Inleiding
Ik ben een tijdje terug over gegaan op UPC en het standaardmodem is ronduit slecht te noemen qua WIFI.
Om die reden maar eens gaan kijken naar een router, mijn eisen waren: Dual Band, duurzaamheid (als in, kan een paar jaar mee) en uitgebreide beheerbaarheid.
Inhoud van de doos
De router zelf
Een stroomadapter
Een netwerkkabel
3 Antennes
Setup-CD
Quick installation guide
Setting-up
Het installeren is erg simpel, de quick installation guide beschrijft alle stappen die nodig zijn. Ook beschikt de router over een Quick Setup optie (niet uitgeprobeerd).
Hierna is het mogelijk om wat instellingen in het modem zelf te wijzigen, standaard staan alle belangrijke dingen op optimale instellingen en staan 2.4 GHz en 5 GHz aan.
De router is benaderbaar via een webadres, geeft geen problemen waneer meerdere sessies tegelijk draaien (wat UPC TC modems bijvoorbeeld wel hebben). Bij het wijzigen van instellingen geeft de router zelf aan dat hij opnieuw gestart moet worden. Dit hoeft echter niet direct, zo kun je dus alles naar je eigen idee instellen en daarna 1 keer opnieuw opstarten.
Bestanden delen tussen pc's
Bij wat testjes die ik heb gedaan tussen verschillende computers (altijd WIFI > bedraad), haalde ik zo'n 15MB/s qua snelheid (met pieken van 20MB/s).
Signaalsterkte
Aangezien ik de router vooral heb gekocht voor het internetbereik (rondom het huis en op zolder), heb ik de ingebouwde wifi-utilities van mijn mac er eens op losgelaten. Dit heb ik gedaan op de zolder, dit houdt in, 2 betonnen vloeren en ongeveer recht boven het modem.
De resultaten:
Resultaten op 1e verdieping
Resultaten zolder
5 Ghz
2.4 Ghz
Hierbij is duidelijk te zien dat het 2.4 GHz netwerk hetzelfde presteert als het 5 GHz netwerk qua bereik, maar een hogere doorvoersnelheid geeft (23 MCS). Waar dit mee te maken heeft durf ik niet te zeggen, of het 2.4 GHz netwerk hier last heeft van apparatuur o.i.d.
Ik ben tevreden zover over de prestaties van de router, maar daar moet ik dan ook eerlijk bij zeggen dat ik weinig vergelijkingsmateriaal heb (alleen een KPN modem en het huidige UPC modem). Bereik is voldoende om het hele huis en tuin te voorzien van het 5 GHz netwerk, zolder de rest van de straat lam te leggen.
Extra opties van de router gebruik ik niet en zal ik waarschijnlijk ook niet gaan gebruiken: De printer is via wifi aangesloten, dus hoef ik van de ingebouwde printhub geen gebruik te maken. De media-pc die aan de TV hangt is bekabeld verbonden met de router, dus heb ik ook geen losse NAS staan.
Update:
Inmiddels bijna 2 maanden uptime, heb de router niet meer aangeraakt en hij draait nog steeds zo goed als toen die voor het eerst ingesteld werd!