Ik heb niet zo heel veel nog te melden over deze SSD, maar gezien er nogal weinig M.2 reviews online staan wil ik wel even de resultaten delen van Crystaldiskmark en HDTune/ Ik heb er zelf weinig kennis van verder.
De SSD wordt gebruikt in een Lenovo Y510p
Zaken die mij opvallen:
- De lage write speed, die ik had toch wel dichter in de buurt van de read speed verwacht
- Prima read speed
- De hoge temperatuur, ik heb waarden van 65 graden gezien.
Over de stabiliteit kan ik nog weinig zeggen, ik heb hem nog maar een paar uur in handen. Wel werkte hij na het toevoegen in Windows meteen, en was het inpluggen in de laptop zeer gemakkelijk.
De prijs lijkt me prima, gezien de vrij exotische form factor. Wel miste ik een schroefje om de SSD vast te zetten, die had ik graag in de verpakking willen aantreffen
Dit is dus niet echt een review omdat ik er gewoon niet genoeg van weet, maar gezien de benchmarks lijkt het me toch nuttig voor Tweakers, met name omdat er zo weinig bekend is over de M.42mm drives.
Windows erop zetten en booten
Transcend levert een eigen tool mee met de schijf, genaamd
SSD Scope. Deze heeft ook een clone mogelijkheid, en het leek me een eenvoudige manier om de gegevens van mijn HDD naar de SSD te zetten.
Niets bleek minder waar. Uiteindelijk heeft ie alle Windows partities onleesbaar gemaakt en heb ik de laptop moeten recoveren naar fabrieksstaat.
Nadat de recover klaar was, heb ik de volgende manual gebruikt
http://hddcaddy.nl/2013/0...nen-naar-nieuwe-lege-ssd/ en werkt het vlekkeloos. SSD op p1 in de bios gezet bij booten en klaar was ik.
Windows start echt in no-time op, en het verschil met de HDD is zeer groot. De Windows performance index van de vaste schijf is van 5,9 naar 8,1 gegaan en het is ook daadwerkelijk de grootste boost die ik in 5jaar heb meegemaakt bij pc's.