Seagate FreeAgent Desk Xtreme 1,5TB Zwart Review

Aganim
4 maart 2009, laatste update op 22 december 2011, 1.439 views

Seagate FreeAgent Desk Xtreme 1,5TB Zwart

Omdat ik op mijn pc een groot aantal bestanden heb staan waar ik backups van moest maken, waaronder een flinke muziekverzameling en zaken als een ledenadministratie en een website, besloot ik op zoek te gaan naar een externe HDD. Ik draaide al raid-5 om te voorkomen dat het uitvallen van een harde schijf meteen voor problemen zou zorgen, echter is dat natuurlijk geen volwaardig alternatief voor een echte backup. (Voor de goede orde, dit is mijn eerste ervaring met een externe HDD)
Mijn eisen waren niet bijzonder hoog, de schijf moest minimaal 1 TB groot zijn en liefst voorzien van een eSATA aansluiting. Na enig zoekwerk, kwam ik deze schijf tegen voor de, mijns inziens, schappelijke prijs van 179 euro. (incl. verzendkosten)
Eerste...

Pluspunten

• 1,5 TB aan draagbare opslagruimte.
  • Aan te sluiten via USB, Firewire en eSATA.
  • Engelse en Europese contacten meegeleverd.
  • Schappelijke prijs voor een externe HDD van deze grootte.

Minpunten

• Geen eSATA kabel bijgeleverd.
  • Bijgeleverde software alleen te installeren op een windows 32-bit systeem.
  • Software op HDD geinstalleerd, ipv een bijgeleverde CD. (Wel te verwijderen)
  • Schijf wordt vrij warm tijdens de werking.
  • Witte kabels bij een zwart product..

Eerste indruk
Mijn eerste indruk was dat het pakket redelijk compleet is. De inhoud:
  • De HDD
  • 4x Rubber pootjes
  • Plastic voet
  • Quickstart guide
  • Limited Warrenty boekje
De schijf is verpakt in een stijlvol zwarte behuizing, welke er degelijk uitziet. Aan de achterkant bevinden zich de aansluitingen voor de adapter, Firewire, USB en eSATA kabels. Beide zijkanten bevatten groeven waar de pootjes of de voet in bevestigd kunnen worden. Dit is afhankelijk of je de schijf plaat of op zijn kant wilt neerzetten. De voorkant is voorzien van een logo wat wit oplicht, bij schijfactiviteit zal het licht pulseren.

De bijgeleverde, witte, adapter is vrij fors, maar opzich wel iets als de apapters die ik doorgaans aantref bij apparatuur als printer en scanners. Zoals boven te lezen is, wordt hij geleverd met een Engels en Europees contact welke je door middel van een schuif/kliksysteem makkelijk op de adapter kan zetten.

Zowel een USB 2.0 als een Firewirekabel zijn bijgeleverd, net als de adapter zijn deze wit. Ik vind deze kleurkeuze een beetje vreemd, persoonlijk had ik liever zwarte kabels gezien, zodat ze wat meer bij de behuizing zouden passen.
Zoals ook te zien is, ontbreekt een eSATA kabel. Deze dien je dus apart te bij te kopen, indien je van deze aansluiting gebruik wilt maken. Een beetje vreemd, aangezien de schijf op de verpakking wordt aangeprijsd als "razendsnel dankzij de eSATA aansluiting".

Wil je de schijf plat neerzetten, dan is het aan te raden om de bijgeleverde rubberen voetjes te gebruiken, ivm hitteontwikkeling aan de onderkant van de schijf. Deze klik je makkelijk aan de zijkanten van de schijf vast en zijn ook makkelijk weer los te halen.
Hetzelfde geldt voor het plastic voetje, indien je de schijf op zijn kant wilt zetten. Deze is niet veel bijzonders, simpel en doeltreffend. De schijf staat vrij stevig op zijn voet, welke overigens is voorzien van 4 kleine rubberen dopjes om schuiven te voorkomen.
Aan te raden is wel om met name de rubberen voetjes op een vaste plek te bewaren tijdens het vervoeren van de schijf, om te voorkomen dat ze losraken. Zolang de schijf staat, zitten ze stevig genoeg vast, maar tijdens vervoer zijn ze makkelijk los te stoten.

De quickstartguide stelt weinig voor, gewoon een simpele handleiding waarin staat dat je de HDD op het lichtnet aan moet sluiten en een beschrijving waar je de verschillende stekkers in moet aansluiten. In ieder geval genoeg voor de gewone gebruiker om mee uit te voeten te kunnen, zolang er niets fout gaat. Een uitgebreidere handleiding met troubleshooting pagina ontbreekt.
Van mij had er ook nog even een korte uitleg bij gemogen over waar de voetjes voor dienden, al kom je daar opzich zelf al snel genoeg achter.

Het boekwerk over de garantie is verder niet veel bijzonders, het standaardwerk wat je bij praktisch alle hardware wel aantreft.

Een CD met software ontbreekt, deze is al voorgeïnstalleerd (maar verwijderbaar) op de HDD.

Installatie

Het installeren van de schijf zelf is vrij simpel, een kwestie van plug en play. Ik heb zelf alleen getest onder Windows XP 64 Prof, via een eSATA en USB aansluiting. De schijf wordt onmiddelijk gezien door het systeem en is binnen een paar seconden toegankelijk. De schijf is al NTFS geformatteerd en bevat 1 grote partitie.
Omdat ik (nog) niet heb kunnen testen met andere besturingsystemen zoals Vista en Linux, heb ik "Geen mening" opgegeven bij compatibiliteit. Compatibiliteit met Windows XP is immers nogal standaard en voor een eSATA HDD zou het weinig moeten uitmaken of het OS x86 of x64 is.

Op de HDD is een setup geinstalleerd, welke de Seagate Manager kan installeren. Deze bevat onder andere een backuptool. De setupbestanden zijn gewoon verwijderbaar en een (up-to-date) versie van de software is ook via de site van Seagate te downloaden.
Helaas is de software alleen beschikbaar voor 32-bit systemen. Op internet ben ik verhalen tegengekomen van mensen die de software gewoon op een 64-bit systeem draaien, dus waarschijnlijk is zit de incompatibiliteit hem weer eens voornamelijk in de installer. Hier is ongetwijfeld omheen te komen door de installatie op een virtuele machine uit te voeren en vervolgens over te zetten op de host of door het .msi bestand aan te passen met ORCA, maar ik voel hier momenteel weinig voor.
In ieder geval een vreemd besluit van Seagate, het tijdperk dat x64 systemen weinig voorkwamen zijn we nu toch wel enigzins voorbij. Gelukkig werkt de schijf er in ieder geval niet minder om.

Gebruikerservaringen

Ik heb de HDD net (sinds 3-3-09) dus veel ervaring heb ik er nog niet mee. Zodoende heb ik ook over de betrouwbaarheid van de schijf nog geen mening gegeven. Ik zal alvast een korte samenvatting geven van wat ik ben tegengekomen.

De schijf wordt behoorlijk warm als deze in werking is, maar hij wordt niet dusdanig heet dat beetpakken onmogelijk zou zijn. Echter zou ik deze schijf toch niet in een kleine/smalle ruimte durven plaatsen.
Verder produceert hij een laag zoemend geluid, maar het blijft voor mij binnen het acceptabele. Ik vermoed overigens ook dat mijn bureau als klankkast werkt.
De schijf schakelt terug naar een slaapstand als deze een tijd niet in gebruik is, wat scheelt in de warmte en geluidsproductie.

Ik heb geen benchmarks uitgevoerd op de schijf, echter het kopieren van bestanden van mijn raid5 array naar de schijf gaat (naar mijn mening) vrij vlot, met ongeveer 40 MiB/s.

Het is geen schijf die gemaakt is om dagelijks mee te nemen, daarvoor is hij vrij zwaar en de losse adapter maakt het ook niet makkelijk om zomaar even snel ergens in te prikken. Een pluspuntje is wel het meegeleverde Engelse contact, dat scheelt weer een verloopstukje aanschaffen.

Problemen
Helaas gaat niet alles over rozen en ben ik al een probleem tegengekomen op de eerste dag. Het is mij echter nog niet duidelijk waar de oorzaak van het probleem ligt.
Gisteren sloeg de schijf onverwachts af en werd deze niet meer gezien door het systeem. Wel werd de schijf nog door de controller herkend, te zien in de eigenschappen van de in mijn moederbord ingebouwde Silicon Image Sil 3531 controller.
Na het aansluiten van de schijf op USB ipv eSATA, werd de schijf weer prima herkend.
Vandaag draait de schijf weer zonder problemen op eSATA, na het in de bios inschakelen van de optie "Onboard E-SATA Option ROM". Mocht dit probleem vaker voorkomen, zal ik hier op terugkomen.

Heb jij ook een Seagate FreeAgent Desk Xtreme 1,5TB Zwart?

Anoniem: 291785 4 maart 2009 21:18
enigste wat nog mist zijn foto's 4 sterren
I know.. Zodra ik mijn fototoestel weer aan de praat heb gekregen zal ik een paar foto's bijvoegen.

Edit: 2-tal foto's toevoegd. :)
En brr.. Lees je je review tig keer door voor je hem plaatst, om na het plaatsen nog kromme zinnen tegen te komen. :+

[Reactie gewijzigd door Aganim op 22 juli 2024 13:19]

waar heb je die esata kabel vandaan getoverd als ik vrage mag, verder een prima review, hoewel ik het jamemr vind dat je geen concrete tempraturen noemt