Saeco HD8751 (/95) Review

BRETOR
15 juli 2014, laatste update op 18 januari 2015, 3.681 views

Saeco HD8751 (/95)

Een goede volautomaat. Geeft lekkere espresso's met de juiste bonen en maalgraad. Erg makkelijk in gebruik, maar wel enig schoonmaakwerk vereist. Het design is strak, het apparaat staat mooi op het aanrecht.

Pluspunten

• Design
  • Intuïtieve interface
  • Uitneembare zetgroep
  • Lekkere espresso
  • Prijs

Minpunten

• Dure kalkfilters
  • Schoonmaken

Ik heb de Philips Saeco Intelia Evo HD8751/95 in december aangeschaft als vervanger voor het Senseo-apparaat. Het is de eerste volautomaat hier in huis. Het verschil met de HD8751/11 is puur cosmetisch, maar ik heb deze (iets duurdere) versie gekozen omdat ik die net iets mooier vind (matzwart vs glimmend goedkoop ogend plastic). De materialen voelen degelijk aan, maar het rooster op de lekbak is wel krasgevoelig.

Het eerste wat ik heb gedaan na het uitpakken was registreren bij Philips voor een jaar extra garantie, dat is toch mooi meegenomen. Het installeren was een fluitje van een cent, net als de bediening, maar het is wel aan te raden om de online handleiding of die op de cd te gebruiken omdat de papieren versie vrij karig is. Op de website staan tevens enkele youtubefilmpjes die het schoonmaken en invetten van de zetgroep demonstreren. Ik had ook een bijbehorende onderhoudskit (met o.a. ontkalker, reinigingstabletten en waterfilters) van Philips Saeco besteld en het kalkfilter installeren is een beetje een gedoe. Het filter moet namelijk eerst worden ondergedompeld in water om de lucht eruit te krijgen.

De eerste zak koffiebonen die ik erbij had besteld beviel me niet zo goed (Segafredo Casa), maar het zoeken naar lekkere koffiebonen is wel een leuke bezigheid. Momenteel zitten er Top Classbonen van Caffe Coronel in en deze zijn een blijvertje. De maalgraad heb ik op z'n fijnst ingesteld en de koffiesterkte op maximaal. Het is me daarbij opgevallen dat de koffie heter is bij de fijnste maalgraad, precies goed zo. Het kalkfilter zorgt trouwens écht voor verschil in smaak. Ik vind het zonder filter een stuk minder smaken, maar helaas zijn de filters niet goedkoop en moeten ze na 2 maanden worden vervangen. Ik heb een voorraad voor 2 jaar via Ebay besteld om goedkoper uit te zijn. Het stoompijpje voor opgeklopte melk werkt prima, maar het moet wel na gebruik worden schoongemaakt en ik maak er eigenlijk nooit gebruik van. Voor mensen met een voorkeur voor cappuccino's zijn er in ieder geval apparaten te vinden die daar beter op afgestemd zijn.

Het aan te raden om de handleiding te volgen en maandelijks een reinigingstablet te gebruiken. De koffie smaakt hierna weer een stuk beter, het vet hoopt zich toch op in de leidingen. Het prutbakje is gemakkelijk schoon te spoelen met heet water en het bijvullen van water en bonen is ook zo gepiept. Het is handig om een kopje onder de schenkinrichting te zetten tijdens de reiniging want de lekbak is anders wel erg snel vol. Het malen van de bonen is vrij luidruchtig maar wat mij betreft acceptabel. Het schoonmaken is vergeleken met een filterkoffie- of Senseo-apparaat iets meer werk. Wat ik elke avond doe is de lekbak legen en het prutbakje omspoelen met heet water. De grote schoonmaak doe ik eenmaal per week, daarbij sop ik de lekbak en het prutbakje en haal ik de zetgroep eruit om de koffieresten uit de machine te verwijderen. Dit moet echt gebeuren want de natte koffieresten gaan snel schimmelen, niet heel fris. Vervolgens spoel ik de zetgroep af en ik vet deze ook om de 2 maanden in met het bijgeleverde vet. Het schoonmaken is niet iets waar ik naar uitkijk, maar ik ken mensen met een Jura-apparaat zonder uitneembare zetgroep en ik wil niet weten hoe dat binnenwerk eruit ziet, dus wat dat betreft ben ik toch wel blij dat de zetgroep uitneembaar is.

Al met al ben ik erg tevreden over deze machine na 7 maanden gebruik. Het is een prima aankoop gebleken en het aankoopbedrag zal je tevens niet aan de bedelstaf brengen. Dat is bij die apparaten van Zwitserse makelij toch even anders.

Heb jij ook een Saeco HD8751 (/95)?