonder foto's, kan vast beter maar heb weinig tijd en wil toch mijn ervaring delen ;)
Ik heb de sync nu 2 dagen in bezit en regelmatig gebruikt, zowel thuis als tijdens vergaderingen.

Verpakking:
Deze is functioneel, maar daar is het ook wel mee gezegd. een nogal slap plastic doosje.
Als je de verpakking opent vindt je daarin de boogie board sync, een stylus, datakabeltje en zeer beknopte instucties.

Bouwkwaliteit:
Zeer goed! Het bord voelt solide aan en er zitten geen breekbare delen op. Het geheel voelt eerder aan als een goede snijplank dan een electronisch apparaat. Ook het scherm is stevig, en voelt niet aan alsof deze snel zal breken of krassen. De behuizing wisselt af tussen matte delen en gladde delen, waarbij de gladde delen wel vrij snel vettig worden bij gebruik, maar dit is ook weer makkelijk weg te vegen.
De knoppen (save, erase, aan/uit) voelen solide aan en klikken duidelijk bij het indrukken, wat overigens niet makkelijk per ongeluk gaat.
De micro usb aansluiting voelt wat 'losjes' na bij het aansluiten van de stekker, maar dit is niet storend.

Fysieke werking:
Schrijven op het bord zelf voelt zeer natuurlijk aan. De reactie van het scherm is instant, en niet anders dan pen op papier. De drukgevoeligheid werkt op het bord zelf goed, maar de digitale resultaten zijn minder, daarover later meer. Het contrast van het bord is aan de lage kant. Volgens de fabrikant is dit om fijnere lijnen te kunnen weergeven, maar resulteert in een matig leesbaar bord bij weinig licht. Nou is de omgeving waar ik dit bord in gebruik voldoende van licht voorzien dus voor mij levert dit niet direct problemen op. De bluetooth verbinding is solide en snel opgebouwd. Batterijduur is denk ik voldoende, ik heb deze nog niet leeg gehad na 2 dagen. Ik sluit het apparaat toch regelmatig aan op mijn pc om de pdf's te downloaden, en dan wordt de batterij gelijk bijgeladen.

Functionele werking:
Primair doel van het bord, digitaliseren van wat er opgeschreven is, is voldoende maar laat wel wat te wensen over. Het grootste probleem waar ik tegen aanloop is het feit dat de digitale versie van wat je hebt opgeschreven er daadwerkelijk erg 'digitaal' uitziet. Er is slecht anti aliasing toegepast op de opgeslagen lijnen, en dit resulteert in een nogal pixel achtige weergave, tenzij je heel ver inzoomt. Daarnaast wordt de drukgevoeligheid omgezet in lijndikte, maar dit is slecht terug te zien in de gegenereerde pdf's. Je hebt dik en dikker. De echt dunne lijnen worden slecht geregistreerd en resulteren regelmatig in een dik geregistreerde lijn op de pdf. Of dit een probleem is is afhankelijk van waar je de tablet voor gebruikt. Voor het vastleggen van aantekeningen of grove schetsen zal het geen probleem zijn, maar zodra je puur gaat voor tekenen kan ik me voorstellen dat dit een no-go is.

Daarnaast kun je het bord ook gebruiken als directe input op je telefoon of pc om 'live' het schrijven of tekenen weer te geven. Hier zit wel een kleine vertraging in, welke iets groter wordt naarmate er meer getekend of geschreven is op het bord, maar dit werkt niet storend omdat je tocht op het apparaat zelf ziet wat je doet.
Het gebruik van de sync als tekentablet voor de pc is ook een optie en werkt in principe goed, maar er valt weinig aan in te stellen. Je kunt de windows instellingen voor input devices wel gebruiken voor kleine aanpassingen, maar als je deze functie veel wilt gaan gebruiken zal ik toch een echt tekentablet aanraden.

Wat ik echt mis is een functie om de opgeslagen pdf's weer in te laden op de tablet. Dit is fysiek niet mogelijk door het gebruikte soort lcd scherm, maar het zou voor toekomstige versies zeker geen overbodige luxe zijn. Ook zijn de opgeslagen pdf's gewoon genummerd, en daardoor niet makkelijk te doorzoeken op inhoud. Een datum als bestandsnaam zou bijvoorbeeld een stuk handiger zijn.

Wees er overigens ook scherp op dat alleen datgene wat je met je stylus op de tablet maakt kan worden opgeslagen als deze aan staat. Dus tekenen met bijvoorbeeld je vingers als de tablet aan staat, of de stylus als de tablet uit staat zie je wel, maar kun je niet opslaan.

Software:
Ik heb de software voor windows en android beide uitgeprobeerd, en beide lijken nog in een soort beta stadium. Zo loopt de windows versie nogal eens vast (win 8 ) en is de optie om te syncen met evernote niet te gebruiken omdat hij maar blijft vragen om autorisatie van evernote. Het ophalen van de opgeslagen pdf's gebeurd gewoon via windows explorer welke de sync herkend als wisselbare schijf, dit werkt overigens prima.
De android software (galaxy s4 stock) is gelukkig wel iets stabieler. Het koppelen met de sync via bluetooth gebeurd na het initieel pairen automatisch, en de device wordt dan ook direct herkend door de software. Wat minder handig is is dat je dan ook elke keer een melding krijgt op je telefoon bij in / uischakelen van de sync die niet altijd weg te halen is. Ook vermeld de software nogal eens dat de firmware van de sync moet worden bijgewerkt terwijl dit al is gebeurd.
Voor beide software pakketten geld wel dat ik ze persoonlijk niet intuïtief vind. Zo kun je bijvoorbeeld in je telefoon wel de pdf's downloaden maar niet direct bekijken via de software. Dit kan wel, maar pas als de firmware melding verholpen is. Dan gebeurd dit automatisch na het drukken op de save button van sync.

Conclusie:
Een leuk apparaat voor als je veel notuleert of voor brainstormen, minder geschikt voor grafische toepassingen. De kwaliteit van de opgeslagen tekst / tekeningen laat te wensen over. De bijgeleverde software is nog niet helemaal af.

aanvulling
Ik ben met mijn sync terug geweest bij de winkel omdat er blauwe vlekken zaten aan de randen die er voor zorgden dat het contrast op die plekken erg slecht was. Na een hoop heisa toch een nieuwe meegekregen, waarbij er wel blauw bij de randen zat, maar een stuk minder donker en niet zo geconcentreerd. De lichte verkleuring tot 0.5 cm vanaf de randen is normaal bij de gebruikte techniek, maar donkere vlekken die tot 1 cm van de rand er voor zorgen dat zaken niet zichtbaar zijn niet.

Resultaaten boogieboard naar pdf
Uploaden via tweakers loopt niet helemaal lekker, dus hierbij een paar linkjes:
op het BoogieBoard: http://imageshack.com/a/img538/8110/YBalNv.png
pdf 100%: http://imageshack.com/a/img674/4793/GDMPnV.png
pdf300%: http://imageshack.com/a/img745/9559/MXmG0J.png

Heb jij ook een Boogie Board Sync 9.7 inch LCD eWriter (Black / Orange)?

Ik ben wel benieuwd naar de kwaliteit van de PDF. Zie je kans een afbeelding toe te voegen?
Bij deze gedaan. Uploaden ging niet helemaal lekker dus zijn linkjes geworden.