Nokia Lumia 930 Groen Review

14 juli 2014, laatste update op 14 juli 2014, 1.222 views Rapporteer

Een uitzonderlijk goede smartphone die uitstekend gebouwd is en over een geweldige camera beschikt.

Pluspunten

• Zeer stevig gebouwd
  • Camera kwaliteit is top
  • Snel en responsief
  • Zeer helder en kleurrijk scherm

Minpunten

• De temperatuur met gemiddeld tot intensief gebruik is hoog

Achtergrond
Sinds drie dagen ben ik in het bezit van de Lumia 930. Voorheen had ik een Lumia 800. De reden dat ik naar de Lumia 930 ben overgestapt is vanwege het feit dat Windows Phone 7.8 binnenkort geen ondersteuning meer krijgt vanuit Microsoft. Daarbij was ik ook toe aan een nieuwe telefoon, omdat ik niet altijd even voorzichtig ben omgegaan met de Lumia 800. Na wat research heb ik besloten om via Bol.com de groene Lumia 930 te bestellen.
In deze review zal ik verder ingaan op de eerder genoemde sterke en zwakke punten.

Bouwkwaliteit en design
Wanneer je telefoon voor het eerst vast hebt krijg je meteen het gevoel dat deze stevig gebouwd is. Dit komt voornamelijk door de aluminium rand van de telefoon. Deze zorgt ook voor een stevige basis en geeft de telefoon een strak uiterlijk. Er rammelt niets binnenin de telefoon en kraakt niet wanneer deze gebruikt wordt. De knoppen aan de zijkant zijn gemakkelijk te vinden. Je zult wel moeten leren wat deze knoppen doen, gezien dit niet op de zijkant staat beschreven. Dit zorgt er wel voor dat het er enorm strak eruit ziet, zoals eerder aangegeven. Op de onderkant staat wel een FCC en CE logo. Ondanks dat Nokia dit goed heeft gefreesd, vind ik het persoonlijk een beetje afdoen aan het verder strakke design.

De achterkant brengt wat leven in brouwerij, afhankelijk van welke kleur je kiest. De groene achterkant is zeer fleurig. Wanneer ik de telefoon aan mijn vrienden liet zien was dat, over het algemeen, het eerste wat opviel. De reacties zijn wisselend. Persoonlijk vind ik het er leuk uitzien. Mocht je telefoon zakelijk gebruiken is deze kleur niet aan te raden. De achterkant bestaat uit polycarbonaat, wat een mooi woord is voor hoogwaardig plastic. Dit voelt solide aan en laat vrijwel geen vingerafdrukken achter.

Verder zitten er overal kleine gaatjes in de behuizing. Hierin zitten verschillende microfoons verwerkt. Hierover meer in het kopje Camera. Het beeldscherm wordt in het kopje beeldscherm toegelicht.

Camera
De camera is uitzonderlijk goed. Als Tweakers een optie had voor 6 sterren, had hij deze absoluut verdient. De 20 Megapixel sensor levert geweldig foto's in daglicht, maar staat ook zijn mannetje in dimlicht en donker. Foto's zijn scherp en bevatten veel contrast in daglicht. Daarbij heeft Nokia een feature, genaamd Living Image. Hierbij "filmt" de telefoon 1 seconde en neemt hij daarna de foto. Het laat de foto's inderdaad tot leven komen, maar deze film kan niet gedeeld worden (voor zover is weet).

Waar de telefoon echt laat zien wat hij kan, is wanneer je gaat filmen. Beeld en geluid zijn ongelofelijk goed. De telefoon kan in 1080p in 30, 25 of 24fps opnemen en zo ook in 720p. Daarbij bezit de telefoon over Dolby Digital 5.1 opname wat ook daadwerkelijk met 4 afzonderlijke microfoons wordt opgenomen. Daarbij kunnen de microfoons in zeer luide omgeving duidelijk geluid opnemen. Dit heb ik getest op een festival met hardstyle muziek en er was geen vervorming1

Daarbij heeft de telefoon een front-facing camera. Deze is niet zo spectaculair als de camera aan de achterkant. De camera doet goed zijn werk, daar is alles mee gezegd.

Testfoto's kunnen later toegevoegd worden. Door de pureview techniek claimt Nokia dat je zonder kwaliteit verlies kunt inzoomen. Op het moment van schrijven heb ik dit nog niet kunnen testen.

Snelheid en reactievermogen
De telefoon bevat een Snapdragon 800 CPU die op 2.2ghz draait en beschikt over 2gb RAM. In combinatie met Windows Phone en 4G ondersteuning zorgt dit ervoor dat deze telefoon blaast als een gek. Zelden moet je ergens op wachten. Voor benchmarks wil ik graag verwijzen naar de review van Alpha89, gezien hij/zij hier duidelijk meer verstand over heeft dan ik heb.

Over de snelheid heb ik nog wel een opmerking te maken. Mocht je eerder een Windows Phone telefoon hebben gebruikt, zal de Lumia 930 in eerste instantie niet sneller lijken. Hierbij heb ik het voornamelijk wanneer je door de menu's en het startscherm gaat van Windows Phone. Windows Phone draait vloeiend op vrijwel iedere telefoon die ik heb gebruikt. Het verschil ga je pas merken wanneer je gemiddeld tot zeer intensieve applicaties gaat gebruiken of wanneer je verbinding maakt via het internet over een mobiele verbinding. Vooral het gebruik van 4G was een eyeopener. 4G van KPN op deze telefoon is vrijwel net zo snel als mijn thuis internetverbinding.

Schermkwaliteit
Het beeldscherm werkelijk fanatisch. Er is maar een telefoon die een beter beeldscherm heeft en dat is de Samsung Galaxy S5. In vergelijking met ieder ander toestel is dit beeldscherm ofwel vergelijkbaar of mooier. Dit heeft een aantal redenen:

Nokia maakt in deze telefoon gebruik van haar Clearblack technologie. Zwart is zwart, punt. In combinatie met Gorilla Glass 3 en 1080p paneel maakt dit een van de mooiste beeldschermen die kunt wensen op een telefoon. De menu's zijn zeer contrastrijk, tekst is goed leesbaar en het scherm blijft duidelijk in fel zonlicht. Voor het lezen in zonlicht heeft Nokia een functie toegevoegd die te vinden is in de scherm opties in het instellingen menu. Dit veranderd de kleuren van de telefoon zodat je tekst beter kunt lezen. Dit zorgt er is sommige gevallen wel voor dat sommige kleuren anders zijn, want soms vreemd overkomt. Deze optie is uit te zetten, gelukkig. Daarbij kun je kleur profielen instellen. Nokia stelt je in staat om temperatuur, tint en verzadiging aan te passen.

Hoe accuraat de kleurweergave is en wat de precieze helderheid is van het beeldscherm kan ik niet testen.

Warm met gemiddeld intens gebruik
Ondanks dat ik zeer enthousiast ben over de telefoon is er een nadeel wat echt uitgelicht moet worden. Wanneer je YouTube filmpjes kijkt, spelletjes speelt of afbeeldingen bewerkt in instagram wordt de telefoon vrij snel warm. Dit komt waarschijnlijk door de aluminium rand, gezien dat daar de meeste hitte te voelen was. De telefoon wordt niet te warm om vast te houden, maar de hogere temperatuur is wel duidelijk merkbaar. Er is echter een uitzondering en dat was wanneer ik de telefoon aan het opladen was in combinatie met het gebruik van Nokia's navigatie software Here Drive+. De telefoon werd schrikbarend heet en moest een goede minuut afkoelen. Hierover ben ik niet zo te spreken.

Overige opmerkingen

Batterijduur
Over batterij wil ik nu nog geen uitspraak doen. Voor mijn idee is het te vroeg om hierover een concluderende uitspraak te doen. Wat ik wel kan zeggen is dat deze telefoon zeker een dag meegaat, ook wanneer je hem wat intensiever gebruikt. De geschatte tijd die de telefoon zelf aangeeft is soms wat optimistisch, maar misschien dat dit nog veranderd.

Apps
Wat meeste mensen meestal als nadeel aangeven is de app selectie op Windows Phone. Zelf heb ik hierover niets te klagen. Wees wel bereid om third-party apps te gebruiken voor sommige diensten, zoals Dropbox of Tinder.

Schermformaat
De telefoon bezit een 5 inch beeldscherm. Dit is best wel groot, vooral als je de maat van de iPhone 4s of Lumia 800 gewent bent. De telefoon past wel in een broekzak. Er kan dan verder niets bij.

Draadloos opladen
Het is mogelijk om de telefoon draadloos op te laden, maar je krijgt geen draadloze oplader meegeleverd met de telefoon. Misschien dat ik in de toekomst een Qi oplader aanschaf. Tot die tijd heb ik geen mening hierover.

Wanneer moet je deze telefoon aanschaffen?
Deze telefoon moet je aanschaffen wanneer:
  • Een goed beeldscherm van belang is
  • Je veel gebruik maakt van diensten als Instagram en Vine
  • Je zeer tevreden met Microsoft diensten.
  • Je een telefoon wilt die je waarschijnlijk vaker dan een keer kan laten vallen (niet geprobeerd)
  • Je 4G een must vind
  • Je een digitale assistent wilt die verstand heeft van voetbal
  • Je wilt navigeren met door heel Europa en verder voor de kleine prijs van €0.
1. Het filmpje kan ik niet delen, gezien dat er in het filmpje bekende van me te zien zijn en ik niet hun privacy in het geding wil brengen.

Heb jij ook een Nokia Lumia 930 Groen?

Een super nette en volledige review!
Het geeft mij een helder beeld van de voors - en tegens.

Wat is, als ik vragen mag de prijs-kwaliteit verhouding? Ik heb een Lumia 920 en overweeg om tzt over te stappen naar dit toestel.
Over het algemeen heb ik het idee dat deze telefoon net zo goed zal zijn, alhoewel door aparte voor,achter en tussenstuk ik me kan voorstellen dat het misschien een beetje losjes/ fragiel aan kan voelen. (bij de Lumia 920 is dit een 1 gehele cover met een ingelegd scherm. )

Ook de specs zijn zeer netjes vergeleken met de andere lumia toestellen van dezelfde klasse!!
Over prijs-kwaliteit: Mocht je de Lumia 920 hebben gekocht wanneer deze net nieuw was, zou ik zeggen dat de Lumia 930 net iets beter is gezien de specificaties. Toen de 920 uitkwam waren er al quad-core processoren op komst en de 920 was niet hiermee uitgerust. De Lumia 930 heeft intern bijna top-of-the-line specs.
Mocht je de Lumia 920 hebben gekocht voor rond €300, dan was de Lumia 920 een betere deal dan deze.
In beide gevallen zou ik persoonlijk nog niet overstappen naar de 930. Zoals in de review aangegeven, in het dagelijks gebruik ga je het verschil in hardware waarschijnlijk niet merken. Tenzij je een nieuwe telefoon mag uitzoeken van je provider of je Lumia 920 zwaar beschadigd is, zou ik persoonlijk niet overgaan naar de Lumia 930.

Over apart voor- en achterkant: Zoals in de review beschreven staat, de telefoon is alles behalve fragiel. Je kunt de achterkant indrukken, maar hierdoor krijg ik niet het gevoel dat hij slecht in elkaar zit. Daarbij is het gebruikte plastic, voor zover ik weet, vergelijkbaar met de 920.

Nog bedankt voor je compliment!
Ik heb de 920 inderdaad een poos na de release gekregen. Dus het toestel was in principe al verouderd en de 1020 was al aangekondigd.
Toch was het toen de beste in zijn klasse.

Goed om te horen dat het toestel zeer stevig en degelijk is in zowel specs als bouw.
Dat geeft zeker de doorslag in mijn besluit dat mijn volgende toestel waarschijnlijk de 930 word.

Het verschil is klein in algemeen performance inderdaad maar met de zwaardere taken kan ik me voorstellen dat het net iets vlotter werkt.

Bedankt voor de reactie nog!
Heb zelf de Nokia Lumia 520. Deze wordt bij gebruik in de auto, opladen met de Nokia DC-20 en gebruik van HERE Drive+, bij ongeveer 25 minuten gebruik warmer dan handwarm.
Ik heb zelf ook een Lumia 930. Jij geeft aan dat je bij daglicht en in de zon het scherm goed leesbaar vindt. Ik zelf vind dit niet te doen. De extra optie om de leesbaarheid te verhogen, lijkt niet te werken. Ik zie geen enkel verschil..

Zelf vind ik de Swype optie ook een genot op het toestel. Weet iemand of het mogelijk is om de wijze van schakelen naar het beginscherm, geanimeerd zeg maar, kunt uitzetten? Misschien middels een secret code?