LG G3 16GB Zwart

LG G3 16GB Zwart Review

tinusbalpol Testpanel
4 augustus 2014, laatste update op 7 augustus 2014, 275 views Testpanel

LG G3 16GB Zwart

De LG G3 is een fraai toestel met een mooi scherm. Echter de toegevoegde waarde van qHD versus full HD is niet afdoende merkbaar, terwijl de camera laat gemengde gevoelens achter.

Pluspunten

• Snel toestel
  • Mooi design
  • Snell autofocus
  • Wisselbare knoppen menubalk

Minpunten

• qHD vs full HD verschil niet goed merkbaar
  • foto's korreliger dan Sony Xperia Z1

Inleiding

Ik behoor ook tot de gelukkigen die de LG G3 via tweakers hebben mogen reviewen. Ik zal het toestel vergelijken met de Samsung Galaxy Note 3 en de Sony Xperia Z1. De focus van mijn review zal liggen op de het gebruik van de camera.

Eerste Indruk

Het toestel maakt een cleane indruk zonder veel reclame uitingen. Om de SIM kaart te installeren moet eerst de achterkant verwijderd worden. Hiervoor is een klein sleufje in de achterkant gemaakt waar een nagel in kan worden gezet. Na installatie van de SIM kaart en eventueel een micro SD, kan de achterkant weer worden terug geplaatst.
Bij aanzetten komt het logo van LG tevoorschijn en uiteraard na het opstarten het installatie menu van de telefoon. Na het doorlopen van de setup is de telefoon klaar voor eerste gebruik. Direct volgde een melding voor het installeren van een nieuwe firmware, wat ik uiteraard direct heb uitgevoerd.

Gebruiks gemak

Het toestel hanteert zoals iedere Android telefoon. LG heeft er wel haar eigen schil overheen gelegd, maar deze is niet zo zwaar als bijvoorbeeld de schil van Samsung. Een opvallend detail is dat de home, back en menu toetsen verwisselbaar zijn en niet hardware matig zoals bij de Samsung. Dit zorgt ervoor dat iemand die overstapt van een ander telefoon merk zijn knoppen kan indelen zoals de fysieke knoppen van zijn vorige telefoon.

Scherm

Bij het gebruik valt op dat de telefoon goed reageert op het touch screen en dat de interface vloeiend gebruikt kan worden. De scherpte van het beeld voldoet aan de verwachtingen, maar overstijgt deze niet. Er wordt gebruikt van een qHD scherm (2560 x 1440) wat een verviervoudiging is van het aantal pixels van HD ready schermen (1280 x 720). Echter in vergelijking met mijn eigen toestellen met een full HD scherm (1920 x 1080) is het maar een toename van het aantal pixels met 33% per zijde.

Camera applicatie/ Autofocus

De camera applicatie wordt standaard gestart in de “point and shoot” modus. Door de autofocus welke gebruik maakt van een laser wordt deze manier van werken zeer prettig. Het scherpstellen gaat zeer snel en adequaat en ook op het aangewezen object. De camera wordt standaard in HRD modus gezet welke hierna wordt behandeld.
De instellingen zijn bereikbaar door op de menu knop te klikken en hier is ook de resolutie in te stellen. Ter vergelijking heb ik van dezelfde bloem een foto gemaakt met de Samsung Galaxy Note 3 alsook de Sony Xperia Z1. De resultaten zijn hieronder te vergelijken.
De camera is uitgerust met een dubbele LED flitser welke voldoende lichtopbrengst heeft om goede foto’s met flitser te kunnen maken. Echter verwacht niet dat een hele kamer hiermee wordt verlicht. Bij foto’s in het donker treed toch aardig wat beeldruis op. Een telefoon haalt hierbij nog steeds geen spiegelreflex camera in.
Voor selfies is een 2 megapixel camera aanwezig. Als extra optie heeft LG een stand toegevoegd aan de camera app waarbij het scherm van de telefoon een witte rand krijgt welke veel licht werpt op de te fotograferen persoon. Dit helpt redelijk om in het donker een selfie te maken. Een leuke, maar in mijn ogen minder nuttige, feature is het kunnen maken van een selfie door met de hand een vuist te maken waardoor de camera vanzelf een selfie maakt. Echter kan de camera op dat moment ook bediend worden met de volume toetsen, wat de toegevoegde waarde van de gesture mij niet duidelijk is.
Voor mijn gevoel zijn de foto’s van de LG alsook de Samsung telefoon iets korreliger. De Sony lijkt hier minder last van te hebben.

Sony Xperia Z1 vs Samsung Galaxy Note 3 vs LG G3
Sony Xperia Z1 flowersSamsung Galaxy Note 3 FlowersLG G3 Flowers

HDR stand

Bij het maken van de eerste foto’s met de telefoon bleek dat deze automatisch HDR selecteerde voor het nemen van de foto’s. Deze eerste foto’s zagen er beter uit dan de concurrent maar dit was geen neutrale vergelijking. Bij de vervolg foto’s is de HDR mogelijkheid uitgeschakeld en zijn de foto’s wel gelijkwaardig gemaakt.

Normal vs HDR
LG Flower WhiteLG HDR standard

Overige applicaties

LG levert een aantal extra applicaties die niet verwijderbaar zijn. Wat ook opvalt is dat er een stappenteller in de software verwerkt zit welke bijhoud hoeveel stappen genomen zijn. Deze mogelijkheid heb ik ook binnen de Galaxy Note aanwezig. Verder heb ik de applicaties zoveel mogelijk verwijderd, omdat ik deze toch niet gebruik.

Hoewel ik over het toestel best tevreden ben, laat het mij achter met een dubbel gevoel. In vergelijking met mijn relatief wat oudere twee toestellen heeft de LG G3 niet iets wat het toestel boven de andere twee doet uitsteken. De Note 3 heeft als unieke feature de pen, de Sony Xperia Z1 als unieke feature de waterdichtheid, de LG G3 heeft onder aan de streep voor mij geen functionaliteit die hem apart maakt t.o.v. zijn concurenten. Wat ik wel kan stellen is dat het merk LG mij in aangename zin heeft verrast en ik bij het zoeken naar een volgend toestel de LG toestellen niet links zal laten liggen.

Heb jij ook een LG G3 16GB Zwart?