OnePlus One 64GB Zwart Review

Hoppa!
13 augustus 2014, laatste update op 13 augustus 2014, 14.541 views Rapporteer

OnePlus One 64GB Zwart

Ik ben gelukkig met mijn Oneplus. Het is een waardige opvolger van mijn S3 en de korte periode met dit toestel heeft mij overtuigd van het feit dat 5,5 inch niet te groot is voor een telefoon die je dagelijks gebruikt. Ik ben alleen niet zo blij met het scherm.

Pluspunten

• Goed gebouwd&prachtig ontwerp
  • Goede accuduur
  • Veel customization mogelijk zonder verlies garantie
  • Goede community ondersteuning (nu al!)
  • Snel, snel, snel!
  • Prijs, die is belachelijk!

Minpunten

• Scherm niet overtuigend
  • Camera (met name geluid bij video)
  • Opstartproblemen Oneplus
  • Geen volledige 4G ondersteuning (geen 800mhz)

Inleiding
Reviews schrijven kost tijd en tijd is iets dat ik over het algemeen niet in overvloed heb. Ik schrijf dan ook nooit reviews. Ik maak daar nu graag een uitzondering voor, omdat ik het gevoel heb dat ik deel uitmaak van iets bijzonders. Ik heb namelijk toestemming (een invite) gekregen om een officiële Oneplus One te kopen. En dat is niet zomaar iets. Mensen betalen namelijk voor zo'n invite (tot aan $100,- of meer toe), kopen Oneplus One toestellen op Ebay voor honderden euro's meer dan de verkoopprijs of kopen de (niet voor de Westerse markt bestemde) Chinese variant bij schimmige dealers op Aliexpress ;) .
Maar ik heb de echte! Met vriendelijke dank aan een mede-Tweaker (you know who you are).

Omdat ik normaliter geen reviews schrijf, trek ik me ook niet zoveel aan van wat gebruikelijk is. Ik zal me dan ook niet alleen richten op hardware en software, heb een hekel aan benchmarks en wil vooral het dagelijks gebruik toelichting. Mijn volledig subjectieve mening! Ik begin echter met een toelichting op het bedrijf Oneplus, om vervolgens naar de hype te kijken en om uiteindelijk natuurlijk te eindigen met mijn nieuwe toestel!

Het bedrijf zelf
Oneplus leek in eerste instantie een totaal nieuwe speler op de markt. Zij profileerde zich direct als het bedrijf dat de wereld van de mobiele telefonie even flink op zou doen schrikken. Later bleek al snel dat het een 100% dochter is van OPPO, bekend van onder andere de Find 7. OPPO levert high-end toestellen tegen een prijs die net iets onder de flagship-prijzen van de hier in het Westen bekende telefoons liggen, maar vergeten met name op het gebied van quality control (vooral op software gebied) nogal eens de puntjes op de i te zetten.

Oneplus wil dat anders doen en is, qua filosofie, niet te vergelijken met hun moederbedrijf. De Oneplus 64GB editie gaat voor € 299,00 over de toonbank en dat is heel fors lager dan de OPPO's en dus helemaal veel lager dan de Samsung S5, de HTC One M8 of LG G3. Naast de lage prijsstelling wil Oneplus ook op softwaregebied de strijd aangaan en hebben ze een alliantie gevormd met Cyanogenmod. Dat alleen al staat garant voor veel mogelijkheden tot customizen! Daarnaast moedigen ze 'rooten' en custom ROM-development aan. Toch net even anders dan we gewend zijn! De ROM-community is dan ook boven op dit toestel gesprongen wat nu al tot levendige XD-threads leidt.

Tegenstrijdigheden
Geel gedoe
Oneplus wil de markt veroveren onder het motto 'Never Settle'. Waarom tevreden zijn met een dure telefoon die niet aan je eisen voldoet, als je een Oneplus One kunt kopen? Tja, met zo'n motto vraag je natuurlijk om problemen op het moment dat je toestellen uitlevert die niet 100% zijn. En laat dat nu precies zijn wat er eigenlijk altijd gebeurt als je een start-up bent. Zo ook bij Oneplus, direct bij de eerste batches werd er geklaagd over LCD's met een te gele gloed en vooral over toestellen met het 'Yellow Band'-syndroom. Simpel gezegd zijn dat toestellen waarbij de onderste 10% van het scherm gele vlekken vertoont. Volgens Oneplus zelf betreft het hier een designkeuze om het toestel klein te houden. Hierdoor zouden de backlights te dicht onder het scherm zitten waardoor ze op sommige plaatsen te zien zijn. Mensen die claimen dat dit een designfout is en daarom hun geld terug willen krijgen te horen dat dat kan, maar dat Oneplus het niet onder de garantie schaart, omdat het geen fout is, maar een keuze. Never Settle? Ze claimen daarbij ook dat alle toestellen het in dezelfde mate hebben, iets wat iedereen die 2 toestellen heeft gezien direct zal ontkrachten....

Cut out the middle man!
Oneplus wil zijn toestellen goedkoop houden door geen gebruik te maken van resellers. Het toestel komt dan ook niet in de winkel te liggen en kan alleen via de site van Oneplus besteld worden. Dat is, als je niet bij de talloze resellers in China gaat kijken. Daar wordt namelijk de Chinese variant aangeboden die weliswaar iets verschilt qua ondersteunde frequentiebanden, maar vrijwel overal in Europa gewoon volledig gebruikt kan worden. Kennelijk is 'the middle man' in China geen probleem en worden er duizenden toestellen die kant op verscheept. Al die resellers hebben hun eigen stock en er liggen dus vele, vele toestellen te wachten terwijl er aan de andere kant van de wereld bijna gevochten wordt om invites.
Bovenstaande is niet bedoeld om zuur te doen, maar ik vind het belangrijk dat er goed wordt geïnformeerd over dit bedrijf. Het is een start-up, al kan er natuurlijk in veel zaken best teruggevallen worden op moederbedrijf OPPO. Toch is het logisch dat er bij een nieuw model, zeker als de vraag zo is onderschat aldus Oneplus, wat problemen ontstaan. Dat neemt niet weg dat de ondersteuning bij problemen met het toestel een hot issue is. Het forum van Oneplus staat er vol mee.

De telefoon in een notendop
  • Een Snapdragonn 801, op dit moment zo'n beetje het beste wat je in een Android telefoon zult vinden. De opvolgers kloppen op de deur, maar zijn feitelijk nog niet in goed verkrijgbare toestellen te vinden.
  • Een 5,5 inch Full HD LCD scherm. En een heel aardig scherm, moet ik zeggen. Ik kom zelf van een Samsung Galaxy S3 en tegen Amoled legt dit scherm het (natuurlijk, zou ik bijna zeggen) volledig af. Desalniettemin zijn er Flagship-phones op de markt die minder indruk maken
  • 4G-ondersteuning, zij het niet volledig. De 800mhz band wordt niet ondersteund en laat dat nu net de band zijn die Vodafone en KPN gebruiken voor hun landelijke dekking. De 1800mhz wordt wel ondersteund, dus in de grote steden is de dekking (zeker bij Vodafone) in orde.
Het design is natuurlijk één van de eyecatchers van deze Oneplus One. Al is natuurlijk niets zo persoonlijk als dat. Ik vind hem in ieder geval mooi en hij oogt in het echt veel kleiner dan je zou verwachten. In het dagelijks gebruik (bijvoorbeeld in de broekzak) merk ik niet dat hij groter is dan mijn Galaxy S3.

Mijn ervaringen met het toestel
Het uitpakken
Image is everything, en dat hebben ze bij Oneplus toch wel echt begrepen qua verpakking. Helaas heb ik daar geen foto's van, want ik was zo enthousiast dat ik meteen ben begonnen met het uitpakken. Ach, er staan tientallen unpack-video's op Youtube....

De afmetingen
Goed, hier ga ik mezelf eens flink verbeteren. De afgelopen twee jaar heb ik in elk topic op Tweakers over nieuwe flagship-phones geroepen dat ik echt zit te wachten op een toestel met hoge specs en een klein scherm (4,7 tot 5 inch) ter vervanging van mijn S3. Ik was dan ook erg sceptisch over de Oneplus en, eerlijk is eerlijk, hij is groot. Zeker met de Oneplus flipcase, die hem ook nog dikker maakt. Maar het went gruwelijk snel. Het toestel voelt op de één of andere manier zelfs prettiger in mijn broekzak dan de Galaxy S3.

De snelheid
Ik ben niet van de benchmarks, maar ik heb toch even Antutu gedraaid. Het zegt geen drol, maar het is wel mooi om mijn nieuwe telefoon bovenaan te zien staan. Los van de benchmark kan ik niet anders dan zeggen dat het toestel vliegensvlug is. Nu ben ik op dat vlak niet verwend met mijn Samsungs uit het verleden, die consequent bij de release draaien op laggy firmware. Niets van dat alles bij de Oneplus. Deadtrigger 2, Riptide, Asphalt 8, alles draait als een tierelier. Wat mij ook opvalt is dat de interactie met mijn NAS via de Qnap-apps een stuk vloeiender verloopt dan met de S3. Ik heb werkelijk geen verklaring voor dat opvallende fenomeen, mogelijk dat de Wifi-chip beter is. Mijn router ondersteunt geen ac-protocol, dus dat kan het in ieder geval niet zijn.

Het scherm
Is alles dan hosanna? Nee, het scherm is mijn grootste teleurstelling. Allereerst is het natuurlijk wel bijzonder scherp. Het is alsof je na jaren met slechte lenzen, ineens een goed paar aangemeten hebt gekregen. Met een ppi boven de 400 (1080p op 5,5 inch) zou het scherm je dus weg moeten blazen. Ik zal hier simpel over zijn, als je Amoled gewend bent, dan doet het dat niet. Ik zou dit scherm op elk moment inruilen voor een 720p Amoled scherm, ook op deze afmeting.

Cyanogenmod biedt vele opties om het scherm zelf in te stellen, maar dat kan niet verbloemen dat de standaard wit-balans te geel is, dat de kleuren levenloos blijven en dat het contrast (met name zwartwaarden) veel minder goed zijn dan op een Amoled scherm. Ik geloof best dat dit scherm (voor een LCD) goed mee kan met de concurrentie, maar voor mij is dit de eerste en laatste telefoon zonder Amoled.

Overigens, mijn toestel heeft geen 'gele band'. Wel is de plaatsing van de LED's onderaan het toestel te zien en zorgt dit (bij extreme settings) voor een ongelijk verdeelde helderheid. Ik heb weinig ervaring met LCD-schermen, maar kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit niet zou moeten hoeven, wanneer er ook aan de bovenkant LED's worden geplaatst.

Camera
Ik heb er kort mee gespeeld en nog niet echt een goed uitgebalanceerde mening. De foto's zijn prima voor Facebook en Instagram gebruikers en misstaan op klein formaat waarschijnlijk ook niet in een fotoboek. Een degelijke compactcamera doet het beter, maar voor een telefoon zal het vast goed zijn. Je merkt het al, ik gebruik de camera van mijn telefoon eigenlijk nooit en daar gaat dit toestel geen verandering in brengen.

De video-opnames zijn zeer matig. Vooral het geluid, het beeld is prima. Het kleinste zuchtje wind klinkt als orkaankracht door de microfoon, waardoor elke vorm van bruikbaarheid (buiten wat lollige kroegopnames) wat mij betreft ontbreekt.

Ik ben gelukkig met mijn Oneplus. Het is een waardige opvolger van mijn S3 en de korte periode met dit toestel heeft mij overtuigd van het feit dat 5,5 inch niet te groot is voor een telefoon die je dagelijks gebruikt. Ik ben alleen niet zo blij met het scherm en dat maakt dat ik eigenlijk al weet dat ik voor mijn volgende telefoon (over 1 tot 1,5 jaar) toch weer teruggrijp naar een Amoled. Maar dan wel één met een groot scherm.

Toch: voor deze prijs, tja, er is gewoon niets beters te krijgen. Zo simpel is het.

Ps. Zoals aangegeven, mijn eerste review ooit. Be nice and constructive. ;) :*) O+

Heb jij ook een OnePlus One 64GB Zwart?

Ik ben het niet eens over het geluid bij de camera. Ik heb hiervoor een Nexus 5 gehad die ik heb teruggegeven na x-aantal calls en escallaties binnen Google. (google maar eens naar mic en nexus 5)

Nu moet ik wel zeggen dat ik op ColorOS draai en het resultaat misschien anders is dan CM11s. De camera op ColorOS is een heel pak beter, minder ruis, RAW, etc.
Er zit idd geen plopkap op het toestel, dus wind zal je altijd horen, maar het geluid is tenminste normaal en vol ipv noise reduction, agc etc etc.

Trouwens dat scherm. Vermoedelijk heb je met 4.4.2 de test gedaan. Als je upgrade naar 4.4.4 zou het al veel witter moeten zijn. Root je hem zet je er de kernel van Franco op en je hebt een spierwit scherm.
Mijn Nexus 5 was trouwens nog geel'er tot ik met de RGB waarden kon spelen.
Voor wat betreft het geluid: kan best dat er slechtere camera's zijn. Dat maakt deze nog niet goed.

Mijn toestel loopt inderdaad nog op 4.4.2. Maar los van het wat gelige scherm, ook als het spierwit is dan is mijn conclusie nog altijd dat deze telefoon een beter scherm verdient. De zichtbaarheid van het LED-schijnsel, de matige zwartwaarden en het gebrek aan levendigheid ten opzichte van Amoled verandert daar niet door.
Er is natuurlijk geen argumentatie zonder bewijs. Dit is op ColorOS v2.08

Net thuisgekomen en direct de tuin in. Je kan op het filmpje zien dat er wat wind is, groen netje beweegt.
Speakers even harder zetten of hoofdtelefoon op. Je hoort het ijskarretje aan de voorkant van de straat. De ijzeren staven die je hoort vallen is in de zijstraat op een 70 meter waar ze aan een huis aan het werken zijn.

Dan nu een vergelijking de Nexus 5 waar mijn vrouw op een 10 meter afstand het gras aan het afdoen is met een grasmaaier die je 100 meter verder nog hoort.

Ik heb zelf een S3 gehad, die is nu van mijn vrouw maar de amoled is helemaal groen geworden. Ik heb zelf ook 2 x een Note 1 waarvan het 1 scherm een kompleet andere tint heeft en raar maar waar andere kijkhoek.
Nogmaals, dat de één beter is dan de ander, wil niet zeggen dat hij daarmee ook goed en praktisch bruikbaar is voor meer dan een lollige opname. Cameraphones zijn gewoon niet geschikt om mee te filmen, 4K of geen 4K. Ik vind het niet om aan te horen en zal mijn Oneplus dus nooit gebruiken voor filmpjes (zoals ook mijn S3 daar niet voor gebruikt werd). Daar heb ik een systeemcamera voor. Misschien dat ik daardoor te hoge eisen stel. Ik post ook geen 'lollige' filmpjes op Youtube ofzo. Als ik film, dan is het thuis of op vakantie om beeld te hebben van mijn dochter voor later. Dat wil ik dan wel op een kwaliteit die door de beugel kan en dat is dan niet van een camera op een telefoon.

De problemen die je benoemt met Amoled komen mij totaal niet bekend voor. Zeker qua kijkhoeken mag Amoled geen enkel probleem zijn, mogelijk heb je gewoon een defect scherm of iets dergelijks? Het 'groen' worden herken ik ook totaal niet. Ik heb meerdere Amoled-schermen gehad en nog nooit problemen ondervonden, ook niet met mijn huidige S3. Sterker nog, ik zou het scherm van mijn S3 zo ruilen voor dat van de Oneplus. Het is zo verschrikkelijk veel beter!

Het is wel zo dat het Amoled van de laatste generaties een veel betere levensduur heeft dan die van de Note 1 serie destijds. Komt deels door de organische materialen die worden gebruikt. Op dit moment heeft Amoled gewoon geen enkel nadeel ten opzichte van andere types schermen. Ja, de prijs, maar ook dat wordt rap minder.
toch blij dat ik de find 7 heb.
eerst voor de ubutu edge bezig geweest, maar dat feest ging niet door.
toch het 1plus1 verhaal met die inmijns inzien slappe invite procesdure, na wat reviews gelezen te hebben maar eens naar de oppo find 7 gekeken de find 5 vond ik al interresant.
maar de 7 werdt beter, zelfde hardware als de 1plus1 maar iets meer backup en support.
krachtig genoeg.
[IMG]http://i59.tinypic.com/r7t5ir.png[/IMG]

en een filmpje in 4k ook geen probleem.

oke de 1 heeft problemen met colorOS, en de ander gaan naar CM11S

ik heb binnen kort men 128Gb sd, en ga dan voor unifite-memory nou dan is het toch een dijk van een phone
Daar ben ik ook naar aan het kijken geweest. Ik heb via iemand een invite kunnen bemachtigen voor de Oneplus One anders had ik voor dit toestel gegaan. Trouwens al diegene die zitten te zagen, pm'en en noem maar op, .... denk ... Oppo studentenkorting 10%, denk verwisselbare batt en sd-card slot. Voor sommigen is dit een betere aanbieding dan de Opo (met 1p). 100% zeker dat je een top toestel hebt en zeker met die quickcharge.. wow.

Ik vind het zo verdomme jammer dat je niet eerst een week met een toestel kan spelen om te kijken of het iets is. Iedereen heeft zijn eigen eisen.
De meeste reviews als je ze zo kan noemen zijn .... . Als een gesponsorde site een unboxing laat zien. De doos en hoe mooi het met strikjes het verpakt zit en dan enkel een Antutu score kan laten zien en hoe mooi de camera foto's maakt, jammer geen interesse in de doos van mijn kant.
Ik vind weinig tot geen sites waar de GSM, wifi, gps sterkte vergeleken wordt. Probeer ook maar eens een video opname te vinden met camera geluid. Ik denk dat we sinds de jaren '20, vorige eeuw dus, geluid hebben bij een camera opname. Heel veel reviews liggen er dan muziek onder te plaatsen waardoor je geen enkel idee hebt hoe de camera klinkt.
De eerste die tegen mij zegt, 't ja dat zouden ze nu toch allemaal voor elkaar moeten hebben die mag eens een dagje met mij een paar verschillende toestellen uit proberen.

Al bij al zeer tevreden over mijn Opo en ik ben er zeker van dat jouw find 7 ook een top ding is.
Ik voorspel weinig goeds voor merken als HTC, Samsung ... noem maar de gevestigde waarde ... zoals ze nu bezig zijn.
De Find 7 en de Oneplus ontlopen elkaar niet veel. Ze gebruiken hetzelfde display, dezelfde soc etc. etc. Ze komen uit dezelfde fabriek.

De Find heeft inderdaad sd-kaart mogelijkheid. Dat is maar net zo belangrijk als je het zelf vindt. Ik heb liever 64GB geheugen in mijn toestel ingebakken dan dat ik met SD-kaartjes moet werken, die per definitie trager zijn en waarbij het niet altijd mogelijk is om er apps te installeren.

Ieder zo zijn keuzes. Beide zijn het in ieder geval toestellen die je dagelijks weinig ziet en het zijn allebei opkomende merken, wat betekent dat de toestellen en de firmware groeiende zijn. Iets wat ook geldt voor de ondersteuning. De één is aanzienlijk duurder, de ander heeft een verrot invite-systeem.

Er is geen betere keus. Er zijn alleen andere keuzes.
Leuke review.. zou je vaker moeten doen. ;)
Ondanks wat 'negatieve' punten denk ik ook hard na over dit toestel.
Voor mij iig geen Samsung meer met hun bloadware afgeladen telefoons.
Haha, dat was voor mij ook de belangrijkste reden om van Samsung af te stappen. Maar goed, Samsung heeft natuurlijk wel de beste schermen die je in een Smartphone ooit zult zien. Zoals ik in de review ook aangeef, dit is mijn eerste en laatste reguliere LCD-telefoon.

Zelf heb ik op mijn Samsungs altijd vrij snel de stap naar custom-Roms gezet. Dan heb je 'best of both worlds'. Tenminste als je warm wordt van de rest van het Samsung-design.
Misschien is er een toestel waar je anders naar kan kijken: de Moto X 2014. Hij heeft ongeveer dezelfde specs als een S5, maar misschien een ietswat kleinere batterij en een slechtere camera. Maar wel, een AMOLED scherm, goede software en zeer degelijke bouwkwaliteit.
Ik herken het. De AMOLED schermen van Samsung zijn superieur. Geen last van backlight bleeding en altijd en perfecte beeldkwaliteit. Ik erger me dood aan mijn iPad Mini (niet uit eigen beweging gekocht gelukkig), die last heeft van backlight bleeding. De Moto G die ik nu heb heeft voor een niet-amoled scherm nog een aardige weergave, maar het overtuigt niet.

Jammer vind ik de manier hoe de OnePlus One in de markt is gezet. Schreeuwen, hoop gedoe. En vervolgens met invites werken. Dat is de grootste reden geweest voor mij om hem niet te kopen. Was me het wachten simpelweg niet waard, zeker niet omdat de prijs best fors is voor iets dat zich nog niet heeft bewezen. Benieuwd hoe de toestellen zich over een tijdsduur van 2 tot 3 jaar gaan houden :).

Ow ja, wat ik jammer vind (en ook weer negatief m.b.t. het "never settle"). Je kan de opslag niet uitbreiden. Gemiste kans :/
Ik heb zelf trouwens ook een goedkope Chinese tablet met LCD-scherm. Een Pipo m8pro, 9,4 inch. Prima ding, lage resolutie.

Maar qua kleuren, backlight bleeding, en verdeling van de helderheid is dat apparaat echt veel beter dan de Oneplus. Maar goed, waarschijnlijk zijn daar de backlights ook rondom het scherm gebouwd en niet (zoals bij de Oneplus) alleen aan de onderkant van het scherm.

Dat invitesysteem is mij ook een doorn in het oog trouwens, al geeft het ergens ook wel weer een gevoel van exclusiviteit ;)
@

[Reactie gewijzigd door andreetje op 24 juli 2024 13:56]

hey ff een vraag als je een onepuls one koopt krijg je toch een aantal invites om weg te geven? zoja heb jij er dan nog over?
Nog niet ontvangen.

En voor iedereen: kindjes die vragen, worden overgeslagen.
haha oke dat is jammer

kindjes die zwijgen zullen zeker niks krijgen ;)
ik was misschien net zo happy geweest met een 1p1, idd met die exclusiviteit. ik wil gewoon een rappe telefoon ook al is het voor me werk, veel foto,s ook van details. en veel pdf,s (tot 4gig aan toe) af en toe een filmpje maar dat hoeft geen disney kwaliteit te zijn.

wat vele verbaast is dat ik geen data abo heb, gewoon omdat dit me tegen staat, groot promotor van vrij (wifi) internet omdat ik gemiddeld 15 tot 20 gig in de maand verstook.
en het is echt niet dat ik met dat ding aan me klauw gelijmd zit.

een klant vraagt iets, een monteur wilt iets, foto,s van een schade, even prijslijst checken, mail controleren op de zaak, file up en down naar ftp. the works

dan hoor ik mensen zeggen kan je dan niet beter naar een tablet of laptop, uhu sure, in me kontzak
zit een beetje in de 24/7 handel. dus ook zaterdag middag in de stad, bam.

en toch vraag ik me wel eens af hoe deden we dat 15 jaar terug....
Ik heb mijn Oneplus nu bijna 2 weken in bezit na 2 jaar een HTC one X te hebben gehad.
Je went idd erg snel aan de grootte van het scherm.
Dit weekend de update naar 4.4.4 gehad. Camera functie met clear image is uitstekend.
Scherm ben ik en iedereen die ik de telefoon heb laten zien, van onder de indruk. Geen last van geel oid.
Tot nu toe enige minpuntje is het grotere toetsenbord waardoor ik met gewoon typen wat meer fouten maak, die overigens goed gecorrigeerd worden.

Voor de rest erg snel met alles.
Privacy optie dat je voor elke app kan instellen wat wel en niet mag vindt ik erg prettig.

Invites allemaal vergeven.
@lovly_1

probeer eens swiftkey, dat standaard keyboard kon ik ook niet mee weg.
Nette review, maar je mening m.b.t. AMOLED kan ik helaas niet delen. De S3's in mijn omgeving hebben de lelijkste schermen die ik ken (alsof je naar een neon-versie van een gewoon scherm zit te kijken, zwart is wel mooi maar elke kleur is haast fluoricerend). Doe mij toch maar mijn meer natuurgetrouwe nexus 5 scherm dan een amoled. (enige nadeel is de sub-optimale helderheid in zon)
Sorry dat ik het zeg, maar wat je schrijft is gewoon ongefundeerd. Je gaat uit van de standaardinstellingen van een Amoled-scherm, zoals Samsung die in de fabriek instelt. Echter, zoals hier boven al eerder aangegeven, kun je Amoled vrij eenvoudig instellen om natuurgetrouwe kleuren weer te geven. Sterker nog, Amoled biedt daarin veel meer speelruimte dan LCD. Je kunt een Amoled scherm er wel, qua kleuren, natuurgetrouw als een LCD uit laten zien, maar je kunt een LCD er niet uit laten zien als een Amoled.

Daar bovenop is een Amoled scherm per definitie gelijkwaardiger verlicht, heb je nooit backlight bleeding, is zwart ook echt zwart, is het beter zichtbaar in de zon en als klap op de vuurpijl is het ook nog eens veel zuiniger en biedt het mogelijkheden om slechts een deel van het scherm 'aan te zetten'.

Zoals zo veel mensen stel je Amoled gelijk aan de oversaturatie die Samsung toepast. Samsung doet dat om de Galaxy's er in vergelijkingen uit te laten springen, maar in werkelijkheid kun je ze veel neutraler instellen. Iedereen die zich er echt in verdiept en met instellingen van Amoled schermen heeft gespeeld zal tot de conclusie komen dat een goed Amoled-scherm geen enkel nadeel heeft boven LCD. Of ze hebben een plank voor de kop of met een kapot scherm zitten spelen.....

Dat de oversaturatie van Samsung je niet bevalt, daar kan ik in komen. Ik heb mijn S3 ook ingesteld om kleuren natuurlijk weer te geven. Tegen dat beeld kan geen één LCD op, nog niet misschien. Het is niet voor niets de techniek van de toekomst.
Mooie, nette review. Veel dingen zijn belicht en goed onderbouwd. Wel zou ik nog even de schermafdrukken die in de tekst staan, centreren, als je daar mogelijkheden voor hebt. Dan wordt het meer een geheel en kijkt het makkelijker weg.

Ook zou ik nog even (zelfgemaakte?) productfoto's neerzetten; je review gaat immers over de telefoon en niet alleen over de CyanogenMod die er op staat, toch? ;)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 24 juli 2024 13:56]