My first review, so be kind

Foto's komen nog!
Inleiding
Ongeveer 3 maanden terug ging ik een nieuwe PC bouwen. Ik wilde er graag een P45 mobo in hebben vanwege de vernieuwde north- en southbridge van Intel, en het moet ook nog een beetje betaalbaar zijn. Hoewel ik altijd een beetje huiverig ben van ASRock moederborden vanwege de bouwkwaliteit, heb ik het toch maar gekocht, zeker omdat er in mijn oude systeem jaren een moederbord van ASRock heeft gezeten, en die heeft nooit kuren gehad.
Het was de bedoeling dat het systeem draadloos internet zou hebben, en aangezien er bij dit bord WiFi meegeleverd wordt, was dat wel handig. Ook vond ik de vele andere features op het moederbord aantrekkelijk.
Het uitpakken
Mijn eerste indruk van de P45r2000-wifi was zeer goed.
Een niet te grote doos, waarin alle benodigdheden zaten. Het mobo zelf, 4 SATA kabels, een meertalige handleiding, crossfirebridge, het WiFI kaartje en een antenne voor de WiFi. Verder nog een CD met drivers, 1 IDE kabel, plus nog een paar dingen. (weet ik even niet meer en zal ik later nog opzoeken.
Het moederbord zelf vond ik er goed uitzien en alles zat goed verpakt. Prima dus.
Features
Op dit bord zitten echt te veel features om op te noemen.
Wifi, 2 keer firewire, 2 keer eSATA, DDR2/DDR3 compatibiliteit (4sloten DDR3, 2 sloten DDR2) , 2x PCIe 2.0, en voor de rest wat er op zo ongeveer elk P45 moederbord zit.
Lay-Out
Op het eerste gezicht ziet het er wat vreemd uit, een 24-pins connector ''west of the northbridge'', maar eigenlijk vind ik het heel functioneel. Zelfs met een koeler als de TRUE 120 is de 24-pins kabel nog makkelijk te bevestigen, en het voordeel is dat alle geheugensloten nog helemaal vrij zijn. Ik kon dus ook mijn DDR3 RAM met heatsinks er gewoon in stoppen, waar dat op veel andere moederborden niet kan.
Van de koelblokken op de North- en Southbridge had ik ook geen last, zelfs niet met de TRUE 120
De installatie van het bord en de componenten ging voor de rest ook eenvoudig en ik was snel klaar.
Het enige lastige is dat de videokaart eruit moet om de FSB jumpers te bereiken, maar dat kost maar 2 minuutjes.
Compatibiliteit
Op zich werk alles naar behoren, maar je moet er soms wel moeite voor doen.
Allereerst moest ik een bios-update doen om af te kunnen sluiten. Elke keer als ik afsloot ging het beeld wel uit maar bleef de pc draaien. Gelukkig was dit na een bios-update verholpen.
Het echte probleem kwam echter met het geheugen. Ik heb zowel met DDR2 en DDR3 getest, en bij beide ben ik op een paar problemen gestuit. Mijn 4GB Firestix DDR2 800mHz wilde niet op CL4 lopen, de pc wilden helemaal niet meer booten. Ik heb 2 setjes Corsair TWIN3X2048-1333C9DHXG getest, en in eerste instantie wilde de pc helemaal niet booten met 4 reepjes. Met 2 reepjes lukte het wel. Na 20 minuten reepjes omwisselen om defecte geheugenbanken uit te sluiten en veel gescholden te hebben, de CMOS jumper op het moederbod maar is gereset. Gelukkig zit deze jumper op een plaats waar je, als je net als ik dunne handen hebt, makkelijk bij kan. Hierna deden de 4 reepjes het gewoon.
Als ik van de week tijd heb zal ik nog even testen of mijn firestix het ook gewoon doen op CL4 als ik de CMOS jumper weer reset.
Prestaties/Overclockbaarheid
Helaas heb ik geen vergelijkend materiaal, maar mijn E8400 gaf me op 4gHz een score van 16777 in CPU Queen, 31930 in CPU PhotoWorxx, in CPU AES 14817 en in CPU Zlib 51155 KB/s.
Het overclocken gaat op zich wel aardig, maar al heel snel gooit een gigantische Vdroop roet in het eten.
In de bios staat mijn E8400 ingesteld op 1.3 volt op 4gHz, maar tijdens Intel burn test krijg ik een Vdroop van rond de 0,05 volt. Jammer, want ik denk dat mijn E8400 nog een aardig stukje hoger had kunnen komen. Wel is het aardig dat mijn processor op 3.6 op 1.2 volt stabiel was. Dat is 0,0125 volt onder het stock voltage.
Met de prestaties van de WiFi ben ik zeer tevreden. Ik zit hierop zolder en de router hangt in de meterkast, en ik heb hier 4 van de 5 streepjes verbinding. Het internet is gewoon superstabiel en snel, en wat mij betreft een van de grootste pluspunten van dit moederbord
Support van Fabrikant
Ik heb tot nu toe 3 mailtjes naar ASRock gestuurd, en alle drie werden in 1-3 dagen beantwoord. Ook komt er geregeld een nieuwe bios uit.
Ik heb gelukkig nog geen RMA ervaring gehad, maar tot nu toe is mijn support ervaring wel OK.
Prijs/Conclusie
Ik heb dit bord voor 111 euro gekocht en al met al vind ik dat je met dit moederbord een degelijk P45 moederbord in huis haalt met ontzettend veel features. Wil je een P45 moederbord met veel features, en draadloos internet in huis halen, dan vind ik dit een goede bang for buck.
Wil je echter een eindje overklocken boven je stock voltage dan raad ik je aan om verder te zoeken.