Na een tijd met de asus F501A te hebben gewerkt, vond ik het tijd voor een nieuwe laptop.
Ik ben vrij veel aan het web/graphic-designen, en speel af en toe een keer een spelletje, daarom wilde ik een laptop met een grafische kaart die krachtig genoeg is om eens een spelletje battlefield of simcity te spelen, maar ook een met voldoende cpu-kracht.
Ik ben na veel zoeken uitgekomen bij de Lenovo y510p.
Deze laptop is voor zijn grootte wel zwaarder dan zijn soortgenoten (15,6 inch / 2,7kg). Als je de laptop op de bank op schoot hebt, merk je dat echter niet. Er zijn een aantal dingen die direct opvallen. De speakers zitten bovenop, wat erg fijn is, als je een spelletje speelt of een youtube filmpje kijkt.
Het scherm is erg helder en het toetsenbord is verlicht. Erg handig als je 's avonds zit te programmeren. (nee ik type niet altijd blind)
De laptop heeft standaard Windows 8.1 geinstalleerd staan, waar ik niet echt een liefhebber van ben.
Qua performance niets te klagen. Er zit een Core I5-4200M (dual-core met hyperthreading) processor in. Aangezien de meeste games toch geen 4 cores gebruiken is het eigenlijk niet nodig om een I7 te nemen, tenzij je gaat videobewerken etc. Dan levert het winst op met renderen.
Standaard zit er een 1TB SSHD en 8GB werkgeheugen in. Ten opzichte van een SSD lever je natuurlijk snelheid in, maar ik moet zeggen dat het me niet tegenvalt voor een 5400rpm schijfje.
De Geforce GT 755M is voldoende om in games als battlefield 4 met high setting op 1366x768
toch nog ~41 fps te halen. Ook Crysis 3 haalt nog ~30 fps met high settings. De laptop wordt eigenlijk niet heel erg warm tijdens normaal gebruik (beetje internetten etc). Tijdens het gamen kan de laptop wel aanzienlijk warmer worden. De fan voor de videokaart zit aan de zijkant, waar je in principe geen last hebt van warme lucht. Toch is het tijdens gamen prettiger om de laptop niet op schoot te hebben.
Wat deze laptop bijzonder maakt is de mogelijkheid om de dvd-writer te vervangen door een extra videokaart of een extra accu. (door de zgn Ultrabay). Waarschijnlijk wordt de laptop dan wel een stuk warmer.
Wat ik wel iets vreemds vindt is dat als je wilt booten vanaf een ander apparaat dan de eerste Harddisk of de bios in wil, dat daar een apart knopje voor aan de buitenkant van de laptop zit, maar goed. Hoe vaak doe je dat.
Al met al ben ik erg blij met mijn aankoop en misschien dat ik er in de toekomst nog een SSD in druk.
Dit is mijn eerste review, dus wees niet te hard