Cooler Master Cosmos II Review

Synthaxx
2 augustus 2014, laatste update op 2 augustus 2014, 541 views

Cooler Master Cosmos II

Als je deze case koopt moet je niet denken dat alles vlot zal gaan.
De fan controller is vrij waardeloos en in het algemeen wordt er verschrikkelijk veel plaats verkwist. Als je deze case koopt voor te water koelen, haal je boormachientje maar boven.
Conclusie: Luchtkoeling OK, waterkoeling koop 900D

Pluspunten

• Zeer mooie case
  • Robuust gebouwd
  • Handige features (deuren makkelijk opengaan/ verwijderd worden)
  • Makkelijk te verplaatsen door die hendels
  • Ingebouwde Fan controller

Minpunten

• Veel te hoge prijs
  • Ontwerpfouten (Geen 360mm radiator zonder mod, ....)
  • Slechte Fan controller
  • Verschrikkelijk groot (ongeveer 70cm lang en hoog)

3 van 5 sterren (Voldoende)
Voor de prijs van 300 euro verwacht je wel dat alles vlot zou verlopen maar dit is alles behalve zo.
Als je gewone koeling zou gebruiken (lucht ....) zou deze case zeker alles bieden wat je nodig hebt maar indien je voor waterkoeling kiest, hou je hart maar vast.

Eerst zal ik het hebben over de Fan controller. Deze controller is zeer gelimiteerd, zelfs zo gelimiteerd dat je bijna enkel de speciaal gebouwde (LED) fans voor de Cosmos 2 kan gebruiken zonder dat je een irritant klik geluidje krijgt.

Nu, voor waterkoeling is de Cosmos 2 een regelrechte ramp.

Voor een doogewone 360mm radiator te plaatsen moet je al 2 L-gevormde ijzertjes afzagen of wegduwen.
Het moederbord zit veel te dicht tegen de bovenkant waardoor je een zeer dunne radiator moet kopen. Ik zou zeggen maximum 40mm dik. Zelf met een 40mm dikke radiator kwamen mijn fittingen tegen het I/O paneel van het moederbord. Daarbovenop komen niet alle gaatjes overeen voor een 360mm te plaatsen. Ik heb 4 gaatjes moeten vergroten. De eerste ventilator komt voor 50% onder het schuif dekseltje van de cosmos, dus die heb ik moeten verwijderen voor het installeren van de radiator. Ook verlies je de eerste 5.25" Bay met een 360mm.

In de bodem van de kast heb ik twee 240mm radiatoren kunnen plaatsen, mits met het wegzagen van 4 ijzertjes die anders in de weg gingen zitten. Hier viel het al bij al nog mee, maar weer onnodig werk.

Ik heb ook een 120mm radiator waar normaal de 'exhaust fan' is. Ik ben uren bezig geweest op te zoeken en te meten of ik het wel zou kunnen plaatsen. De gaatjes komen weeral volledig niet overeen en ik moet (nog) 4 gaatjes boren.

Dus nogmaals in conclusie, indien je gewoon luchtkoeling gaat gebruiken met bijvoorbeeld een H100i, dan is deze case uitstekend. Wel heb je nog steeds het probleem dat bijna enkel de cosmos 2 LED fans werken met de fan controller.
MAAR voor waterkoeling beste medemensen, doe jezelf een plezier en koop de Corsair 900D

Heb jij ook een Cooler Master Cosmos II?

Ben niet helemaal eens met je opmerking over de waterkoeling. Heb met behulp van wat standoff's mijn waterkoeling er netjes inzitten en alle hdd ruimtes gevuld.
Heb je die controller ff los geschroefd? :) wellicht kan jij daar wat mee

Maar inderdaad een dure en grote kast wel de beste tot nu toe
en ik heb echt een zwak voor grote kasten
De cosmos II is inderdaad de mooiste case dat je kan krijgen (persoonlijke smaak ...)

En Ja, ondertussen heb ik wel 4 radiatoren kunnen plaatsen (totaal: 8x120mm).
Alles is mogelijk met de case maar je moet onnodig werk doen. Als je 300 euro betaald, verwacht je toch wel dat gaatjes overeenkomen en je minstens een 360 kan plaatsen. Zeker in zo'n grote case!

Daarom heb ik de 900D vermeld als ideale waterkoeling case. Die 900D is ongeveer even groot en kan tot 5 radiatoren houden zonder je maar 1 mod moet doen.