Zo ik wou al een tijdje een NAS hebben, maar een NAS met Harde Schijven is niet bepaald goedkoop, maar na wat sparen toch maar goed gezocht naar een NAS die niet duur is en toch aardig snel is en goede reviews krijght.
En toen kwam ik uit bij de
Lenovo Iomega ix4-300d, en heb ik bij een andere winkel de Harde Schijven gekocht (4x Seagate Desktop HDD.15 4TB
ST4000DM000), want daar waren ze het goedkoopst.
Installeren van de Harde Schijven ging erg makkelijk, 2 duim schroeven los makken van achteren en sleetjes op de Harde Schijven vast klikken en dan in de NAS schuiven, en klaar was kees.
Daarna alle kabels aangesloten en de NAS aan gedaan.
Opstart tijd duurt 3 minuten.
En Uitschakelen duurt 1.30 minuten
Daarna ga je via je webbrowser naar de Instellingen van de NAS http://ix4-300d/manage/dashboard.html
En als je dan naar Opslag/Stationsbeheer ga zie je dat de NAS al automatisch je Harde Schijven in orde aan het makken is, en dat duurt alleen de eerste keer in Raid 5 24 uur, ja weet het dat is lang, en kan je nog niks op je NAS zetten.
Als hij klaar is zet je
LenovoEMC Storage Manager op je Computer en of update je de Firmware naar de nieuwste, beste is voor dat je er wat opzet eerst de Firmware te updaten als er niet al de nieuwste op staat.
Daarna als LenovoEMC Storage Manager op je Windows computer is geïnstalleerd, hoef je alleen naar Computer te gaan en zie je alle partities die de NAS er al opstaat, alle partities kunnen het maximale schijfruimte hebben wat je er in gezet heb, bij mij met 4x 4TB Harde Schijven in Raid 5 hou je 10,86 TB over.
Zo ook even de snelheid getest van de NAS.
Kopiëren van NAS naar Computer: 80 - 100 MB/s
Kopiëren van Computer naar NAS: 50 - 65 MB/s
kopiëren van NAS naar NAS : 30 - 43 MB/s
kopiëren van NAS naar USB3 op de NAS: 40 - 50 MB/s
kopiëren van USB3 naar NAS op de NAS: 30 - 40 MB/s
kopiëren van USB3 op de NAS naar Computer: 85 MB/s stabiele snelheid
kopiëren van Computer naar USB3 op de NAS: 85 MB/s stabiele snelheid
Van de Computer naar de NAS en van NAS naar Computer gaat aardig snel, tussen 500Mbps en 900Mbps.
Heb ook opgemeten hoe veel wattage de NAS gebruikt.
Als hij uit staat:
Als de Harde Schijven niet draaien:
Als de Harde Schijven draaien maar verders niks:
Als hij bezig is met kopiëren of streamen van video of wat anders:
De fan kan vervelend wezen voor sommige mensen, maar wat ik gelezen heb maakt hij niks meer geluid dan andere NASEN.
Aan de voorkant zit een Aan knop en een USB 3.0 aansluiting, er zit een LCD schermpje op de voorkant en daarnaast een omhoog en een omlaag knop, en 3 ledjes zitten onder de USB 3.0 aansluiting, voor Power en een of hij Bezig is en Waarschuwing.
Aan de achterkant zit 2x USB 2.0 aansluitingen, 2x Ethernet 1Gbps aansluitingen, en een stroom aansluiting.
De Processor is een 1,3GHz Dual Core Marvell MV78230, En er zit 512MB DDR3-geheugen in.
Met een Android apparaat met XBMC op deze NAS komen is erg makkelijk via SMB, het enigste wat ik moest doen was de smp:// en IP code invullen en de map, of gewoon via Windows network en dan WORKGROUP en dan de NAS IX-300D en dan de Map kiezen en OK en en weer OK.
Nu kan je all je Films en TV Series overall in je huis of buiten in de tuin kijken op je Android Telefoon of Tablet of Android TV BOX die op je TV is aangesloten
Ook met Total Commander op een Android apparaat is het makkelijk in je NAS te komen, je moet wel eerst de Plug in LAN (Windows Shares) download en installeren via Total Commander.
En dan een Nieuwe Server aanmaken het zelfde als met XBMC maar dan zonder SMB://, je vult je IP adres van je NAS in 192.--.-.-/ en de map waar je films in staat dat is bij mij Movies, en klaar is kees.
Nu kan je met Total Commander in je NAS komen met een Android apparaat, en dingen kopiëren of verplaatsen of verwijderen
En via een PC kan je er komen via \\IX4-300D.