Algemene Beoordeling
Ben één van de gelukkige die de UB850V mocht testen.
Heb gekozen om de tv puur vanuit iemand die de handleiding niet gaat lezen te testen. Dit om te kijken of alles logisch en simpel in elkaar zit zoals geadverteerd. Mijn ervaring is dat dit over het algemeen wel klopt.
De TV zelf is een aanwinst voor elke (woon)kamer.
Er is wat vertraging in de instellingen menu, maar die kunnen allemaal via een software update gefixt worden indien LG dit nodig acht.
WebOS is geweldig. Het kan iets sneller en de achtergrond (splash screen) van de apps mogen van mij ook wat aantrekkelijker worden.
De Magic Mote is echt handig bij een smart tv. De normale afstandsbediening heb ik vrijwel niet aangeraakt.
Beeld en geluid zijn dik in orde. Je kan echt alles aanpassen om het zo aan je smaak/ogen te laten voldoen.
Inleiding
Om de tv te kunnen reviewen, heb ik gebruik gemaakt van onderstaande resources.
Xbox 360 (gaming), mobiel (DLNA / Miracast en LG remote app), tablet (synchroniseren), laptop, externe hard disk + usb stick(Smart Share test), UPC digitale kabel-tv (beeldkwaliteit kabel tv test, en favoriete zenders instellen), LG store (3D content, games voor de Magic Mote en apps), Netflix (4K).
Eigenschappen TV & Inhoud Doos
Eigenschappen
4 HDMI-poorten (1 HDMI 2.0-poort, 1 ARC, 1 MHL)
3 USB-poorten (1 USB 3.0)
CI+, DVB-C, DVB-S2, DVB-T2
Ethernet 100Mbps
Ingebouwde WiFi (B,G en N)
Wi Di / Miracast / DLNA / LG Cloud / MHL
Magic Remote
Standaard afstandsbediening
2x 3D brillen
Handleiding
Schroeven en clipjes voor aan de standaard
Bouwkwaliteit, Vormgeving en Afwerking
Mijn eerste indruk was waw, maar blijft de metallic finish ook na wat poetsbeurten mooi? Hier heb ik geen antwoord op omdat ik tijdens de test periode niet zo vaak gepoetst heb.
De dunne bezels ogen elegant en de chrome finish is ook mooi. Doordat de scherm redelijk glossy is, ziet het heel strak uit (en dient ook als
spiegel
) en vindt het zijn plek direct in elke (woon)kamer.
Door de dunne rand, was ik even bang om het op te tillen. Met z'n 2en is het goed gegaan zonder de glas aan te hoeven raken. We hielden het aan de achterkant en onderin vast. De rand is sterker dan het eruit ziet.
De tv deed ik op de standaard (beugel/voet). Die is mooi mat aluminium en de tv lijkt te zweven erop. Je kan een clip aan de voet doen en zo de kabel erin netjes leiden.
Mijn voorkeur gaat toch naar ophangen aan de muur.
De hdmi en usb aansluitingen aan de zijkant, zitten niet diep genoeg, waardoor ze een beetje uit kunnen steken.
De stroomstekker is haaks (L vorm). Doordat de stroomaansluiting op de achterkant zit, ipv ergens onder (
foto maakt duidelijk wat ik bedoel), is de haakse stekker nodig zodat de kabel niet vervormd.
Featureset
4K
Selling point van deze tv is zijn Ultra HD scherm (4K). Dit is 4x scherper dan Full HD.
Netflix streamt Breaking Bad in 4K. Dit heb ik dan ook gebruikt om te kijken of Ultra HD dusdanig verschilt van Full HD, waardoor we bereid zijn meer te betalen voor een 4K tv.
Mijn uitvinding van 4K in 1 woord: HAARSCHERP.
Dacht in eerste instantie dat de tv te klein zou zijn om een verschil te kunnen zien tussen 4K en Full HD, maar ik kon niet fouter zijn. Verschil in details is overduidelijk! Je kan echt alles duidelijker/scherper zien. Bij Full HD is de voorgrond alleen zo scherp.
Ik zit op ongeveer 3 m afstand van de tv.
WebOS
WebOS is de nieuwe besturing systeem van de Smart TV's van LG.
Volgens
dit tweakers review, veelbelovend.
Als je op de Home knop drukt, direct nadat je de tv hebt opgestart, duurt het even voordat hij geladen is (best logisch, omdat de besturingssysteem nog niet klaar is met opstarten). Eenmaal opgestart krijg je de "launcher" en zie je onderin wat balkjes met al je apps, games, live tv en ook de tv ingangen. In andere woord, alles (afgezien van de instellingen menu). Handig dus.
De apps zijn makkelijk en snel te installeren en worden ook geüpdatet.
Je kan net als bij een smartphone/tablet een andere app openen zonder de vorige af te sluiten. Hij blijft dan open in de achtergrond. Je drukt op de Home knop en kiest een andere app uit de launcher.
LG store is de tweede balk die je tegenkomt, rechts van je recente balk.
De LG store is netjes gecategoriseerd in premium, 3D, Apps & Games en Mypage. Het is (nog) niet heel uitgebreid, maar er zitten zeker voor iedereen wat (rond de 50 apps & games en wordt steeds meer). Je hebt bijvoorbeeld Viva app voor de vrouwen, Goal app voor de mannen, 3D tekenfilms voor de kids en ook meerdere Weerbericht/Nieuws/Kranten apps.
Met de belangrijkste premium apps, kun je uitzendingen terugkijken, series/films huren/bekijken, naar nieuws en sport kijken, YouTuben en Skypen. Alleen heeft dit model geen ingebouwde camera. Om te videobellen heb je de
AN-VC500 nodig.
Voor een aantal apps moet je een account aanmaken en betalen voor de bij hun aangeboden diensten.
De webbrowser is zeer handig, maar het heeft bij mij een paar keer een memory error bij Tweakers.net gegeven. Nadat ik de tv uit en opnieuw aan heb gedaan (restart haha), kon hij tweakers website wel aan. Dit probleem had ik niet bij een paar andere websites (waaronder reddit.com, marktplaats.nl en nu.nl) maar heb niet veel gebrowset op de tv.
Magic Mote
De
Magic Mote heeft alles wat de normale afstandsbediening heeft en als extra een ingebouwde microfoon. Met de microfoon kun je opdrachten inspreken en dan toont de tv rechts de resultaten.
Het herkent niet alles haha, hoe duidelijk je ook articuleert. Tweakers.net herkende het wel

Je krijgt als eerste de geschreven resultaten van wat hij herkende. Je maakt je keuze, daarna krijg je als eerste de apps en YouTube resultaten te zien. En daaronder staat zoeken op internet. Je komt uiteindelijk bij bing search terecht met de zoekresultaten.
De Magic Mote gebruik je als een soort muis. Point, click en scroll. Je kandoor middel van een aantal gebaren, bepaalde commando's uitvoeren. Dit laatste heb ik niet gebruikt.
De Magic Mote is ook een game controller. De LG store biedt (nu nog) gratis games aan. De games zijn wel grappig voor even, maar ik zie mezelf niet standaard (casual) gamen ermee. Of de aanbod moet flink uitgebreid worden.
Voor mij persoonlijk is de Magic Mote echt onmisbaar bij een Smart tv.
Smart Share
Smart Share gebruikt Wifi Direct, DLNA, Miracast en USB om te communiceren met de tv.
Je kan in de launcher Smart Share kiezen en daar krijg je de keuze hoe je verbinding wilt maken met de tv. Het staat duidelijk hoe je een verbinding moet maken en dit gaat ook snel.
Als je een apparaat eenmaal verbindt met de tv, herkent de tv vervolgens die apparaat.
Het browsen in de Smart Share mappen kan wat sneller, maar dit heeft te maken met de hoeveelheid die je wilt sharen. Ben je aan het sharen met meerdere apparaten, krijg je de keuze om alleen van een of van een paar van die apparaten de inhoud te tonen. Je kan ook kiezen om alleen te browsen in de foto's, filmpjes en muziek map.
Media op mijn laptop heb ik via DLNA (Wi Fi netwerk) bekeken op de tv. Je kan met de geïnstalleerde LG Share programma mappen kiezen die je wilt delen met de tv.
Foto's en filmpjes op mijn mobiel heb ik met Miracast op de tv geprojecteerd. Ook even gespeeld met het filmen van de tv terwijl mijn scherm gespiegeld werd op de tv. Leuk om te zien

Daarna kon ik heel snel wat YouTube filmpjes streamen op de tv met 1 klik op mijn smartphone. (Ze herkenden elkaar nog.) Dit heb ik vaker met mijn tablet ook gedaan. Handige functie voor als je even iets aan het bekijken bent op je tablet en wilt delen met anderen om je heen of gewoon groter wilt zien.
De USB 3.0 poort kon mijn externe USB 3.0 harde schijf niet openen. Mijn usb stick in een USB 2.0 poort deed het wel. Heb de schijf in een USB 2.0 poort gedaan en het werkte direct. Nog een keer in USB 3.0 poort, onbereikbaar. Weer in de USB 2.0 poort gedaan om de snelheid te testen, helaas was de folder die ik hiervoor probeerde te openen verdwenen

. Eigen schuld, heb niet goed gewacht tot de tv uit was.
Verder heb ik van LG Cloud geen gebruik gemaakt. Heb geen LG account en (momenteel) ook geen LG elektronica in huis. Anders had ik het wel getest.
Wat ik mis is NFC, dan zou 2 apparaten die dichtbij elkaar zijn draadloos met elkaar kunnen communiceren. Volgens de website van LG heeft de televisie NFC aan boord, maar heb de tv helemaal onderzocht en zag geen NFC sticker/label. Kan een foutje zijn op de website of hij zit verstopt en doordat ik de manual niet heb gelezen weet ik dit dan niet.
Time Machine II
De tv is DVR ready. Je kan een usb harde schijf aansluiten en zo programma's opnemen en/of pauzeren.
Als je de muis op de zender nummer doet (links bovenin), dan krijg je rechts boven een live menu knop te zien, links onderin een record button en rechts onderin een time shift button.
In de Live menu, kun je kiezen uit wat je al hebt opgenomen of opnameprogramma's in te stellen.
Heb dit niet getest na de fiasco met mijn externe harde schijf.
3D
De tv gebruikt passief/cinema 3D en gebruikt lichtgewichte brillen die niet opgeladen hoeven te worden. Ik heb mijn Pathé brillen gebruikt. Lekker goedkoop voor als je met meerdere personen 3D content wilt bekijken

Het beeld trilt bij het inschakelen van 3D eventjes. Daarna wordt het prettig, al zou ik niet uren 3D kijken.
Er zijn meerdere (6) 3D settings, maar moet eerlijk zeggen dat ik niet weet waarom. Weet niet of het de techniek is van de content, maar bij alleen 2 van de settings, kon je het goed zien.
Heb wat dvd's en gewone tv geconverteerd van 2d naar 3d en je ziet wel verschil, maar niet zoals native 3D materiaal.
LG Store heeft native 3D materiaal gratis beschikbaar gesteld en hierdoor kon ik zonder 3D speler ook echte 3D thuis beleven.
Deze tv heeft een
Dual Play mode. De 3D techniek wordt gebruikt om split screen te voorkomen tijdens het gamen tegen/met elkaar. Dan moet speler 1 een 3D bril opdoen met 2x een rechter lens en speler 2 een 3D bril met 2x een linker lens. Je speelt elk gewoon in 2D, maar dan zie je de gehele tv scherm.
Heb dit feature helaas niet getest.
Instellingen
Zoals bij alle televisies, heb je ook bij LG een normale/standaard instellingen menu. Hierin kan je van alles aanpassen. Zoals, beeld, geluid, netwerk, veiligheid enz..
Dit menu reageert een beetje traag, maar het is niet irriterend.
Beeld en Geluid
Beeld
De scherm is semi gloss, waardoor het echt enorm kan weerspiegelen en niet alle kleuren goed weergeeft als de tv in een goed verlichte ruimte staat. Semi gloss heeft niet mijn voorkeur, maar het is wel ok als je de beeldinstellingen aanpast aan een verlichte ruimte.
Door de IPS scherm, krijg je vanuit vrijwel alle kijkhoeken even mooie kleurweergave en hoge contrast. Al zit je helemaal schuin van de tv, je ziet dezelfde beeld als wat je ziet wanneer je recht voor de tv zit.
De tv heeft verschillende presets: Vivid, Standard, Eco, Cinema, Sports, Game, Photo, Expert1 en Expert2. Expert1 en Expert2 zijn "leeg" en ik heb ze als dagmodus en nachtmodus ingesteld.
Je kan bij alle 9 (vrijwel) alles aanpassen. (Vrijwel tussen haakjes omdat ik in wat ik heb gedocumenteerd het verschil niet kan terugvinden tussen wat je in de lege en de presets kunt aanpassen.)
Ik heb een film (YouTube) gepauzeerd en dan Expert ingesteld. Dan zie je
onderin wat je aan het aanpassen bent en de beeld tegelijkertijd. Dit deed ik een paar keer met een aantal verschillende scenes totdat ik tevreden was met de resultaat.
Door de hoge MCI (motion clarity index) kan de tv helder reële bewegende beelden weergeven.
Hier een quote van de LG website:
“Motion Clarity Index is een uitgebreide indicator van de werkelijke helderheid van high-speed bewegingsweergave, die niet slechts uit framesnelheden bestaat. De gedetailleerde backlight scanning, geavanceerde local dimming-technologie en uitmuntende XD-engine van LG verbeteren de helderheid en waarheidsgetrouwheid van snel bewegend beeld en dragen daarmee bij aan een uitstekend resultaat.”
Mijn ervaring is dat snelle bewegingen, met tru motion uit, goed uitzien. Voor mij was het anders te echt en kreeg ik hoofdpijn van haha.
Een voorbeeld: Bij een supersnelle handbeweging, zie je een soort van
ghosting optreden (wat je in het echt ook ziet als je je hand snel flappert).
Ghosting heb ik niet waargenomen na het uitzetten van Tru Motion.
Wel had de tv last van
backlight bleeding. Zowel op een donker en lichte achtergrond.
Pixeldefecten heb ik helemaal niet waargenomen.
De tv heb ik 1,5 uur op een Netflix beeld gelaten en kon na 1,5 uur helemaal geen inbranding zien.
Volgens
consumentenbond, zijn onderstaand de beste settings voor een optimale beeld (via HDMI):
Helderheid: 53
Skin Colour: 0; Grass Colour: 3; Sky Colour: 0; Colour Gamut: Wide;
Super Resolution: Low; Gamma: Medium; Noise reduction: Low;
Mpeg Noise reduction: Low; Black Level: Low; Real Cinema: On;
Motion Eye Care: Off; Led Local Dimming: Med
Dit heb ik de laatste dag pas gevonden en met deze settings was het een erg mooi beeld. Helaas moest de tv die dag ingepakt worden en heb niet zoveel met bovenstaand settings kunnen spelen zoals ik normaal wel zou hebben gedaan.
Geluid
Direct na het aansluiten van de tv, heb ik, met mijn zoon en zijn vriendinnetje, Lorax vanaf mijn HTS gekeken. Er was een grote vertraging met de geluid doorgifte waardoor ik het tv geluid uitdeed.
Daarna opende ik Netflix. Wat een geluid komt uit de tv speaker! Heel anders dan mijn huidige tv. Het leek alsof het van de achterkant van de tv kwam, maar klonk “echt” en diep en overal.
Heb Guitar Hero geprobeerd te spelen op mijn xbox 360. Na veel guitar lag calibraties is het me een klein beetje gelukt om een nummer af te spelen. Er bleef toch een verschil waardoor het niet goed ging. (Ter info, op mijn eigen TV kan ik GH best goed spelen

Omdat ik niet zo vaak game en tijdens het kijken naar dvd's mijn surround sound gebruik, heb ik het geluid niet gecalibreerd. Tijdens het kijken vanuit de tv zelf, heb ik wel de tv speakers gebruikt.
Mijn toekomstige smart tv wordt eentje met WebOS (LG dus) aan boord en Magic Mote is een must.
Persoonlijk zou ik geen 4K tv nu halen, want er is niet zoveel 4K content beschikbaar. Als 4K (iets meer) mainstream wordt, of je kan aan 4K materiaal komen (of je bent gewoon een early adopter), is dit LG instapmodel tv zeker aan te raden.
Prijs is zeer goed voor wat je krijgt. Al zou ik zelf voor een maatje (of meer) groter gaan.